Vill du bänka 250 kg? Lär dig av Joel Sundelin.

Lär dig hemligheten till en stark bänkpress. Och en stor hylla.

Alex Danielsson

Hur tränar Sveriges bästa bänkpressare? Världens vackraste hylla? Ja, Joel Sundelins fysik visar sannerligen att det kanske inte bara är pumpträning och sneda bröstpressar som bygger pecs. Tjugosexåringen från Älvdalen, som till vardags sitter i en skogshuggarmaskin (skribenten är från Stockholm), har gått från att maxa 40 kg i bänkpress år 2011, till 252,5 kg 2019 – en drömsiffra i marklyft för en annan.

Hyllan.

Han började sin sportkarriär som många andra med fotboll och innebandy men hittade in till gymmet 2011, då det inte fanns så mycket annat att göra i Älvdalen. Han fastnade direkt. Då bänkade han 40 kg, ett år senare 95 kg, 2013 gjorde han 130 kg och 2014 tyckte han att 180 kg kändes som en rimlig vikt att öka till, vilket han gjorde – helt makalöst.

När förstod du att du hade talang för bänkpress?

– När jag gjorde min första tävling 2015.

Samma år blev det ett U/J/V SM-guld i styrkelyft – klassiskt. Med en total på 727,5 kg (257,5, 207,5, 262,5) vägande 136,2 kg. Senare samma år under SM-veckan plockade han även hem SM-guldet i den öppna klassen i klassisk bänkpress med 210 kg.

Spolar vi fram bandet två år till så hittar vi Joel i Texas, högst upp på pallen på junior-VM i klassisk bänkpress där han pressade upp 215 kg. Fyra månader senare så begav han sig till Freddi Smulters och Ove Lehtos hemland Finland (för övrigt två stora förebilder för Joel) för att tävla på junior-EM i klassisk bänkpress. Där fick han med sig 235,5 kg men bommade på 240 kg. Nu har vi inte frågat men vi gissar att det kanske inte gjorde så mycket då han hamnade (återigen) högst upp på pallen.

Ni fattar, han är grymt bra. Vad är det magiska receptet för att bli så stark (och grann!) som Joel?

– Jag tränar bänkpress tre dagar i veckan. På måndagar blir det bänkpress där kompletteringsövningarna har stort fokus på axlar. Hur själva bänkpresspasset ser ut kan variera beroende på vilken tid på året det är, men jag gillar att träna tungt.

Onsdagar följs upp med klossbänk där stort fokus ligger på utlåsningsmomentet. Då kompletterar jag med några tricepsövningar som hjälper till den där sista biten i lyftet.

Torsdagar blir det ett lättare bänkpresspass med lite högre reps där jag använder mig av gummiband för att ändå göra det lite tyngre i toppen.

Det viktigaste för mig är att träningen är rolig och att det är en härlig stämning i lokalen. Annars skulle jag inte orka kämpa så hängivet år in och år ut.

Om du skulle lista dina fem bästa kompletteringsövningar för bänkpress, vilka väljer du då?

– För ryggen väljer jag sittande rodd och latsdrag. Jag gillar att hålla det enkelt och det verkar funka. Facepulls för baksida axlar och skuldra är väldigt viktig för att hålla stabiliteten i bänken så den kör jag mycket av. Sedan får de två sista nog bli hantelpress och skullcrushers.

Har du någon målvikt i bänkpress för 2021?

– Jag har faktiskt inte satt någon specifik målvikt. Tanken är väl att bara träna på och se vad som händer.

Om du fick spola tillbaka tiden till 2011 när du började med bänkpress, hade du gjort någonting annorlunda?

– Bra fråga, men nej, inget speciellt som jag kan komma på nu.

Det kanske inte är så konstigt heller, 2019 blev det silver både på VM i Japan och EM i Luxemburg, med en toppvikt på 252,5 i båda tävlingarna. I Luxemburg var 252,5 dock bara hans andravikt och på den sista lappen hade han skrivit 260, en vikt som inte ville sig den gången.

