4 kontroversiella ämnen inom kost och hälsa som berör dig

En som vanligt välsnitslad bana genom grynnor och grund i kostmytsarkipelagen.

Jacob Gudiol

Du kan inte springa ifrån en dålig diet

Det här påståendet är särskilt populärt inom LCHF‌ där man ibland verkar vara nästan fientligt inställd mot träning. Ann Fernholm‌ liknade det till exempel vid att borsta tänderna och någonting man bara behöver göra i fall man äter sötsaker och mer raffinerad stärkelse.

Tillsammans med den vetenskapliga tidskriften British Journal of Sport Medicine‌ (BJSM‌ ) så har man även fått in påståendet ”you cannot outrun a bad diet” i folks medvetande på ett helt annat sätt. BJSM‌ har på senare år släppt igenom artiklar som mest kan kallas för propaganda eller försök att smutskasta forskningen som finns idag kring nutrition och tyvärr är den här artikeln en av dessa. 

Påståendet i sig är inte helt fel i viss kontext men det saknas nyans. För de flesta människor idag så är kanske totalt 2 timmars träning i veckan en realistisk träningsmängd. I dessa situationer så fungerar det troligen inte för de flesta att hålla en dålig diet och sen tro att vikten ska hålla sig stabil.

För personer som däremot tränar mycket så fungerar dock träningen utmärkt för att hålla vikten nere för nästan alla. Särskilt om vi diskuterar personer som sysslar med någon konditionsidrott så är ofta problemet att de har svårt att äta tillräckligt mycket.

Så du kan springa ifrån en dålig diet. I alla fall om vi pratar om effekter på vikten. Däremot krävs det så mycket springande att det för de flesta inte blir ett särskilt realistiskt alternativ. 

Jag har skrivit mer om det här i en artikel på träningslära om du vill läsa mer, Du kan sällan ”kompensera” för skitmat med motion.

Socker är unikt dåligt för hälsan

Det är lätt att snacka skit om socker. Det finns helt enkelt sällan något bra med socker. Det är dåligt för våra tänder, det är en ingrediens i väldigt mycket dålig mat och i stora mängder har det troligen negativa effekter på vår hälsa.

Då ingen direkt känner sig manad för att försvara socker så har det inneburit att många dragit till med rejäla överdrifter när de skrivit om farorna med socker. Idag verkar därför mänga människor ha en väldigt skev bild av vilka effekter socker verkligen har, och människor har på allvar börjat diskutera socker i ketchup som ett större problem med människors kost och andra liknande absurda diskussioner.

Det finns emellertid idag ingen bra evidens för att socker och andra sockerarter har några större negativa effekter på vår hälsa vid en rimlig konsumtion. Med rimlig‌ menas då den gränsen som finns i nästan alla nationella och internationella riktlinjer som finns, nämligen 10 energiprocent.

WHO har i sina riktlinjer en ännu lägre gräns på 5 energiprocent vilket endast motiveras utifrån att det skulle vara bättre för tänderna. Tandhälsa är givetvis väldigt viktigt det med men det är inte direkt bara hål i tänderna som man hör från många människor som varnar för socker.

Det finns dock ett livsmedel som i nästan bara innehåller socker som är bevisat dåligt för hälsan och det är sockersötad läsk och andra sockersötade drycker. Om du får människor att regelbundet dricka dessa drycker så går de flesta av dem upp sakta i vikt och deras hälsovärden försämras.

Vill du läsa mycket mer kring socker och hälsa så har jag skrivit en längre artikel om det, Socker, fruktos och hälsa.

Ny vetenskap har visat att mättat fett inte är dåligt för hälsan

Även det här påståendet är någonting som främst har spritts från LCHF-rörelsen de senaste tio åren men efterhand så har det även fått fäste hos många andra grupper och människor.

