Det är en lång väg

Du är inte lagom. Du är fantastisk.

Sebastian Avindell

Kanske ligger det i vår natur, på något vis inprogrammerat i våra gener. Vi är ju, trots allt, svenskar. Uppfödda i en rätt mörk och karg miljö. Och genom århundradena har vi liksom lärt oss att vi inte ska tro för mycket om oss själva. Kalla det jantelag‌ eller svenskt vemod‌ , kalla det vad du vill, men vi har långsamt transformerats till landet lagom‌ . Där alla ska hålla sig inom ramen, ingen ska sticka ut åt något håll. Var inte för duktig, var inte för dålig utan var där precis i mitten. Så länge du inte sticker ut så är allt okej. Jag vet inte riktigt. Men det här skapar en osäkerhet i oss alla. Vilket ben ska man stå på? Ska man nöja sig med lagom? Får man vara bra?

Oavsett ursprung så skapar det här ett problem för många av oss. För, någonstans inombords vill vi inte vara lagom‌ . Vi vill vara något mer. Och när denna inre drivkraft krockar med lagomet, vad händer då? Vi blir aldrig nöjda. Istället verkar det som om vi konstant vandrar runt och är missnöjda med oss själva. Inget är riktigt bra. Jobbet är okej, inte mer. Huset eller lägenheten vi bor i är för all del fin, men det finns ju andra hus som är finare. Och bilen som står i garaget är visserligen fin, men varför står där inte en sprillans ny Tesla‌ för? Missnöjda skruvar vi på oss. Kan man aldrig få vara nöjd? När ska man nå den där toppen, när ska man sluta vara lagom?

Det här spiller tyvärr många gånger över i vår träning. För, inte heller där är vi riktigt nöjda med det vi gör. Visst är bicepsen stora, men varför är dom inte större för? Och var är det där åttapacket på magen som alla andra har? Frustrerat tränar vi vidare, men då med mer uppgivenhet än med glädje för det vi gör. Känner oss alldeles förträffligt lagom.

Kärnan till problemet är att vi glömmer bort var vi startade, både vad gäller vår träning men också ute i det verkliga livet. Spola tillbaka din verklighet tio år – hade inte du då varit rätt nöjd med den bil och det boende du idag har? Svaret på den frågan är troligen jo, inte sant? Detsamma vad gäller dina muskler – om du för tio år sedan sett någon som du ser ut idag, då törs jag sätta en slant på att du hade tyckt den personen såg alldeles strålande ut. Precis som du faktiskt gör nu, fast du inte ser det själv. Du är så långt ifrån lagom det går att komma.

Vi blir så fartblinda av att ständigt jaga nya mål och resultat att vi glömmer bort vad vi faktiskt åstadkommit på vägen. Alla de fantastiska små framsteg som har gjort att vi är där vi är idag, dom glömmer vi. Sorterar bort. Missförstå mig nu rätt, att vara driven och sträva efter saker är en bra egenskap. Men inte om det sker på bekostnad av vår glädje. Om det blir som så att målet är allt som betyder något, då missar vi ju hela resan? Och den största delen av vårt liv är ju just resan. Ska det vara som så att vi ständigt går runt och är lite missnöjda med allt vi tar oss för i livet, ända tills dess att vi dör? Jag vet inte vad ni tycker, men personligen tycker jag det låter hemskt tråkigt. Det om något låter lagom.

I träning och i livet måste vi allihopa, ja du också, bli bättre på att stanna upp. Känna glädje för det vi uppnår, inte bara tänka att "Okej, då var det gjort. Vad är nästa grej‌ ?". För då missar vi ju typ... livet. Inte sant? Inget av allt det vi gör är ett hundrameterslopp. Istället är det en vandring på flera tusen mil. Och om vi då bara mäter vår framgång i de senaste tio meterna, ja klart det kan kännas futtigt då. Men om vi istället gör som så att vi stannar upp helt. Ser oss över axeln och faktiskt tänker på alla de hundratals mil vi avverkat för att vara där vi är idag, då blir ju allt snabbt väldigt annorlunda, inte sant? Då är ingen av oss på något vis lagom.

Så, känner du dig ofta missnöjd? Tycker att du inte kommit någonstans i livet. Upplever att träningen står still och inte ger något. Gör mig då den här tjänsten. Ta ett djupt andetag. Stanna upp. Vänd dig om och beskåda alla dom fantastiska saker du gjort för att ta dig dit där du står idag. Lev i varje sekund, njut av varje framsteg! Det är ju det som är livet - resan. Inte målet. Du är inte lagom. Du är fantastisk. Glöm inte det.

Mer rörelseglädje åt folket!

 ---


Liknande artiklar
Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023

HO HO HO, det är jul i studion!

Mange och Pischa förbereder er lyssnare på bästa sätt inför julen, och julafton.

18 dec. 2023

Min hjärtoperation blev min frus utmattningsdepression

Daniel Küng berättar sin historia om hur han gick från att vara en lekfull flerbarnsfar till att hamna i depression och tampas med sin övervikt som påverkade hela familjen.

11 dec. 2023

Viktnedgången lärde Lisen att attackera livet

Idag gästas podden av en otroligt inspirerande gäst, Lisen, 61 år gammal, som började sin resa för fyra år sedan. Målet: att gå ner i vikt.

4 dec. 2023

En avslappnad träningsvecka i Egypten

Magnus och Pischas träningsresa i Egypten blev en minnesvärd och inspirerande upplevelse för deltagarna. Utmaningar, utveckling & styrka!

27 nov. 2023

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Ali Saari om sin viktresa

Ali Saaris viktresa är en påminnelse om att livet är fullt av förändringar och att vi alla kan uppleva svårigheter och utmaningar.

20 nov. 2023

Mannen bakom Min tjockumentär – Fredrik Boltes

Fredrik Boltes pratar med oss om allt mellan himmel och jord som rör dokumentären. Vad drev honom till att skapa den och hur kommer han att fortsätta jobba framåt?

13 nov. 2023

Linus Brostedt - entreprenör och kreatör

Episod 254 gästas av entreprenören och kreatören Linus Brostedt. Vi pratar om träning, positivitet, näthat och hur man ska bemöta troll.

11 nov. 2023