De starka och explosiva är oftare födda på hösten

Det sägs att barn födda tidigt på året snabbare kategoriseras som idrottsliga "talanger". Dock verkar en ny studie slå fast att ju senare på året man är född, desto starkare och explosivare blir man.

Jacob Gudiol

Många har nog hört talas om den så kallade relativa ålderseffekten. Den här effekten beskriver ett fenomen där fler idrottare födda tidigt på året blir elitidrottare som gamla och även att det under ungdomsåren är ännu tydligare att personer födda tidigt på året är väldigt överrepresenterade i olika elitverksamheter, distriktslag, ungdomslandslag med mera (1).

Figur 1: Fördelningen mellan spelare födda olika kvartal inom hockeyn i Sverige. Personer födda tidigt på året är överrepresenterade

Det har skrivits otroligt mycket kring den relativa ålderseffekten på senare år och summeringen är ungefär så här: Det är uppenbart att fler tidigt födda personer ”väljs ut” som talanger och detta gynnar dem sedan resten av deras idrottsliv, vilket visar sig i att fler personer födda tidigt på året faktiskt också finns inom senioridrotten. Det är dock ingen som har någon bevisat bra lösning på problemet utan det enda du kan läsa är i princip om människor som beklagar sig över det.

Det jag tänkte skriva om idag är däremot en annan möjlig effekt beroende på när du är född, som enligt mig är minst lika intressant. Barn och ungdomar födda olika månader i året tenderar att vara olika starka och explosiva.

Barn är olika starka beroende på när de är födda
‌ För någon vecka sen publicerades en stor studie från England där man tittade på barns fysiska prestationsförmåga i förhållande till när de var födda (1). Totalt 8500 flickor och pojkar mellan 10-16 år från skolor i östra England inkluderades i studien, där man utförde fysiska tester samtidigt som man vägde och mätte deras längd. Man uppskattade även barnens mognad rent biologiskt och hur den förhöll sig till deras verkliga kronologiska ålder. Man undersökte alltså om barnen rent fysiskt var före eller efter rent utvecklingsmässigt i förhållande till deras verkliga ålder. De fysiska testerna var beep-testet, handgreppsstyrka och spänst som man mätte med maximal hopphöjd.

Resultatet i den här studien blev lite överraskande då det istället för att visa på att barn födda tidigt på året presterar lite bättre fysiskt så var trenden lite varierande från månad till månad och de starkaste och mest explosiva barnen var faktiskt födda i oktober och november. De här barnen var inte längre eller tyngre än sina kamrater vilket antyder att det är en faktiskt prestationsskillnad och inte en effekt av tidig mognad.

Det här resultatet är väldigt intressant då det går lite emot vad man trott var sant när det gäller relativa ålderseffekten, alltså att barn födda tidigt på året är fysiskt före i utvecklingen och därför blir ”utvalda” som talanger på grund av deras tidiga mognad. Det kan givetvis fortfarande vara så och ett konditionstest tillsammans med ett test för styrka och ett för explosivitet är ju knappast något heltäckande. Men det är samtidigt väl erkända tester som man visat korrelerar väl med andra mått för samma egenskaper och faktisk prestationsförmåga.

Den relativa ålderseffekten finns inom i princip alla idrotter och den finns oavsett när man delar in ungdomarna. Om det är en sport där barnen inte delas in efter vilket år de är födda eller utan istället delar in dem från kanske augusti-juli så finns effekten fortfarande där. Enligt författarna till den här studien är det till och med så att effekten är tydligare i sporter med den här typen av indelning än den är i sporter där barnen delas in efter födelseår.

Som du kan se i figuren här ovan är det ganska tydligt att det sker en liten prestationstopp hos barnen födda mellan septemter-november, ungefär, och sedan finns det möjligen också en liten topp omkring februari-mars. Forskarna till den här studien föreslår att detta kan vara en delförklaring till den relativa ålderseffekten, då indelningen oftast sker vid nytt år eller efter sommaren och vid just dessa två tidpunkter kommer det en liten topp med barn som presterar lite bättre.

