4 kontroversiella ämnen inom kost och hälsa som berör dig

En som vanligt välsnitslad bana genom grynnor och grund i kostmytsarkipelagen.

Jacob Gudiol

Du kan inte springa ifrån en dålig diet

Det här påståendet är särskilt populärt inom LCHF‌ där man ibland verkar vara nästan fientligt inställd mot träning. Ann Fernholm‌ liknade det till exempel vid att borsta tänderna och någonting man bara behöver göra i fall man äter sötsaker och mer raffinerad stärkelse.

Tillsammans med den vetenskapliga tidskriften British Journal of Sport Medicine‌ (BJSM‌ ) så har man även fått in påståendet ”you cannot outrun a bad diet” i folks medvetande på ett helt annat sätt. BJSM‌ har på senare år släppt igenom artiklar som mest kan kallas för propaganda eller försök att smutskasta forskningen som finns idag kring nutrition och tyvärr är den här artikeln en av dessa. 

Påståendet i sig är inte helt fel i viss kontext men det saknas nyans. För de flesta människor idag så är kanske totalt 2 timmars träning i veckan en realistisk träningsmängd. I dessa situationer så fungerar det troligen inte för de flesta att hålla en dålig diet och sen tro att vikten ska hålla sig stabil.

För personer som däremot tränar mycket så fungerar dock träningen utmärkt för att hålla vikten nere för nästan alla. Särskilt om vi diskuterar personer som sysslar med någon konditionsidrott så är ofta problemet att de har svårt att äta tillräckligt mycket.

Så du kan springa ifrån en dålig diet. I alla fall om vi pratar om effekter på vikten. Däremot krävs det så mycket springande att det för de flesta inte blir ett särskilt realistiskt alternativ. 

Jag har skrivit mer om det här i en artikel på träningslära om du vill läsa mer, Du kan sällan ”kompensera” för skitmat med motion.

Socker är unikt dåligt för hälsan

Det är lätt att snacka skit om socker. Det finns helt enkelt sällan något bra med socker. Det är dåligt för våra tänder, det är en ingrediens i väldigt mycket dålig mat och i stora mängder har det troligen negativa effekter på vår hälsa.

Då ingen direkt känner sig manad för att försvara socker så har det inneburit att många dragit till med rejäla överdrifter när de skrivit om farorna med socker. Idag verkar därför mänga människor ha en väldigt skev bild av vilka effekter socker verkligen har, och människor har på allvar börjat diskutera socker i ketchup som ett större problem med människors kost och andra liknande absurda diskussioner.

Det finns emellertid idag ingen bra evidens för att socker och andra sockerarter har några större negativa effekter på vår hälsa vid en rimlig konsumtion. Med rimlig‌ menas då den gränsen som finns i nästan alla nationella och internationella riktlinjer som finns, nämligen 10 energiprocent.

WHO har i sina riktlinjer en ännu lägre gräns på 5 energiprocent vilket endast motiveras utifrån att det skulle vara bättre för tänderna. Tandhälsa är givetvis väldigt viktigt det med men det är inte direkt bara hål i tänderna som man hör från många människor som varnar för socker.

Det finns dock ett livsmedel som i nästan bara innehåller socker som är bevisat dåligt för hälsan och det är sockersötad läsk och andra sockersötade drycker. Om du får människor att regelbundet dricka dessa drycker så går de flesta av dem upp sakta i vikt och deras hälsovärden försämras.

Vill du läsa mycket mer kring socker och hälsa så har jag skrivit en längre artikel om det, Socker, fruktos och hälsa.

Ny vetenskap har visat att mättat fett inte är dåligt för hälsan

Även det här påståendet är någonting som främst har spritts från LCHF-rörelsen de senaste tio åren men efterhand så har det även fått fäste hos många andra grupper och människor.

Det finns dock en orsak till varför ett begränsat intag av mättat fett finns med i mer eller mindre alla typer av nationella och internationella kostrekommendationer som du kan hitta. Det är ingen tvekan om att det är en kontroversiell fråga även inom forskningen, men den forskning som finns idag pekar ändå trots allt emot att mättat fett är ett sämre väl än fleromättade fetter.

Jag skrev en artikel här på Tyngre‌ för drygt två år sedan som summerar det mesta i den här frågan, Smör vs Margarin och hälsoeffekterna av mättat fett. Det har inte hängt något betydande med forskningen sedan dess och det är inte heller någon större interventionsstudie på gång som kan ge några större svar kring det här.

Artificiella sötningsmedel har negativa effekter på hälsan

Uppfattningen att sötningsmedel är dåligt är nog någonting som aldrig kommer att dö ut. De flesta populära sötningsmedel likt sukralos, aspartam och acesulfam k uppfyller nämligen i princip alla punkter som får människor som tror sig äta ”rent” eller ”naturligt” att rygga tillbaka.

