Sommaren närmar sig vilket för många innebär semester och resor. När det kommer till maten upplever många att det blir svårare att äta hälsosamt samt att hålla rutiner vad gäller kosten. Men sommaren kan faktiskt innebära att du både kan njuta av god mat och dryck samtidigt som du i grunden äter mycket hälsosamt. 

Ett första tips är att tänka good enough. Tänk inte att du ska äta perfekt under sommaren, begränsar du dig allt för mycket blir det väldigt svårt att få till kosten i praktiken. Däremot kan du fokusera på vilka mängder du äter av den mindre näringsrika maten samt hur ofta du äter den. Under sommar och semester kan det dyka upp många tillfällen med fika, festligheter och bjudningar. Välj ut de livsmedel du tycker smakar allra bäst och se över vilka mängder du äter i stället för att förbjuda helt eller gå all in.  Nedan är också lite praktiska tips kring hur du kan få till maten på bästa sätt vid olika tillfällen. 

Maten på resande fot

Sommaren innebär för många resor och därmed mat på restaurang. En bra grund att utgå ifrån är att satsa på en bra proteinkälla såsom en bit kyckling, kött eller fisk i stället för pizza, gratänger eller pajer. Till denna en kolhydratkälla som gärna får vara kokt eller ugnsgrillad såsom potatis eller ris. I artikelnSå lyckas du med hälsosamma matval när du är på språng ” kan du hitta flera bra tips kring hur du kan äta när du är på resande fot. 

Bra mat till grillen

Det finns väldigt många hälsosamma grillalternativ. Några tips för en mer näringsrik och väl sammansatt grilltrallrik är:

 • Fokus på grönsaker:  Svamp, morötter, sparris och paprika är några exempel på grönsaker som fungerar fint på grillen. Desto fler färger desto mer olika slags näringsämnen får du i dig. Gör gärna grillspett och lägg på grillen till dess att grönsakerna fått fin färg. 
 • Fisk och skaldjur: Fisk och skaldjur är lätt att glömma bort när det kommer till grillen. Men faktum är att det fungerar bra att grilla fisk och skaldjur i foliepaket.  
 • Kött: När det kommer till kött – undvik korv och feta köttalternativ för att hålla nere på mängden mättat fett. Ett bra alternativ är kycklinglårfilé som är både proteinrikt, fettsnålt och går att smaksätta på många olika sätt. 
 • Marinad: Prova att sätta samman din egen marinad på exempelvis citron och färska kryddor. Smaksätt sedan med soja, chili eller vitlök. 

Mat till sommarens picknickar 

Sommaren är en perfekt tid för picknick att ta med till stranden eller parken. Här är tips på bra mat till picknickkorgen:

 • Tortillabröd (gärna fullkorn) vilket du kan fylla med grönsaker och skivad kycklingfilé eller kallrökt lax.
 • Hemgjorda pannkakor. För att få lite mer fibrer kan man byta ut delar av det vita mjölet mot dinkel, råg eller bovetemjöl.
 • Bananpannkakor är ett ytterligare pannkakstips – mosa banan och blanda med ägg. Stek på medelhög värme. Väldigt gott och enkelt.
 • För att hålla nere på sockret kan man byta sockersötad sylt mot en sockerfri sylt såsom ICA:s sylt utan socker eller Önos lågkalorisylt.
 • Frukt i alla dess former. En vattenmelon kan man exempelvis dela i två delar och äta med sked.
 • Fullkornsbröd med ägg eller kanske ost med lägre fetthalt. Titta på förpackningen på brödet, innehåller det minst 5 gram fibrer och max 5g sockerarter har du hittat ett bra bröd. I artikeln Välj rätt bröd” kan du läsa mer om bra brödval.
 • Vill man ha snacks i picknickkorgen är det alltid gott med färska bär, naturella nötter eller kanske russin.
 • Till dryck kan man mixa en egen smoothies eller ta med sig sockerfri saft.

Glass

Sommaren är också en tid för glass. Ett tips för den som vill äta glass ofta är att göra sin egen. Något som är väldigt gott och enkelt är nice cream. Det innebär att du fryser bananer. När du vill ha glass mixar du fryst banan med valfri smaksättning såsom kakao, vaniljpulver, bär, frysta vindruvor eller någon annan smaksättning som lockar dig. 

Avslutningsvis 

Det viktigaste är helheten, hur du äter som regel. Äter du glass eller grillar vid några enstaka tillfällen bör du välja det du tycker smakar godast. Mitt råd är att väja de tillfällen och den mat som är viktigast för dig när det kommer till den mer näringsfattiga och energirika maten. Därefter kombinera med mer näringsrika alternativ. 


Du hittar även ett gäng näringseffektiva tillskott här på Tyngre, däribland kasein och vassle.

Photo by Jez Timms on Unsplash