Varför är det så här?
‌ Varför den här effekten finns är det ingen som vet. Det här är faktiskt den allra första studien där man testat ”alla” barn istället för bara idrottare och sen delat in dem efter födelsemånad. Forskarna till studien spekulerar kring att det kan bero på att mammorna till barnen har fått gott om solljus och därmed mer D-vitamin under den tredje trimestern av graviditeten. D-vitamin vet man sedan tidigare är viktigt för utvecklingen av ben och muskelmassa.

Personligen ser jag mest det här som en lite kvalificerad gissning. Just nu är D-vitamin väldigt populärt och då verkar det som att alla vill inkludera det i sin hypotes. Men det är ju ändå intressant givetvis.

Summering
‌ Att barn födda i oktober-november tenderar att vara starkare än andra barn är ett nytt fynd. Det är väldigt intressant i sig tycker jag, men det som nästan är mer intressant är varför detta inte visar sig alls inom idrotten. I diagrammet här under kan du till exempel se åldern hos fotbollsspelare som deltog vid ungdoms-EM i fotboll. Som du kan se är det inga fler barn från november med där utan trenden är rakt nedåtgående. Så även om det på en populationsnivå kanske är så att personer födda i oktober-november är starkare än sina jämnåriga kamrater så är det inget som visar sig på högsta elitnivå inom idrotten.

Förutom om du planerar att skaffa barn och verkligen vill sikta in dig på att ditt barn föds under en ”bra månad” så är informationen i det här inlägget inte särskilt relevant i praktiken tycker jag. Det är bra att känna till att barn födda tidigt på året tenderar att bli överrepresenterade inom idrotten och oftare väljas ut som ”talanger”. Är du ungdomsledare kanske du också ska man ge någon liten kille eller tjej född senare på året lite fler chanser i hopp om att hen kommer ifatt fysiskt senare? Samtidigt är målet med de flesta elitverksamheter att få fram elitidrottare, inte att göra alla unga idrottare så bra som möjligt. De ekonomiska förutsättningarna är begränsade och vill du ge alla en lika chans kommer troligen ingen att få bästa möjliga förutsättningar. 

Fotnot: Derrick Rose, den amerikanska basketspelaren på huvudbilden ovan, är född i oktober 1988.‌

*** 

Jacob Gudiol‌ är expert på kost och träning och författare till boken "Skitmat"‌ , som du hittar här som pappersbok eller här som e-bok, samt boken "Forma Kroppen 2"‌ , som du hittar här.
[

](http://butik.tyngre.se/Tyngre-Tr%C3%A4ningssnack/Forma-Kroppen-2)


Liknande artiklar
Varför EMG kan lura dig efter aktiveringsövningar

Jacob och Wille diskuterar några vanliga missförstånd när det gäller att diskussioner och tolkningar av data relaterat till träning och hälsa.

17 juli 2024

Är det dåligt med fröoljor?

Frågestund med Hälsoveckan by Tyngre. Caroline, Erik och Jacob svarar på en del lyssnarfrågor i detta avsnitt av hälsoveckan.

16 juli 2024

Pandemier och vetenskapsjournalistik

Vetenskapsjournalisten Amina Manzoor gästar Jacob och Wille i avsnitt 451 av Tyngre Träningssnack.

10 juli 2024

Ätfönster för kolhydraterna för typ 2-diabetiker

Avsnitt 127 av Hälsoveckan by Tyngre och Jacob, Caroline och Erik diskuterar en studie där man testat att ändra ätfönstret för kolhydraterna för typ 2-diabetiker.

9 juli 2024

Nya tekniker inom antidoping

Wille och Jacob gästas av norska forskare Sara Solheim. Sara har arbetat och forskat inom antidoping i flera år och i det här avsnittet diskuterar vi främst torrblodstester.

3 juli 2024

Svenskar äter fortfarande för mycket salt, socker och mättat fett

I avsnitt 126 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob, Caroline och Erik Livsmedelsverkets nya undersökning ”Matkorgen 2022”.

2 juli 2024

Akut skadebehandling – finns det någon poäng med kyla och kompression?

Avsnitt 450 av Tyngre Träningssnack handlar om skador och akut skadeomhändertagande.

26 juni 2024

Allt som är populärt kring fett på sociala medier är typ fel

Jacob och Wille gästas av forskaren och nutritionisten Fredrik Rosqvist som forskat på hälsoeffekterna från fett i 20 år.

