Kalorier – vän eller fiende?

En grundläggande genomgång om hur vi alla bör se på energiinnehållet i maten vi äter.

Lova Molin


Maten vi äter innehåller energi vilket ofta mäts i kalorier eller kilokalorier (kcal). En kalori är den mängd energi som krävs för att värma upp en liter vatten en grad Celsius.

Det är många idag som kopplar ihop kalorier med något negativt, någonting som man helst ska få i sig så lite som möjligt av. Men jag skulle vilja ge ordet energi och kalorier en positiv association. Allt som lever är beroende av energi. Energi behövs för fysiskt arbete, för att kunna röra på oss och för kroppens basala funktioner såsom att hålla oss varma.

Både ett för högt och ett otillräckligt energiintag i förhållande till energibehov, kan leda till negativa hälsoeffekter på längre sikt. Ett för lågt intag av kalorier kan exempelvis leda till att man får i sig för lite näring, får minskad spontan rörelse, minskad mängd muskelmassa och styrka, minskad ork och en för låg kroppsvikt. En för låg kroppsvikt medför i sin tur en rad negativa hälsoeffekter. Ett för högt intag av kalorier under en längre tid leder i sin tur till övervikt vilket också har en rad negativa hälsoeffekter.

Kalorierna utvinns från näringsämnen i maten i form av fett, kolhydrater och protein. Även alkohol innehåller energi. Fett är energirikt och är det näringsämne som innehåller flest kalorier per gram. 

Kaloriinnehåll:

Kolhydrater = 4 kcal per gram 
Protein = 4 kcal per gram 
Fett = 9 kcal per gram 
Alkohol = 7 kcal per gram

Många som associerar kalorier med något negativt kopplar också samman det med att räkna kalorier i syfte reglera sin vikt, och gärna äta så lite av dem som möjligt. Jag vill dock påpeka att det inte handlar om att äta så lite som möjligt. Att hitta en balans kan likaväl handla om att inte äta för lite kalorier, oavsett målsättning.

Kaloriräkning kan också vara till stor hjälp för många. Det ger ökad kunskap och medvetenhet om vad man egentligen äter och vad denna mat består av. Det underlättar i sin tur för individen att kunna göra aktiva och medvetna val. Jag har exempelvis stött på många som varit rädda för potatis, fram tills att de började räkna kalorier. Många har även hittat enkla byten som fungerar i praktiken för att både öka och minska sitt kaloriintag. Det kan vara att välja en ost med lägre fetthalt för den som vill minska sitt kaloriintag eller att äta mer nötter för den som vill öka sitt kaloriintag. 

Något som kan tilläggas är att kalorier inte är allt. De säger ingenting om matens näringsinnehåll. Exempelvis verkar vegetabiliska feta energikällor såsom naturella nötter, avokado, samt raps och olivolja ha flera hälsosamma effekter på våra kroppar.

Så givetvis ska man inte stirra sig blind på enbart kalorier. Men det är en faktor vissa kan behöva ta hänsyn till om man har en målsättning att antingen gå ner i vikt eller gå upp i vikt och just denna artikel handlar om kalorier. För vissa individer fungerar det bra att räkna kalorierna, för andra fungerar det bättre att fokusera på kvalitén på maten i sin helhet samt lära sig lyssna på kroppen när det kommer till hunger och mättnad.

Det finns även de som inte ska räkna kalorier. Om du märker att du blir fixerad vid kalorier och behöver kontrollera exakt vad allt du äter och ser kalorier som något negativt rekommenderar jag att du försöker släppa på kaloriräkningen. För den som räknat kalorier under en längre period kan det också vara en bra idé att släppa kaloriräkningen. Det är varken praktiskt eller nödvändigt att räkna kalorierna livet ut och har du räknat dina kalorier under en längre period är du också kalorimedveten. Då är mitt råd att succesivt vänja sig av vid att räkna på maten man äter och allt mer gå på ögonmått samt att lyssna på kroppen vad gäller energinivå, hunger och mättnad. 


Photo by Eugene on Unsplash


Liknande artiklar
När du inte kan bevisa en effekt så kan du alltid snacka mekanismer

Ämnena denna vecka i Hälsoveckan by Tyngre är Body Roundness Index och sötningsmedlet sukralos påverkan på hunger.

