Sverige på EM i tyngdlyftning – dag 4 & 5!

Josef Eriksson rapporterar från svenskarnas framfart på EM i tyngdlyftning, som just nu genomförs i Moskva.

Josef Eriksson


Dag 5 – avslutningen

Sista dagen på EM i tyngdlyftning och det är dags för herrarna i supertungvikten. Alla utom en i svenska truppen har tävlat klart och kvar står då den enda herrlyftaren, Hampus Lithén. Hampus tävlar för HAK Greppet i Helsingborg, men bor utanför Nyköping. Vad gäller Hampus träning inför EM så ska han ha gjort över 355 kg i totalen på träning under vintern. Han har även en stöt på 205 kg han gjorde för att kvala. Hampus startade i B-gruppen för +109 kg herrarna och vägde in på 143,46 som var över 30 kg lättare än Lasha Talakhadze, vinnaren av klassen med bl a nytt världsrekord i ryck och total.

Hampus går in på 152 kg i ryck som åker med fint och blir godkänt. I andra gör han 156 kg som även det åker med! I sista rycket går han på 159 kg som är ett kilo över personbästa på tävling. Tyvärr vill det sig inte denna gången och Hampus får nöja sig med 156 kg i ryck. Det ger honom en sjunde plats i B-gruppen efter rycket. I stöten då som kanske är lite mer av Hampus gren så går han in på hela 195 kg. Som tidigare nämnt gjorde han 205 kg i EM-kvalet i träningslokalen och har gjort 204 kg som bäst innan på tävling. Den vikten gjorde han i början av 2020 innan allt stängdes ner.

[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Han gör ingången på 195 kg och får två vita lampor och en röd. Oklart varför den röda lampan, men kanske hade det med kontrollen efter överstöten att göra i väntan på nedsignal. I andra går han för 205 kg som kommer resultera i tävlings-PB men även svenskt rekord! Han gör hela lyftet, men möts denna gång av två röda lampor och en vit. Om det var något ovisst det var huruvida han kontrollerade vikten efter han stött den som gjorde att han fick en röd lampa på 195 kg, så kan det mycket väl vara samma orsak som gav honom två röda här. I sista lyftet går han ut på 207 kg. Viktvalet motiveras på tyngdlyftningsförbundets hemsida till att man ville ge Hampus mer tid att vila. Tyvärr räckte inte den vilan eller så var bara Hampus inte stark nog för det idag för 207 kg inte riktigt hela vägen. Dock var det ett bra försök och missen kom först i överstöten.

Hampus slutade på 16e plats totalt vid EM med en total på 351 kg.


Dag 4

Då är det fjärde tävlingsdagen för svenskarna på EM och Paula Junhov Rindberg, Stockholms AK startar i B-gruppen i klass 87 kg. Paula har tränat på så gott hon kunnat inför EM. Hon har en ryggskada att dras med som ibland är bättre och sämre. Under hösten har den varit lite bråkigare, men hon har lyckats jobbat runt det. Sista veckorna är har hon varit uppe och ryckt 96 kg på träning och även haft en stöt på 111 kg. Värt att tillägga är att hon är riktigt stark i striktpressarna och gjorde nyligen 70 kg i strikt ståpress. Hennes tävlingsbästa är 98 kg i ryck, 117 kg i stöt och en total på 212 kg. Skulle hon lyckas tangera sina 212 kg ska hon kunna kvalificera sig för VM.

I första rycket går hon in på 92 kg som hon plockar med sig relativt lätt, men lite vingligt i sittet. I andra går hon på 95 kg och vid det här laget har de flesta i B-gruppen redan gjort alla sina ryck. Hon gör 95 kg i andra men får det underkänt med 3-0. I tredje försöket blir det omförsök på 95 kg och eftersom ingen annan ska lyfta på samma vikt efter henne blir hon efter sig själv. Så det är mer eller mindre bara av flaket för att gå på det igen. Denna gången gör hon ett bättre försök och får med två vita lampor av domarna, godkänt lyft! Med 95 kg så blev hon två i ryck i B-gruppen.