De är artificiella, de ha konstiga namn, de säljs av stora företag och de ger njutning och synd utan någon till synes bestraffning.

Det finns dock inga som helst belägg för några negativa effekter från sötningsmedel idag. Det innebär givetvis inte att det helt säkert är fullständigt harmlösa men med tanke på all den forskning som redan finns på dessa ämnen så kan man med väldigt stor säkerhet ändå säga följande. Om det ändå till sist skulle visa sig finnas några negativa effekter så är det troligen väldigt små med tanke på att vi inte redan har sett dem.

Sötningsmedel är främst till för att ersätta socker och i de studier där man till exempel jämför sockersötad dryck mot lighdryck så ger den sockersötade drycken viktuppgång och sämre hälsovärden medan det inte händer någonting alls med hälsan hos de som får dricka lightdryck.

Det snackas också om att sötningsmedel skulle ha negativa effekter på blodsockret, lura kroppen att den får socker och därmed ge en insulinfrisättning och mycket mer. Det finns ingen bas för dessa påståenden utan även om sötningsmedel är sött i munnen så är det neutralt när det gäller påverkan på blodsocker och insulin. Jag har skrivit mer om det här i artikeln, Sötningsmedel, sötsug och blodsockerkontroll.


Liknande artiklar
När livet händer – känslor, kriser och beteenden

I veckans avsnitt pratar vi om hur vi hanterar livets oförutsägbarhet, stress och känslor – och hur det kan påverka våra beteenden, särskilt kopplat till mat och hälsa.

10 feb. 2025

Hur många ägg är det okej att äta på en dag

Jacob och Erik diskuterar melodifestivalen, maximalt intag av ägg och huruvida kolhydratsuppladdning kan förbättra prestationen på gymmet i veckans avsnitt av Hälsoveckan by Tyngre.

4 feb. 2025

Underrapportering och systematiska fel i food frequency questionnaires

Avsnitt 156 av Hälsoveckan by Tyngre och Jacob och Erik börjar med att diskutera en vida spridd fallrapport om en man som ätit carnivour och fått en biverkan som heter Xantelasma som i sin tur beror på högt kolesterol.

28 jan. 2025

Hur du hittar bra personer att följa kring träning, kost och hälsa

Jacob Gudiol förklarar hur du hittar bra personer att följa på sociala medier samt listar sina favoriter på Instagram, Threads, X, Bluesky och Youtube!

Jacob Gudiol

20 jan. 2025

Går människor ner i vikt om de börjar träna?

Jacob och Erik diskuterar den här veckan en ny systematisk översiktsartikel på vilken effekt bara ökad motion har på vikten hos människor med övervikt och fetma.

14 jan. 2025

Elias Björnsson om blodfetter och Lp(a)

Jacob och Erik gästas av forskaren Elias Björnsson som ger oss en bra introduktion kring olika former av blodfetter.

7 jan. 2025

Intressant och ointressant om kreatin som kosttillskott

Caroline, Erik och Jacob välkomnar er till det nya året genom ett långt avsnitt kring kreatin där både betydelsefulla och betydelselösa frågor diskuteras.

31 dec. 2024

Tyngre Träningssnack året 2024

Som traditionen bjuder så avslutar Wille och Jacob året med att reflektera kring allt vi har diskuterat och lärt oss under året.

25 dec. 2024

Varför en höjning från 80 till 90 procent av max är jobbigare än en från 30 till 50 procent

Wille och Jacob svarar på några av era frågor i avsnitt 475 av Tyngre Träningssnack.

18 dec. 2024

Allt du behöver veta kring de nya fetmamedicinerna

Fetmamediciner, alla snackar om fetmamediciner. Målet med artikeln är att ge dig en grundlig genomgång av två nya och effektiva fetmamediciner, semaglutid och tirzepatid, samt deras effekter och biverkningar.

Jacob Gudiol

14 dec. 2024

Kritik av modellen relativ energibrist inom idrotten (RED-s)

Wille och Jacob diskuterar en nyligen publicerad artikel i tidskriften Sports Medicine som har den intressanta titeln, Does Relative Energy Deficiency in Sport (REDs) Syndrome Exist?

11 dec. 2024

Effekter från 12 månader med periodisk fasta och styrketräning

För något år sedan skrev jag en artikelserie här på Tyngre om periodisk fasta och andra former av längre fasta. Här är vad lite nyare forskning kommit fram till.

Jacob Gudiol

10 dec. 2024

Det hopplösa i att försöka ta fram en personlig GI-lista

I avsnitt 149 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob och Linnea en nypublicerad studie med en tillhörande ledartextsom handlar om osäkerheten i enskilda blodsockermätningar med kontinuerliga blodsockermätare.

10 dec. 2024

Jacob om Ozempic och ultraprocessad mat

Jacob levererar nya sanningar om två frågor som återkommande får nytt bränsle för diskussioner och tolkningar.

