Kalorierna du får i dig från nötter varierar beroende på hur processade nötterna är

Mer ger mer även här.

Jacob Gudiol

Jag har skrivit flera gånger om här på Tyngre‌ om hur otroligt svårt, för att inte säga oftast praktiskt omöjligt, det är att verkligen få en precis bild av hur många kalorier man äter varje dag. Främst har jag nämnt det i del 2 i min artikelserie kring energibalans:

Det som kan verka enkelt när man läser en näringsvärdetabell på ett paket man köpt i affären blir väldigt fort riktigt komplicerat när man försöker sätta sig in i det.

Under väldigt många år hman de vanliga så kallade Atwater-‌ faktorerna för att räkna ut att nötter innehåller ungefär 600 kcal per 100 gram. Atwater‌ är väldigt kort orsaken till att vi idag säger att fett ger ungefär 9 kcal/gram medan kolhydrater och protein ger 4 kcal/gram. Det är från början en forskare på 1800-talet som hette Wilbur Olin Atwater‌ som försökte räkna ut hur mycket energi vi verkligen fick i oss från den maten vi åt och hans resultat visade alltså att det i snitt var 9 kcal/gram från fett och 4 kcal/gram för kolhydrater och protein.

Redan på 1800-talet så insåg dock Atwater‌ att hans medelvärden var just det, medelvärden. Han fann att det fanns en viss variation mellan olika typer av fetter, kolhydrater och proteiner. Den här variationen har man dock inte ansett vara viktig nog för att använda särskilt ofta rent praktiskt och när du läser energiinnehållet på en förpackning så är den vanligen uppskattad baserad på medelvärdena.

Redan här kan alltså det kalorivärde du läser på en förpackning skilja sig från det faktiska kalorivärdet. Utöver det så är ju också mängden av olika ingredienser på en förpackning en liten uppskattning den med. Rent lagmässigt har jag för mig att energiinnehållet inte får skilja sig mer än 10 procent men jag har inte hittat någon info som bekräftar det just nu.

Nötter än extra komplicerat då vi ofta inte tar upp allt

Om vi kommer tillbaka till nötter så är däremot problemet ännu större än det jag nämnt här ovanför. På senare år har man nämligen visat att en hel del av det vi äter när vi äter nötter kommer ut igen via avföringen. Våra magsäckar klarar helt enkelt inte av att bryta ner nötterna fullt ut så en hel del av energin (samt näringen) försvinner alltså ut i andra änden istället för att tas upp av kroppen.

Det här är också något jag har nämnt lite kort i tidigare artiklar och framför allt tog jag upp det när det florerade en mängd artiklar på nätet om en kille som påstått sig ha ätit 5000 kcal i tre veckor och endast gått upp 1,3 kg.

Hur mycket av energin i nötterna du äter som ändå tas upp har det dock kommit en del varierande siffror på. Vanligen brukar det ligga mellan 60-80 procent av energin men jag har sett en del värden som även ligger lite utanför det spannet.

För några dagar sen publicerades en studie som bidrar med en liten förklaring till varför siffrorna varierat en del från studie till studie (1).

Naturella, rostade, rostade och hackade eller malda mandlar

Det man gjort i den här studien är att man har haft försökspersoner som fått äta standardiserade dieter över fyra olika treveckorsperioder. Under varje period har de sen fått äta 42 gram mandlar per dag där mandlarna kommit i lite olika format. De var antingen naturella, rostade, hackade och rostade eller malda till smör.

Under perioden som deltagarna fick de här nötterna har den sen även samlat in all sin avföring, både nr 1 och nr 2. Insamlingen började efter 9 dagar på varje diet för att försökspersonerna skulle ha tid på sig att anpassa sig för kosten. Resultatet för deras mätningar kan du se i diagrammet här under.

Som du kan se är det främst när mandlarna är väl malda till ett smör som du faktiskt tar upp i princip all energin som finns i nötterna. I de andra tre situationerna var det endast ungefär 70-75 procent av energin som togs upp.

Summering – nötsmör är inte det samma som hela nötter

Förutom att det här kan vara relevant information för den som håller på med en diet och verkligen försöker ha koll på sitt kaloriintag så tycker jag främst att den här informationen är relevant ur aspekten att processande faktiskt förändrar ett livsmedels egenskaper även om man inte tar bort eller lägger till någonting från själva livsmedlet.

