Grönt te-extrakt och fettförbränning

I vår strävan mot toppformen tar vi ofta hjälp av diverse "fettförbrännande" tillskott. Jacob Gudiol har tittat ett av de mer populära ingredienserna.

Jacob Gudiol

Fettförbrännare är en populär kategori bland kosttillskott men orsaken till det är inte för att fettförbrännare är effektiva utan snarare vilseledande marknadsföring och att folk vill hitta enkla lösningar för att gå ner i vikt.

Det finns dock vissa ingredienser som möjligen kan ha en liten positiv effekt på människors energibalans. Bland dessa ingredienser finns saker så som kalcium, chili och koffein, som i vissa studier visat sig kunna antingen binda upp fett som du äter så du inte tar upp det, minska din aptit eller höja din energiförbrukning (1, 2, 3, 4). Effekterna är dock blygsamma i de studier där man finner någonting och det är sällan som till exempel en ökad energiförbrukning faktiskt leder till en förbättrad viktnedgång på sikt. Det här är dock i studier på överviktiga människor och med en följsamhet som sällan är 100 procent, så det är möjligt att de kanske kan bidra något om du sköter din kost och ha koll på ditt kaloriintag?

Hur som helst så till hör även grönt te-extrakt kategorin ”fettförbrännare som kanske kan hjälpa lite”. Extrakt av grönt te är en vanlig ingrediens i många energidrycker och fettförbrännare där det just påstås kunna höja fettförbränningen och det finns faktiskt lite stöd för det i litteraturen med (4). Grönt te-extrakt har i ett antal studier visat sig kunna höja fettförbrukningen i vila och vid träning och i några studier på överviktiga har det också visat sig kunna bidra till lite bättre resultat (5). Med lite bättre menar jag dock verkligen lite‌ bättre, vanligtvis är det kanske ett kilo extra i viktnedgång över 3-6 månader.

Ny studie på grönt te + koffein som fettförbrännare

Orsaken till den lilla introduktionen här ovanför är för att det för några veckor sen publicerades en ny studie där man undersökt effekten av att ta piller med grönt te-extrakt samt koffein på viktnedgången hos överviktiga personer (6). Den här mixen av grönt te-extrakt och koffein är väldigt vanligt förekommande och bland annat är det huvudingredienserna i Celsius‌ som tidigare i sin marknadsföring påstod att det skulle göra så du förbränner 100 kcal varje gång du drack drycken. Det fanns för övrigt ingen bra grund för det påståendet förr eller nu men ingredienserna i sig har, som jag berättat ovan, faktiskt ändå visat sig kunna ha en positiv effekt i vissa studier.

I den här studien inkluderade man både normalviktiga och överviktiga personer och sen randomiserade man dem i två olika grupper, en grupp som då fick ”fettförbrännaren” varje dag och en grupp som fick placebo. Deltagarna fick sen ta de här pillerna dagligen i tolv veckor, alltså knappt tre månader.

Under studietiden blev deltagarna också tillsagda att inte förändra något i sin kost eller träningen under den här tiden. Den typen av direktiv återspeglar kanske inte situationen som vanligen uppstår när folk vill gå ner i vikt och de börjar köpa på sig tillskott samtidigt som de ska börja/sluta med en massa annat, men det är ändå ett upplägg som undersöker effekten för sig själv. Alltså om du som individ har någon nytta av att regelbundet använda dig av något tillskott som innehåller grönt te-extrakt samt koffein samtidigt som du lever som vanligt.

Resultatet – det händer ingenting med någonting

Resultatet i den här studien visade att det inte händer någonting med någonting egentligen. Deltagarna fick ingen höjning i energiförbrukning över dygnet, de gick inte ner eller upp i vikt, de tappade inte kroppsfett och de tog upp lika mycket fett från maten som tidigare. Inte heller såg man någon förändring i deltagarnas fysiska aktivitet under tiden vilket man mätte hos några av deltagarna med hjälp av en accelerometer vilket kan ses som en avancerad stegräknare.

Innan studien började testade man dock om pillerna var verksamma och då fann man att energiförbrukningen i vila ökade hos försökspersonerna under 3,5 timme efter det att de tagit en dos. Det här visade dig sig inte inverka på energiförbrukningen över ett helt dygn eller på personernas vikt tolv veckor senare. Kort och gott kan resultatet alltså summeras med att pillerna var meningslösa att använda i den här situationen.

‌ Kort och gott kan resultatet alltså summeras med att pillerna var meningslösa att använda i den här situationen.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Det finns som sagt studier sen tidigare som visat på en liten effekt och det är inte helt klarlagt varför effekten skiljer sig mellan studierna, men forskarna tar upp några hypoteser i diskussionsdelen. Den första de nämner är att doseringen skiljer sig. I studien jag skrivit om här använde man sig av en större dos än i de flesta tidigare studierna. Större dos borde ju rimligen ge större effekt men det är också fullt möjligt att dosen blivit ”för stor” då väldigt mycket som har en fysiologisk effekt på oss följer en form av hormesis kurva där både för lite och för mycket har dålig effekt, medan lagom är bäst.

