Livet är inte rättvist – när det gäller viktnedgång

Nu slår till och med forskningen fast den bistra sanningen. Vissa av oss måste helt enkelt kämpa hårdare än andra.

Jacob Gudiol

När människor ökar eller minskar deras kaloriintag så förändras också deras kaloriförbrukning upp eller ner. Om du till exempel behöver 3000 kcal för att hålla din vikt stabil och börjar äta 2500 kcal så kommer ditt verkliga kaloriunderskott därför inte att bli 500 kcal utan något lägre. Jag har gått igenom det här ingående i min artikelserie om energibalans här på tyngre.

Hur stor det faktiska kaloriunderskottet blir i situationen ovan varierar också från person till person. För vissa kommer det nästan att bli alla de där 500 kilokalorierna medan det för andra kan bli betydligt mindre. Exakt varför det är så och vilka faktorer som orsaker skillnaderna vet man inte fullt ut även om vissa mindre faktorer är kända.

Hur stor betydelse det här faktiskt här om en person försöker gå ner i vikt har ännu varit ganska oklart men en nyligen publicerad studie har gett en liten inblick i dess betydelse (1)

Folk som är slösaktiga med energi vs de som gillar att spara på den

För att försöka ta reda på om en sparsam eller slösaktig metabolism påverkar viktnedgången gjorde forskarna ett väldigt stort arbete. Det var faktiskt inte bara forskarna som gjort en större insats i den här studien utan även de tolv överviktiga deltagarna har varit väldigt dedikerade då det här är en studie som varade i snitt 77 dagar för varje deltagare där de under hela den tiden bodde på en sjukhusavdelning. Forskarna har med andra ord haft stenkoll på vad och hur mycket som alla deltagarna i den här studien har ätit.

Först ville forskarna ta reda på vilken typ av metabolism som varje deltagare hade. För att undersöka detta fick deltagarna först genomgå en total fasta i 24 timmar och sen några dagar senare fick de istället äta sitt dubbla kaloribehov över ett dygn. Hur mycket kalorier som deltagarna behövde för att hålla sig i energibalans hade man mätt upp tidigare genom att deltagarna fick vistas i ett rum där man genom att analysera hur mycket syre som förbrukas och koldioxid som skapas kan räkna ut en persons energiförbrukning väldigt precist (så kallad metabol kammare). Forskarna nöjde sig dock inte där utan de analyserade även urin och avföring från deltagarna tre gånger i veckan för att justera uträkningen lite ytterligare.

Under de här två dagarna med total fasta och dubbelt kaloriintag så analyserade man hur deltagarnas metabolism förändrades. Vissa personer fick en större sänkning i energiförbrukning när de fastade och sen en mindre höjning när de dubblade sitt kaloriintag. Andra fick en mindre sänkning av metabolismen när de fastade och en större ökning av metabolismen när de åt en massa kalorier. Det här var som sagt väntade resultat, man vet sen tidigare att de här skillnaderna finns mellan människor.

När deltagarna var analyserade och man visste hur de reagerade på fasta och ett högt kaloriintag satte man dem alla på en diet som innehöll precis hälften så mycket kalorier som de tidigare hade behövt för att bibehålla sin vikt. Den faktiska kaloriminskningen i kalorier varierade alltså från deltagare till deltagare men den motsvarade alltid halva deras tidigare kaloribehov. Den här perioden med ett kaloriunderskott pågick sen i sex veckor.

Under de här sex veckorna utförde man regelbundet olika tester så som att analysera kroppssammansättning, energi i avföring, samt mätning av fysisk aktivitet och total energiförbrukning.

Efter de här sex veckorna fick deltagarna återigen en diet anpassad efter att bibehålla vikten stabil. Kalorimängden anpassades då efter deltagarnas nuvarande vikt. Den här perioden pågick i ungefär två veckor. Hur lång tid det blev exakt berodde lite på när forskarna fick tillgång till rätt utrustning för att kunna göra de sista mätningarna och få avslutat studien. Här under har du studieupplägget illustrerat.

Studiens resultat – betydande variation i svar vid fasta och överätning

Den försa intressanta delen i den här studiens resultat var skillnaden i energiförbrukning som kom till när personerna fastade och överåt. Vid fasta varierade sänkningen i energiförbrukning mellan -5,3 procent till -12,1 procent. När deltagarna överåt varierade ökningen i energiförbrukningen mellan -0,1 procent till 13,6 procent.

Exakt samma situation där deltagarna alltså gick in sin faste- eller överätningsperiod från att ha ätit samma kost med samma energifördelning, de bott i precis samma miljö och de alla legat i energibalans så svarade ändå deltagarna med en ganska betydande variation.

