Kalorier – vän eller fiende?

En grundläggande genomgång om hur vi alla bör se på energiinnehållet i maten vi äter.

Lova Molin


Maten vi äter innehåller energi vilket ofta mäts i kalorier eller kilokalorier (kcal). En kalori är den mängd energi som krävs för att värma upp en liter vatten en grad Celsius.

Det är många idag som kopplar ihop kalorier med något negativt, någonting som man helst ska få i sig så lite som möjligt av. Men jag skulle vilja ge ordet energi och kalorier en positiv association. Allt som lever är beroende av energi. Energi behövs för fysiskt arbete, för att kunna röra på oss och för kroppens basala funktioner såsom att hålla oss varma.

Både ett för högt och ett otillräckligt energiintag i förhållande till energibehov, kan leda till negativa hälsoeffekter på längre sikt. Ett för lågt intag av kalorier kan exempelvis leda till att man får i sig för lite näring, får minskad spontan rörelse, minskad mängd muskelmassa och styrka, minskad ork och en för låg kroppsvikt. En för låg kroppsvikt medför i sin tur en rad negativa hälsoeffekter. Ett för högt intag av kalorier under en längre tid leder i sin tur till övervikt vilket också har en rad negativa hälsoeffekter.

Kalorierna utvinns från näringsämnen i maten i form av fett, kolhydrater och protein. Även alkohol innehåller energi. Fett är energirikt och är det näringsämne som innehåller flest kalorier per gram. 

Kaloriinnehåll:

Kolhydrater = 4 kcal per gram 
Protein = 4 kcal per gram 
Fett = 9 kcal per gram 
Alkohol = 7 kcal per gram

Många som associerar kalorier med något negativt kopplar också samman det med att räkna kalorier i syfte reglera sin vikt, och gärna äta så lite av dem som möjligt. Jag vill dock påpeka att det inte handlar om att äta så lite som möjligt. Att hitta en balans kan likaväl handla om att inte äta för lite kalorier, oavsett målsättning.

Kaloriräkning kan också vara till stor hjälp för många. Det ger ökad kunskap och medvetenhet om vad man egentligen äter och vad denna mat består av. Det underlättar i sin tur för individen att kunna göra aktiva och medvetna val. Jag har exempelvis stött på många som varit rädda för potatis, fram tills att de började räkna kalorier. Många har även hittat enkla byten som fungerar i praktiken för att både öka och minska sitt kaloriintag. Det kan vara att välja en ost med lägre fetthalt för den som vill minska sitt kaloriintag eller att äta mer nötter för den som vill öka sitt kaloriintag. 

Något som kan tilläggas är att kalorier inte är allt. De säger ingenting om matens näringsinnehåll. Exempelvis verkar vegetabiliska feta energikällor såsom naturella nötter, avokado, samt raps och olivolja ha flera hälsosamma effekter på våra kroppar.

Så givetvis ska man inte stirra sig blind på enbart kalorier. Men det är en faktor vissa kan behöva ta hänsyn till om man har en målsättning att antingen gå ner i vikt eller gå upp i vikt och just denna artikel handlar om kalorier. För vissa individer fungerar det bra att räkna kalorierna, för andra fungerar det bättre att fokusera på kvalitén på maten i sin helhet samt lära sig lyssna på kroppen när det kommer till hunger och mättnad.

Det finns även de som inte ska räkna kalorier. Om du märker att du blir fixerad vid kalorier och behöver kontrollera exakt vad allt du äter och ser kalorier som något negativt rekommenderar jag att du försöker släppa på kaloriräkningen. För den som räknat kalorier under en längre period kan det också vara en bra idé att släppa kaloriräkningen. Det är varken praktiskt eller nödvändigt att räkna kalorierna livet ut och har du räknat dina kalorier under en längre period är du också kalorimedveten. Då är mitt råd att succesivt vänja sig av vid att räkna på maten man äter och allt mer gå på ögonmått samt att lyssna på kroppen vad gäller energinivå, hunger och mättnad. 


