Livet är inte rättvist – när det gäller viktnedgång

Nu slår till och med forskningen fast den bistra sanningen. Vissa av oss måste helt enkelt kämpa hårdare än andra.

Jacob Gudiol

När människor ökar eller minskar deras kaloriintag så förändras också deras kaloriförbrukning upp eller ner. Om du till exempel behöver 3000 kcal för att hålla din vikt stabil och börjar äta 2500 kcal så kommer ditt verkliga kaloriunderskott därför inte att bli 500 kcal utan något lägre. Jag har gått igenom det här ingående i min artikelserie om energibalans här på tyngre.

Hur stor det faktiska kaloriunderskottet blir i situationen ovan varierar också från person till person. För vissa kommer det nästan att bli alla de där 500 kilokalorierna medan det för andra kan bli betydligt mindre. Exakt varför det är så och vilka faktorer som orsaker skillnaderna vet man inte fullt ut även om vissa mindre faktorer är kända.

Hur stor betydelse det här faktiskt här om en person försöker gå ner i vikt har ännu varit ganska oklart men en nyligen publicerad studie har gett en liten inblick i dess betydelse (1)

Folk som är slösaktiga med energi vs de som gillar att spara på den

För att försöka ta reda på om en sparsam eller slösaktig metabolism påverkar viktnedgången gjorde forskarna ett väldigt stort arbete. Det var faktiskt inte bara forskarna som gjort en större insats i den här studien utan även de tolv överviktiga deltagarna har varit väldigt dedikerade då det här är en studie som varade i snitt 77 dagar för varje deltagare där de under hela den tiden bodde på en sjukhusavdelning. Forskarna har med andra ord haft stenkoll på vad och hur mycket som alla deltagarna i den här studien har ätit.

Först ville forskarna ta reda på vilken typ av metabolism som varje deltagare hade. För att undersöka detta fick deltagarna först genomgå en total fasta i 24 timmar och sen några dagar senare fick de istället äta sitt dubbla kaloribehov över ett dygn. Hur mycket kalorier som deltagarna behövde för att hålla sig i energibalans hade man mätt upp tidigare genom att deltagarna fick vistas i ett rum där man genom att analysera hur mycket syre som förbrukas och koldioxid som skapas kan räkna ut en persons energiförbrukning väldigt precist (så kallad metabol kammare). Forskarna nöjde sig dock inte där utan de analyserade även urin och avföring från deltagarna tre gånger i veckan för att justera uträkningen lite ytterligare.

Under de här två dagarna med total fasta och dubbelt kaloriintag så analyserade man hur deltagarnas metabolism förändrades. Vissa personer fick en större sänkning i energiförbrukning när de fastade och sen en mindre höjning när de dubblade sitt kaloriintag. Andra fick en mindre sänkning av metabolismen när de fastade och en större ökning av metabolismen när de åt en massa kalorier. Det här var som sagt väntade resultat, man vet sen tidigare att de här skillnaderna finns mellan människor.

När deltagarna var analyserade och man visste hur de reagerade på fasta och ett högt kaloriintag satte man dem alla på en diet som innehöll precis hälften så mycket kalorier som de tidigare hade behövt för att bibehålla sin vikt. Den faktiska kaloriminskningen i kalorier varierade alltså från deltagare till deltagare men den motsvarade alltid halva deras tidigare kaloribehov. Den här perioden med ett kaloriunderskott pågick sen i sex veckor.

Under de här sex veckorna utförde man regelbundet olika tester så som att analysera kroppssammansättning, energi i avföring, samt mätning av fysisk aktivitet och total energiförbrukning.

Efter de här sex veckorna fick deltagarna återigen en diet anpassad efter att bibehålla vikten stabil. Kalorimängden anpassades då efter deltagarnas nuvarande vikt. Den här perioden pågick i ungefär två veckor. Hur lång tid det blev exakt berodde lite på när forskarna fick tillgång till rätt utrustning för att kunna göra de sista mätningarna och få avslutat studien. Här under har du studieupplägget illustrerat.

Studiens resultat – betydande variation i svar vid fasta och överätning

Den försa intressanta delen i den här studiens resultat var skillnaden i energiförbrukning som kom till när personerna fastade och överåt. Vid fasta varierade sänkningen i energiförbrukning mellan -5,3 procent till -12,1 procent. När deltagarna överåt varierade ökningen i energiförbrukningen mellan -0,1 procent till 13,6 procent.

Exakt samma situation där deltagarna alltså gick in sin faste- eller överätningsperiod från att ha ätit samma kost med samma energifördelning, de bott i precis samma miljö och de alla legat i energibalans så svarade ändå deltagarna med en ganska betydande variation.

Med hjälp av alla mätningarna man gjorde på deltagarna kunde man även visa att variationen i energiförbrukning i de olika situationerna främst berodde på en variation i fysisk aktivitet eller rörelse. Deltagarna blev tillsagda att de inte fick träna under studieperioden så den här skillnaden har med största sannolikhet bestått av främst mer omedveten rörelse vilket man vanligen kallar för NEAT eller SPA, jag har skrivit mer om det här i del fyra i min artikelserie om energibalans.

De med ”bäst” metabolism gick också ner mest i vikt

När deltagarna under 6 veckor fick äta 50 procent mindre kalorier än vad de normalt behövde för att ligga i kaloribalans såg man även en stor variation i hur mycket vikt som deltagarna tappade. Det var också tydligt att deltagarna som hade en slösaktig metabolism, som inte sänkte sig särskilt mycket under fastan och som höjde sig mer vid överätning, tappade mer i vikt. Här under kan du se resultaten för alla tolv deltagare. Trianglar är män och cirklar är kvinnor.

