Bob Paris – the most beautiful bodybuilder ever

En pietetsfull hyllning till en av bodybuildingvärldens allra främsta.

Jerry Brannmyr

På den tiden när kroppsbyggare fortfarande skulle se bra ut var Bob Paris den främste. Under sina skolår var Bob både konstnärlig och atletisk. Han fick nationella utmärkelser för sina teckningar och målningar och var med i skolans teatergrupp samt skrev noveller på sin fritid. Han var en aktiv friluftsmänniska som ofta tog sin ryggsäck på vandringsturer i Indianas nationalpark. Han spelade amerikansk fotboll, cyklade och höll på med friidrott. Bodybuilding fastnade Bob för när han insåg att han kunde kombinera sin konstnärliga ådra med sin atletiska talang.

Bob började träna med sikte på att tävla i bodybuilding när han var 17 år. Han tävlade första gången när han studerade på Indiana State University‌ och slutade oplacerad. Bob flyttade en kort tid till Florida när han var 19 år och tävlade på Mr Teen Florida‌ och blev tvåa. När han återvände till Indiana sparkade hans far ut honom ur huset. Bob och en vän till honom från High School körde då hela vägen till bodybuildingens Mecca i Santa Monica och Venice Beach, utanför Los Angeles i Kalifornien. Hans vän återvände snart hem till Indiana igen, och Bobs pengar tog snabbt slut. I september 1979 var han periodvis tvingad att bo i sin bil. Till slut fick Bob ett jobb i grannorten Orange County och kunde börja en seriös satsning på bodybuilding. Han skulle komma att gå från amatör till proffs på några få år.

När Bob anlände till Santa Monica började han träna hos Joe GoldWorld Gym på Main Street. Joe Gold, som inte var känd för att hetsa up sig i första taget, slängde sig på telefonen när han fick se Bob och ringde till Muscle & Fitness skjutjärnsjournalist Rick Wayne‌ och sa: "Skynda dig hit, den nya Steve Reeves är här!"‌ Det var ett betyg som hette duga. Steve Reeves var den mest respekterade kroppsbyggaren av dem alla. Han hade vunnit Mr America‌ , Mr World‌ och Mr Universe‌ och valdes till världens vackraste man 1948 samt spelade både Tarzan‌ och Hercules‌ på film. Joe Gold hade rätt. Bob Paris och 40-talets stora bodybuildinggud Steve Reeves hade stora likheter. Rick Wayne gjorde ett numera klassiskt reportage om Bob, "Paris is Burning"‌ , i världens största träningstidning och bodybuildingvärlden fick upp ögonen för denna unge man och hans estetiska fysik.

Redan från sitt första träningspass i gymmet såg Bob kritiskt på sin kropp i spegeln och strävade mot proportion, symmetri och perfektion. Bob använde både sin konstnärliga och atletiska bakgrund för att skapa en fysik som överskred tävlingsscenens begränsningar och som ingen i bodybuilding världen någonsin hade sett tidigare. Han såg på sin kropp med en konstnärs ögon. Gymmet var hans ateljé. Hantlarna och skivstången var hans klubba och mejsel. Han var Rodin‌ och Michelangelo‌ . Den enda skillnaden var att medan dessa skulptörer mejslade bort material lade Bob till massa. Bob förkroppsligade det klassiska idealet med breda axlar, en smal midja och en harmonisk och balanserad strömlinjeformad kropp med perfekta proportioner.

1981 deltog Bob i Los Angeles Championships och vann. 1982 blev han tvåa på California Championships och ställde även upp NPC Nationals, som är de amerikanska amatörmästerskapen, för första gången. Han vägde 90 kilo och var inte i sin bästa form. Den framtida åttafaldige Mr Olympia Lee Haney vann, Matt Mendenhall blev 2:a medan Bob slutade som 3:a. En tredjeplats på sitt första nationella mästerskap är inte dåligt, men Bob hade tänkt sig bättre.

Året efter har han lagt på sig ytterligare 9 kilo muskler med bibehållna proportioner, och det var tillräckligt för att vinna de amerikanska mästerskapen i både tungviktsklassen och overall. Han slår namn som Rory Leidelmeyer, som var höjd till skyarna för sin symmetri, och en besviken Mike Christian. Även Matt Mendenhall och en ung Rich Gaspari fick se sig slagna av Bob, som därmed kvalificerar sig för VM. På den tiden kunde man bara bli proffs genom att vinna VM, så att bli uttagen dit var extremt viktigt. Bob kliver in på scenen på VM i Singapore [(1)] 23 år gammal, endast iförd naturlig kalifornisk solbränna och sina silverfärgade poseringsbyxor. Han ser fantastisk ut, och han vinner före den vasse holländaren Berry De Mey. Bob gick från att vara en en hemlös tonåring till att bli världsmästare – på fyra års tid.

