Att släppa mobilen och se livet

Den är med hela tiden, den rackaren. I sängen när vi ska sova. På muggen. Och även när vi pratar med andra i verkliga livet.

Sebastian Avindell

Det är på det hela rätt ironiskt att jag skriver denna text på just en telefon. För det är kring just vårt osunda användande av telefoner som texten ska handla om. Ändå sitter den här, klistrade i näven på mig. Trots att jag borde veta bättre. Men, telefonerna är ju med oss överallt nu för tiden. I sängen när vi ska sova. På muggen. Och, hemskt nog, även när vi pratar med andra människor i det verkliga livet.

Jag ska börja med att själv erkänna att jag nog är bland de sämre på att nyttja min telefon på ett sunt sätt. I tid och otid ligger den i handen på mig, utan att jag många gånger kan förklara riktigt hur den hamnade där. Jag flippar mellan appar jag redan kollat tio gånger under förmiddagen i jakt på något som jag inte riktigt vet vad det är. Försöker jag låta bli, blir jag stressad. För, jag kanske missar något. Känner du igen dig?

Men det ska få bli ett slut på det nu. Det räcker helt enkelt nu, tack så mycket. För, det har långsamt gått upp för mig att det inte är någon notis på Facebook eller Instagram som är det farliga att jag missar. Ty, i det eviga scrollandet och tryckande på min telefon missar jag något helt annat. Något långt mycket viktigare, som dessutom inte går i repris. Livet. Det må låta klyschigt, larvigt eller sinnessjukt, men låt mig då kontra med en motfråga innan du hånar mig: vad kommer du och jag ångra på vår dödsbädd? Att vi inte tillbringade mer tid i nuet, eller att vi missade att lajka Aftonbladets senaste bild på Instagram? För mig är svaret rätt självklart.

...vad kommer du och jag ångra på vår dödsbädd? Att vi inte tillbringade mer tid i nuet, eller att vi missade att lajka Aftonbladets senaste bild på Instagram?

Och ja, självklart är sociala medier och telefonen som fenomen inte enkom av ondo. Herregud, det är ju fantastiska innovationer. Men, betyder det att de måste nyttjas varje minut av vår vakna tid? Behöver vi alltid vara anträffbara? Det är faktiskt inte så länge sedan som det helt enkelt var som så att om personen du ringde till inte svarade, så fanns det inte mycket annat att göra än att vänta och försöka senare. Och, tro det eller ej, världen snurrade faktiskt då också. Att vara ständigt uppkopplade, påpassade och på tårna är inte vårt naturliga tillstånd, även om det är lätt att tro det i dagens samhälle. Det är ett skapat sätt att leva. Ett sätt som inte alltid är av godo.

Jag kan bara tala för mig själv, men när jag mitt i ett samtal med någon av mina vänner börjar fingra efter mobilen, då har det liksom gått för långt. Vi ser knappt varandra längre, våra medmänniskor verkar ha blivit något som mest kan liknas vid suddiga bifigurer som snabbt passerar i periferin av våra blålysande skärmar. Någon kanske opponerar sig nu, och säger att det är ju genom telefonen vi är som mest sociala. Det kanske är sant. Jag kan återigen bara tala för mig själv, men när jag använder telefonen är det sällan jag interagerar med andra, om vi bortser från att tagga någon i en rolig meme förstås. Men det kan väl knappast räknas som socialt umgänge?

Tyvärr är det, som vanligt, våra små som får ta smällen för det vi vuxna gör. Föräldrar går med nedböjda huvuden i sina telefoner likt zombier, och varken hör eller ser sina små. Vad sätter det för spår? Att som liten ständigt behöva komma i andra hand, efter någon jävla plastgrunka?

Och vår träning sen. Hur mycket onödig tid blir det inte mellan setten? Vilan som skulle varit två minuter blir plötsligt både tre och fem minuter, när vi fastnar i loopar av onödigt appfipplande. Är det värt det, frågar jag mig? Ger telefonen mig en sådan glädje att det är värt att jag missar allt runt omkring? Nej. Såklart inte.

Och därför börjar jag min förändring idag. Jag kommer inte helt sluta använda min telefon, för den är som sagt bra till mycket. Men, jag kommer använda den på begränsad tid. Den behöver inte bli likt en naturlig kroppsdel, som sitter likt gjuten i min handflata. Nej, istället ska jag börja se människan framför mig. Den jag talar med. Min träning ska vara träning, inte långa pauser med roliga klipp. Jag tror nämligen att jag kommer må bättre på så vis. Ett skapat beroende är trots allt något jag helst är utan. Livet händer runt omkring mig, här och nu.

Och jag vill inte behöva ångra att jag missade det, när det redan är för sent.


Liknande artiklar
Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023

HO HO HO, det är jul i studion!

Mange och Pischa förbereder er lyssnare på bästa sätt inför julen, och julafton.

18 dec. 2023

Min hjärtoperation blev min frus utmattningsdepression

Daniel Küng berättar sin historia om hur han gick från att vara en lekfull flerbarnsfar till att hamna i depression och tampas med sin övervikt som påverkade hela familjen.

11 dec. 2023

Viktnedgången lärde Lisen att attackera livet

Idag gästas podden av en otroligt inspirerande gäst, Lisen, 61 år gammal, som började sin resa för fyra år sedan. Målet: att gå ner i vikt.

4 dec. 2023

En avslappnad träningsvecka i Egypten

Magnus och Pischas träningsresa i Egypten blev en minnesvärd och inspirerande upplevelse för deltagarna. Utmaningar, utveckling & styrka!

27 nov. 2023

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Ali Saari om sin viktresa

Ali Saaris viktresa är en påminnelse om att livet är fullt av förändringar och att vi alla kan uppleva svårigheter och utmaningar.

20 nov. 2023

Mannen bakom Min tjockumentär – Fredrik Boltes

Fredrik Boltes pratar med oss om allt mellan himmel och jord som rör dokumentären. Vad drev honom till att skapa den och hur kommer han att fortsätta jobba framåt?

13 nov. 2023