Det finns dock en orsak till varför ett begränsat intag av mättat fett finns med i mer eller mindre alla typer av nationella och internationella kostrekommendationer som du kan hitta. Det är ingen tvekan om att det är en kontroversiell fråga även inom forskningen, men den forskning som finns idag pekar ändå trots allt emot att mättat fett är ett sämre väl än fleromättade fetter.

Jag skrev en artikel här på Tyngre‌ för drygt två år sedan som summerar det mesta i den här frågan, Smör vs Margarin och hälsoeffekterna av mättat fett. Det har inte hängt något betydande med forskningen sedan dess och det är inte heller någon större interventionsstudie på gång som kan ge några större svar kring det här.

Artificiella sötningsmedel har negativa effekter på hälsan

Uppfattningen att sötningsmedel är dåligt är nog någonting som aldrig kommer att dö ut. De flesta populära sötningsmedel likt sukralos, aspartam och acesulfam k uppfyller nämligen i princip alla punkter som får människor som tror sig äta ”rent” eller ”naturligt” att rygga tillbaka.

De är artificiella, de ha konstiga namn, de säljs av stora företag och de ger njutning och synd utan någon till synes bestraffning.

Det finns dock inga som helst belägg för några negativa effekter från sötningsmedel idag. Det innebär givetvis inte att det helt säkert är fullständigt harmlösa men med tanke på all den forskning som redan finns på dessa ämnen så kan man med väldigt stor säkerhet ändå säga följande. Om det ändå till sist skulle visa sig finnas några negativa effekter så är det troligen väldigt små med tanke på att vi inte redan har sett dem.

Sötningsmedel är främst till för att ersätta socker och i de studier där man till exempel jämför sockersötad dryck mot lighdryck så ger den sockersötade drycken viktuppgång och sämre hälsovärden medan det inte händer någonting alls med hälsan hos de som får dricka lightdryck.

Det snackas också om att sötningsmedel skulle ha negativa effekter på blodsockret, lura kroppen att den får socker och därmed ge en insulinfrisättning och mycket mer. Det finns ingen bas för dessa påståenden utan även om sötningsmedel är sött i munnen så är det neutralt när det gäller påverkan på blodsocker och insulin. Jag har skrivit mer om det här i artikeln, Sötningsmedel, sötsug och blodsockerkontroll.


Liknande artiklar
Varför EMG kan lura dig efter aktiveringsövningar

Jacob och Wille diskuterar några vanliga missförstånd när det gäller att diskussioner och tolkningar av data relaterat till träning och hälsa.

17 juli 2024

Är det dåligt med fröoljor?

Frågestund med Hälsoveckan by Tyngre. Caroline, Erik och Jacob svarar på en del lyssnarfrågor i detta avsnitt av hälsoveckan.

16 juli 2024

Pandemier och vetenskapsjournalistik

Vetenskapsjournalisten Amina Manzoor gästar Jacob och Wille i avsnitt 451 av Tyngre Träningssnack.

10 juli 2024

Ätfönster för kolhydraterna för typ 2-diabetiker

Avsnitt 127 av Hälsoveckan by Tyngre och Jacob, Caroline och Erik diskuterar en studie där man testat att ändra ätfönstret för kolhydraterna för typ 2-diabetiker.

9 juli 2024

Nya tekniker inom antidoping

Wille och Jacob gästas av norska forskare Sara Solheim. Sara har arbetat och forskat inom antidoping i flera år och i det här avsnittet diskuterar vi främst torrblodstester.

3 juli 2024

Svenskar äter fortfarande för mycket salt, socker och mättat fett

I avsnitt 126 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob, Caroline och Erik Livsmedelsverkets nya undersökning ”Matkorgen 2022”.

2 juli 2024

Akut skadebehandling – finns det någon poäng med kyla och kompression?

Avsnitt 450 av Tyngre Träningssnack handlar om skador och akut skadeomhändertagande.

26 juni 2024

Allt som är populärt kring fett på sociala medier är typ fel

Jacob och Wille gästas av forskaren och nutritionisten Fredrik Rosqvist som forskat på hälsoeffekterna från fett i 20 år.