19 juni 2024

Nya D-vitaminrekommendationer från Endocrine Society

I avsnitt 124 diskuterar Jacob och Linnea nya D-vitaminrekommendationer från Endocrine Society som publicerades tidigare i månaden.

18 juni 2024

Får du bra eller dålig information?

Jacob och Wille diskuterar hur man kan särskilja personer som försöker dela bra information från de som mest verkar vara ute efter att bli populära eller kunna sälja saker

12 juni 2024

Är det bra eller dåligt med jojo-bantning?

Jacob och Caroline diskuterar jojo-bantning i avsnitt 123 av Hälsoveckan by Tyngre.

11 juni 2024

Kan mer regelbundna måltider ge viktnedgång?

I avsnitt 122 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob och Erik två studier som har studerat lite unika metoder för att försöka påverka människors kroppsvikt.

4 juni 2024

Längre livslängd för typ 2-diabetiker med Ozempic

Jacob och Caroline berättar om en ny studie i New England Journal of Medicine där man visat att semaglutide minskar risken för dödsfall och försämring av redan förekommande njursjukdom hos typ 2-diabetiker.

28 maj 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Vikten efter fyra år med fetmamedicin

Erik och Jacob diskuterar en nyligen publicerad extra analys på SELECT studien.

21 maj 2024

De sju viktigaste sakerna för en bra hälsa – enligt Gudiol

Avsnitt 444 handlar om Jacobs topp 7 saker de flesta bör fokusera på för en bättre hälsa.

15 maj 2024

Studier som utförs för att användas som marknadsföring

Jacob och Linnea diskuterar denna vecka företaget Zoe som påstår sig kunna ge unika personliga dietprogram baserat på tester av människors tarmflora, blodsocker, blodfetter och familjehistorik.

14 maj 2024

Mer träning ger större vadmuskler

Vadmusklerna svarar bättre på hög volym - i alla fall kortsiktigt.

Jacob Gudiol

12 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Avsnittet om Andrew Huberman och tveksam vetenskapskommunikation

Jacob och Linnea diskuterar den enorma hälsoinfluenserna Andrew Huberman och allt kritik som har riktats mot honom de senaste månaderna.

7 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024

Bryter man fastan om man tar protein före eller efter träningen?

Gudiol och Valkeaoja svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 442 av Tyngre Träningssnack

1 maj 2024

8 år efter hypen finns fortfarande inget konkret kring mat och tarmfloran

Avsnitt 117 är ännu ett avsnitt med endast Erik och Jacob vid rodret. Ämnena denna gång är två artiklar i SvD.

30 apr. 2024

Styrketräning för barn och ungdomar

I en fortsättning på förra veckans avsnitt om konditionsträning för barn och ungdomar så går Jacob och Wille vidare och diskuterar styrketräning för barn och ungdomar.

24 apr. 2024

Okända biverkningar från fetmamediciner

Linnea och Caroline är sysselsatta med olika kurser denna vecka så Erik och Jacob är dina värdar i avsnitt 116.

23 apr. 2024

Ultraprocessad mat leder till fler trafikolyckor

Avsnitt 115 av Hälsoveckan och det blir ännu en gång en diskussion kring ultraprocessad mat.

15 apr. 2024

Varför RCTs ofta ses som bästa evidens

Jacob, Erik och framför allt Linnea berättar i det här avsnittet om vad interventionsstudier är.

9 apr. 2024

Varför tränar vissa elitidrottare så lätt på gymmet?

Frågeavsnitt av Tyngre Träningssnack där Jacob och Wille diskuterar tre lyssnarfrågor.

3 apr. 2024

Vanliga frågor och missuppfattningar kring koffein

Jacob och Erik diskuterar koffein i avsnitt 113 av Hälsoveckan by Tyngre.

2 apr. 2024

Gudiol om periodisk fasta och hormoner

Långt och böljande samtal med Jacob, om bland annat periodisk fasta, hormonbalans och andra "sanningar".

1 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Gener, ultraprocessad mat och fetma

Jacob och Erik diskuterar tre olika ämnen. Däribland övervikt, gener och fetma.

26 mars 2024