Processande förändrar livsmedel, ibland mot det bättre och ibland mot det sämre. I det här fallet tittade man till exempel inte på upptaget av de näringsämnen som mandel faktiskt är ganska rikt på. Det är troligt att även det blev bättre när deltagarna fick mandelsmör. Det negativa är så klart att energiupptaget samtidigt blev större och gissningsvis är det dessutom mycket lättare att äta mycket av mandelsmör jämfört med naturella mandlar.



Liknande artiklar
Träning, träskdieter och tidsoptimism

I detta avsnitt dyker Carina och jag in i en mängd olika ämnen. Jag delar med mig av min pågående saga med min badrumsrenovering. Trots förseningar och frustrationer känner jag mig hoppfull med det nya teamet som arbetar på det. Carina, å andra sidan, pratar om sin köksrenovering och den oväntade omvägen att först göra om hennes mans walk-in-closet.

14 feb. 2025

Hur påverkas träningseffekten från gymmet av en fylla?

Hur påverkas träningseffekten från gymmet av en fylla? Jacob Gudiol reder här ut denna viktiga fråga!

Jacob Gudiol

11 feb. 2025

När livet händer – känslor, kriser och beteenden

I veckans avsnitt pratar vi om hur vi hanterar livets oförutsägbarhet, stress och känslor – och hur det kan påverka våra beteenden, särskilt kopplat till mat och hälsa.

10 feb. 2025

Hur många ägg är det okej att äta på en dag

Jacob och Erik diskuterar melodifestivalen, maximalt intag av ägg och huruvida kolhydratsuppladdning kan förbättra prestationen på gymmet i veckans avsnitt av Hälsoveckan by Tyngre.

4 feb. 2025

Underrapportering och systematiska fel i food frequency questionnaires

Avsnitt 156 av Hälsoveckan by Tyngre och Jacob och Erik börjar med att diskutera en vida spridd fallrapport om en man som ätit carnivour och fått en biverkan som heter Xantelasma som i sin tur beror på högt kolesterol.

28 jan. 2025

Hur du hittar bra personer att följa kring träning, kost och hälsa

Jacob Gudiol förklarar hur du hittar bra personer att följa på sociala medier samt listar sina favoriter på Instagram, Threads, X, Bluesky och Youtube!

Jacob Gudiol

20 jan. 2025

Går människor ner i vikt om de börjar träna?

Jacob och Erik diskuterar den här veckan en ny systematisk översiktsartikel på vilken effekt bara ökad motion har på vikten hos människor med övervikt och fetma.

14 jan. 2025

Elias Björnsson om blodfetter och Lp(a)

Jacob och Erik gästas av forskaren Elias Björnsson som ger oss en bra introduktion kring olika former av blodfetter.

7 jan. 2025

Intressant och ointressant om kreatin som kosttillskott

Caroline, Erik och Jacob välkomnar er till det nya året genom ett långt avsnitt kring kreatin där både betydelsefulla och betydelselösa frågor diskuteras.

31 dec. 2024

Tyngre Träningssnack året 2024

Som traditionen bjuder så avslutar Wille och Jacob året med att reflektera kring allt vi har diskuterat och lärt oss under året.

25 dec. 2024

Varför en höjning från 80 till 90 procent av max är jobbigare än en från 30 till 50 procent

Wille och Jacob svarar på några av era frågor i avsnitt 475 av Tyngre Träningssnack.

18 dec. 2024

Allt du behöver veta kring de nya fetmamedicinerna

Fetmamediciner, alla snackar om fetmamediciner. Målet med artikeln är att ge dig en grundlig genomgång av två nya och effektiva fetmamediciner, semaglutid och tirzepatid, samt deras effekter och biverkningar.

Jacob Gudiol

14 dec. 2024

Kritik av modellen relativ energibrist inom idrotten (RED-s)

Wille och Jacob diskuterar en nyligen publicerad artikel i tidskriften Sports Medicine som har den intressanta titeln, Does Relative Energy Deficiency in Sport (REDs) Syndrome Exist?

11 dec. 2024

Effekter från 12 månader med periodisk fasta och styrketräning

För något år sedan skrev jag en artikelserie här på Tyngre om periodisk fasta och andra former av längre fasta. Här är vad lite nyare forskning kommit fram till.

Jacob Gudiol

10 dec. 2024

Det hopplösa i att försöka ta fram en personlig GI-lista

I avsnitt 149 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob och Linnea en nypublicerad studie med en tillhörande ledartextsom handlar om osäkerheten i enskilda blodsockermätningar med kontinuerliga blodsockermätare.