En annan möjlig förklaring som nämns är att deltagarna i den här studien var vita. Tidigare studier på grönt te-extrakt har utförts främst på asiater och den enda tidigare studien på vita fann inte heller någon effekt (7, 8). En tidigare meta-analys på studier där man undersökt effekten vid viktnedgång eller för att bibehålla en viktnedgång fann man också att effekten verkade vara lägre hos vita jämfört med asiater även om effekten inte var signifikant (9). Så kanske är det något som skiljer vita och asiater åt rent genetiskt eller i hur de generellt sett äter eller lever som interagerar med tillskottet?

Andra aspekter som kan ha spelat in är att deltagarna i den här studien faktiskt inte förändrade sin kost eller livsstil. Tillskott av grönt te-extrakt och koffein för sig själv kanske inte har någon effekt alls, men om du adderar det till en diet med kaloriunderskott så kanske det hjälper dig bibehålla en högre energiförbrukning alt. minskar på din aptit? Som jag nämnde ovan finns det en meta-analys på studier där man undersökt effekten av grönt te-extrakt i viktnedgångsstudier och där tenderar de att förbättra viktnedgången med något kilo hos försökspersonerna (9).

Summering

Det är ingen tvekan om att detta är ett område där det korrekta svaret på frågan om det fungerar eller inte är ”mer forskning krävs”. Personligen skulle jag säga att jag tycker att det mesta pekar mot att grönt te-extrakt är tämligen meningslöst att köpa som fettförbrännare. Fast det verkar onekligen finnas i alla fall en akut effekt på energiförbrukningen och om du, till skillnad från deltagarna i de här studierna, verkligen har koll på ditt energiintag så kanske det gör det möjligt för dig att äta lite extra, typ 50 kcal mer.

Ytterligare en sak värd att nämna kring grönt te-extrakt är att studierna som än så länge utförts på området pekar mot att om du regelbundet får i dig koffein i övrigt så blir effekten sämre. Det innebär alltså att om du regelbundet dricker kaffe, PWO, energidrycker eller liknande så kommer den lilla eventuella effekt som möjligen finns att bli ännu lägre för dig.

För att summera så kan grönt te extrakt som fettförbrännare möjligen ha en verklig fysiologisk effekt för vissa personer i vissa situationer men det verkar mest vara något som kanske kan vara akademiskt intressant men som rent praktisk inte spelar någon större roll. Det finns helt enkelt inga större genvägar för att uppnå ett kaloriunderskott och en bättre kroppssammansättning.


Jacob Gudiol‌ är expert på kost och träning och författare till boken "Skitmat"‌ , som du hittar här som pappersbok eller här som e-bok, samt den nya boken "Forma Kroppen 2"‌ , som du hittar här.
[

](http://butik.tyngre.se/forma-kroppen-2)


Liknande artiklar
Sveriges uppdaterade kostråd

Linnea, Erik och Jacob lägger denna vecka allt krut på att diskutera de nya förslagen till kostråd som Livsmedelsverket presenterade på en presskonferens under förra veckan.

1 okt. 2024

Betydelsen av biologisk mognad inom talangutveckling

En av våra favoritgäster, Tommy Lundberg, är tillbaka och denna gång tar vi upp två ämnen som vi varit inne lite på även i tidigare avsnitt, talangutveckling och könsindelning inom idrotten.

25 sep. 2024

Energidrycker funkar för att de innehåller koffein

Linnea, Erik och Jacob diskuterar två olika ämnen i Hälsoveckan by Tyngre.

24 sep. 2024

Placebo som gör ont blir mer kraftfullt

Jacob och Wille diskuterar en av årets vinnare av det så kallade Ig Nobelpriset där en forskargrupp visat att placebo med smärta ger större placeboeffekt än utan.

18 sep. 2024

Forskning och regler kring nya löparskor

Biomekanikern och forskaren Toni Arndt är tillbaka i Tyngre Träningssnack för att diskutera löparskor.

11 sep. 2024

Orsaken till typ 2-diabetes

Erik och Jacob har typ 2-diabetes som ämne i avsnitt 136 av Hälsoveckan by Tyngre

10 sep. 2024

Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Olika nordiska länder har olika kostråd till gravida

Linnea är tillbaka från sommarsemestern och tillsammans med Erik och Jacob diskuteras skillnaderna i kostråd till gravida som finns mellan Sverige och Finland.

3 sep. 2024

Vad är hårt belastande träning och varför orkar kroppen bara så lite av det?

Jacob och Wille diskuterar balansen mellan träning och återhämtning i avsnitt 459 av Tyngre Träningssnack.