I stöten går Paula in på 108 kg som hon får med sig lätt och ledigt med tre vita lampor av domarna. I andra försöker höjer de med 5 kg till 113 kg som Paula sätter dit, men med en något tung resning ur sitten. Som nämnt tidigare har Paula ryggproblem. Det har gjort det tufft för henne att träna tynga böj bland annat. Däremot så sken hennes styrka över huvudet igenom när hon väl kom till överstöten, då var det inget snack. PANG BOM och 113 kg var utlåst och klart, godkänt lyft. Sista stöten blev det lastat 115 kg ganska snabbt efter 113 kg stöten. Här så lyckas hon tyvärr inte ens vända vikten utan tappar stången u uppfångat av vändningen.

Paula slutar på en delad tredje plats i stöten och får med sig 208 kg i totalen som ger en tredje plats i B-gruppen.

Vill du höra mer om Paula kan du lyssna på henne i Avsnitt 55 av Tyngre kraftsport – Paula Junhov Rindberg. Ett tyngre missbruk


Dag 3

Dag tre för svenskarna på EM i tyngdlyftning och denna gången är det dags för Patricia Strenius. Patricia vann EM 2018 och kom trea 2019. Med det är hon den bästa tyngdlyftare vi har i Sverige idag.

Patricia har varit i superform inför EM, med många ryck över 100 kg, och flera stötar över 130 kg, men även vändningar på över 140 kg. Hennes kapacitet på träning har helt klart visat att hon är en toppkandidat inför EM.

Patricia går in på 100 kg och gör ett styrkeryck. Godkänt lyft och som kommentatorn på Eurosport säger ”Det är ingen annan i den klassen som hade klarat det”.

Patricia sitter inne på en otrolig styrka och det syns gentemot motståndarna. I andra rycket på 104 kg så kommer hon djupare i sitten och får en liten balansmiss, men lyckas rädda upp det och får med sig även 104 kg. I sista försöket går hon för 107 kg, som inte vill sig. Vikten kommer lätt från golvet nästan ända upp i sitten, innan hon tappar kontrollen. Hennes 104 kg räcker till en femteplats i ryck, och hade hon klarat 107 kg hade även det resulterat i en femte plats.

När det är dags för Patricia i stöt har nästan alla redan gjort sin ingång eller lyft klart. Patricia öppnar på 130 kg, vilket är tyngsta ingångsvikten, tillsammans med två andra. Och hon får det med sig. Kanske inte det lättaste lyftet, men med kraft och kontroll rakt igenom. Nu har hon 234 kg med sig i totalen och är som sämst femma. I andra går hon för 135 kg som kommer ge ledningen i stöt. På 135 kg kommer hon upp lätt ur vändningen och får upp den på raka armar i överstöten, men lyckas inte riktigt låsa och komma under vikten. I tredje blir det omförsök på 135 kg. Även denna gång en lätt vändning, men tyvärr fanns inte överstöten där idag.

Det är synd att Patricia inte får med sig sina 135 kg, hon har ju stött den vikten bra på träning vid flera tillfällen senaste halvåret, så det är ju en vikt hon bevisligen hanterar och är stark för.

Patricia slutar på en femte plats i både ryck, stöt och totalt detta EM. Grattis!


Dag 2

Det är fjärde dagen på EM i tyngdlyftning, men andra dagen för svenskarna. Den tredje svensken ut på EM var Anna Fomina, Sörby BOIS som startade i A-gruppen. Anna tävlar i klass -71 kg men vägde bara 67,82 kg. Hon har haft det tufft en tid innan EM. Skadebekymmer med nervproblem som hämmat henne otroligt i hennes träning. Dock har hon sista tiden kunnat köra på och har visatriktigt god form inför EM. Hon kände sig explosiv och stark när hon tog sig ur sin bästa träning period någonsin inför EM.

Anna gick in på 86 kg i ryck, som hon satte. I andra trodde hon att hon skulle gå ut på 90 kg, men kommunikationen klickade lite mellan henne och coachen så det blev 87 kg. Anna satte även det lyftet, bara några snabba minuter efter sitt första ryck. Orsaken till gå för 87 kg direkt efter 86 kg är något oklar ur flera aspekter. Det var inte så att 86 kg såg ut som det bara fanns 1 kg till, dessutom var Anna själv ytterst omedveten om att hon skulle gå på 87 kg.

