Kalorierna du får i dig från nötter varierar beroende på hur processade nötterna är

Mer ger mer även här.

Jacob Gudiol

Jag har skrivit flera gånger om här på Tyngre‌ om hur otroligt svårt, för att inte säga oftast praktiskt omöjligt, det är att verkligen få en precis bild av hur många kalorier man äter varje dag. Främst har jag nämnt det i del 2 i min artikelserie kring energibalans:

Det som kan verka enkelt när man läser en näringsvärdetabell på ett paket man köpt i affären blir väldigt fort riktigt komplicerat när man försöker sätta sig in i det.

Under väldigt många år hman de vanliga så kallade Atwater-‌ faktorerna för att räkna ut att nötter innehåller ungefär 600 kcal per 100 gram. Atwater‌ är väldigt kort orsaken till att vi idag säger att fett ger ungefär 9 kcal/gram medan kolhydrater och protein ger 4 kcal/gram. Det är från början en forskare på 1800-talet som hette Wilbur Olin Atwater‌ som försökte räkna ut hur mycket energi vi verkligen fick i oss från den maten vi åt och hans resultat visade alltså att det i snitt var 9 kcal/gram från fett och 4 kcal/gram för kolhydrater och protein.

Redan på 1800-talet så insåg dock Atwater‌ att hans medelvärden var just det, medelvärden. Han fann att det fanns en viss variation mellan olika typer av fetter, kolhydrater och proteiner. Den här variationen har man dock inte ansett vara viktig nog för att använda särskilt ofta rent praktiskt och när du läser energiinnehållet på en förpackning så är den vanligen uppskattad baserad på medelvärdena.

Redan här kan alltså det kalorivärde du läser på en förpackning skilja sig från det faktiska kalorivärdet. Utöver det så är ju också mängden av olika ingredienser på en förpackning en liten uppskattning den med. Rent lagmässigt har jag för mig att energiinnehållet inte får skilja sig mer än 10 procent men jag har inte hittat någon info som bekräftar det just nu.

Nötter än extra komplicerat då vi ofta inte tar upp allt

Om vi kommer tillbaka till nötter så är däremot problemet ännu större än det jag nämnt här ovanför. På senare år har man nämligen visat att en hel del av det vi äter när vi äter nötter kommer ut igen via avföringen. Våra magsäckar klarar helt enkelt inte av att bryta ner nötterna fullt ut så en hel del av energin (samt näringen) försvinner alltså ut i andra änden istället för att tas upp av kroppen.

Det här är också något jag har nämnt lite kort i tidigare artiklar och framför allt tog jag upp det när det florerade en mängd artiklar på nätet om en kille som påstått sig ha ätit 5000 kcal i tre veckor och endast gått upp 1,3 kg.

Hur mycket av energin i nötterna du äter som ändå tas upp har det dock kommit en del varierande siffror på. Vanligen brukar det ligga mellan 60-80 procent av energin men jag har sett en del värden som även ligger lite utanför det spannet.

För några dagar sen publicerades en studie som bidrar med en liten förklaring till varför siffrorna varierat en del från studie till studie (1).

Naturella, rostade, rostade och hackade eller malda mandlar

Det man gjort i den här studien är att man har haft försökspersoner som fått äta standardiserade dieter över fyra olika treveckorsperioder. Under varje period har de sen fått äta 42 gram mandlar per dag där mandlarna kommit i lite olika format. De var antingen naturella, rostade, hackade och rostade eller malda till smör.

Under perioden som deltagarna fick de här nötterna har den sen även samlat in all sin avföring, både nr 1 och nr 2. Insamlingen började efter 9 dagar på varje diet för att försökspersonerna skulle ha tid på sig att anpassa sig för kosten. Resultatet för deras mätningar kan du se i diagrammet här under.

Som du kan se är det främst när mandlarna är väl malda till ett smör som du faktiskt tar upp i princip all energin som finns i nötterna. I de andra tre situationerna var det endast ungefär 70-75 procent av energin som togs upp.

Summering – nötsmör är inte det samma som hela nötter

Förutom att det här kan vara relevant information för den som håller på med en diet och verkligen försöker ha koll på sitt kaloriintag så tycker jag främst att den här informationen är relevant ur aspekten att processande faktiskt förändrar ett livsmedels egenskaper även om man inte tar bort eller lägger till någonting från själva livsmedlet.

Processande förändrar livsmedel, ibland mot det bättre och ibland mot det sämre. I det här fallet tittade man till exempel inte på upptaget av de näringsämnen som mandel faktiskt är ganska rikt på. Det är troligt att även det blev bättre när deltagarna fick mandelsmör. Det negativa är så klart att energiupptaget samtidigt blev större och gissningsvis är det dessutom mycket lättare att äta mycket av mandelsmör jämfört med naturella mandlar.Liknande artiklar
Pandemier och vetenskapsjournalistik

Vetenskapsjournalisten Amina Manzoor gästar Jacob och Wille i avsnitt 451 av Tyngre Träningssnack.

