Kalorierna du får i dig från nötter varierar beroende på hur processade nötterna är

Mer ger mer även här.

Jacob Gudiol

Jag har skrivit flera gånger om här på Tyngre‌ om hur otroligt svårt, för att inte säga oftast praktiskt omöjligt, det är att verkligen få en precis bild av hur många kalorier man äter varje dag. Främst har jag nämnt det i del 2 i min artikelserie kring energibalans:

Det som kan verka enkelt när man läser en näringsvärdetabell på ett paket man köpt i affären blir väldigt fort riktigt komplicerat när man försöker sätta sig in i det.

Under väldigt många år hman de vanliga så kallade Atwater-‌ faktorerna för att räkna ut att nötter innehåller ungefär 600 kcal per 100 gram. Atwater‌ är väldigt kort orsaken till att vi idag säger att fett ger ungefär 9 kcal/gram medan kolhydrater och protein ger 4 kcal/gram. Det är från början en forskare på 1800-talet som hette Wilbur Olin Atwater‌ som försökte räkna ut hur mycket energi vi verkligen fick i oss från den maten vi åt och hans resultat visade alltså att det i snitt var 9 kcal/gram från fett och 4 kcal/gram för kolhydrater och protein.

Redan på 1800-talet så insåg dock Atwater‌ att hans medelvärden var just det, medelvärden. Han fann att det fanns en viss variation mellan olika typer av fetter, kolhydrater och proteiner. Den här variationen har man dock inte ansett vara viktig nog för att använda särskilt ofta rent praktiskt och när du läser energiinnehållet på en förpackning så är den vanligen uppskattad baserad på medelvärdena.

Redan här kan alltså det kalorivärde du läser på en förpackning skilja sig från det faktiska kalorivärdet. Utöver det så är ju också mängden av olika ingredienser på en förpackning en liten uppskattning den med. Rent lagmässigt har jag för mig att energiinnehållet inte får skilja sig mer än 10 procent men jag har inte hittat någon info som bekräftar det just nu.

Nötter än extra komplicerat då vi ofta inte tar upp allt

Om vi kommer tillbaka till nötter så är däremot problemet ännu större än det jag nämnt här ovanför. På senare år har man nämligen visat att en hel del av det vi äter när vi äter nötter kommer ut igen via avföringen. Våra magsäckar klarar helt enkelt inte av att bryta ner nötterna fullt ut så en hel del av energin (samt näringen) försvinner alltså ut i andra änden istället för att tas upp av kroppen.

Det här är också något jag har nämnt lite kort i tidigare artiklar och framför allt tog jag upp det när det florerade en mängd artiklar på nätet om en kille som påstått sig ha ätit 5000 kcal i tre veckor och endast gått upp 1,3 kg.

Hur mycket av energin i nötterna du äter som ändå tas upp har det dock kommit en del varierande siffror på. Vanligen brukar det ligga mellan 60-80 procent av energin men jag har sett en del värden som även ligger lite utanför det spannet.

För några dagar sen publicerades en studie som bidrar med en liten förklaring till varför siffrorna varierat en del från studie till studie (1).

Naturella, rostade, rostade och hackade eller malda mandlar

Det man gjort i den här studien är att man har haft försökspersoner som fått äta standardiserade dieter över fyra olika treveckorsperioder. Under varje period har de sen fått äta 42 gram mandlar per dag där mandlarna kommit i lite olika format. De var antingen naturella, rostade, hackade och rostade eller malda till smör.

Under perioden som deltagarna fick de här nötterna har den sen även samlat in all sin avföring, både nr 1 och nr 2. Insamlingen började efter 9 dagar på varje diet för att försökspersonerna skulle ha tid på sig att anpassa sig för kosten. Resultatet för deras mätningar kan du se i diagrammet här under.

Som du kan se är det främst när mandlarna är väl malda till ett smör som du faktiskt tar upp i princip all energin som finns i nötterna. I de andra tre situationerna var det endast ungefär 70-75 procent av energin som togs upp.

Summering – nötsmör är inte det samma som hela nötter

Förutom att det här kan vara relevant information för den som håller på med en diet och verkligen försöker ha koll på sitt kaloriintag så tycker jag främst att den här informationen är relevant ur aspekten att processande faktiskt förändrar ett livsmedels egenskaper även om man inte tar bort eller lägger till någonting från själva livsmedlet.

