Kalorier – vän eller fiende
Maten vi äter ger oss energi, som oftast mäts i kalorier eller kilokalorier (kcal). Hur mycket energi vi får i oss och hur mycket vi gör av med är avgörande för vår hälsa och vårt välmående.
Idag kopplar många ihop kalorier med något negativt, något man helst ska försöka få i sig så lite som möjligt av. Jag vill samtidigt lyfta fram hur viktig energi och kalorier faktiskt är. Allt levande är beroende av energi, den behövs för att vi ska kunna röra oss, fysiskt arbete och för att kroppen ska klara sina grundläggande funktioner, som att hålla oss varma.
Att äta både för mycket och för lite energi i förhållande till kroppens behov kan på lång sikt påverka hälsan negativt. Ett för lågt kaloriintag kan leda till brist på näringsämnen, minskad spontan rörelse, förlust av muskelmassa och styrka, nedsatt ork samt för låg kroppsvikt. En för låg vikt kan i sin tur orsaka flera hälsoproblem. Om man får i sig för mycket kalorier under en längre tid ökar risken för övervikt, vilket också är kopplat till olika negativa hälsoeffekter.
Energin i maten kommer från näringsämnena fett, protein och fett. Fett är det näringsämne som innehåller allra mest kalorier per gram.
Kaloriinnehåll per gram:
Kolhydrater = 4 kcal
Protein = 4 kcal
Fett = 9 kcal
När ordet kalorier nämns tänker många direkt på viktnedgång och att minska på maten för att äta så få kalorier som möjligt. Men det handlar inte bara om att äta mindre, det även handla om att få i sig tillräckligt med energi, oavsett om målet är att ligga på ett underskott eller ett överskott. Även när målet är att gå ner i vikt är det viktigt att undvika ett för stort kaloriunderskott.
Att hitta rätt balans är därför avgörande. Kaloriräkning kan dessutom vara till stor hjälp för många. Det ger ökad kunskap och medvetenhet om vad man egentligen äter och vad maten består av. Det underlättar i sin tur för individen att göra aktiva och medvetna val. Kaloriräkning ger också möjlighet att hitta enkla byten som fungerar i praktiken för att både öka och minska sitt kaloriintag. Det kan handla om att välja en ost med lägre fetthalt för den som vill minska sitt kaloriintag, eller att äta mer nötter för den som vill öka sitt intag.
Det är samtidigt viktigt att poängtera att kalorier inte är allt. De säger ingenting om matens näringsinnehåll. Exempelvis verkar vegetabiliska, feta energikällor som naturella nötter, avokado samt raps- och olivolja ha flera hälsosamma effekter på kroppen.
Därmed bör man inte stirra sig blind på enbart kalorier, men det är en faktor som kan vara bra ta hänsyn till, när målet är att gå ner eller upp i vikt.
Det finns även de som bör undvika att räkna kalorier. Om en fixering vid kalorier uppstår, tillsammans med ett behov av att kontrollera exakt vad som äts, eller om kalorier uppfattas som något negativt, kan det vara bra att släppa kaloriräkningen. För personer som räknat kalorier under en längre tid kan det också vara fördelaktigt att trappa ner på detta. Det är varken praktiskt eller nödvändigt att räkna kalorier livet ut. I det fallet kan det vara bra att istället gå på ögonmått samt lyssna på kroppens signaler vad gäller energinivå, hunger och mättnad.