Att göra sitt bästa

Tro det eller ej, men det är OK att missa uppsatta mål. Bommade personbästa är heller inga problem. Det viktiga är faktiskt att göra det bästa man kan.

Sebastian Avindell

Att säga att vi lever i ett prestationssamhälle är sannerligen en underdrift. Det ska jobbas trehundra procent, följt av afterwork och gärna ett yogapass. Samtidigt ska man vara världens bästa partner, äta rätt och ekologiskt samt se snygg ut naken. Är du därtill förälder ska det skjutsas till barnens aktiviteter, bakas bullar till föräldramötet och varannan vecka inhandlas nya kläder till barnen som växer snabbare än det ogräs som du inte hinner med att rensa på baksidan av huset. Allt det här ska givetvis instagrammas och facebookas också, med snygga filter och vinklar. Det är inte underligt att vi som en befolkning ständigt känner oss utmattade.

Tyvärr kryper den här attityden likt fukt igenom de skikt som ska skilja de olika delarna i livet åt. Snart är ingen del i livet längre helgad från prestationskrav. Allt ska mätas, testas och sedan föras in i Excel-ark för att kunna ge visuella grafer på hur och var i utvecklingen vi befinner oss. Och se där, om du duschar två minuter kortare på morgonen kan du förbättra din promenad till bussen med tre procent! Fantastiskt! Eller inte.

Jag är som bekant en stark förespråkare till begreppet rörelseglädje. För, så mycket i livet blir bättre bara vi får röra på oss. Vad denna rörelse sedan handlar om är egentligen oviktigt, så länge du trivs med den. Gillar du att springa – spring! Gillar du att lyfta – lyft allt du ser! Men det är också just här som prestationssamhället har börjat läcka in som en ibland ovälkommen gäst. Missförstå mig nu rätt. All utveckling är god. Att hitta nya sätt att slå igenom platåer är ett måste för att få utvecklas inom det område man tränar i. Men, det betyder inte att vi ska attackera varje pass med en matematisk precision som skulle få självaste Einstein‌ att skaka på huvudet. Att inte allt gick som det skulle när du tränade betyder inte att det var ett skitpass du genomförde. För, du kan egentligen bara göra en sak när du tränar – ditt allra bästa.

En del individer hajar nu till och fnyser föraktfullt. "Sitt bästa?!"‌ , det är ju sådant där som förlorare och silvermedaljörer pratar om. Det är inget för dig, för du är en vinnare! En maskin! Du är ostoppbar! Och det är just de där argumenten som har placerat oss där vi är idag. Preworkout-produkter utlovar att varje pass ska bli episkt, profiler i sociala medier lägger upp klipp där de dag efter dag slår nya personbästa. Prestation och mätbara resultat ska vara allt som betyder något. Annars kan man lika gärna sluta träna. Eller?

Och det är just här jag vill flika in med begreppet "ditt bästa"‌ , och med emfas hävda att ditt bästa är det enda som betyder något. För, låt säga att du följer en viss programmering. Och just den här dagen så lyckades du inte göra det som du enligt programmet skulle göra. Eller så missade du det där personbästat som du så länge försökt slå. Vad blir då din första känsla? Vad säger samhället åt dig att du ska känna? Just det. Besvikelse. Du förväntas känna dig extremt missnöjd med det du just försökte göra, eftersom du inte nådde upp till det mätbara resultat du skulle göra. Det stod i programmet att du skulle utföra fem repetitioner på 90% av max i knäböjen. Nu gjorde du bara tre och en halv. Allt är nattsvart och ridån åker med en duns ned. Eller?

Backa bandet lite. Blunda och lägg handen på hjärtat. Hur kändes dagens pass? Gjorde du ditt allra bästa? Använde du de resurser du för dagen hade på ditt allra bästa sätt? Dåså. Då har du faktiskt gjort allt som du kunde göra. Du har gjort ditt bästa. Vad som sedan står på en bit papper eller vad som basuneras ut genom de sociala mediernas fantastiskt välpolerade fasad, ja det är väl egentligen helt oviktigt och ovidkommande, inte sant? Om det enda med en persons prestation som räknades var hur väl det gick att jämföra med andra, ja då skulle vi ju alla få lägga ned vår träning, och reservera den för världseliten. För dom har ju de bästa resultaten. Därför är det enda viktiga med ditt pass, om du så har cyklat, hoppat, sprungit eller dansat, hur du känner efteråt. Har du gjort allt du kunde göra idag, då har du gjort ditt bästa. Och då ska du vara nöjd. Tillfreds och stolt. Det spelar ingen roll om du missade ett personbästa – du vågade och försökte. Nästa gång tar du det. Se det som en lärdom, inte som ett misslyckande. Du har gjort allt du kunde idag.

Och på så vis tycker jag också att vi kan undvika att prestationssamhället tar över vår underbara träningsvärld. För jag vill hävda att om du ger ditt allra bästa, ja då kan du aldrig, aldrig någonsin misslyckas. Du kan för all del missa målet. Men du kan inte misslyckas. För du gav allt du hade att ge. Och det är faktiskt det enda som betyder något. För tusan, det är allt som betyder något.

Så. Om programmeringar och sociala flöden stressar dig, och ger dig känslan av att du gör för lite och ständigt misslyckas: ge dom båda fingret. Gör ditt bästa och var stolt. Varje dag. Varje pass.

Mer rörelseglädje (och mer stolthet över sina prestationer) åt folket!

° ° °


Liknande artiklar
Digitalisering av behandling kring barnobesitas, hur går det till?

Malin Ramkloo är den i Sverige som jobbat längst med appen Evira. Ett verktyg som har vuxit sig starkt inom behandling av barnobesitas.

22 apr. 2024

Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023

HO HO HO, det är jul i studion!

Mange och Pischa förbereder er lyssnare på bästa sätt inför julen, och julafton.

18 dec. 2023

Min hjärtoperation blev min frus utmattningsdepression

Daniel Küng berättar sin historia om hur han gick från att vara en lekfull flerbarnsfar till att hamna i depression och tampas med sin övervikt som påverkade hela familjen.

11 dec. 2023

Viktnedgången lärde Lisen att attackera livet

Idag gästas podden av en otroligt inspirerande gäst, Lisen, 61 år gammal, som började sin resa för fyra år sedan. Målet: att gå ner i vikt.

4 dec. 2023

En avslappnad träningsvecka i Egypten

Magnus och Pischas träningsresa i Egypten blev en minnesvärd och inspirerande upplevelse för deltagarna. Utmaningar, utveckling & styrka!

27 nov. 2023

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Ali Saari om sin viktresa

Ali Saaris viktresa är en påminnelse om att livet är fullt av förändringar och att vi alla kan uppleva svårigheter och utmaningar.

20 nov. 2023