Efter det dröjde det läääänge innan det blev dags för tredje rycket. I sista skulle det lastas 95 kg och med flera lyftare som lastade mellan 87 och 95 kg så tog det tid. Nästan 20 minuter efter att Anna gjorde 87 kg var det så dags för 95 kg, men då hade nog all luft gått ur henne. Anna gav 95 kg ett försök men misslyckades. Det var bara att bita ihop och ladda för stöt.

I stöt går Anna in på 109 kg som hon får med sig. I andra går hon för 115 kg. Hon sätter sig och hämtar upp den i botten med en halvtung resning, men tar sig upp. I överstöten så skjutsar hon på bra och får den på raka armar när hon står i spliten. Tyvärr så orkar hon inte låsa utan stången faller från det läget. I sista går hon för 116 kg men redan i vändningen missar hon. Ser ut att bli framtung och tappar därav stången framåt.

Totalt blev det 196 kg för Anna Fomina och 16e plats av 26 startade. Vi får hoppas att hon kommer igen efter detta och inom snar framtid kan få visa upp den form hon inte lyckades med här på EM.


Dag 1

Det är dag ett på EM i tyngdlyftning för svenskarna, men själva EM började redan i lördags, den tredje april. Den svenska truppen består av Jenny AdolfssonDaniela GhermanAnna FominaPatricia StreniusPaula Junhov Rindberg och Hampus Lithén.

Idag tävlade Jenny Adolfsson och Daniela Gherman i klass 64 kg.

Jenny, som representerar Stockholms AK, startade kl 11.00 lokal tid i B-gruppen. Jenny har visat god form under träningen som lett upp till EM. Ryckt 90 kg på träning, vilket är över tävlings-PB samt tangerat tävlings-PB i stöt på 110 kg. Vid EM idag gick hon in på 82 kg som följdes upp med 85 kg, och därefter ett sista ryck på 87 kg som hon också klarade. Efter ryck låg Jenny trea.

I stöt gick Jenny in på 103 kg som hon fick med sig. I andra missade hon dock på 108 kg, men laddade om och fick med sig i tredje. En total på 195 kg som ledde till tredje plats i B-gruppen.

I A-gruppen senare under dagen startade Daniela Gherman, Sörby BOIS. Träningen för Daniela har onekligen gått bra inför EM, med flera starka resultat på träning. Bland dessa en stöt på 116 kg och ett ryck från bockar på 106 kg. Daniela öppnade på 95 kg i ryck hon lätt kastade upp på raka armar men tappade den i sittet. Snabbt fick hon gå om på samma vikt i andra försöket och satte det med lätthet. Innan Daniela fick komma ut på sitt tredje försök var det flera lyft som skulle göras så det blev en lång väntan. När det väl var dags på 98 kg så gick det inte, kanske den långa väntan spelade in.

Med ”bara” 98 kg i ryck hade Daniela nog tappat lite fler kilon inför stöten än hon hoppats. Med bara ingångsvikten på 95 kg hade hon det näst lägsta rycket i A-gruppen, där två andra ryckte 94 kg.

Daniela gick in på 110 kg i stöt. Det var en tung vändning, men något lättare överstöt. I andra och tredje gav hon sig på 115 kg som tyvärr inte ville sig. Hon vände det, men tog sig aldrig upp med vikten från sittande läge. Totalen för Daniela blev 205 kg.

Jenny Adolfsson slutade på 12-e plats totalt och Daniela Gherman blev 9:a.


Ikväll torsdag, med start kl 19.00 i Eurosport, är det dags för Patricia Strenius (76 kg) att försöka försvara sitt EM-guld från 2018.


Bilder lånade från Eurosport och från Svenska Tyngdlyftningsförbundet.


Liknande artiklar
Vad vi vet om teknik för att minska skaderisken vid styrkelyft?

Styrkelyftaren, fysioterapeuten och forskaren Lars Berglund är efter flera år tillbaka igen som gäst i Tyngre Träningssnack.