28 aug. 2024

Norges nya kostråd och alla stora källor till tillsatt socker i USA

Erik, Caroline och Jacob diskuterar två ämnen i avsnitt 134 av Hälsoveckan by Tyngre.

27 aug. 2024

Mer viktökning som ung än som medelålders

Mycket talar för att vår förmåga att hålla vikten inte försämras av vår ålder. Det kan faktiskt vara precis tvärtom.

Jacob Gudiol

23 aug. 2024

Vad vet vi kring hur kosten påverkar immunförsvaret?

Jacob och Wille försöker svara på tre lyssnarfrågor i avsnitt 457 av Tyngre Träningssnack.

14 aug. 2024

Olika metoder för att mäta fettmassa och kroppssammansättning

I veckans Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob och Erik bland annat en artikel i SvD som fått en missvisande rubrik.

13 aug. 2024

Gudiol tillbaka på radion

Killarna försöker återvända till lite vanliga gängor igen efter sommaren. Som en självklar del i det är Jacob Gudiol tillbaka som gäst.

12 aug. 2024

Större muskelökningar vid träning av muskeln i ett utsträckt läge

Wille och Jacob diskuterar tre olika saker i avsnitt 456 av Tyngre Träningssnack.

7 aug. 2024

Spelar det någon roll vilken tid på dygnet du tränar?

Lyssnarfrågor med Jacob och Wille i avsnitt 454 av Tyngre Träningssnack. Det blir diskussioner kring träning i hög värme och alternativ träning som man kan göra istället i fall man inte står ut.

31 juli 2024

En diet personligt anpassad efter proteomet vs vanlig medelhavskost

Jacob och Erik diskuterar en studie där man testat en personligt anpassad diet mot en mer generisk medelhavskost.

30 juli 2024

Varför EMG kan lura dig efter aktiveringsövningar

Jacob och Wille diskuterar några vanliga missförstånd när det gäller att diskussioner och tolkningar av data relaterat till träning och hälsa.

17 juli 2024

Är det dåligt med fröoljor?

Frågestund med Hälsoveckan by Tyngre. Caroline, Erik och Jacob svarar på en del lyssnarfrågor i detta avsnitt av hälsoveckan.

16 juli 2024

Pandemier och vetenskapsjournalistik

Vetenskapsjournalisten Amina Manzoor gästar Jacob och Wille i avsnitt 451 av Tyngre Träningssnack.

10 juli 2024

Ätfönster för kolhydraterna för typ 2-diabetiker

Avsnitt 127 av Hälsoveckan by Tyngre och Jacob, Caroline och Erik diskuterar en studie där man testat att ändra ätfönstret för kolhydraterna för typ 2-diabetiker.

9 juli 2024

Nya tekniker inom antidoping

Wille och Jacob gästas av norska forskare Sara Solheim. Sara har arbetat och forskat inom antidoping i flera år och i det här avsnittet diskuterar vi främst torrblodstester.

3 juli 2024

Svenskar äter fortfarande för mycket salt, socker och mättat fett

I avsnitt 126 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob, Caroline och Erik Livsmedelsverkets nya undersökning ”Matkorgen 2022”.

2 juli 2024

Akut skadebehandling – finns det någon poäng med kyla och kompression?

Avsnitt 450 av Tyngre Träningssnack handlar om skador och akut skadeomhändertagande.

26 juni 2024

Allt som är populärt kring fett på sociala medier är typ fel

Jacob och Wille gästas av forskaren och nutritionisten Fredrik Rosqvist som forskat på hälsoeffekterna från fett i 20 år.

19 juni 2024

Nya D-vitaminrekommendationer från Endocrine Society

I avsnitt 124 diskuterar Jacob och Linnea nya D-vitaminrekommendationer från Endocrine Society som publicerades tidigare i månaden.

18 juni 2024

Får du bra eller dålig information?

Jacob och Wille diskuterar hur man kan särskilja personer som försöker dela bra information från de som mest verkar vara ute efter att bli populära eller kunna sälja saker

12 juni 2024

Är det bra eller dåligt med jojo-bantning?

Jacob och Caroline diskuterar jojo-bantning i avsnitt 123 av Hälsoveckan by Tyngre.

11 juni 2024

Kan mer regelbundna måltider ge viktnedgång?

I avsnitt 122 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob och Erik två studier som har studerat lite unika metoder för att försöka påverka människors kroppsvikt.

4 juni 2024

Längre livslängd för typ 2-diabetiker med Ozempic

Jacob och Caroline berättar om en ny studie i New England Journal of Medicine där man visat att semaglutide minskar risken för dödsfall och försämring av redan förekommande njursjukdom hos typ 2-diabetiker.

28 maj 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Vikten efter fyra år med fetmamedicin

Erik och Jacob diskuterar en nyligen publicerad extra analys på SELECT studien.

21 maj 2024