Det kallas respekt

Om du är stark måste du vara snäll.

Lorena Gustavsson

Tränings- och allmän livsetikett for dummies:
Regel nummer ett - Tryck inte ner andra för att känna dig starkare.
Regel nummer två - Vakta tungan.
Regel nummer tre - Se "regel nummer ett".

En av de finaste kvaliteterna med styrketräning är att när det görs rätt och riktigt kan vem som helst uppleva korta ögonblick av att känna sig mäktig och oförstörbar. Även de som inte är födda med silversked i mun. Det spelar ingen roll om du sitter i rullstol, väger 30 kilo eller 130, för på rätt nivå känner du dig utmanad och stark på samma gång. En av de få beteenden som gör mig riktigt arg är när glädjedödare som glömt ödmjukheten någonstans långt nere i källarförrådet tar sig friheten att trycka ner de som försöker.

Jämför dig inte med någon annan än dig själv. Den hurtiga affirmationen har vi alla hört (och säker också sagt), men i sanningens namn jämför vi oss med andra.

Precis. Hela. Tiden.

När någon trots att hen är en av de som lyfter minst, springer långsammast eller är ovigast på yogapasset ger sitt allt ändå, då lyfter vi på hatten. För det krävs så mycket mer mod och jävlar anamma av den personen än av naturbegåvningen som obrydd går in och sätter klubbrekord på klubbrekord.

En nyfunnen vän lade ut ett instagraminlägg häromdagen angående ett riktigt lustmord på allt vad självförtroende heter som hon hade oturen att bli offer för. S hade laddat för tunga knäböj. Fyror på runt 90% av sitt max. Efter uppvärmningen laddade hon stången för att sedan stega fram till den, greppa och skaka om den med den fokus, bestämdhet, aggression som behövs för ett riktigt tungt set. Precis när hon ska lyfta av dyker en snubbe upp som gubben i lådan, enkom för att argt fräsa "Vad fan håller du på med?!"... Svaret uteblev på grund av chock. Vad fanns där ens att förklara? Eftersom S inte svarade tog snubben den ilskna förfrågan vidare till S passare som lugnt och sansat förklarade att det är ett vanligt sätt att ladda inför ett tungt lyft. Nu hade ni läsare kanske hoppats på en ursäkt från den oförstående mannen. Icke. Tvärtom började han skratta, hånskratta till och med, för att sedan kyligt droppa kommentaren "Inte för 60 kilo!".

S blev helt knäckt. Fullt rimligt, han kanske är supertrevlig annars men just då var han extremt elak, arrogant, doucheig och att bete sig så är inte okej i någon bok värdig tryckkonsten. Om den där fitspotexten "strong people don’t put others down, they lift them up" stämmer lär hans Wilkspoäng vara tvåsiffrig, om ens det.

Vi som har traditionell tjejuppfostran i ryggsäcken vet väl alla hur svårt det är att våga plocka fram den numera Von Weissenberg-patenterade aggressionen när vi ska lyfta (eller i något sammanhang alls för den delen). När vi trots allt lyckas ta till den tenderar våra resultat att öka med stormsteg. Nära nog alla galna styrkeprestationer jag minns på tjejfronten har omgivits av skrik och gap. Känslan är egentligen ganska härlig men alldeles för ofta håller vi tillbaka av rädsla att verka burdusa eller "manhaftiga". Att gräva fram den känslan, trots att den är normbrytande kräver sin kvinna. Att dessutom plocka fram det för ett lyft som i de förrädiska jämförelserna med andra är "lätt" kräver således ännu mer skinn på näsan.

För S ledde det mindre begåvade uttalandet av gubben i lådan trots allt till framgång. Efter att ha brutit ihop kom hon igen och genomförde sina arbetsset. Snacka om att vända situationen till sin fördel!

Ett liknande fenomen är konsten att dissa alla som är starkare än en själv på internet på grund av diverse konstruerade anledningar. Lex Eddie Berglund, typ. När jag lägger upp en bild på Sofia Loft som jeansbänkar lite på hemliga gymmet i Solnahallen under Tyngre Classic klockar jag in fjorton minuter. Så lång tid tar det innan någon, som mig veterligen inte ens tränar, får kli i fingrarna och känner sig tvungen att kommentera: "Det där ser inte bra ut för ryggen - den är ju hel krökt!". Låt mig vara väldigt frank här, Sofia tillhör världseliten och vem är du? Jag är verkligen ett fan av yttrandefrihet men den får hemskt gärna föregås av tankefrihet.