Pallen från VM i Japan 2019. Från vänster: Joel (2), Thomas Davis, USA (1) och Adam Laskawski, Polen (3).

Sammantaget kan vi nog alla hålla med om att detta är en av våra mest talangfyllda bänkpressare genom alla tider, och att han bara är 26 år gammal får i alla fall mig att tro på att han kan gå hur långt som helst! Håll ögonen öppna! Den här bänkpressmaskinen blir svårstoppad.

Snabbfakta om Joel Sundelin:

Ålder: 26 år
Längd: 181 cm
Vikt: 128,5 kg
Utbildning: Naturbruk inriktning Skogsbruk
Bor: Hofors
Bil: Volkswagen Tiguan

PB år för år:

2011 : 40 kg Träning
2012 : 95 kg Träning
2013 : 130 kg Träning
2014 : 180 kg Träning
2015 : 207,5 kg Tävling
2016 : 220 kg Tävling
2017 : 240 kg Tävling
2018 : 247,5 kg Tävling
2019 : 252,5 kg Tävling

Vilken mat firar man ett PB med?

– En rejäl köttbit.,

Planer i sommar?

– Ta det lugnt hemma och njuta av semestern med Antonija.

Glöm inte att följa Joel på instagram: @jsundelin


Liknande artiklar
Effekter från 12 månader med periodisk fasta och styrketräning

För något år sedan skrev jag en artikelserie här på Tyngre om periodisk fasta och andra former av längre fasta. Här är vad lite nyare forskning kommit fram till.

Jacob Gudiol

10 dec. 2024

Tips och trix på gymmet – Knäsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

5 dec. 2024

Finns det några fördelar med kreatin för konditionsidrottare?

Wille och Jacob svarar på lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

4 dec. 2024

Emil Norling rider igen

Emil Norling är tillbaka i podden ännu en gång! Denna gång inte efter något pampigt mästerskap utan snarare sjuksängen

29 nov. 2024

Fundera alltid på varför du väljer en viss typ av träning

Jacob och Wille diskuterar fysträning för kampsportare i avsnitt 472 av Tyngre Träningssnack.

27 nov. 2024

Jonathan Söderling – Mirakelmannen

Jonathan Söderling är en av de mest lyssnade gästerna i Tyngre Kraftsport. Nyligen tävlade han och slog PB i böj, mark och total.

15 nov. 2024

Återgång till träning efter ett längre uppehåll

Lyssnarfrågor i Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar hur du på ett bra sätt kan återgå till träning efter ett längre uppehåll, både de som varat i någon vecka och de som har varat i flera månader.

13 nov. 2024

Poledance – tuffare än man kanske tror

Vi träffar Marcus Elsberg, som förutom att driva gymmet Revive Kristianstad även är svensk mästare i Poledance

7 nov. 2024

Avsluta

Detta blir sista avsnittet för nu av Tyngre Bänkpress. Podden var tänkt och menad att komma med info om och runt bänkpress samt att prata med bänkpressare kring mästerskap.

6 nov. 2024

Alpin utförsåkning med Mathias Moberg

Jacob och Wille diskuterar alpin utförsåkning tillsammans med Mathias Moberg, fystränaren för herrlandslaget i alpin utförsåkning.

6 nov. 2024

Magda tillbaka!

Vår evige favorit Magdalena Kowalczyk gästar oss för att bland annat prata om Sweat Equity. Vi snackar också träning, samhällsnytta och om life hack.

4 nov. 2024

Marcus Yngvesson

Idag avverkar Josef och Marcus Yngvesson mer än du hinner med att registrera.

1 nov. 2024

När blir man för fet under en bulk?

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 468 av Tyngre Träningssnack. Denna gång diskuteras bland annat viktuppgång när man försöker lägga på sig muskler.