Det här är resultat som tydligt visar att alla människor inte får samma effekt av att minska sitt kaloriintag med x-antal kalorier utan hur stor det faktiska kaloriunderskottet blir av den minskningen beror på individuella variationer.

Kan det här förklara varför vissa blir överviktiga eller feta?

Alla deltagarna i den här studien var överviktiga eller feta, de hade alltså alla en hög BMI. Medel BMI för deltagarna var faktiskt hela 38 så de flesta av deltagarna har haft en ganska grav fetma. När man delade inte deltagarna efter hur deras metabolism svarade vi fasta eller energiöverskott fann man att de som svarade på ett mer slösaktigt sätt i snitt vägde i snitt 98 kg medan de som svarade på ett sätt som mer gjorde att de mer sparade på kalorierna vägde i snitt 119 kg. Där fanns med andra ord en betydande skillnad mellan de två grupperna.

Dock var det fortfarande så att alla deltagarna var överviktiga och BMI var högt för båda även om det var högre för de med ”sämre” metabola svar.

Det finns även tidigare studier som har undersökt hur normalviktiga och feta personers metabolism svarar under en fasta och även där ser du stor skillnad mellan olika individer och den procentuella minskningen hos deltagarna var i samma storleksordning som de man fann i den här studien och där var ingen skillnad mellan hur normalviktiga och feta personer svarade (2). Resultatet från den studien kan du se här under.

Det här resultatet talar emot att det skulle vara hur olika personer svarar på ett kaloriunderskott eller ett kaloriöverskott som avgör hur mycket de väger. Det är ju dock fortfarande endast en studie som även den innehöll ganska få deltagare.

Som jag ser det är det fullt möjligen så att du hittar aningen fler av de med en kropp som vill spara mer på kalorierna bland överviktiga personer. Jag tror dock inte att det är någon betydande förklaring till varför vissa blir överviktiga medan andra inte blir det.

Summering

Det här är en studie som tydligt visar att vissa personer behöver minska på sina kalorier mer än andra om de ska uppnå samma faktiska kaloriunderskott och viktnedgång. Vilka praktiska konsekvenser detta har för folk i allmänhet är okända men om du som läser det här planerar att gå ner i vikt genom att minska på kalorierna så bör du vara medveten om att hur mycket du behöver minska på dina kalorier inte nödvändigtvis behöver vara det samma som din vän behöver minska på sina.

° ° °

Jacob Gudiol‌ är expert på kost och träning och författare till boken "Skitmat"‌ , som du hittar här som pappersbok eller här som e-bok, samt den nya boken "Forma Kroppen 2"‌ , som du hittar här.
[

](http://butik.tyngre.se/forma-kroppen-2)


Liknande artiklar
Varför RCTs ofta ses som bästa evidens

Jacob, Erik och framför allt Linnea berättar i det här avsnittet om vad interventionsstudier är.

9 apr. 2024

Varför tränar vissa elitidrottare så lätt på gymmet?

Frågeavsnitt av Tyngre Träningssnack där Jacob och Wille diskuterar tre lyssnarfrågor.

3 apr. 2024

Vanliga frågor och missuppfattningar kring koffein

Jacob och Erik diskuterar koffein i avsnitt 113 av Hälsoveckan by Tyngre.

2 apr. 2024

Gudiol om periodisk fasta och hormoner

Långt och böljande samtal med Jacob, om bland annat periodisk fasta, hormonbalans och andra "sanningar".

1 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Gener, ultraprocessad mat och fetma

Jacob och Erik diskuterar tre olika ämnen. Däribland övervikt, gener och fetma.

26 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Hur du läser en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell

Jacob, Erik och Caroline förklarar vad du kan ha för nytta av en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell.

19 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Hur styrketräning påverkar aptiten

Avsnitt 435 av Tyngre Träningssnack handlar om hur träning, och framför allt styrketräning, verkar påverka människors aptit på kort och lång sikt.

13 mars 2024

Toppar av blodsocker, blodfetter och inflammation efter en måltid

Linnea och Jacob diskuterar vad som händer timmarna efter det att du har ätit en måltid, under den så kallade postprandiella fasen.

12 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Kontroverser kring styrketräningsvolym och muskelökningar

Wille och Jacob diskuterar en nyligen publicerad artikel kring styrketräningsvolym och muskelökningar.

28 feb. 2024

Om serien om ultraprocessad mat i SvD

I avsnitt 108 diskuteras en artikelserie på hittills tre delar kring ultraprocessad mat som har publicerats i Svenska Dagbladet de senaste veckorna.

27 feb. 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Nutritionsforskning är svårt och får för lite forskningspengar

I avsnitt 107 diskuterar Jacob, Linnea och Erik olika utmaningar som finns kring nutritionsforskning idag.

20 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Kost vid typ 1-diabetes

Linnea och Jacob gästas av dietisten och doktoranden Sofia Sterner Isaksson som berättar om sitt arbete med typ 1-diabetes.

30 jan. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Styrketräningssnack och fysiologi med Tommy Lundberg

Tommy Lundberg är tillbaka i Tyngre Träningssnack. Vi snackar bland annat om hans arbete kring talangutveckling.

17 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Vad skiljer de som blir hundra år från oss andra

I avsnitt 426 av Tyngre Träningssnack gästar forskaren Karin Modig som de senaste 10 åren har forskat på hälsosamt åldrande.

10 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024