Patrik ”Deadlift Jesus” Andersson är ett bekant namn för alla som på något sätt är intresserade av styrkesport, eller för den delen lyssnar på halvtramsiga podcasts om träning. [(1)]
En av Sveriges starkaste marklyftare genom tiderna, med ett personligt rekord på 375 kg, och nu för tiden också en av våra mest framgångsrika coacher. Via sitt team har han bland annat coachat fram Freddi Smulter till VM-guld och smått osannolika 400 kg i bänkpress. [(2)]
Patrik i coach-position
Men samtidigt började Patrik få bekymmer med den egna träningen. Skador kom, och motivationen sviktade.
– Jag gillar egentligen inte att träna när det inte görs för att tävla, så där hade vi problem ett. Men sedan är hela grejen just samspelet mellan olika saker man gör i livet. Styrkelyft dog lite för mig ett tag när skadorna spökade, och samtidigt bytte jag jobb och stad. Kontentan var att det blev alldeles för mycket , berättar han.
För många skulle nog pressen i att vara känd som en duktig coach också spela in, men Patrik har inte den läggningen. Hans press kommer inifrån.
–Jag skiter helt i vad andra anser om mina resultat, utan jag är bara pressad av mig själv. Men den pressen är å andra sidan på 11:an. Och under den här perioden kunde jag liksom inte motivera för mig själv varför jag skulle köra all in med stålet , säger han.
SCHACK MOT SIG SJÄLV
Det finns också en annan faktor som spelar in. Själv är bäste dräng brukar man ju säga, och det ligger väl något i det uttrycket. Men när det handlar om coachning brukar ett rakt motsatsförhållande råda. Den duktige byggarcoachen Anders Lundgren valde exempelvis inför årets satsning att bli coachad av Joakim Hetland – helt enkelt eftersom det är väldigt vanskligt att coacha sig själv.
– Det ligger något i det, menar Patrik. Man har inte samma auktoritet inför sig själv, och jag tycker åtminstone personligen att det är mycket svårare att träna mig själv. Det blir lite som att spela schack mot sig själv.
Onekligen är det så att man måste tro på sin coachs ord om träningen ska funka, annars är det lätt att man börjar tumma på programmet och till slut står man med något som bara är en träningsmässig bastard av vad det en gång var. Patrik fyller i:
– Det ingår ett mått av att ”luras” lite i all form av träning eftersom det ju smakar skit rent ut sagt. Som att lägga handen på spisplattan: Vet man redan från början att den är varm är det jävligt svårt att motivera sig att lägga dit handen , säger han.
FÖRBANNAD
Vägen tillbaka var inte okomplicerad, men det som till slut vände skutan var ett visst mått av indignation.
– Jag blev förbannad på mig själv och att jag satt och slösade bort min egen tid. Jag har en chans att skapa objektivt bra resultat, och då är jag skyldig mig själv att ge det ett försök. Och när jag säger försök menar jag inte det där vanliga ”amenjagskaförsökalite…”, utan hundra procent försöka .
Så här förbannad blev han! Dock inte på flickvännen Josephine.
Men ska ett hundraprocentigt försök lyckas krävs det att motivationen finns där, och dessutom att det är rätt typ av motivation.
– Jag tycker att folk är lite snett på bollen kring vad motivation är. För mig är det att man gör saker utan att man måste vara övertänd för att de ska bli gjorda. Du borstar till exempel förhoppningsvis tänderna ibland: det krävs ingen superuppladdning för att du ska göra det, helt enkelt eftersom du har en äkta motivation. (Du vill exempelvis få pussas med en skäggig lyftare utan att skämmas för andedräkten.) På samma sätt är det med träning. Det här att dricka maximalt med PWO och musikrunka upp sig för att våga träna i kablarna – det är inte motivation. Det är istället för motivation , konstaterar han.
Vad ska han då med den här nyvunna motivationen till? Eftersom Patrik är en man som alltid har pärmarna sorterade är målen tydliga.
– Mål 1 är att kvala till SM på DM. Mål 2 är att på SM slå vikterna från DM. Mål 3 är att putsa upp mitt svenska rekord. Mål 4 är en gul SM-medalj och mål N är världsrekord i marklyft på minst 400 kilo.
Han säger det med en självklarhet som bara en man som inte grinar om nätterna över vad andra ska tycka kan göra. Och just därför finns också chansen att han faktiskt kan lyckas.
Om Patrik lyckas med sina mål kanske han kan unna sig en större bil.