Det är okej att lata sig!

Smarta atleter investerar i sin återhämtning.

Sebastian Avindell

Vi kan, minst sagt, säga att vi lever i en hektisk tid. Vi jobbar mer och mer, sover allt mindre och proppar dyngets alla timmar fulla med umgänge, aktiviteter, storhandling och fan och hans moster. Så, när vi väl får en ledig stund över sitter de flesta av oss likt apatiska, PTSD-drabbade zombier och bara stirrar ut i tomma luften. Drar djupa andetag och undrar hur sjutton vi ska orka med ytterligare ett dygn i den här farten.

Som följd blir vi allt sjukare. Vi har aldrig haft det så materiellt bra ställt som nu, men vi smäller in i väggar likt insekter mot en vindruta på sommaren. Tyvärr flyter det här mönstret även in i vår träning. Förr tränade man lite efter känsla, lyfte och tyckte att det var väl inte mer med det. Annat är det minsann nu.

Nu ligger var och varannan Svensson i en hårdträning som kan konkurrera med elitsatsande skidåkare från inre Uzbekistan. Det mäts mat till millimeterprecision, det tränas två, ibland tre gånger om dagen samtidigt som aminosyrorna flödar. Och det vore väl helt okej, om det inte vore för allt det där andra. Jobbet räknar med att du dyker upp, maten måste tydligen tillagas precis som förr och barnen måste snytas och nattas som om ingenting hänt. Detta oavsett vad man tänkt sig för satsning. Och då är det minsann inte underligt att träningen blir ett måste. Ett ok som förlorar sin tjusning och blir något som bara som bäst kan beskrivas som hafsigt.

Dessutom skräms de som försiktigt tar trevande steg mot träningen lätt bort. De ser komplexa träningsscheman, löpintervaller i svinottan och en kost bestående av endast kyckling och broccoli. Tacka tusan för att de tycker träning verkar svårt och knäppt.

Som lite grädde på moset är det dessutom väldigt inne att tala om hur lite man sover. Lyssnar man på samtal på arbetet känns det som om ingen knappt sover längre. Sover en person bara fem timmar, ja då är det direkt någon som sovit fyra. Eller en annan som kör någon sorts 24 timmars vakenhet, för det är minsann lika bra som fasta. Vilket i sin tur leder till att alla vi lite mer normala människor som sover 6-8 timmar per natt känner oss som förvuxna tonåringar.

Måste man träna som en elitsatsande för att få resultat? Nej. Såklart inte. Slösar vi bort tiden i bingen, om vi sover mer än fem timmar per dygn? Nej. Verkligen inte. Snarare tvärtom, skulle jag vilja säga. Istället är det nog som såhär, för de allra flesta av oss: vi behöver varva ned. Slappna av. Inse att livet inte alltid behöver vara en tävling. Det är liksom helt i sin ordning att ibland vilja lägga upp benen på soffan och bara andas ut. Och så är det ju med vår träningen också, inte sant? Den träning som är bäst är helt enkelt den som blir av, kort och gott. Ingen ska väl ha dåligt samvete för att denne "bara" sprungit två kilometer och gjort ett par set bicepcurls, bara för att någon annan råkar älga runt i funktionskläder dygnet runt?

Därför tycker jag att vi alla med gott samvete borde luta oss tillbaka lite mer i stolen. Finna ro i att bara vara och samtidigt inse att hård träning kräver precis dito vila. Den som vilar mycket gör faktiskt en investering i sin träning, även om det ibland låter som det motsatta. Sanning är dock att kroppen och nervsystemet behöver vila. Det kan vara kul att träna fjorton dagar i sträck och sen skryta om det på Instagram, men är det optimalt för din träning? Nej. Lika lite är det smart att sova för lite och att få det att framstå som ett starkt karaktärsdrag, när det i själva verket är rätt dumt. Både vad gäller träning och livet. Träning kan vara minutiöst förberedda scheman, med klockslag för varje rep och andningspaus. Men, om detta faktum gör att träningen förlorar sin charm, blir ett måste och gör att du inte hinner med livet i stort, då är det liksom dags att se över hur man tänker.

Det är helt enkelt okej att lata sig, nej, det är faktiskt riktigt smart att lata sig. Särskilt om man tränar mycket. Smarta atleter investerar i sin återhämtning, mindre kloka tror att citat som "hustlers never sleep" är sant som amen i kyrkan. Därför tycker jag att du, ja just du, ska luta dig tillbaka där du sitter och bara finnas. Inte få dåligt samvete över utebliven träning eller något annat. Inse att den smarte, den latar sig med precision!

Mer rörelseglädje åt folket!


Liknande artiklar
Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023

HO HO HO, det är jul i studion!

Mange och Pischa förbereder er lyssnare på bästa sätt inför julen, och julafton.

18 dec. 2023

Min hjärtoperation blev min frus utmattningsdepression

Daniel Küng berättar sin historia om hur han gick från att vara en lekfull flerbarnsfar till att hamna i depression och tampas med sin övervikt som påverkade hela familjen.

11 dec. 2023

Viktnedgången lärde Lisen att attackera livet

Idag gästas podden av en otroligt inspirerande gäst, Lisen, 61 år gammal, som började sin resa för fyra år sedan. Målet: att gå ner i vikt.

4 dec. 2023

En avslappnad träningsvecka i Egypten

Magnus och Pischas träningsresa i Egypten blev en minnesvärd och inspirerande upplevelse för deltagarna. Utmaningar, utveckling & styrka!

27 nov. 2023

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Ali Saari om sin viktresa

Ali Saaris viktresa är en påminnelse om att livet är fullt av förändringar och att vi alla kan uppleva svårigheter och utmaningar.

20 nov. 2023

Mannen bakom Min tjockumentär – Fredrik Boltes

Fredrik Boltes pratar med oss om allt mellan himmel och jord som rör dokumentären. Vad drev honom till att skapa den och hur kommer han att fortsätta jobba framåt?

13 nov. 2023