7 feb. 2024

Läget inom tyngdlyftningen med Stefan Ågren

Stefan Ågren berättar om sina tävlingsambitioner och får dessutom ge oss en fempunktslista som ett facit för hur sporten ska kunna utvecklas framåt.

1 feb. 2024

Ellen B Åkesson i Tyngre Kraftsport

Idag snackar vi med Ellen B Åkesson. Ellen checkar av alla punkter inom styrketräning då hon bara senaste halvåret sysslat med allt som involverar en hantel.

8 sep. 2023

Katarina Boman, världsrekordhållare i tyngdlyftning

Fredrik & Ashkan snackar med Katarina Boman, nybliven Europamästare och världsrekordhållare i tyngdlyftning i veteranklassen +50.

27 maj 2023

Vikten av vikt i kraftsporten

Vi gästas av styrkelyftaren Malin Björklund. Förutom att nyligen ha tävlat på SM är Malin numera också dietist och aktuell med uppsatsen: Vikten av vikt i kraftsporten – En kvalitativ intervjustudie ur coachers perspektiv.

6 feb. 2023

Tätt intill med Robert Berg

En av våra absoluta favoriter återvänder till podden. Robert Berg, alltigenom ultrabegåvad på vad han än gör, berättar om läget.

12 dec. 2022

Tyngdlyftaren Jan Philip Pålsson

Vid NM i tyngdlyftning för två veckor sedan hade Sverige en stor trupp på plats. En av de svenska deltagarna var Jan Philip Pålsson.

21 okt. 2022

Knäböj med Stefan Ågren

Knäböj med Stefan Ågren. Vi fångar upp den nyblivne svenska mästaren (för vilken gång då, undrar man?) Stefan Ågren.

30 juni 2022

Patricia – två EM-guld senare

Patricia – två EM-guld senare. Sån stjärna! Med två färska EM-guld runt halsen sitter hon här. Vi pratar om EM och om framtiden.

9 juni 2022

Paula Junhov Rindberg tillbaka

Paula Junhov Rindberg tillbaka! Efter en ryggoperation intog hon i höstas flaket på nytt.

18 feb. 2022

Kraftåret 2021

Sista dagen på 2021 sitter Josef Eriksson och Marcus Yngvesson och pratar om vilka kraftprestationer och personer som utmärkt sig extra mycket under året.

31 dec. 2021

Tyngre X – fitnesstävlingarna tillbaka!

Ja, du läste rätt. Den 8-10 april kör vi nästa utgåva av våra fitnessevent, denna gång kallad Tyngre X. Och nu öppnar vi dörren även för proffsen

Alex Danielsson

28 dec. 2021

Patricia Strenius och tränaren Jim Gyllenhammar

Fredrik & Ashkan surrar med tyngdlyftaren Patricia Strenius och hennes tränare Jim Gyllenhammar om satsningen inför OS.

28 aug. 2021

Stefan Ågren – 200 kg i stöt!

Den spjuveraktige kämpen Stefan Ågren bevisade den gångna helgen att en pandemisäsong trots allt kan vara nyttig. 200 kg kom äntligen upp i stöt, vilket borde vara nytt svenskt och nordiskt rekord. Om det hade varit rätt domare i tjänst just då, alltså. Men Stefan visar sig vara rätt nöjd ändå.

26 aug. 2021

Anders T Bergström om att tävla på OS

Han är vår starkaste olympier såklart, med rutin från både Barcelona 1992 och Atlanta 1996. Här berättar han om sina upplevelser och erfarenheter från de två spelen och hinner dessutom dela ut några initierade råd till vår egen Patricia Strenius, som kliver upp på OS-flaket på söndag.

9 aug. 2021

QUEEN!

Du som inte fått nog av Patricia Strenius efter hennes sjukt meriterande fjärdeplats på OS i Tokyo kan skatta dig lycklig. Vi har här samlat alla våra poddar där hon medverkat och dessutom kryddat med hennes enormt inspirerande sommarprat. Enjoy!

Tyngre

9 aug. 2021

Semester i Tyngre – med Patricia Strenius

Patricia är vår mest framstående lyftare, med både EM-guld och EM-brons, och hon är nu dessutom aktuell för OS. Hör hennes berättelse hur allt började med fotboll, friidrott och crossfit. Men också om att prestera och att på riktigt ta i.

