Det är barnträning – inte hjärnkirurgi

Ungar ska få röra sig enkom för att det är kul.

Sebastian Avindell

Jag fortsätter min förra krönika på inslaget spår. Om du inte läst den, finns den här.

Jag anser mig inte vara en särskilt arg person. Att fastna i en bilkö får inte mitt blod att koka, inte heller vill jag återinföra ättestupa bara för att jag råkar hamna på Ica Maxi samma dag som det är pensionsutbetalning. Inte varje gång, i alla fall.
Men, trots detta finns det ett fåtal saker som gör mig vansinnigt arg. Som får mig att se rött likt Arnold Schwarzenegger i Terminator. Och, en av de sakerna är det mönster jag tycker mig urskilja i vår barn- och ungdomsidrott. Först och främst: Sverige är ett rätt unikt land när det kommer till föreningslivet. Få länder i världen kan konkurrera med de eldsjälar som finns i vårt avlånga land, vad gäller engagemang och obetald tid som läggs ned på att våra barn och ungdomar ska kunna utföra en idrott som ger dem glädje, god hälsa och sunda värderingar. Det är något jag tycker vi ska vara både oerhört stolta och rädda om. Särskilt i dessa dagar.

Tyvärr har det under senare år börjat ske en förändring på denna front. Från att ha haft målet att alla ska kunna vara med så länge det bara går, har allt fler idrottsföreningar börjat sträva efter att selektera och toppa lag, redan när barnen är så små som åtta-nio år. Allt i jakten på att pressa fram talanger, en ny Carolina Klűft eller Zlatan. Och ja, självklart ska barn kunna få satsa, de också. Det är inte det jag säger. Men, ska detta tänk innebära att vi sållar bort så många andra barn? Som får spela i så kallade b-lag? Som får sitta på bänken därför att talangerna måste få speltid? Jag tycker inte det. Inte när det kommer till små barn och unga tonåringar. Och när jag läser om sådant, ja då blir jag lite smått vansinnig.

För, vad gör det inte med en tjej eller kille på åtta år som älskar fotboll över allt annat, när en tränare plötsligt börjar prata om speltid. Olika lag inom laget. Toppningar. Hur effektivt slår inte det ihjäl rörelseglädjen när någon vuxen säger att du inte platsar i laget som spelar matcher längre? Är det verkligen rätt väg att gå i dessa tider av lavinartat stillasittande? Självfallet inte. Jag förstår att större barn, kring 14-15 år, kan börja arbeta på detta sätt. För att lära sig, för att få en morot och något att kämpa för. Men, ska små barn ha samma premisser? Nej. De ska få röra på sig och tycka det är roligt. Den som säger något annat har inte sett ett förtvivlat barn som inte längre får göra det som den älskar mest. Och argumenterar man då att "äh, sådant där måste de väl lära sig" så har man inte heller förstått sig på ett litet barns psyke. Som ytterligare motargument brukar då högljudda röster, oftast från äldre män av någon anledning, härja om att Sverige som idrottsnation måste göra såhär för att uppnå resultat. Som andra länder gör. Gallra. Toppa och få fram de allra bästa. Då vill jag bara svara: varför då?

För att vara ett mycket litet land i idrottssammanhang, med snudd på tio miljoner invånare står vi oss rätt bra i många idrotter. Men, om vi helt bortser från det. Om vi släpper det här med pengar, guldmedaljer och annat skit och ser idrotten för det den ska vara istället, då blir allt så mycket enklare. I idrott ska barn hitta en värdefull fritidssysselsättning. En plats för att möta nya kompisar och lära känna sin kropp och förstå vilket fantastiskt verktyg den faktiskt är. De ska prova så mycket det bara går och få njuta av att endast tycka att det är roligt att röra på sig. Barn idag tvingas bli vuxna alldeles för fort som det redan är, med mode, sociala medier och betyg redan i lågstadiet. Ska vi ta ifrån dem fristaden som finns inom idrotten också? Nej. Så fan heller. Men ändå ser jag exempel på just den mentaliteten då och då. Och då blir jag yxtokig.

Vi ska slå vakt om vårt fantastiska föreningsliv och våra unga atleter. De ska inte drillas som om de vore aspirerande osmedaljörer, oavsett hur kul det är för en tränares eller uppblåsta föräldrars egon. Ungar ska röra sig enkom bara för att det är kul. Punkt. Allt det där andra kan komma sen. För, det är faktiskt barnträning vi talar om. Inte hjärnkirurgi.

Mer rörelseglädje åt folket!


Liknande artiklar
10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Att förstå aptit och matval – näringsfysiolog Kristina Andersson

I dagens avsnitt gästas vi av näringsfysiologen och författaren Kristina Andersson, bland annat känd från Biggest Loser och böckerna HUNGER och ÄT SMART.

16 sep. 2024

Känslor, tankar och beteenden för en hälsosammare höst

I dagens avsnitt plockar våra poddvärdar upp från förra veckans avsnitt kring förståelse för känslor och tankar och hur man kan utveckla hälsosamma beteenden.

9 sep. 2024

Lärdomar från 10 år med Tyngre!

Herrar A & A går igenom vad som med lite perspektiv utgör de viktigaste lärdomarna kring att starta och driva ett företag med sin bästa kompis.

9 sep. 2024

Återgång till rutiner och balans efter sommaren

Pischa & Magnus är tillbaka efter vad som verkar ha varit en fantastisk sommar. De startar säsongen starkt med snack om att återfå hälsosamma vanor och skapa balans efter en lång ledighet.

2 sep. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024

GLAD SOMMAR FRÅN OSS!

Nu tar duon sommarlov från podden och laddar upp inför hösten med nya spännande gäster och samtal. Vi går även igenom frågor som kommit in från er lyssnare.

10 juni 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Pischa & Mange filosoferar rätt från Grekland

Våra poddvärdar diskuterar saker som dykt upp under deras vecka i Grekland. Häng med!

20 maj 2024

Varför lyckas vissa & andra inte?

Magnus & Pischa går igenom deras nycklar och tankar kring varför vissa lyckas med att nå sina mål och andra inte.

13 maj 2024

Your wish is our command!

Ni önskade, de svarar! Vad äter Mange & Pischa och hur går deras filosofi egentligen? Lever de som de lär? Återstår att höra, IN & LYSSNA!

6 maj 2024

Från övervikt till Bikini Fitness!

Sarah Mossfeldt tar sig ur ett kontrollerande förhållande där hon även gått upp en hel del i vikt, revanschen blir bikini fitness. Hör henne berätta om denna omtumlande resa och hur man hittar balansen efter.

29 apr. 2024

Digitalisering av behandling kring barnobesitas, hur går det till?

Malin Ramkloo är den i Sverige som jobbat längst med appen Evira. Ett verktyg som har vuxit sig starkt inom behandling av barnobesitas.

22 apr. 2024

Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024