Processande förändrar livsmedel, ibland mot det bättre och ibland mot det sämre. I det här fallet tittade man till exempel inte på upptaget av de näringsämnen som mandel faktiskt är ganska rikt på. Det är troligt att även det blev bättre när deltagarna fick mandelsmör. Det negativa är så klart att energiupptaget samtidigt blev större och gissningsvis är det dessutom mycket lättare att äta mycket av mandelsmör jämfört med naturella mandlar.



Liknande artiklar
Hur kan man kompensera för minskad spontanidrott?

Avsnitt 471 av Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar energiintag för personer som tränar mycket. Finns det en situation där man inte längre kan lita på ens egen mättnad och hunger och när dyker den upp?

20 nov. 2024

En promenad i naturen är bättre för stressen än en promenad i en storstad

Hälsoveckan avsnitt 146 och Jacob och Erik diskuterar först en artikel i SVT inför ett avsnitt av Vetenskapens värld kring stress.

19 nov. 2024

Nicklas Neuman om forskning, fotboll och nya bokprojektet

Nicklas Neuman, den riktiga kostdoktorn, gästar oss för att prata om bland annat Degerfors väg tillbaka till Allsvenskan, om lukt- och smakavvikelser post-covid och om den nya boken som han nu skriver tillsammans med Jacob Gudiol.

14 nov. 2024

Flour i dricksvattnet och fetmamediciner som hjälper mot mycket

Jacob och Erik tänkte diskutera två olika ämnen i det här avsnittet men det blev även en del diskussioner med relevans i introduktionen då de nämner lite av tokigheterna som kommit från RFKjr den senaste tiden.

12 nov. 2024

Fasciahype och en massa vintersjukdomar

Dr Mellberg är tillbaka efter mycket arbete följt av en tuff förkylning. Tillsammans med Jacob så diskuteras först alla virus och bakterier som verkar göra många sjuka just nu och vad som kommer att göra en hel del svenskar sjuka framöver.

5 nov. 2024

När blir man för fet under en bulk?

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 468 av Tyngre Träningssnack. Denna gång diskuteras bland annat viktuppgång när man försöker lägga på sig muskler.

30 okt. 2024

Riksmaten – barn och bikarbonat som gråzonspreparat

Livsmedelsverket har i dagarna släppt Riksmaten småbarn och Jacob och Erik försöker komma diskutera sig fram till vad man kan få ut av en sådan undersökning.

29 okt. 2024

Är det bättre med vanlig cola än light till små barn?

Jacob och Erik diskuterar i det här avsnittet ett viralt inlägg på sociala medier där det påstås att det är bättre att ge barn sockersötad cola än lightvarianten.

22 okt. 2024

Ultraprocessad mat och för högt kaloriintag

Avsnitt 466 av Tyngre Träningssnack handlar om en ny studie på ultraprocessad mat. Än en gång har man låst in människor och sen under olika perioder låtit dem äta endast ultraprocessad mat eller endast minimalt processad mat för att se vad som händer.

16 okt. 2024

Stelhet innebär ökad risk för tidig död

Jacob och Erik fokuserar på en artikel i DN med titeln ”Medelålders och stel? Då kan du dö i förtid”.

15 okt. 2024

Problemet med de flesta studier som säger sig hitta non-responders

Jacob och Wille diskuterar i det här avsnittet hur slump och variation kan göra att man felaktigt tror sig ha hittat så kallade non-responders i studier.

9 okt. 2024

Hälsoråd som fungerar dåligt inom sjukvården

I avsnitt 140 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Erik och Jacob en debatt som pågått i framför allt Göteborgs-Posten de senaste veckorna kring om läkare ska ge livsstilsråd och i så fall hur och vid vilka tillfällen.

8 okt. 2024

Sveriges uppdaterade kostråd

Linnea, Erik och Jacob lägger denna vecka allt krut på att diskutera de nya förslagen till kostråd som Livsmedelsverket presenterade på en presskonferens under förra veckan.