1 apr. 2025

Koststrategier för vardagen

Jossan lider starkt av pollenallergi och beskriver de allvarliga symtomen och de tillfälliga lösningarna hon använder. En kommande universitetsstudie söker nu deltagare och Jossan kommer ansöka om att få ingå i studien för att förhoppningsvis äntligen hitta en lindring.

28 mars 2025

Forskning på styrketräning för barn innan och under puberteten

Jacob och Wille gästas av forskaren Daniel Jansson i dagens avsnitt av Tyngre Träningssnack. Daniel har erfarenhet som fystränare inom lagidrotten men de senaste åren så har han varit uppe i Umeå och forskat på framför allt styrketräning av barn med fokus på barn innan puberteten.

11 mars 2025

Erik är Årets Allmänbildare 2025!

Härligt snack med Erik Dunåker som nyligen röstades fram till Årets Allmänbildare 2025! Vi pratar om drivkraften bakom hans arbete och hur hans profil och kommunikation anpassats för att nå även tvivlarna.

24 feb. 2025

Du kan alltid hitta en studie som stödjer din sak

Erik, åtets allmänbildare, och Jacob diskuterar denna vecka två olika nyhetsartiklar.

18 feb. 2025

Träning, träskdieter och tidsoptimism

I detta avsnitt dyker Carina och jag in i en mängd olika ämnen. Jag delar med mig av min pågående saga med min badrumsrenovering. Trots förseningar och frustrationer känner jag mig hoppfull med det nya teamet som arbetar på det. Carina, å andra sidan, pratar om sin köksrenovering och den oväntade omvägen att först göra om hennes mans walk-in-closet.

14 feb. 2025

Hur påverkas träningseffekten från gymmet av en fylla?

Hur påverkas träningseffekten från gymmet av en fylla? Jacob Gudiol reder här ut denna viktiga fråga!

Jacob Gudiol

11 feb. 2025

När livet händer – känslor, kriser och beteenden

I veckans avsnitt pratar vi om hur vi hanterar livets oförutsägbarhet, stress och känslor – och hur det kan påverka våra beteenden, särskilt kopplat till mat och hälsa.

10 feb. 2025

Hur många ägg är det okej att äta på en dag

Jacob och Erik diskuterar melodifestivalen, maximalt intag av ägg och huruvida kolhydratsuppladdning kan förbättra prestationen på gymmet i veckans avsnitt av Hälsoveckan by Tyngre.

4 feb. 2025

Äter du för lite – och därför inte går ner i vikt?

Har du hört att om du äter för lite så slutar du gå ner i vikt? Att kroppen hamnar i svältläge och håller fast vid fettet? Det låter dramatiskt, men är det sant?

3 feb. 2025

Underrapportering och systematiska fel i food frequency questionnaires

Avsnitt 156 av Hälsoveckan by Tyngre och Jacob och Erik börjar med att diskutera en vida spridd fallrapport om en man som ätit carnivour och fått en biverkan som heter Xantelasma som i sin tur beror på högt kolesterol.

28 jan. 2025

Hur du hittar bra personer att följa kring träning, kost och hälsa

Jacob Gudiol förklarar hur du hittar bra personer att följa på sociala medier samt listar sina favoriter på Instagram, Threads, X, Bluesky och Youtube!

Jacob Gudiol

20 jan. 2025

Går människor ner i vikt om de börjar träna?

Jacob och Erik diskuterar den här veckan en ny systematisk översiktsartikel på vilken effekt bara ökad motion har på vikten hos människor med övervikt och fetma.

14 jan. 2025

Elias Björnsson om blodfetter och Lp(a)

Jacob och Erik gästas av forskaren Elias Björnsson som ger oss en bra introduktion kring olika former av blodfetter.

7 jan. 2025

Intressant och ointressant om kreatin som kosttillskott

Caroline, Erik och Jacob välkomnar er till det nya året genom ett långt avsnitt kring kreatin där både betydelsefulla och betydelselösa frågor diskuteras.

31 dec. 2024

Tyngre Träningssnack året 2024

Som traditionen bjuder så avslutar Wille och Jacob året med att reflektera kring allt vi har diskuterat och lärt oss under året.

25 dec. 2024

Varför en höjning från 80 till 90 procent av max är jobbigare än en från 30 till 50 procent

Wille och Jacob svarar på några av era frågor i avsnitt 475 av Tyngre Träningssnack.

