Rockring för att toppa formen?

Är det verkligen möjligt? Ja, en ny studie hintar i alla fall om att det är möjligt att omfördela delar av kroppsfettet.

Jacob Gudiol

Ibland blir det alldeles för stort fokus på skivstång och hantlar här på Tyngre. Därför tänkte jag idag skriva om ett träningsverktyg som troligen extremt få av läsarna här använder sig av i sin träning, nämligen rockringen.

Jag ska ärligt erkänna att inte heller jag direkt har använt mig av detta verktyg och jag har nog mest sett det som något som barn tycker är kul att leka med. Som vuxen verkar det dessutom som att det är mer eller mindre omöjligt för mig att få någon snurr på den.

För några dagar sen publicerades en studie där man tittat på effekten av rockringsträning och det är en del av resultatet som gör att jag faktiskt tyckte att den var intressant nog att skriva om här på Tyngre:

J Strength Cond Res. 2014 Sep 29. [Epub ahead of print]‌

  • A 6 week trial of hula hooping using a weighted hoop: Effects on skinfold, girths, weight and torso muscle endurance.‌*
  • McGill S, Cambridge ED, Andersen J.‌*

Novel ideas for core endurance training are continually being created. However, studies of their mechanism of action assist in evaluation of their potential as a training tool, for a variety of people and purposes. The specific purpose of this study was to evaluate a weighted hula hooping training program for its efficacy on improving core muscular endurance and influence on measures of body composition‌ . Eighteen women participated in a weighted hula hooping trial lasting six weeks, although only 13 returned for post-trial re-assessment. Hip and waist circumferences, five torso muscle endurance tests and five skinfold measurements ("Sum of 5") were measured prior to, and following the exercise program. Pair samples t-tests were performed to examine pre/post changes. On average, participants experienced a significant decrease in waist and hip circumference -3.4cm (p<0.01) and -1.4cm (p<0.05), respectfully and waist-to-hip ratio from 89.3cm down to 87.3cm (t=3.312, p<0.01)‌ . There were no significant changes in torso muscular endurance after the six weeks of hooping; however, the average "Sum of 5" skinfold measurements increased by 10.5cm (p<0.05). This study of weighted hula hooping suggested that regular hooping was associated with reduced waist and hip girth together with a redistribution of body mass, however there were no improvements in torso muscular endurance as measured by isometric testing.

I den här studien lät man 18 kvinnor träna med viktade rockringar fem dagar i veckan. Det var alltså inga vanliga rockringar utan de vägde 1,7 kg styck. Själva träningen ökades på efterhand som deltagarna vande sig vid den. Från 2 minuter första veckan upp till 15 minuter inför vecka 4. När deltagarna väl nått 15 minuters träning fortsatte deltagarna att träna i 15 minuter under ytterligare tre veckor. Det var alltså en stegring i träningen vecka 1-3 och sen konstant träningsmängd på 15 minuter vecka 4-6.

Deltagarna tränade i grupp en gång i veckan och sen skulle de träna på egen hand fyra andra dagar. Den här typen av upplägg innebär i praktiken nästan alltid att deltagarna inte utför all träning som de blivit tillsagda men då studietiden var kort och träningstiden relativt kort var nog följsamheten ganska bra ändå.

Varför har jag då valt att skriva om rockringar på Tyngre.se?‌
Det fanns som sagt ett resultat i den här studien som gjorde det intressant. Det är nog lätt att tänka sig att det har något med bålstyrka eller bålstabilitet att göra. Men så är det inte. Deltagarna ökade faktiskt inte sin styrkeuthållighet i någon av fem olika testövningar av att träna rockring. Säkert förvånande för de som tror att ”jobbigt” innebär styrketräning men så är det inte. Att ”rocka på” med en rockring i 15 minuter innebär att du har arbetat på en intensitet klart under den som ger styrka.

Inte heller skedde det något speciellt med deltagarnas vikt i den här studien. Sex veckor med träning fem dagar i veckan gav deltagarna en viktnedgång på 0,5 kg och den förändringen var inte statistiskt signifikant. Så det resultatet var inte särskilt imponerande eller intressant det heller.