10 juli 2024

Ätfönster för kolhydraterna för typ 2-diabetiker

Avsnitt 127 av Hälsoveckan by Tyngre och Jacob, Caroline och Erik diskuterar en studie där man testat att ändra ätfönstret för kolhydraterna för typ 2-diabetiker.

9 juli 2024

Nya tekniker inom antidoping

Wille och Jacob gästas av norska forskare Sara Solheim. Sara har arbetat och forskat inom antidoping i flera år och i det här avsnittet diskuterar vi främst torrblodstester.

3 juli 2024

Svenskar äter fortfarande för mycket salt, socker och mättat fett

I avsnitt 126 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob, Caroline och Erik Livsmedelsverkets nya undersökning ”Matkorgen 2022”.

2 juli 2024

Akut skadebehandling – finns det någon poäng med kyla och kompression?

Avsnitt 450 av Tyngre Träningssnack handlar om skador och akut skadeomhändertagande.

26 juni 2024

Allt som är populärt kring fett på sociala medier är typ fel

Jacob och Wille gästas av forskaren och nutritionisten Fredrik Rosqvist som forskat på hälsoeffekterna från fett i 20 år.

19 juni 2024

Nya D-vitaminrekommendationer från Endocrine Society

I avsnitt 124 diskuterar Jacob och Linnea nya D-vitaminrekommendationer från Endocrine Society som publicerades tidigare i månaden.

18 juni 2024

Får du bra eller dålig information?

Jacob och Wille diskuterar hur man kan särskilja personer som försöker dela bra information från de som mest verkar vara ute efter att bli populära eller kunna sälja saker

12 juni 2024

Är det bra eller dåligt med jojo-bantning?

Jacob och Caroline diskuterar jojo-bantning i avsnitt 123 av Hälsoveckan by Tyngre.

11 juni 2024

Kan mer regelbundna måltider ge viktnedgång?

I avsnitt 122 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob och Erik två studier som har studerat lite unika metoder för att försöka påverka människors kroppsvikt.

4 juni 2024

Längre livslängd för typ 2-diabetiker med Ozempic

Jacob och Caroline berättar om en ny studie i New England Journal of Medicine där man visat att semaglutide minskar risken för dödsfall och försämring av redan förekommande njursjukdom hos typ 2-diabetiker.

28 maj 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Vikten efter fyra år med fetmamedicin

Erik och Jacob diskuterar en nyligen publicerad extra analys på SELECT studien.

21 maj 2024

De sju viktigaste sakerna för en bra hälsa – enligt Gudiol

Avsnitt 444 handlar om Jacobs topp 7 saker de flesta bör fokusera på för en bättre hälsa.

15 maj 2024

Studier som utförs för att användas som marknadsföring

Jacob och Linnea diskuterar denna vecka företaget Zoe som påstår sig kunna ge unika personliga dietprogram baserat på tester av människors tarmflora, blodsocker, blodfetter och familjehistorik.

14 maj 2024

Mer träning ger större vadmuskler

Vadmusklerna svarar bättre på hög volym - i alla fall kortsiktigt.

Jacob Gudiol

12 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Avsnittet om Andrew Huberman och tveksam vetenskapskommunikation

Jacob och Linnea diskuterar den enorma hälsoinfluenserna Andrew Huberman och allt kritik som har riktats mot honom de senaste månaderna.

7 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024

Bryter man fastan om man tar protein före eller efter träningen?

Gudiol och Valkeaoja svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 442 av Tyngre Träningssnack

1 maj 2024

8 år efter hypen finns fortfarande inget konkret kring mat och tarmfloran

Avsnitt 117 är ännu ett avsnitt med endast Erik och Jacob vid rodret. Ämnena denna gång är två artiklar i SvD.

30 apr. 2024

Styrketräning för barn och ungdomar

I en fortsättning på förra veckans avsnitt om konditionsträning för barn och ungdomar så går Jacob och Wille vidare och diskuterar styrketräning för barn och ungdomar.

24 apr. 2024

Okända biverkningar från fetmamediciner

Linnea och Caroline är sysselsatta med olika kurser denna vecka så Erik och Jacob är dina värdar i avsnitt 116.

23 apr. 2024

Ultraprocessad mat leder till fler trafikolyckor

Avsnitt 115 av Hälsoveckan och det blir ännu en gång en diskussion kring ultraprocessad mat.

15 apr. 2024

Varför RCTs ofta ses som bästa evidens

Jacob, Erik och framför allt Linnea berättar i det här avsnittet om vad interventionsstudier är.

9 apr. 2024

Varför tränar vissa elitidrottare så lätt på gymmet?

Frågeavsnitt av Tyngre Träningssnack där Jacob och Wille diskuterar tre lyssnarfrågor.

3 apr. 2024

Vanliga frågor och missuppfattningar kring koffein

Jacob och Erik diskuterar koffein i avsnitt 113 av Hälsoveckan by Tyngre.

2 apr. 2024

Gudiol om periodisk fasta och hormoner

Långt och böljande samtal med Jacob, om bland annat periodisk fasta, hormonbalans och andra "sanningar".

1 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Hur du läser en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell

Jacob, Erik och Caroline förklarar vad du kan ha för nytta av en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell.

19 mars 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024