Med hjälp av alla mätningarna man gjorde på deltagarna kunde man även visa att variationen i energiförbrukning i de olika situationerna främst berodde på en variation i fysisk aktivitet eller rörelse. Deltagarna blev tillsagda att de inte fick träna under studieperioden så den här skillnaden har med största sannolikhet bestått av främst mer omedveten rörelse vilket man vanligen kallar för NEAT eller SPA, jag har skrivit mer om det här i del fyra i min artikelserie om energibalans.

De med ”bäst” metabolism gick också ner mest i vikt

När deltagarna under 6 veckor fick äta 50 procent mindre kalorier än vad de normalt behövde för att ligga i kaloribalans såg man även en stor variation i hur mycket vikt som deltagarna tappade. Det var också tydligt att deltagarna som hade en slösaktig metabolism, som inte sänkte sig särskilt mycket under fastan och som höjde sig mer vid överätning, tappade mer i vikt. Här under kan du se resultaten för alla tolv deltagare. Trianglar är män och cirklar är kvinnor.

Det här är resultat som tydligt visar att alla människor inte får samma effekt av att minska sitt kaloriintag med x-antal kalorier utan hur stor det faktiska kaloriunderskottet blir av den minskningen beror på individuella variationer.

Kan det här förklara varför vissa blir överviktiga eller feta?

Alla deltagarna i den här studien var överviktiga eller feta, de hade alltså alla en hög BMI. Medel BMI för deltagarna var faktiskt hela 38 så de flesta av deltagarna har haft en ganska grav fetma. När man delade inte deltagarna efter hur deras metabolism svarade vi fasta eller energiöverskott fann man att de som svarade på ett mer slösaktigt sätt i snitt vägde i snitt 98 kg medan de som svarade på ett sätt som mer gjorde att de mer sparade på kalorierna vägde i snitt 119 kg. Där fanns med andra ord en betydande skillnad mellan de två grupperna.

Dock var det fortfarande så att alla deltagarna var överviktiga och BMI var högt för båda även om det var högre för de med ”sämre” metabola svar.

Det finns även tidigare studier som har undersökt hur normalviktiga och feta personers metabolism svarar under en fasta och även där ser du stor skillnad mellan olika individer och den procentuella minskningen hos deltagarna var i samma storleksordning som de man fann i den här studien och där var ingen skillnad mellan hur normalviktiga och feta personer svarade (2). Resultatet från den studien kan du se här under.

Det här resultatet talar emot att det skulle vara hur olika personer svarar på ett kaloriunderskott eller ett kaloriöverskott som avgör hur mycket de väger. Det är ju dock fortfarande endast en studie som även den innehöll ganska få deltagare.

Som jag ser det är det fullt möjligen så att du hittar aningen fler av de med en kropp som vill spara mer på kalorierna bland överviktiga personer. Jag tror dock inte att det är någon betydande förklaring till varför vissa blir överviktiga medan andra inte blir det.

Summering

Det här är en studie som tydligt visar att vissa personer behöver minska på sina kalorier mer än andra om de ska uppnå samma faktiska kaloriunderskott och viktnedgång. Vilka praktiska konsekvenser detta har för folk i allmänhet är okända men om du som läser det här planerar att gå ner i vikt genom att minska på kalorierna så bör du vara medveten om att hur mycket du behöver minska på dina kalorier inte nödvändigtvis behöver vara det samma som din vän behöver minska på sina.

° ° °

Jacob Gudiol‌ är expert på kost och träning och författare till boken "Skitmat"‌ , som du hittar här som pappersbok eller här som e-bok, samt den nya boken "Forma Kroppen 2"‌ , som du hittar här.
[

](http://butik.tyngre.se/forma-kroppen-2)


Liknande artiklar
Varför EMG kan lura dig efter aktiveringsövningar

Jacob och Wille diskuterar några vanliga missförstånd när det gäller att diskussioner och tolkningar av data relaterat till träning och hälsa.

17 juli 2024

Är det dåligt med fröoljor?

Frågestund med Hälsoveckan by Tyngre. Caroline, Erik och Jacob svarar på en del lyssnarfrågor i detta avsnitt av hälsoveckan.

16 juli 2024

Pandemier och vetenskapsjournalistik

Vetenskapsjournalisten Amina Manzoor gästar Jacob och Wille i avsnitt 451 av Tyngre Träningssnack.

10 juli 2024

Ätfönster för kolhydraterna för typ 2-diabetiker

Avsnitt 127 av Hälsoveckan by Tyngre och Jacob, Caroline och Erik diskuterar en studie där man testat att ändra ätfönstret för kolhydraterna för typ 2-diabetiker.

9 juli 2024

Nya tekniker inom antidoping

Wille och Jacob gästas av norska forskare Sara Solheim. Sara har arbetat och forskat inom antidoping i flera år och i det här avsnittet diskuterar vi främst torrblodstester.

3 juli 2024

Svenskar äter fortfarande för mycket salt, socker och mättat fett

I avsnitt 126 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob, Caroline och Erik Livsmedelsverkets nya undersökning ”Matkorgen 2022”.