[youtube code="q6uZIjkus1M?feature=oembed"]

Bob Paris vinner NPC Nationals 1983.

1984 blir Bob proffs och många är övertygade om att han ska konkurrera i toppen när han ställer upp i sin första Mr Olympia i New York, 24 år gammal. Till sin stora besvikelse blir han "bara" 7:a. Det var många experter som var övertygade om att han en dag skulle krönas som Mr Olympia,‌ men det blev aldrig så. Bob vägrade att skapa en freakig fysik med extrem massa och synliga muskelfibrer och det hindrade honom. Han föredrog klassiska linjer, perfekta proportioner och estetisk skönhet, och med det övergav Bob aldrig sitt ideal. Hans övriga Mr Olympia-placeringar blev 9:a i Bryssel 1985, 10:a i Los Angeles 1988, 14:e i Rimini 1989 och 12:a i Orlando 1991. Mellan 1984 och 1992 gjorde Bob 32 proffstävlingar. Han placerade sig aldrig högre än 3:a i någon av dem men han blev 3:a nio gånger, och 21 av dessa tävlingar genomfördes under en period på 18 månader – från våren 1988 till hösten 1989.

Bob fick den ursprungliga bodybuildingpubliken, som liknade ett konstnärskollegium som varje år bänkade sig för att bedöma vilken bodybuilder som hade skulpterat den mest perfekta skulpturen i kött och blod, att häpna och uttrycka sig lyriskt och tråna. Han var inte nästan‌ perfekt. Han var helt‌ perfekt. Han såg ut som en grekisk gud utmejslad i finaste marmor. I mina ögon är Bob Paris den bästa bodybuilder som någonsin stått på en bodybuildingscen. Ingen annan har ens varit i närheten av att kreera en sådan fysik. Oavsett hur mycket muskler Bob hade så hade hans kropp alltid perfekta proportioner. Det spelade ingen roll om han vägde 90, 99 eller 106 kilo. Muskelmassan var alltid jämnt fördelat över hans fysik. Det är en alltigenom enastående bedrift. Det går inte att bygga en sådan fysik som Bob skapade utan perfekta gener, intelligent träning samt en konstnärs ögon och det överskuggande målet att bli perfekt till varje pris.

Domarna tyckte alltid att han var för liten eller för slät. Han var aldrig tillräckligt stor eller hård trots att han var både störst och tyngst i startfältet flera gånger. Det verkliga felet var att han inte var grotesk. Han hade ingen muskelgrupp som stod ut, ingen freakig kroppsdel som drog till sig domarnas blickar men heller inga svagheter. Bobs signum var proportion, symmetri och perfektion. Till slut gav han upp. Han drog sig tillbaka från tävlandet 1986. Bob hade många svenska fans och de blev besvikna när han inte stod på scenen på Mr Olympia-tävlingen i Scandinavium i Göteborg 1987.

Bob var talesperson för kroppsbyggarnas rättigheter och en känd förkämpe för dopningstester. Bob tyckte inte att det var snyggt att vara för deffad och att ha synliga blodådror och muskelfibrer. Hans mål var att skapa en vacker kropp och det var helt i linje med den ursprungliga tanken och idén med bodybuilding; att förbättra utseendet på sin kropp. Bobs utseende tilltalade till och med de som inte tyckte att kroppsbyggare var snygga. Och det är det högsta betyg man kan få som bodybuilder, tycker jag.

1989, i julinumret av bodybuildingtidningen Iron Man, kom Bob ut i en intervju och berättade att han var homosexuell. Han var den första manliga professionella idrottsmannen någonsin som gjorde det under sin aktiva idrottskarriär. Det fick ödesdigra konsekvenser både för hans fortsatta tävlingskarriär och affärsverksamhet som bodybuilder.

Samma år besökte Bob mitt gym, David Träningscenter i Karlskoga‌ , för ett seminarium och en poseringsuppvisning. Han berättade för mig att han oroade sig för sin hälsa och att anledningen till att han hade gjort comeback 1988 var för att IFBB hade annonserat att de skulle dopningstesta deltagarna på Mr Olympia 1990. När Bob bad mig att olja in honom innan hans poseringsframträdande bestämde jag mig för att jag minsann skulle hitta någon del på hans kropp där jag ville lägga till eller dra ifrån en millimeter. Jag kan meddela att jag misslyckades kapitalt. Karln var perfekt. Bob Paris är den fulländade människokroppens arkitekt.

Det har funnits få posörer i bodybuildingkonsten värda att nämna. Bob var en av de allra största. Hans posering påminde mer om balett än ansträngd muskelanspänning. Hans koreografi hade drama, uttryckte känslor och förmedlade ett budskap. Han var kraftfull och graciös på samma gång och svepte fram i sitt framträdande på scenen. Han flöt från pose till pose som en balettdansör till en symfoni. Det var konstnärligt. Det var äkta. Det var elegant. Det var klass. Det var mästerligt. 