Photo by Eugene on Unsplash


Liknande artiklar
Kritik av modellen relativ energibrist inom idrotten (RED-s)

Wille och Jacob diskuterar en nyligen publicerad artikel i tidskriften Sports Medicine som har den intressanta titeln, Does Relative Energy Deficiency in Sport (REDs) Syndrome Exist?

11 dec. 2024

Effekter från 12 månader med periodisk fasta och styrketräning

För något år sedan skrev jag en artikelserie här på Tyngre om periodisk fasta och andra former av längre fasta. Här är vad lite nyare forskning kommit fram till.

Jacob Gudiol

10 dec. 2024

Det hopplösa i att försöka ta fram en personlig GI-lista

I avsnitt 149 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob och Linnea en nypublicerad studie med en tillhörande ledartextsom handlar om osäkerheten i enskilda blodsockermätningar med kontinuerliga blodsockermätare.

10 dec. 2024

Jacob om Ozempic och ultraprocessad mat

Jacob levererar nya sanningar om två frågor som återkommande får nytt bränsle för diskussioner och tolkningar.

5 dec. 2024

Finns det några fördelar med kreatin för konditionsidrottare?

Wille och Jacob svarar på lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

4 dec. 2024

Preliminära data från Kevin Halls andra studie på ultraprocessad mat

Ultraprocessad mat står ännu en gång på agendan i Hälsoveckan by Tyngre.

3 dec. 2024

Jacob Gudiol

I dagens läge med sociala medier och frihet att uttrycka sig själv hamnar det mycket blandad information på internet och i sociala medier. Allt som basuneras ut är inte sant men det paketeras som sanningar baserat på forskning.

30 nov. 2024

Våra fettceller minns om vi någon gång varit feta

I avsnitt 147 av Hälsoveckan by Tyngre diskuteras en ny studie i Nature där man har tittat på fettcellerna hos människor och möss när de burit på olika mängder fettmassa.

26 nov. 2024

Hur kan man kompensera för minskad spontanidrott?

Avsnitt 471 av Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar energiintag för personer som tränar mycket. Finns det en situation där man inte längre kan lita på ens egen mättnad och hunger och när dyker den upp?

20 nov. 2024

En promenad i naturen är bättre för stressen än en promenad i en storstad

Hälsoveckan avsnitt 146 och Jacob och Erik diskuterar först en artikel i SVT inför ett avsnitt av Vetenskapens värld kring stress.

19 nov. 2024

Nicklas Neuman om forskning, fotboll och nya bokprojektet

Nicklas Neuman, den riktiga kostdoktorn, gästar oss för att prata om bland annat Degerfors väg tillbaka till Allsvenskan, om lukt- och smakavvikelser post-covid och om den nya boken som han nu skriver tillsammans med Jacob Gudiol.

14 nov. 2024

Flour i dricksvattnet och fetmamediciner som hjälper mot mycket

Jacob och Erik tänkte diskutera två olika ämnen i det här avsnittet men det blev även en del diskussioner med relevans i introduktionen då de nämner lite av tokigheterna som kommit från RFKjr den senaste tiden.

12 nov. 2024

Fasciahype och en massa vintersjukdomar

Dr Mellberg är tillbaka efter mycket arbete följt av en tuff förkylning. Tillsammans med Jacob så diskuteras först alla virus och bakterier som verkar göra många sjuka just nu och vad som kommer att göra en hel del svenskar sjuka framöver.

5 nov. 2024

När blir man för fet under en bulk?

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 468 av Tyngre Träningssnack. Denna gång diskuteras bland annat viktuppgång när man försöker lägga på sig muskler.

30 okt. 2024

Riksmaten – barn och bikarbonat som gråzonspreparat

Livsmedelsverket har i dagarna släppt Riksmaten småbarn och Jacob och Erik försöker komma diskutera sig fram till vad man kan få ut av en sådan undersökning.