19 juli 2021

Fitness-EM – fredag!

Guldregn första dagen! Det finns inget annat sätt att beskriva det. Det svenska landslaget var i det närmaste helt omöjligt att betvinga under fredagen.

Alex Danielsson

15 maj 2021

Daniela Gherman om EM och Tyngdlyftningsförbundet

I veckans avsnitt är Daniela Gherman tillbaka och denna gången efter EM i Moskva. Hon berättar om träningen inför, själva tävlingen och tankarna nu efter.

23 apr. 2021

Att tävla som nybörjare

Vi går igenom olika styrketräningsrelaterade tävlingsformer som finns i Sverige. Vad skiljer dessa åt och vad bör jag tänka på inför mitt val?

15 apr. 2021

Sverige på EM i tyngdlyftning – dag 4 & 5!

Josef Eriksson rapporterar från svenskarnas framfart på EM i tyngdlyftning, som just nu genomförs i Moskva.

Josef Eriksson

8 apr. 2021

Patricia om inspiration trots osäkerheten med OS i Tokyo

Uppsluppet och samtidigt ingående med Patricia Strenius, vår bästa tyngdlyftare. Om hur man håller träningsgnistan uppe trots de inställda Tokyo-spelen.

8 mars 2021

Robert Berg tillbaka på radion!

Långt och ingående snack med en av våra absoluta favoriter. Om hur han började träna och hur han blev en av våra allra bästa i både styrkelyft, Athletic Fitness, CBB och tyngdlyftning.

1 mars 2021

Dags igen: Pepparkakshus-tävlingen

Var med om tävla om fina priser genom att baka ditt eget pepparkakshus!

Alex Danielsson

7 dec. 2020

Intervju med vår egen "Snygg-Oskar" Gillström

Härligt snack med vår egen Oscar, som i sin egen träning går från klarhet till klarhet. Från lyftande fotbollsspelare/hobbybyggare, till SM-etta i tyngdlyftning, till nu en riktigt lovande crossfit-atlet.

2 nov. 2020

Stefan "4-Ever-Young" Ågren

Idag gästas vi av Stefan Ågren som sedan tonåren satsat fullt på allt han tar sig för. De senaste åren har han helt ägnat åt sin tyngdlyftarsatsning.

30 okt. 2020

Paula Junhov Rindberg – ett tyngre missbruk

Paula Junhov Rindberg är flerfaldig svensk och nordisk mästarinna i Tyngdlyftning. Här berättar hon om sina tidigare drogproblem och vägen ur det.

18 sep. 2020

Gudiols åsikter kring dagens kostråd

Varför muskulösa personer flyter sämre i poolen och en hel del andra frågor diskuteras i Tyngre Träningssnack.

16 sep. 2020

Det är inte mjölksyra som gör dig trött

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i Tyngre Träningssnack.

12 aug. 2020

Robert Berg i Tyngre Kraftsport

Glänsaren Robert Berg har tävlat i det mesta man kan inom de olika styrkeidrottarna. Robert är välmeriterad inom allt han tävlat i och är nu starkare än någonsin. Han är nu mitt i sin träning där det givna målet ännu står oklart om vad det blir för tävlingar härnäst. Att det blir både bodybuilding, tyngdlyftning och styrkelyft står säkert, men i vilken ordning?

24 juli 2020

Hur kan man börja med tyngdlyftning utan hjälp från en klubb?

Gudiol och Valkeaoja svarar på lyssnarfrågor i Tyngre Träningssnack.

15 juli 2020

Daniela Gherman mot OS 2024

Tyngre Kraftsport gästas av Daniela Gherman som två år i rad vunnit SM i tyngdlyftning och vid U23 EM kom hon på pallen i klass -64 kg. Daniela har bara tävlat sen 2017, men trots det gjort stora framsteg. Nu satsar hon mot OS 2024 och inte bara för att ta sig dit, utan även för att vinna!

19 juni 2020

Strenius på Tyngre Radio

Bra snack med Sveriges främsta tyngdlyftare. Om säsongen som försvann, om motivation, träning, planering och om en eventuell hemflytt.

15 juni 2020