Är vi robotar?

Våga ha långtråkigt.

Sebastian Avindell

Du vaknar med ett ryck, av en välkänd mistlur. Innan du riktigt vet hur det gick till så här du telefonen i handen. Innan du torkat gruset ur ögonen har du redan gillat fem bilder på Instagram och sett två skojiga videos på Facebook. Utan att ens reflektera över det. Det är sedan föga troligt att du släpper telefonen på vägen till toaletten. Det finns ju så mycket du måste hinna med att titta på. Igen och igen. Känner du igen dig? Visst är det läskigt? För jag, precis som du, gör samma sak. Vilket har fått mig att stanna upp och reflektera, få mig att ställa den högst obehagliga frågan: har vi alla förvandlats till robotar? Till skuggor av människor som dag efter dag går vikta över en skärm, utan någon egentlig mening? Ibland får jag nämligen den krypande känslan av att det är just precis så.

Teknik är fantastiskt. Jäklar vad smarta telefoner och datorer har underlättat för oss under de senaste decennierna. Allt är bara en knapptryckning bort. Barn av 2000-talet kommer aldrig behöva uppleva frustrationen av att inte lyckas spela in den nya favoritlåten på ett kassettband från radion. Allt finns ju tillgängligt. Inte heller behöver de slå och leta i lexikon, Google is your friend. Och allt så gott och väl. Eller?

Ja och nej, skulle jag vilja säga. Den här ständiga tillgången, det skapade begäret och kontinuerliga dopaminpåslaget har faktiskt sin baksida. Handen upp alla som kollat Instagram, stängt appen och sedan öppnat den igen utan att riktigt kunna förklara varför. Du var ju nyss där, eller hur? Läskigt är bara förnamnet.

Det är min fulla övertygelse att det faktiskt är viktigt att ha rejält långtråkigt ibland. För, det är ur dessa stunder kreativa idéer föds. Vilket leder mig till en följdfråga: handen på hjärtat, när hade du riktigt tråkigt sist? Sådär vedervärdigt långtråkigt så att klockorna tycks stanna? Svårt att minnas när? Jag också. Varför? Därför att telefonen alltid finns där. Den försätter dig för all del inte i extas, men den jämnar ut det där som annars skulle vara toppar och dalar. Så istället för att ha tråkigt sitter vi bara böjda över den där blåskimrande skärmen. Och glor, utan att reflektera. Som robotar.

Varför läser jag då det här, undrar du? Varför gnäller någon om hur jag och andra använder våra telefoner på en sida som ska handla om träning? Håll ut. Vi kommer till det. Så som jag ser det är träning de flesta av oss gör för att må bra, för att få en hälsa god nog att klara av vad livet än utmanar oss med. Och, vad gäller den fysiska aspekten av träning har vi kommit extremt långt. Vi konstruerar genialiska träningsprogram för optimal muskeltillväxt, rehabar och prehabar och äter mat som om vi vore utbildade kostvetare hela bunten. Men, det andra då? Den mentala biten? Vårt intellekt och vår kreativa sida? Jobbar vi med den? Nej. För vi är upptagna med att gå på autopilot. Att vara robotar. Att befinna oss på sociala plattformar där merparten av innehållet är roliga klipp på folk som ramlar omkull. Fråga dig själv, hur stimulerar det din hjärna? Kan man anse sig ha en god hälsa om kroppen är i topptrimm men hjärnan är som en överjäst deg? Det tycker i alla fall inte jag. Och det är beklämmande att vi håller på att förvandlas till en generation med zombies. Som inte ser världen, som inte utmanar oss själva. För vi är alldeles för upptagna med att dubbelklicka på bilder av vad någon äter till lunch eller ett par fötter vid en sandstrand.

Precis som vi tränar våra muskler borde vi således träna våra hjärnor. Läs en bok! Lägg ett pussel eller vad tusan som helst.

Precis som vi tränar våra muskler borde vi således träna våra hjärnor. Läs en bok! Lägg ett pussel eller vad tusan som helst. Det kan inte vara meningen att så fort vi får ett par sekunder över så ska dessa spenderas stirrandes på en skärm. För, vad ger det egentligen oss i slutändan? Förutom en dopad hjärna som ständigt vill ha mer påslag i form av notiser och rött lysande notifikationer. Är det vad vi ska berätta att vi gjorde för våra framtida barnbarn? "Ja förstår du Gustav, farfar spenderade ett par år med att stirra på en skärm och gilla vad andra ville att jag skulle gilla". Sen vet jag att det finns dem som läser det här som verkligen vill missförstå själva andemeningen med denna text. Som vill få mig att framstå som en galen teknikhatare. Så är inte fallet. Klart vi ska använda våra telefoner. Klart man ska få använda Facebook och allt det där andra. Ibland. Inte dygnets alla vakna timmar. För, då har vi faktiskt förvandlats till hjärndöda robotar. Som aldrig har vare sig tråkigt eller särskilt roligt. Utan bara går på autopilot.

Det är väl sannerligen dags att vi utmanar det där vi har mellan ögonen lika mycket som vi utmanar våra muskler, inte sant? För, som sagt, vad är egentligen en vältränad kropp utan ett dito intellekt? Inget. Så, när du känner att det börjar klia i fingrarna. När du omedvetet börjar känna efter mobilen i fickorna, när du för en stund har några minuter över. Stanna upp. Reflektera. Våga ha långtråkigt. Våga göra något annat än att stirra på din skärm. För, vem vet? Ur den där långtråkigheten kan så mycket fantastiskt faktiskt komma. Utmana dig själv.

Var inte en robot.


Liknande artiklar
GLAD SOMMAR FRÅN OSS!

Nu tar duon sommarlov från podden och laddar upp inför hösten med nya spännande gäster och samtal. Vi går även igenom frågor som kommit in från er lyssnare.

10 juni 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Pischa & Mange filosoferar rätt från Grekland

Våra poddvärdar diskuterar saker som dykt upp under deras vecka i Grekland. Häng med!

20 maj 2024

Varför lyckas vissa & andra inte?

Magnus & Pischa går igenom deras nycklar och tankar kring varför vissa lyckas med att nå sina mål och andra inte.

13 maj 2024

Your wish is our command!

Ni önskade, de svarar! Vad äter Mange & Pischa och hur går deras filosofi egentligen? Lever de som de lär? Återstår att höra, IN & LYSSNA!

6 maj 2024

Från övervikt till Bikini Fitness!

Sarah Mossfeldt tar sig ur ett kontrollerande förhållande där hon även gått upp en hel del i vikt, revanschen blir bikini fitness. Hör henne berätta om denna omtumlande resa och hur man hittar balansen efter.

29 apr. 2024

Digitalisering av behandling kring barnobesitas, hur går det till?

Malin Ramkloo är den i Sverige som jobbat längst med appen Evira. Ett verktyg som har vuxit sig starkt inom behandling av barnobesitas.

22 apr. 2024

Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023