Hur tränar Sveriges bästa bänkpressare? Världens vackraste hylla? Ja, Joel Sundelins fysik visar sannerligen att det kanske inte bara är pumpträning och sneda bröstpressar som bygger pecs. Tjugosexåringen från Älvdalen, som till vardags sitter i en skogshuggarmaskin (skribenten är från Stockholm), har gått från att maxa 40 kg i bänkpress år 2011, till 252,5 kg 2019 – en drömsiffra i marklyft för en annan.

HLK
Hyllan.

Han började sin sportkarriär som många andra med fotboll och innebandy men hittade in till gymmet 2011, då det inte fanns så mycket annat att göra i Älvdalen. Han fastnade direkt. Då bänkade han 40 kg, ett år senare 95 kg, 2013 gjorde han 130 kg och 2014 tyckte han att 180 kg kändes som en rimlig vikt att öka till, vilket han gjorde – helt makalöst.

Grävmaskin
“Skogshuggarmaskinen”.

När förstod du att du hade talang för bänkpress?

– När jag gjorde min första tävling 2015.

Samma år blev det ett U/J/V SM-guld i styrkelyft – klassiskt. Med en total på 727,5 kg (257,5, 207,5, 262,5) vägande 136,2 kg. Senare samma år under SM-veckan plockade han även hem SM-guldet i den öppna klassen i klassisk bänkpress med 210 kg.

Spolar vi fram bandet två år till så hittar vi Joel i Texas, högst upp på pallen på junior-VM i klassisk bänkpress där han pressade upp 215 kg. Fyra månader senare så begav han sig till Freddi Smulters och Ove Lehtos hemland Finland (för övrigt två stora förebilder för Joel) för att tävla på junior-EM i klassisk bänkpress. Där fick han med sig 235,5 kg men bommade på 240 kg. Nu har vi inte frågat men vi gissar att det kanske inte gjorde så mycket då han hamnade (återigen) högst upp på pallen.

Bänkpress
Bänkpress. Det blir en del.

Ni fattar, han är grymt bra. Vad är det magiska receptet för att bli så stark (och grann!) som Joel?

– Jag tränar bänkpress tre dagar i veckan. På måndagar blir det bänkpress där kompletteringsövningarna har stort fokus på axlar. Hur själva bänkpresspasset ser ut kan variera beroende på vilken tid på året det är, men jag gillar att träna tungt.

Hur tränar Sveriges bästa bänkpressare!
Joel kompletterar med pushdowns för triceps.

Onsdagar följs upp med klossbänk där stort fokus ligger på utlåsningsmomentet. Då kompletterar jag med några tricepsövningar som hjälper till den där sista biten i lyftet.

Torsdagar blir det ett lättare bänkpresspass med lite högre reps där jag använder mig av gummiband för att ändå göra det lite tyngre i toppen.

Det viktigaste för mig är att träningen är rolig och att det är en härlig stämning i lokalen. Annars skulle jag inte orka kämpa så hängivet år in och år ut.

Om du skulle lista dina fem bästa kompletteringsövningar för bänkpress, vilka väljer du då?

– För ryggen väljer jag sittande rodd och latsdrag. Jag gillar att hålla det enkelt och det verkar funka. Facepulls för baksida axlar och skuldra är väldigt viktig för att hålla stabiliteten i bänken så den kör jag mycket av. Sedan får de två sista nog bli hantelpress och skullcrushers.

Latsdrag Sveriges bästa bänkpressare
Joel med smala latsdrag.

Har du någon målvikt i bänkpress för 2021?

– Jag har faktiskt inte satt någon specifik målvikt. Tanken är väl att bara träna på och se vad som händer.

Om du fick spola tillbaka tiden till 2011 när du började med bänkpress, hade du gjort någonting annorlunda?

– Bra fråga, men nej, inget speciellt som jag kan komma på nu.

Det kanske inte är så konstigt heller, 2019 blev det silver både på VM i Japan och EM i Luxemburg, med en toppvikt på 252,5 i båda tävlingarna. I Luxemburg var 252,5 dock bara hans andravikt och på den sista lappen hade han skrivit 260, en vikt som inte ville sig den gången.

Joel Sundelin
Pallen från VM i Japan 2019. Från vänster: Joel (2), Thomas Davis, USA (1) och Adam Laskawski, Polen (3).

Sammantaget kan vi nog alla hålla med om att detta är en av våra mest talangfyllda bänkpressare genom alla tider, och att han bara är 26 år gammal får i alla fall mig att tro på att han kan gå hur långt som helst! Håll ögonen öppna! Den här bänkpressmaskinen blir svårstoppad.

Snabbfakta om Joel Sundelin:

Ålder: 26 år
Längd: 181 cm
Vikt: 128,5 kg
Utbildning: Naturbruk inriktning Skogsbruk
Bor: Hofors
Bil: Volkswagen Tiguan

Sveriges bästa bänkpressare

PB år för år:

2011 : 40 kg Träning
2012 : 95 kg Träning
2013 : 130 kg Träning
2014 : 180 kg Träning
2015 : 207,5 kg Tävling
2016 : 220 kg Tävling
2017 : 240 kg Tävling
2018 : 247,5 kg Tävling
2019 : 252,5 kg Tävling

Vilken mat firar man ett PB med?

– En rejäl köttbit.,

Planer i sommar?

– Ta det lugnt hemma och njuta av semestern med Antonija.

Glöm inte att följa Joel på instagram: @jsundelin