Det var bodybuilding när det var som allra bäst.

Bodybuilding gav Bob möjlighet att både utöva sin konstnärliga begåvning och praktisera sin atletiska talang. Den räddade Bobs liv men han hade aldrig kroppsbyggning som livsstil. Han hade en hälsosam distans till bodybuilding. Han var annorlunda än många av de andra kroppsbyggarna. Han var blyg, känslig, tystlåten, hade självförtroende och var intellektuell. Det gjorde både de andra kroppsbyggarna och bodybuildingindustrin misstänksamma mot honom. Han hade andra intressen, talanger och mål i livet. Bodybuilder var aldrig Bobs identitet och det gör honom så mycket större i mina ögon. 

Bob blev en av de mest respekterade, hyllade och fotograferade kroppsbyggarna i bodybuildinghistorien. Han väckte stor uppmärksamhet och uppskattning vid varje framträdande. Under Bobs tid på tävlingsscenen i slutet av 80-talet förändrades byggningen och Bob förändrades också. Bodybuildingsportens gyllene era ebbade ut och Bob ville gå vidare och utforska andra delar av livet. Den sport som han en gång älskade var inte längre densamma. 1992 drog han sig tillbaka från tävlandet för gott.

2006 utsåg FLEX Magazine Bob Paris till den mest estetiska bodybuildern i bodybuildinghistorien. Bob var unik på många sätt. Medan andra estetiskt tilltalande kroppsbyggare vägde mellan 85-89 kilo var Bob mycket större och tyngre och vägde uppemot 106 kilo. Om du är störst, tyngst och mest proportionerlig så är du också bäst och då bör du vinna – men bodybuilding är en bedömningssport.

Bob hade ambitioner att bli författare och skådespelare. Han är en klassiskt skolad skådespelare och har spelat teater i New York. Han har skrivit hyllade träningsböcker som till exempel Beyond Built, Flawless, Natural Fitness och Prime. Han har även skrivit andra böcker som Straight From The Heart och Generation Queer. Bob Paris var inte bekväm i sin muskelkostym. Han hade föredragit att han hade kunnat lämna sina muskler i omklädningsrummet precis som en amerikansk fotbollsspelare lämnar sina skydd eller som en riddare lämnar sin rustning. 1997 skrev han boken Gorilla Suit i vilken han berättar om sin resa och sina äventyr i bodybuildingvärlden och hur obekvämt han tyckte att det var att ha så mycket muskler som när han var på toppen av sin karriär. Bob har varit modell och fotograferats av några av världens mest kända fotografer och han har troligtvis varit på omslaget av fler bodybuildingtidningar än någon annan kroppsbyggare. Bruce Weber fotograferade honom för italienska Vogue. Herb Ritts fotograferade honom och hans make Rod Jackson‌ i en serie konstnärliga svart vita bilder för boken Duo‌ . Robert Mapplethorpe fotograferade honom för boken Certain People‌ . Tom Bianchi fotograferad honom i boken Bob and Rod. Bob Paris är en legend och ikon. Han är en förebild och inspiration. Han är inte bara den störste utan även den ende.

För mig är Bob Paris allt det som bodybuilding en gång var och som det fortfarande borde vara.Liknande artiklar
GLAD SOMMAR FRÅN OSS!

Nu tar duon sommarlov från podden och laddar upp inför hösten med nya spännande gäster och samtal. Vi går även igenom frågor som kommit in från er lyssnare.

10 juni 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Pischa & Mange filosoferar rätt från Grekland

Våra poddvärdar diskuterar saker som dykt upp under deras vecka i Grekland. Häng med!

20 maj 2024

Varför lyckas vissa & andra inte?

Magnus & Pischa går igenom deras nycklar och tankar kring varför vissa lyckas med att nå sina mål och andra inte.

13 maj 2024

Your wish is our command!

Ni önskade, de svarar! Vad äter Mange & Pischa och hur går deras filosofi egentligen? Lever de som de lär? Återstår att höra, IN & LYSSNA!

6 maj 2024

Från övervikt till Bikini Fitness!

Sarah Mossfeldt tar sig ur ett kontrollerande förhållande där hon även gått upp en hel del i vikt, revanschen blir bikini fitness. Hör henne berätta om denna omtumlande resa och hur man hittar balansen efter.

29 apr. 2024

Digitalisering av behandling kring barnobesitas, hur går det till?

Malin Ramkloo är den i Sverige som jobbat längst med appen Evira. Ett verktyg som har vuxit sig starkt inom behandling av barnobesitas.

22 apr. 2024

Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023