1 okt. 2024

Betydelsen av biologisk mognad inom talangutveckling

En av våra favoritgäster, Tommy Lundberg, är tillbaka och denna gång tar vi upp två ämnen som vi varit inne lite på även i tidigare avsnitt, talangutveckling och könsindelning inom idrotten.

25 sep. 2024

Energidrycker funkar för att de innehåller koffein

Linnea, Erik och Jacob diskuterar två olika ämnen i Hälsoveckan by Tyngre.

24 sep. 2024

Placebo som gör ont blir mer kraftfullt

Jacob och Wille diskuterar en av årets vinnare av det så kallade Ig Nobelpriset där en forskargrupp visat att placebo med smärta ger större placeboeffekt än utan.

18 sep. 2024

Forskning och regler kring nya löparskor

Biomekanikern och forskaren Toni Arndt är tillbaka i Tyngre Träningssnack för att diskutera löparskor.

11 sep. 2024

Orsaken till typ 2-diabetes

Erik och Jacob har typ 2-diabetes som ämne i avsnitt 136 av Hälsoveckan by Tyngre

10 sep. 2024

Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Olika nordiska länder har olika kostråd till gravida

Linnea är tillbaka från sommarsemestern och tillsammans med Erik och Jacob diskuteras skillnaderna i kostråd till gravida som finns mellan Sverige och Finland.

3 sep. 2024

Vad är hårt belastande träning och varför orkar kroppen bara så lite av det?

Jacob och Wille diskuterar balansen mellan träning och återhämtning i avsnitt 459 av Tyngre Träningssnack.

28 aug. 2024

Norges nya kostråd och alla stora källor till tillsatt socker i USA

Erik, Caroline och Jacob diskuterar två ämnen i avsnitt 134 av Hälsoveckan by Tyngre.

27 aug. 2024

Mer viktökning som ung än som medelålders

Mycket talar för att vår förmåga att hålla vikten inte försämras av vår ålder. Det kan faktiskt vara precis tvärtom.

Jacob Gudiol

23 aug. 2024

Vad vet vi kring hur kosten påverkar immunförsvaret?

Jacob och Wille försöker svara på tre lyssnarfrågor i avsnitt 457 av Tyngre Träningssnack.

14 aug. 2024

Olika metoder för att mäta fettmassa och kroppssammansättning

I veckans Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob och Erik bland annat en artikel i SvD som fått en missvisande rubrik.

13 aug. 2024

Gudiol tillbaka på radion

Killarna försöker återvända till lite vanliga gängor igen efter sommaren. Som en självklar del i det är Jacob Gudiol tillbaka som gäst.

12 aug. 2024

Större muskelökningar vid träning av muskeln i ett utsträckt läge

Wille och Jacob diskuterar tre olika saker i avsnitt 456 av Tyngre Träningssnack.

7 aug. 2024

Spelar det någon roll vilken tid på dygnet du tränar?

Lyssnarfrågor med Jacob och Wille i avsnitt 454 av Tyngre Träningssnack. Det blir diskussioner kring träning i hög värme och alternativ träning som man kan göra istället i fall man inte står ut.

31 juli 2024

En diet personligt anpassad efter proteomet vs vanlig medelhavskost

Jacob och Erik diskuterar en studie där man testat en personligt anpassad diet mot en mer generisk medelhavskost.

30 juli 2024

Varför EMG kan lura dig efter aktiveringsövningar

Jacob och Wille diskuterar några vanliga missförstånd när det gäller att diskussioner och tolkningar av data relaterat till träning och hälsa.

17 juli 2024

Är det dåligt med fröoljor?

Frågestund med Hälsoveckan by Tyngre. Caroline, Erik och Jacob svarar på en del lyssnarfrågor i detta avsnitt av hälsoveckan.

16 juli 2024

Pandemier och vetenskapsjournalistik

Vetenskapsjournalisten Amina Manzoor gästar Jacob och Wille i avsnitt 451 av Tyngre Träningssnack.

10 juli 2024

Ätfönster för kolhydraterna för typ 2-diabetiker

Avsnitt 127 av Hälsoveckan by Tyngre och Jacob, Caroline och Erik diskuterar en studie där man testat att ändra ätfönstret för kolhydraterna för typ 2-diabetiker.

9 juli 2024