Få saker rör upp så hätska diskussioner som debatter kring träning och kost. Märkligt, kan jag tycka. Jag vet inte om det är en svensk grej, men att skilja på åsikt och person verkar väldigt svårt för många inom hälsosvängen. Ofta blir det ilskna debatter när ämnen inom detta gebit diskuteras och inte sällan slutar dialogerna med diverse osmakliga personangrepp. ”Du är fan dum i huvudet”‌ , ”din j-vla idiot”‌ och andra mindre genomtänkta saker. Numera är vi dessutom så vana vid detta att vi i många fall först reagerar ordentligt när betydligt saker än så nämns. Vilket såklart är helt absurt.

Absurt är också att all denna turbulens kan orsakas av att vi enbart tycker olika om en, eller några saker. Att argumentera för din åsikt har du alltid rätt till, men att kalla någon idiot eller något ännu värre på grund av att du inte delar syn gällande exempelvis kost, är att ta debatten till sandlådenivå. Jag gillar engagemanget i dessa debatter, eftersom de i hög grad existerar för att folk vill hjälpa andra till vad de själva tror är bäst. Och jag välkomnar debatterandet kring kost, för det är i stor utsträckning något som för oss framåt och något som har potentialen att berika oss kunskapsmässigt. 

Men många verkar anse att andras personliga åsikt och uppfattning enbart är okej så länge den går i någorlunda samklang med ens egen. Det är långt ifrån alla av oss som faktiskt välkomnar motsägande information lika mycket som vi omhuldar all information som stödjer det vi redan propagerar för. Dessvärre tar det synsättet varken dig själv eller något annat framåt, vad det än gäller. Har du så pass rätt som du hävdar så borde du rimligtvis kunna bemöta andras påståenden lugnt, behärskat och metodiskt. Istället svara med att idiotförklara hela deras intellekt baserat på att de tycker du har fel.

Vi har olika åsikter kring träning och kost, vilket är bra. En del har givetvis mer rätt, en del har givetvis mer fel. Du och jag tycker olika ibland. Jag tycker att du har helt fel ibland. Men jag hatar inte dig som person för det.


Daniel J Larsson‌  är krönikör på Tyngre.se och skriver bland annat även för BODY Magazine. Du kan tidigare ha hört honom i sin egen podcast FitnessPodden, som gäst i Tyngre Radio och som programledare på Top Speakers Corner under Fitnessfestivalen. Daniel har även varit nominerad till årets PT år 2013, 2014 och 2015. Finns också på Instagram: @danieljlarsson