Jag är verkligen ett fan av yttrandefrihet men den får hemskt gärna föregås av tankefrihet.

Självklart menar jag inte att det är okej att tyst se på när en medmänniska uppenbart skadar sig. Skulle ni se en nybörjare dra svintunga bananmark, säg för guds skull till hen. Om det bortom allt tvivel är fara å färde är det obligatoriskt att gripa in. I händelse av oklarhet däremot – tänk efter innan du börjar överraskningscoacha. Om du inte vet vad personen tränar för eller har för behov, utgå ifrån att hen vet själv eller låt låt hen upptäcka det genom trial and error. När en okänd man kommer fram efter att jag dragit sumomark i tjugo minuter och säger att det vore bättre om jag höll händerna längre in och vinklade ut fötterna mera kan jag inte låta bli att tycka att det är lite shady. Hur länge har han stått och inspekterat innan han kommer fram? Själv går jag till boxen eller gymmet för att träna, inte för att smygtitta på andra, dessutom har jag, tackar som frågar, full koll på min stance.

Nu må jag låta kaxig i självförsvar men klart jag börjar tvivla om det plötsligt dyker upp olika tips och råd från femtioelva källor. Precis som de flesta är jag långt ifrån expert och är alltid beredd att ifrågasätta mina tilltänka sanningar som sig bör för en kritiskt tänkande människa. Problemet blir att ifall jag skulle försöka följa allas råd, må det gälla kost, träning, jobb eller utbildningsval – då skulle det till slut inte finnas någonting kvar att göra. Resultatet blir att man inte vågar göra någonting eller försöker göra lite av allt, inget av dessa leder till resultat. Så, eftersom folk i allmänhet ofta är tillräckligt snurriga av alla råd om kost och träning redan, ge dem inte ännu mer huvudbry om de inte bett om det.

Oroa dig inte för vad alla andra gör. Du behöver inte berätta allt du tänker för alla. Säg inte att någon är svag, långsam eller dålig. Tala inte om hur folk borde göra istället till höger och vänster och viktigast av allt – sparka inte nedåt.

Detta borde vara världens mest självklara sak men här kommer ytterligare en påminnelse: Om du är stark måste du vara snäll!

Påminnelse nummer två är till alla er som kämpar emot genetik, tidsbrist och tilltron på er egen förmåga: Ni är grymma. Kör på bara! Kämpa på trots långsam progression och uteblivna stordåd. Den vinner som är trägen. Hard work beats talent. Kanske inte när det gäller att sätta världsrekord men definitivt när det gäller att skapa syfte, mål och mening.


Liknande artiklar
GLAD SOMMAR FRÅN OSS!

Nu tar duon sommarlov från podden och laddar upp inför hösten med nya spännande gäster och samtal. Vi går även igenom frågor som kommit in från er lyssnare.

10 juni 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Pischa & Mange filosoferar rätt från Grekland

Våra poddvärdar diskuterar saker som dykt upp under deras vecka i Grekland. Häng med!

20 maj 2024

Varför lyckas vissa & andra inte?

Magnus & Pischa går igenom deras nycklar och tankar kring varför vissa lyckas med att nå sina mål och andra inte.

13 maj 2024

Your wish is our command!

Ni önskade, de svarar! Vad äter Mange & Pischa och hur går deras filosofi egentligen? Lever de som de lär? Återstår att höra, IN & LYSSNA!

6 maj 2024

Från övervikt till Bikini Fitness!

Sarah Mossfeldt tar sig ur ett kontrollerande förhållande där hon även gått upp en hel del i vikt, revanschen blir bikini fitness. Hör henne berätta om denna omtumlande resa och hur man hittar balansen efter.

29 apr. 2024

Digitalisering av behandling kring barnobesitas, hur går det till?

Malin Ramkloo är den i Sverige som jobbat längst med appen Evira. Ett verktyg som har vuxit sig starkt inom behandling av barnobesitas.

22 apr. 2024

Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023