Det som istället var intressant med den här studien kan du se i diagrammet här under, där jag lagt in försökspersonernas testvärden när det gäller kalipermått på fem olika ställen, samt midjemått, höftmått samt vikt.

Det du kan se i det här diagrammet är att deltagarna fick en ganska markant minskning i midjemått. Hela 3,4 cm minskade det måttet. Kring höften såg också deltagarna en klar minskning om än inte lika stor. Där minskade omkretsen med 1,4 cm. Båda dessa förändringar var statistiskt signifikanta.

Samtidigt kunde man se ökningar i flera av kalipermåtten hos deltagarna. Vaderna, subscapularis, triceps och ovanför höftbenet ökade dessa mått signifikant jämfört med före träningsperioden.

De här resultaten pekar alltså mot att träningen gav en omfördelning av var deltagarna har lagrat in sitt fett. Det finns en osäkerhet i dessa mått och särskilt kalipermätningar kan ge en del fel. När det gäller midjemått ska det dock extremt mycket till för att du ska mäta fel med hela 3,4 cm så där är det ingen tvekan om att det har hänt något.

Det här är inte någon form av punktförbränning då deltagarna de facto inte verkar ha förbränt något utan det handlar alltså om en omfördelning. Deltagarna fick smalare midjor och istället lagrades fett in på andra ställen. Jag har sett den här studien framhävas på vissa ställen som bevis för att det spelar roll vilka muskler/leder du tränar när du vill forma din kropp, men jag är inte övertygad.

Kvinnorna i den här studien hade en BMI på 27 så troligen är effekten vi ser här främst beroende av att de gjort sig av med det så kallade vicerala fettet först. Detta är något man har visat även i tidigare studier. Har du fett lagrat in på sämre ställen än andra så prioriterar kroppen detta fett som energi när du tränar.

Det finns andra studier där man till exempel låtit försökspersoner bara träna en arm och sen har man mätt underhudsfett med hjälp av MR, en bättre teknik än kaliper. Och i dessa studier ser man ingen skillnad (1). Jag tycker väl inte att man ska utesluta möjligheten att det går att omfördela var fettet lagras på kroppen via träning, men förutom att du kan få mindre viceralt fett så finns det inga bevis enligt mig. Jag har också svårt att förstå varför mer träning av en muskel skulle innebära att kroppen vill lagra in mindre energi i närheten av den muskeln som arbetar ofta. I vanliga vall fungerar ju kroppen på motsatt sätt med till exempel extra glykogen och fettinlagring i muskler som tränas.

*** 

Jacob Gudiol är expert på kost och träning och författare till den nya boken "Skitmat". Du hittar den här som pappersbok eller här som e-bok.


Liknande artiklar
Varför EMG kan lura dig efter aktiveringsövningar

Jacob och Wille diskuterar några vanliga missförstånd när det gäller att diskussioner och tolkningar av data relaterat till träning och hälsa.

17 juli 2024

Är det dåligt med fröoljor?

Frågestund med Hälsoveckan by Tyngre. Caroline, Erik och Jacob svarar på en del lyssnarfrågor i detta avsnitt av hälsoveckan.

16 juli 2024

Pandemier och vetenskapsjournalistik

Vetenskapsjournalisten Amina Manzoor gästar Jacob och Wille i avsnitt 451 av Tyngre Träningssnack.

10 juli 2024

Ätfönster för kolhydraterna för typ 2-diabetiker

Avsnitt 127 av Hälsoveckan by Tyngre och Jacob, Caroline och Erik diskuterar en studie där man testat att ändra ätfönstret för kolhydraterna för typ 2-diabetiker.

9 juli 2024

Nya tekniker inom antidoping

Wille och Jacob gästas av norska forskare Sara Solheim. Sara har arbetat och forskat inom antidoping i flera år och i det här avsnittet diskuterar vi främst torrblodstester.

3 juli 2024

Svenskar äter fortfarande för mycket salt, socker och mättat fett

I avsnitt 126 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob, Caroline och Erik Livsmedelsverkets nya undersökning ”Matkorgen 2022”.

2 juli 2024

Akut skadebehandling – finns det någon poäng med kyla och kompression?

Avsnitt 450 av Tyngre Träningssnack handlar om skador och akut skadeomhändertagande.