2 juli 2024

Akut skadebehandling – finns det någon poäng med kyla och kompression?

Avsnitt 450 av Tyngre Träningssnack handlar om skador och akut skadeomhändertagande.

26 juni 2024

Allt som är populärt kring fett på sociala medier är typ fel

Jacob och Wille gästas av forskaren och nutritionisten Fredrik Rosqvist som forskat på hälsoeffekterna från fett i 20 år.

19 juni 2024

Nya D-vitaminrekommendationer från Endocrine Society

I avsnitt 124 diskuterar Jacob och Linnea nya D-vitaminrekommendationer från Endocrine Society som publicerades tidigare i månaden.

18 juni 2024

Får du bra eller dålig information?

Jacob och Wille diskuterar hur man kan särskilja personer som försöker dela bra information från de som mest verkar vara ute efter att bli populära eller kunna sälja saker

12 juni 2024

Är det bra eller dåligt med jojo-bantning?

Jacob och Caroline diskuterar jojo-bantning i avsnitt 123 av Hälsoveckan by Tyngre.

11 juni 2024

GLAD SOMMAR FRÅN OSS!

Nu tar duon sommarlov från podden och laddar upp inför hösten med nya spännande gäster och samtal. Vi går även igenom frågor som kommit in från er lyssnare.

10 juni 2024

Kan mer regelbundna måltider ge viktnedgång?

I avsnitt 122 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob och Erik två studier som har studerat lite unika metoder för att försöka påverka människors kroppsvikt.

4 juni 2024

Längre livslängd för typ 2-diabetiker med Ozempic

Jacob och Caroline berättar om en ny studie i New England Journal of Medicine där man visat att semaglutide minskar risken för dödsfall och försämring av redan förekommande njursjukdom hos typ 2-diabetiker.

28 maj 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Vikten efter fyra år med fetmamedicin

Erik och Jacob diskuterar en nyligen publicerad extra analys på SELECT studien.

21 maj 2024

Pischa & Mange filosoferar rätt från Grekland

Våra poddvärdar diskuterar saker som dykt upp under deras vecka i Grekland. Häng med!

20 maj 2024

De sju viktigaste sakerna för en bra hälsa – enligt Gudiol

Avsnitt 444 handlar om Jacobs topp 7 saker de flesta bör fokusera på för en bättre hälsa.

15 maj 2024

Studier som utförs för att användas som marknadsföring

Jacob och Linnea diskuterar denna vecka företaget Zoe som påstår sig kunna ge unika personliga dietprogram baserat på tester av människors tarmflora, blodsocker, blodfetter och familjehistorik.

14 maj 2024

Varför lyckas vissa & andra inte?

Magnus & Pischa går igenom deras nycklar och tankar kring varför vissa lyckas med att nå sina mål och andra inte.

13 maj 2024

Mer träning ger större vadmuskler

Vadmusklerna svarar bättre på hög volym - i alla fall kortsiktigt.

Jacob Gudiol

12 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Avsnittet om Andrew Huberman och tveksam vetenskapskommunikation

Jacob och Linnea diskuterar den enorma hälsoinfluenserna Andrew Huberman och allt kritik som har riktats mot honom de senaste månaderna.

7 maj 2024

Your wish is our command!

Ni önskade, de svarar! Vad äter Mange & Pischa och hur går deras filosofi egentligen? Lever de som de lär? Återstår att höra, IN & LYSSNA!

6 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024

Bryter man fastan om man tar protein före eller efter träningen?

Gudiol och Valkeaoja svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 442 av Tyngre Träningssnack

1 maj 2024

8 år efter hypen finns fortfarande inget konkret kring mat och tarmfloran

Avsnitt 117 är ännu ett avsnitt med endast Erik och Jacob vid rodret. Ämnena denna gång är två artiklar i SvD.

30 apr. 2024

Från övervikt till Bikini Fitness!

Sarah Mossfeldt tar sig ur ett kontrollerande förhållande där hon även gått upp en hel del i vikt, revanschen blir bikini fitness. Hör henne berätta om denna omtumlande resa och hur man hittar balansen efter.

29 apr. 2024

Styrketräning för barn och ungdomar

I en fortsättning på förra veckans avsnitt om konditionsträning för barn och ungdomar så går Jacob och Wille vidare och diskuterar styrketräning för barn och ungdomar.

24 apr. 2024

Okända biverkningar från fetmamediciner

Linnea och Caroline är sysselsatta med olika kurser denna vecka så Erik och Jacob är dina värdar i avsnitt 116.

23 apr. 2024

Digitalisering av behandling kring barnobesitas, hur går det till?

Malin Ramkloo är den i Sverige som jobbat längst med appen Evira. Ett verktyg som har vuxit sig starkt inom behandling av barnobesitas.

22 apr. 2024

Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024