Det är barnträning – inte hjärnkirurgi

Ungar ska få röra sig enkom för att det är kul.

Sebastian Avindell

Jag fortsätter min förra krönika på inslaget spår. Om du inte läst den, finns den här.

Jag anser mig inte vara en särskilt arg person. Att fastna i en bilkö får inte mitt blod att koka, inte heller vill jag återinföra ättestupa bara för att jag råkar hamna på Ica Maxi samma dag som det är pensionsutbetalning. Inte varje gång, i alla fall.
Men, trots detta finns det ett fåtal saker som gör mig vansinnigt arg. Som får mig att se rött likt Arnold Schwarzenegger i Terminator. Och, en av de sakerna är det mönster jag tycker mig urskilja i vår barn- och ungdomsidrott. Först och främst: Sverige är ett rätt unikt land när det kommer till föreningslivet. Få länder i världen kan konkurrera med de eldsjälar som finns i vårt avlånga land, vad gäller engagemang och obetald tid som läggs ned på att våra barn och ungdomar ska kunna utföra en idrott som ger dem glädje, god hälsa och sunda värderingar. Det är något jag tycker vi ska vara både oerhört stolta och rädda om. Särskilt i dessa dagar.

Tyvärr har det under senare år börjat ske en förändring på denna front. Från att ha haft målet att alla ska kunna vara med så länge det bara går, har allt fler idrottsföreningar börjat sträva efter att selektera och toppa lag, redan när barnen är så små som åtta-nio år. Allt i jakten på att pressa fram talanger, en ny Carolina Klűft eller Zlatan. Och ja, självklart ska barn kunna få satsa, de också. Det är inte det jag säger. Men, ska detta tänk innebära att vi sållar bort så många andra barn? Som får spela i så kallade b-lag? Som får sitta på bänken därför att talangerna måste få speltid? Jag tycker inte det. Inte när det kommer till små barn och unga tonåringar. Och när jag läser om sådant, ja då blir jag lite smått vansinnig.

För, vad gör det inte med en tjej eller kille på åtta år som älskar fotboll över allt annat, när en tränare plötsligt börjar prata om speltid. Olika lag inom laget. Toppningar. Hur effektivt slår inte det ihjäl rörelseglädjen när någon vuxen säger att du inte platsar i laget som spelar matcher längre? Är det verkligen rätt väg att gå i dessa tider av lavinartat stillasittande? Självfallet inte. Jag förstår att större barn, kring 14-15 år, kan börja arbeta på detta sätt. För att lära sig, för att få en morot och något att kämpa för. Men, ska små barn ha samma premisser? Nej. De ska få röra på sig och tycka det är roligt. Den som säger något annat har inte sett ett förtvivlat barn som inte längre får göra det som den älskar mest. Och argumenterar man då att "äh, sådant där måste de väl lära sig" så har man inte heller förstått sig på ett litet barns psyke. Som ytterligare motargument brukar då högljudda röster, oftast från äldre män av någon anledning, härja om att Sverige som idrottsnation måste göra såhär för att uppnå resultat. Som andra länder gör. Gallra. Toppa och få fram de allra bästa. Då vill jag bara svara: varför då?

För att vara ett mycket litet land i idrottssammanhang, med snudd på tio miljoner invånare står vi oss rätt bra i många idrotter. Men, om vi helt bortser från det. Om vi släpper det här med pengar, guldmedaljer och annat skit och ser idrotten för det den ska vara istället, då blir allt så mycket enklare. I idrott ska barn hitta en värdefull fritidssysselsättning. En plats för att möta nya kompisar och lära känna sin kropp och förstå vilket fantastiskt verktyg den faktiskt är. De ska prova så mycket det bara går och få njuta av att endast tycka att det är roligt att röra på sig. Barn idag tvingas bli vuxna alldeles för fort som det redan är, med mode, sociala medier och betyg redan i lågstadiet. Ska vi ta ifrån dem fristaden som finns inom idrotten också? Nej. Så fan heller. Men ändå ser jag exempel på just den mentaliteten då och då. Och då blir jag yxtokig.

Vi ska slå vakt om vårt fantastiska föreningsliv och våra unga atleter. De ska inte drillas som om de vore aspirerande osmedaljörer, oavsett hur kul det är för en tränares eller uppblåsta föräldrars egon. Ungar ska röra sig enkom bara för att det är kul. Punkt. Allt det där andra kan komma sen. För, det är faktiskt barnträning vi talar om. Inte hjärnkirurgi.

Mer rörelseglädje åt folket!


Liknande artiklar
Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023

HO HO HO, det är jul i studion!

Mange och Pischa förbereder er lyssnare på bästa sätt inför julen, och julafton.

18 dec. 2023

Min hjärtoperation blev min frus utmattningsdepression

Daniel Küng berättar sin historia om hur han gick från att vara en lekfull flerbarnsfar till att hamna i depression och tampas med sin övervikt som påverkade hela familjen.

11 dec. 2023

Viktnedgången lärde Lisen att attackera livet

Idag gästas podden av en otroligt inspirerande gäst, Lisen, 61 år gammal, som började sin resa för fyra år sedan. Målet: att gå ner i vikt.

4 dec. 2023

En avslappnad träningsvecka i Egypten

Magnus och Pischas träningsresa i Egypten blev en minnesvärd och inspirerande upplevelse för deltagarna. Utmaningar, utveckling & styrka!

27 nov. 2023

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Ali Saari om sin viktresa

Ali Saaris viktresa är en påminnelse om att livet är fullt av förändringar och att vi alla kan uppleva svårigheter och utmaningar.

20 nov. 2023

Mannen bakom Min tjockumentär – Fredrik Boltes

Fredrik Boltes pratar med oss om allt mellan himmel och jord som rör dokumentären. Vad drev honom till att skapa den och hur kommer han att fortsätta jobba framåt?

13 nov. 2023

Linus Brostedt - entreprenör och kreatör

Episod 254 gästas av entreprenören och kreatören Linus Brostedt. Vi pratar om träning, positivitet, näthat och hur man ska bemöta troll.

11 nov. 2023