26 juni 2024

Allt som är populärt kring fett på sociala medier är typ fel

Jacob och Wille gästas av forskaren och nutritionisten Fredrik Rosqvist som forskat på hälsoeffekterna från fett i 20 år.

19 juni 2024

Nya D-vitaminrekommendationer från Endocrine Society

I avsnitt 124 diskuterar Jacob och Linnea nya D-vitaminrekommendationer från Endocrine Society som publicerades tidigare i månaden.

18 juni 2024

Får du bra eller dålig information?

Jacob och Wille diskuterar hur man kan särskilja personer som försöker dela bra information från de som mest verkar vara ute efter att bli populära eller kunna sälja saker

12 juni 2024

Är det bra eller dåligt med jojo-bantning?

Jacob och Caroline diskuterar jojo-bantning i avsnitt 123 av Hälsoveckan by Tyngre.

11 juni 2024

Kan mer regelbundna måltider ge viktnedgång?

I avsnitt 122 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob och Erik två studier som har studerat lite unika metoder för att försöka påverka människors kroppsvikt.

4 juni 2024

Längre livslängd för typ 2-diabetiker med Ozempic

Jacob och Caroline berättar om en ny studie i New England Journal of Medicine där man visat att semaglutide minskar risken för dödsfall och försämring av redan förekommande njursjukdom hos typ 2-diabetiker.

28 maj 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Vikten efter fyra år med fetmamedicin

Erik och Jacob diskuterar en nyligen publicerad extra analys på SELECT studien.

21 maj 2024

De sju viktigaste sakerna för en bra hälsa – enligt Gudiol

Avsnitt 444 handlar om Jacobs topp 7 saker de flesta bör fokusera på för en bättre hälsa.

15 maj 2024

Studier som utförs för att användas som marknadsföring

Jacob och Linnea diskuterar denna vecka företaget Zoe som påstår sig kunna ge unika personliga dietprogram baserat på tester av människors tarmflora, blodsocker, blodfetter och familjehistorik.

14 maj 2024

Mer träning ger större vadmuskler

Vadmusklerna svarar bättre på hög volym - i alla fall kortsiktigt.

Jacob Gudiol

12 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Avsnittet om Andrew Huberman och tveksam vetenskapskommunikation

Jacob och Linnea diskuterar den enorma hälsoinfluenserna Andrew Huberman och allt kritik som har riktats mot honom de senaste månaderna.

7 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024

Bryter man fastan om man tar protein före eller efter träningen?

Gudiol och Valkeaoja svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 442 av Tyngre Träningssnack

1 maj 2024

8 år efter hypen finns fortfarande inget konkret kring mat och tarmfloran

Avsnitt 117 är ännu ett avsnitt med endast Erik och Jacob vid rodret. Ämnena denna gång är två artiklar i SvD.

30 apr. 2024

Styrketräning för barn och ungdomar

I en fortsättning på förra veckans avsnitt om konditionsträning för barn och ungdomar så går Jacob och Wille vidare och diskuterar styrketräning för barn och ungdomar.

24 apr. 2024

Okända biverkningar från fetmamediciner

Linnea och Caroline är sysselsatta med olika kurser denna vecka så Erik och Jacob är dina värdar i avsnitt 116.

23 apr. 2024

Ultraprocessad mat leder till fler trafikolyckor

Avsnitt 115 av Hälsoveckan och det blir ännu en gång en diskussion kring ultraprocessad mat.

15 apr. 2024

Varför RCTs ofta ses som bästa evidens

Jacob, Erik och framför allt Linnea berättar i det här avsnittet om vad interventionsstudier är.

9 apr. 2024

Varför tränar vissa elitidrottare så lätt på gymmet?

Frågeavsnitt av Tyngre Träningssnack där Jacob och Wille diskuterar tre lyssnarfrågor.

3 apr. 2024

Vanliga frågor och missuppfattningar kring koffein

Jacob och Erik diskuterar koffein i avsnitt 113 av Hälsoveckan by Tyngre.

2 apr. 2024

Gudiol om periodisk fasta och hormoner

Långt och böljande samtal med Jacob, om bland annat periodisk fasta, hormonbalans och andra "sanningar".

1 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024