5 dec. 2024

Finns det några fördelar med kreatin för konditionsidrottare?

Wille och Jacob svarar på lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

4 dec. 2024

Preliminära data från Kevin Halls andra studie på ultraprocessad mat

Ultraprocessad mat står ännu en gång på agendan i Hälsoveckan by Tyngre.

3 dec. 2024

Jacob Gudiol

I dagens läge med sociala medier och frihet att uttrycka sig själv hamnar det mycket blandad information på internet och i sociala medier. Allt som basuneras ut är inte sant men det paketeras som sanningar baserat på forskning.

30 nov. 2024

Våra fettceller minns om vi någon gång varit feta

I avsnitt 147 av Hälsoveckan by Tyngre diskuteras en ny studie i Nature där man har tittat på fettcellerna hos människor och möss när de burit på olika mängder fettmassa.

26 nov. 2024

Hur kan man kompensera för minskad spontanidrott?

Avsnitt 471 av Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar energiintag för personer som tränar mycket. Finns det en situation där man inte längre kan lita på ens egen mättnad och hunger och när dyker den upp?

20 nov. 2024

En promenad i naturen är bättre för stressen än en promenad i en storstad

Hälsoveckan avsnitt 146 och Jacob och Erik diskuterar först en artikel i SVT inför ett avsnitt av Vetenskapens värld kring stress.

19 nov. 2024

Nicklas Neuman om forskning, fotboll och nya bokprojektet

Nicklas Neuman, den riktiga kostdoktorn, gästar oss för att prata om bland annat Degerfors väg tillbaka till Allsvenskan, om lukt- och smakavvikelser post-covid och om den nya boken som han nu skriver tillsammans med Jacob Gudiol.

14 nov. 2024

Flour i dricksvattnet och fetmamediciner som hjälper mot mycket

Jacob och Erik tänkte diskutera två olika ämnen i det här avsnittet men det blev även en del diskussioner med relevans i introduktionen då de nämner lite av tokigheterna som kommit från RFKjr den senaste tiden.

12 nov. 2024

Fasciahype och en massa vintersjukdomar

Dr Mellberg är tillbaka efter mycket arbete följt av en tuff förkylning. Tillsammans med Jacob så diskuteras först alla virus och bakterier som verkar göra många sjuka just nu och vad som kommer att göra en hel del svenskar sjuka framöver.

5 nov. 2024

När blir man för fet under en bulk?

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 468 av Tyngre Träningssnack. Denna gång diskuteras bland annat viktuppgång när man försöker lägga på sig muskler.

30 okt. 2024

Riksmaten – barn och bikarbonat som gråzonspreparat

Livsmedelsverket har i dagarna släppt Riksmaten småbarn och Jacob och Erik försöker komma diskutera sig fram till vad man kan få ut av en sådan undersökning.

29 okt. 2024

Är det bättre med vanlig cola än light till små barn?

Jacob och Erik diskuterar i det här avsnittet ett viralt inlägg på sociala medier där det påstås att det är bättre att ge barn sockersötad cola än lightvarianten.

22 okt. 2024

Ultraprocessad mat och för högt kaloriintag

Avsnitt 466 av Tyngre Träningssnack handlar om en ny studie på ultraprocessad mat. Än en gång har man låst in människor och sen under olika perioder låtit dem äta endast ultraprocessad mat eller endast minimalt processad mat för att se vad som händer.

16 okt. 2024

Stelhet innebär ökad risk för tidig död

Jacob och Erik fokuserar på en artikel i DN med titeln ”Medelålders och stel? Då kan du dö i förtid”.

15 okt. 2024

Problemet med de flesta studier som säger sig hitta non-responders

Jacob och Wille diskuterar i det här avsnittet hur slump och variation kan göra att man felaktigt tror sig ha hittat så kallade non-responders i studier.

9 okt. 2024

Hälsoråd som fungerar dåligt inom sjukvården

I avsnitt 140 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Erik och Jacob en debatt som pågått i framför allt Göteborgs-Posten de senaste veckorna kring om läkare ska ge livsstilsråd och i så fall hur och vid vilka tillfällen.

8 okt. 2024

Sveriges uppdaterade kostråd

Linnea, Erik och Jacob lägger denna vecka allt krut på att diskutera de nya förslagen till kostråd som Livsmedelsverket presenterade på en presskonferens under förra veckan.

1 okt. 2024

Betydelsen av biologisk mognad inom talangutveckling

En av våra favoritgäster, Tommy Lundberg, är tillbaka och denna gång tar vi upp två ämnen som vi varit inne lite på även i tidigare avsnitt, talangutveckling och könsindelning inom idrotten.

25 sep. 2024

Energidrycker funkar för att de innehåller koffein

Linnea, Erik och Jacob diskuterar två olika ämnen i Hälsoveckan by Tyngre.

24 sep. 2024