18 dec. 2024

Allt du behöver veta kring de nya fetmamedicinerna

Fetmamediciner, alla snackar om fetmamediciner. Målet med artikeln är att ge dig en grundlig genomgång av två nya och effektiva fetmamediciner, semaglutid och tirzepatid, samt deras effekter och biverkningar.

Jacob Gudiol

14 dec. 2024

Kritik av modellen relativ energibrist inom idrotten (RED-s)

Wille och Jacob diskuterar en nyligen publicerad artikel i tidskriften Sports Medicine som har den intressanta titeln, Does Relative Energy Deficiency in Sport (REDs) Syndrome Exist?

11 dec. 2024

Effekter från 12 månader med periodisk fasta och styrketräning

För något år sedan skrev jag en artikelserie här på Tyngre om periodisk fasta och andra former av längre fasta. Här är vad lite nyare forskning kommit fram till.

Jacob Gudiol

10 dec. 2024

Det hopplösa i att försöka ta fram en personlig GI-lista

I avsnitt 149 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob och Linnea en nypublicerad studie med en tillhörande ledartextsom handlar om osäkerheten i enskilda blodsockermätningar med kontinuerliga blodsockermätare.

10 dec. 2024

Jacob om Ozempic och ultraprocessad mat

Jacob levererar nya sanningar om två frågor som återkommande får nytt bränsle för diskussioner och tolkningar.

5 dec. 2024

Finns det några fördelar med kreatin för konditionsidrottare?

Wille och Jacob svarar på lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

4 dec. 2024

Preliminära data från Kevin Halls andra studie på ultraprocessad mat

Ultraprocessad mat står ännu en gång på agendan i Hälsoveckan by Tyngre.

3 dec. 2024

Jacob Gudiol

I dagens läge med sociala medier och frihet att uttrycka sig själv hamnar det mycket blandad information på internet och i sociala medier. Allt som basuneras ut är inte sant men det paketeras som sanningar baserat på forskning.

30 nov. 2024

Våra fettceller minns om vi någon gång varit feta

I avsnitt 147 av Hälsoveckan by Tyngre diskuteras en ny studie i Nature där man har tittat på fettcellerna hos människor och möss när de burit på olika mängder fettmassa.

26 nov. 2024

Hur kan man kompensera för minskad spontanidrott?

Avsnitt 471 av Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar energiintag för personer som tränar mycket. Finns det en situation där man inte längre kan lita på ens egen mättnad och hunger och när dyker den upp?

20 nov. 2024

En promenad i naturen är bättre för stressen än en promenad i en storstad

Hälsoveckan avsnitt 146 och Jacob och Erik diskuterar först en artikel i SVT inför ett avsnitt av Vetenskapens värld kring stress.

19 nov. 2024

Nicklas Neuman om forskning, fotboll och nya bokprojektet

Nicklas Neuman, den riktiga kostdoktorn, gästar oss för att prata om bland annat Degerfors väg tillbaka till Allsvenskan, om lukt- och smakavvikelser post-covid och om den nya boken som han nu skriver tillsammans med Jacob Gudiol.

14 nov. 2024

Flour i dricksvattnet och fetmamediciner som hjälper mot mycket

Jacob och Erik tänkte diskutera två olika ämnen i det här avsnittet men det blev även en del diskussioner med relevans i introduktionen då de nämner lite av tokigheterna som kommit från RFKjr den senaste tiden.

12 nov. 2024

Fasciahype och en massa vintersjukdomar

Dr Mellberg är tillbaka efter mycket arbete följt av en tuff förkylning. Tillsammans med Jacob så diskuteras först alla virus och bakterier som verkar göra många sjuka just nu och vad som kommer att göra en hel del svenskar sjuka framöver.

5 nov. 2024

När blir man för fet under en bulk?

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 468 av Tyngre Träningssnack. Denna gång diskuteras bland annat viktuppgång när man försöker lägga på sig muskler.

30 okt. 2024

Riksmaten – barn och bikarbonat som gråzonspreparat

Livsmedelsverket har i dagarna släppt Riksmaten småbarn och Jacob och Erik försöker komma diskutera sig fram till vad man kan få ut av en sådan undersökning.

29 okt. 2024