29 okt. 2024

Är det bättre med vanlig cola än light till små barn?

Jacob och Erik diskuterar i det här avsnittet ett viralt inlägg på sociala medier där det påstås att det är bättre att ge barn sockersötad cola än lightvarianten.

22 okt. 2024

Ultraprocessad mat och för högt kaloriintag

Avsnitt 466 av Tyngre Träningssnack handlar om en ny studie på ultraprocessad mat. Än en gång har man låst in människor och sen under olika perioder låtit dem äta endast ultraprocessad mat eller endast minimalt processad mat för att se vad som händer.

16 okt. 2024

Stelhet innebär ökad risk för tidig död

Jacob och Erik fokuserar på en artikel i DN med titeln ”Medelålders och stel? Då kan du dö i förtid”.

15 okt. 2024

Problemet med de flesta studier som säger sig hitta non-responders

Jacob och Wille diskuterar i det här avsnittet hur slump och variation kan göra att man felaktigt tror sig ha hittat så kallade non-responders i studier.

9 okt. 2024

Hälsoråd som fungerar dåligt inom sjukvården

I avsnitt 140 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Erik och Jacob en debatt som pågått i framför allt Göteborgs-Posten de senaste veckorna kring om läkare ska ge livsstilsråd och i så fall hur och vid vilka tillfällen.

8 okt. 2024

Sveriges uppdaterade kostråd

Linnea, Erik och Jacob lägger denna vecka allt krut på att diskutera de nya förslagen till kostråd som Livsmedelsverket presenterade på en presskonferens under förra veckan.

1 okt. 2024

Betydelsen av biologisk mognad inom talangutveckling

En av våra favoritgäster, Tommy Lundberg, är tillbaka och denna gång tar vi upp två ämnen som vi varit inne lite på även i tidigare avsnitt, talangutveckling och könsindelning inom idrotten.

25 sep. 2024

Energidrycker funkar för att de innehåller koffein

Linnea, Erik och Jacob diskuterar två olika ämnen i Hälsoveckan by Tyngre.

24 sep. 2024

Placebo som gör ont blir mer kraftfullt

Jacob och Wille diskuterar en av årets vinnare av det så kallade Ig Nobelpriset där en forskargrupp visat att placebo med smärta ger större placeboeffekt än utan.

18 sep. 2024

Forskning och regler kring nya löparskor

Biomekanikern och forskaren Toni Arndt är tillbaka i Tyngre Träningssnack för att diskutera löparskor.

11 sep. 2024

Orsaken till typ 2-diabetes

Erik och Jacob har typ 2-diabetes som ämne i avsnitt 136 av Hälsoveckan by Tyngre

10 sep. 2024

Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Olika nordiska länder har olika kostråd till gravida

Linnea är tillbaka från sommarsemestern och tillsammans med Erik och Jacob diskuteras skillnaderna i kostråd till gravida som finns mellan Sverige och Finland.

3 sep. 2024

Vad är hårt belastande träning och varför orkar kroppen bara så lite av det?

Jacob och Wille diskuterar balansen mellan träning och återhämtning i avsnitt 459 av Tyngre Träningssnack.

28 aug. 2024

Norges nya kostråd och alla stora källor till tillsatt socker i USA

Erik, Caroline och Jacob diskuterar två ämnen i avsnitt 134 av Hälsoveckan by Tyngre.

27 aug. 2024

Mer viktökning som ung än som medelålders

Mycket talar för att vår förmåga att hålla vikten inte försämras av vår ålder. Det kan faktiskt vara precis tvärtom.

Jacob Gudiol

23 aug. 2024

Vad vet vi kring hur kosten påverkar immunförsvaret?

Jacob och Wille försöker svara på tre lyssnarfrågor i avsnitt 457 av Tyngre Träningssnack.

14 aug. 2024

Olika metoder för att mäta fettmassa och kroppssammansättning

I veckans Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob och Erik bland annat en artikel i SvD som fått en missvisande rubrik.

13 aug. 2024