10 dec. 2024

Jacob om Ozempic och ultraprocessad mat

Jacob levererar nya sanningar om två frågor som återkommande får nytt bränsle för diskussioner och tolkningar.

5 dec. 2024

Finns det några fördelar med kreatin för konditionsidrottare?

Wille och Jacob svarar på lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

4 dec. 2024

Preliminära data från Kevin Halls andra studie på ultraprocessad mat

Ultraprocessad mat står ännu en gång på agendan i Hälsoveckan by Tyngre.

3 dec. 2024

Jacob Gudiol

I dagens läge med sociala medier och frihet att uttrycka sig själv hamnar det mycket blandad information på internet och i sociala medier. Allt som basuneras ut är inte sant men det paketeras som sanningar baserat på forskning.

30 nov. 2024

Våra fettceller minns om vi någon gång varit feta

I avsnitt 147 av Hälsoveckan by Tyngre diskuteras en ny studie i Nature där man har tittat på fettcellerna hos människor och möss när de burit på olika mängder fettmassa.

26 nov. 2024

Hur kan man kompensera för minskad spontanidrott?

Avsnitt 471 av Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar energiintag för personer som tränar mycket. Finns det en situation där man inte längre kan lita på ens egen mättnad och hunger och när dyker den upp?

20 nov. 2024

En promenad i naturen är bättre för stressen än en promenad i en storstad

Hälsoveckan avsnitt 146 och Jacob och Erik diskuterar först en artikel i SVT inför ett avsnitt av Vetenskapens värld kring stress.

19 nov. 2024

Nicklas Neuman om forskning, fotboll och nya bokprojektet

Nicklas Neuman, den riktiga kostdoktorn, gästar oss för att prata om bland annat Degerfors väg tillbaka till Allsvenskan, om lukt- och smakavvikelser post-covid och om den nya boken som han nu skriver tillsammans med Jacob Gudiol.

14 nov. 2024

Flour i dricksvattnet och fetmamediciner som hjälper mot mycket

Jacob och Erik tänkte diskutera två olika ämnen i det här avsnittet men det blev även en del diskussioner med relevans i introduktionen då de nämner lite av tokigheterna som kommit från RFKjr den senaste tiden.

12 nov. 2024

Fasciahype och en massa vintersjukdomar

Dr Mellberg är tillbaka efter mycket arbete följt av en tuff förkylning. Tillsammans med Jacob så diskuteras först alla virus och bakterier som verkar göra många sjuka just nu och vad som kommer att göra en hel del svenskar sjuka framöver.

5 nov. 2024

När blir man för fet under en bulk?

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 468 av Tyngre Träningssnack. Denna gång diskuteras bland annat viktuppgång när man försöker lägga på sig muskler.

30 okt. 2024

Riksmaten – barn och bikarbonat som gråzonspreparat

Livsmedelsverket har i dagarna släppt Riksmaten småbarn och Jacob och Erik försöker komma diskutera sig fram till vad man kan få ut av en sådan undersökning.

29 okt. 2024

Är det bättre med vanlig cola än light till små barn?

Jacob och Erik diskuterar i det här avsnittet ett viralt inlägg på sociala medier där det påstås att det är bättre att ge barn sockersötad cola än lightvarianten.

22 okt. 2024

Ultraprocessad mat och för högt kaloriintag

Avsnitt 466 av Tyngre Träningssnack handlar om en ny studie på ultraprocessad mat. Än en gång har man låst in människor och sen under olika perioder låtit dem äta endast ultraprocessad mat eller endast minimalt processad mat för att se vad som händer.

16 okt. 2024

Stelhet innebär ökad risk för tidig död

Jacob och Erik fokuserar på en artikel i DN med titeln ”Medelålders och stel? Då kan du dö i förtid”.

15 okt. 2024

Problemet med de flesta studier som säger sig hitta non-responders

Jacob och Wille diskuterar i det här avsnittet hur slump och variation kan göra att man felaktigt tror sig ha hittat så kallade non-responders i studier.

9 okt. 2024

Hälsoråd som fungerar dåligt inom sjukvården

I avsnitt 140 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Erik och Jacob en debatt som pågått i framför allt Göteborgs-Posten de senaste veckorna kring om läkare ska ge livsstilsråd och i så fall hur och vid vilka tillfällen.

8 okt. 2024

Sveriges uppdaterade kostråd

Linnea, Erik och Jacob lägger denna vecka allt krut på att diskutera de nya förslagen till kostråd som Livsmedelsverket presenterade på en presskonferens under förra veckan.

1 okt. 2024