30 okt. 2024

Manne Forssberg om Pappapodden

Härligt och som vanligt utlämnande samtal med Manne.

28 okt. 2024

Anna om förändringen på Gymmet

Kompisen Anna Stålnacke berättar mer om hur och varför Gymmet väljer att sälja flera av sina anläggningar.

24 okt. 2024

Handledslindor och bänkpress-studier

När är det läge att se och anpassa sin träning till en studie och när ska det bara få vara statistik på ett papper? Det säger Josef sitt om idag.

23 okt. 2024

Mattias Reck om livet och träningen som elitcyklist

Proffscyklisttränaren Mattias Reck är tillbaka i Tyngre Träninssnack. I detta avsnitt diskuterar vi bland annat säsongen som har gått för Lidl Trek och utvecklingen inom cykelsporten de senaste åren.

23 okt. 2024

Josef Eriksson

I avsnitt 304 tar vi en sittning med bänkpressexperten Josef Eriksson. Vi dissekerar övningen i detalj och diskuterar alltifrån vanliga misstag till olika sätt som man kan förbättra sin bänkpress.

19 okt. 2024

Rasmus Mirblom inför Järnvägspressen

Idag snackar vi igen med Rasmus Mirblom som i slutet av sommaren vann EM i utrustad bänkpress, supertungvikten.

16 okt. 2024

Tips och trix på gymmet – Axelsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

10 okt. 2024

Problemet med de flesta studier som säger sig hitta non-responders

Jacob och Wille diskuterar i det här avsnittet hur slump och variation kan göra att man felaktigt tror sig ha hittat så kallade non-responders i studier.

9 okt. 2024

Hösten 2024

Hösten sprider sig över hela landet och vi går in i slutet av året. Idag snackas om hur det ser ut i sammandraget för elitserien i bänkpress samt lite om och runt Järnvägspressen 2024.

9 okt. 2024

Föreningsliv med Johanna Barvelid

Vi snackar ledarskap och drivkrafter inom föreningslivet med Johanna Barvelid, en av grundarna till den tidigare Styrkebyrån.

7 okt. 2024

Freddi Smulter

I dagens avsnitt drabbar Josef samman med kanske den största bänkpresslegenden, Freddi Smulter.

2 okt. 2024

Vésteinn Hafsteinsson om olympiska kastidrottares träning

Äntligen är Vésteinn Hafsteinsson tillbaka i podden för att berätta mer om hur han tränat sina kastidrottare.

2 okt. 2024

Styrkelyft: Sofia Kollenhag

Sofia Kollenhag har varit på Malta och tävlat på Western European Powerlifting Championships där hon vann och slog nytt svenskt rekord i knäböj.

27 sep. 2024

Catching up med Kalle

Vi snackar med den evige favoriten Kalle Zackari Wahlström, som berättar om både den nyfunna träningsgnistan, nya tv-program och den egna kollektionen av kläder och annat kul.

26 sep. 2024

Betydelsen av biologisk mognad inom talangutveckling

En av våra favoritgäster, Tommy Lundberg, är tillbaka och denna gång tar vi upp två ämnen som vi varit inne lite på även i tidigare avsnitt, talangutveckling och könsindelning inom idrotten.

25 sep. 2024

Hallsbergs AK på Bänk-DM

Det var bänkpress-DM i Västra Svealands Styrkelyftförbund och Josef tillsammans med Andreas Henning, Neo Yngström och Jonathan Eriksson summerar kort och gott sin träning inför tävlingen.

18 sep. 2024

Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Vad är hårt belastande träning och varför orkar kroppen bara så lite av det?

Jacob och Wille diskuterar balansen mellan träning och återhämtning i avsnitt 459 av Tyngre Träningssnack.

28 aug. 2024

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga dominerar i avsnitt 458 av Tyngre Träningssnack.

21 aug. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024