19 juni 2024

Nya D-vitaminrekommendationer från Endocrine Society

I avsnitt 124 diskuterar Jacob och Linnea nya D-vitaminrekommendationer från Endocrine Society som publicerades tidigare i månaden.

18 juni 2024

Får du bra eller dålig information?

Jacob och Wille diskuterar hur man kan särskilja personer som försöker dela bra information från de som mest verkar vara ute efter att bli populära eller kunna sälja saker

12 juni 2024

Är det bra eller dåligt med jojo-bantning?

Jacob och Caroline diskuterar jojo-bantning i avsnitt 123 av Hälsoveckan by Tyngre.

11 juni 2024

Kan mer regelbundna måltider ge viktnedgång?

I avsnitt 122 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob och Erik två studier som har studerat lite unika metoder för att försöka påverka människors kroppsvikt.

4 juni 2024

Längre livslängd för typ 2-diabetiker med Ozempic

Jacob och Caroline berättar om en ny studie i New England Journal of Medicine där man visat att semaglutide minskar risken för dödsfall och försämring av redan förekommande njursjukdom hos typ 2-diabetiker.

28 maj 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Vikten efter fyra år med fetmamedicin

Erik och Jacob diskuterar en nyligen publicerad extra analys på SELECT studien.

21 maj 2024

De sju viktigaste sakerna för en bra hälsa – enligt Gudiol

Avsnitt 444 handlar om Jacobs topp 7 saker de flesta bör fokusera på för en bättre hälsa.

15 maj 2024

Studier som utförs för att användas som marknadsföring

Jacob och Linnea diskuterar denna vecka företaget Zoe som påstår sig kunna ge unika personliga dietprogram baserat på tester av människors tarmflora, blodsocker, blodfetter och familjehistorik.

14 maj 2024

Mer träning ger större vadmuskler

Vadmusklerna svarar bättre på hög volym - i alla fall kortsiktigt.

Jacob Gudiol

12 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Avsnittet om Andrew Huberman och tveksam vetenskapskommunikation

Jacob och Linnea diskuterar den enorma hälsoinfluenserna Andrew Huberman och allt kritik som har riktats mot honom de senaste månaderna.

7 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024

Bryter man fastan om man tar protein före eller efter träningen?

Gudiol och Valkeaoja svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 442 av Tyngre Träningssnack

1 maj 2024

8 år efter hypen finns fortfarande inget konkret kring mat och tarmfloran

Avsnitt 117 är ännu ett avsnitt med endast Erik och Jacob vid rodret. Ämnena denna gång är två artiklar i SvD.

30 apr. 2024

Styrketräning för barn och ungdomar

I en fortsättning på förra veckans avsnitt om konditionsträning för barn och ungdomar så går Jacob och Wille vidare och diskuterar styrketräning för barn och ungdomar.

24 apr. 2024

Okända biverkningar från fetmamediciner

Linnea och Caroline är sysselsatta med olika kurser denna vecka så Erik och Jacob är dina värdar i avsnitt 116.

23 apr. 2024

Ultraprocessad mat leder till fler trafikolyckor

Avsnitt 115 av Hälsoveckan och det blir ännu en gång en diskussion kring ultraprocessad mat.

15 apr. 2024

Varför RCTs ofta ses som bästa evidens

Jacob, Erik och framför allt Linnea berättar i det här avsnittet om vad interventionsstudier är.

9 apr. 2024

Varför tränar vissa elitidrottare så lätt på gymmet?

Frågeavsnitt av Tyngre Träningssnack där Jacob och Wille diskuterar tre lyssnarfrågor.

3 apr. 2024

Vanliga frågor och missuppfattningar kring koffein

Jacob och Erik diskuterar koffein i avsnitt 113 av Hälsoveckan by Tyngre.

2 apr. 2024

Gudiol om periodisk fasta och hormoner

Långt och böljande samtal med Jacob, om bland annat periodisk fasta, hormonbalans och andra "sanningar".

1 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024