Det viktiga i livet

Lev idag. Lev nu.

Sebastian Avindell

Jag var inte född för femtio år sedan, även om det känns så ibland i kroppen. Ändå inbillar jag mig stundom att världen var en något lättare plats att leva på då. Visst, mycket var förskräckligt. Kallt krig, svält och inte tal om jämställdhet. Men i det vardagliga livet... kan det inte ha varit något lättare då? 

Jag vet inte hur ni känner, men ibland får jag känslan av att jag sitter på Han Solos Millennium Falcon‌ , medan verkligheten svischar förbi i överljudshastighet. Allt ska gå fort, allt ska effektiviseras och mätas i variabler. Var det så förr? Kanske. Kanske kände 60-talisterna att de födda i början på nittonhundratalet levde i den bästa av världar. Måhända är det något människor i alla generationer får leva med, känslan av att det var bättre förr.

Dock tycker jag mig alltmer leva i något som mest kan liknas vid en Matrix-simulerad‌ verklighet. Där hårda värden fullkomligt tagit över och där vi långsamt tappar greppet om vad som faktiskt är det viktigaste i livet. Vi jobbar tills vi stupar, stapplar hem och hinner precis återhämta oss till nästa dag. Vi försakar varandra med ursäkter om att "om ett halvår ska vi ha den där semestern, och vila upp oss på riktigt!"‌ . Och genom att gå upp i den här spiralen av stress missar vi att leva. Vi existerar bara, för att då och då kvickna till och faktiskt leva på riktigt. Som om vi stundom vaknar till från vår dvala, och ser världen som vi borde se. Bara för att minuten senare åter vara tillbaka i vårt ursprungliga tillstånd. 

Detsamma gäller vår träning. Vi stressar för att hinna med alla set, alla repetitioner som vi måste göra. Springer istället för att jogga, allt för att få de kilometer vi ska ha i benen. Resan är inte längre målet. Målet är det enda som betyder något. Försakar sömnen för att hinna till gymmet, mår som skit när vi tränar, gör det bara för att det ska bli gjort. Fotar och filmar allt vi gör, nästan som zombier, för att så gör man. Uppdaterar Instagram‌ och Facebook‌ varannan minut i jakten på de där eftertraktade likes:en. Och under tiden passerar det som faktiskt betyder något, livet, oss förbi. I överljudshastighet. 

Jag må låta som en hippie när jag säger det här, men jag tror det är dags att vi alla drar i livets nödbroms. Kliver av det skenande X2000‌ och tar oss en ordentlig funderare på livets perrong, innan vi fortsätter resan. Hitta ett fönster där vi tillfälligt stannat upp och ta dig en lång, ordentlig titt på din spegelbild. Lever du det liv du vill leva, eller det du förväntas‌ leva? Känner du glädje i din vardag? Lycka? Eller, är vardagen och rutinerna bara ett nödvändigt ont och en transportsträcka till de där få, glimrande ögonblicken där livet blir något sprakande fantastiskt? 

Jag tror vi måste våga leva lite mer i nuet. Och det gäller i allt vad vi tar oss för. Allt för mycket av vår vardag består av rutiner staplade ovanpå ytterligare rutiner. Var finns glädjen? Sant är givetvis att livet inte alltid kan vara en champagnedoftande odyssé av nöjen och eufori. Men ska det faktumet betyda att vi bara stundtals får bryta ytan av vardagens tristess, för ett ögonblicks glädje, för att sedan åter falla ned i ett mörkt hav av måsten och gråa februaritisdagar?

Verkligen inte!

Det är dags att göra revolution! Ta tillbaka det viktiga i livet! De mjuka värdena och det avskalade vackra. Den sanna glädjen i att bara få vara tillsammans med våra nära och kära. Att stänga av jobbtelefonen och för en stund bara vara i nuet. Att i varje andetag känna en mening med sin existens. Precis detsamma som vi bör göra med vår träning. Vare lyft, varje repetition och varje sprungen kilometer ska vara moment fyllda av glädje och inspiration, inte måsten och prestationsångest. Vem var det egentligen som sa att träning inte kan vara roligt hela tiden? Jag säger: såklart den kan! Den bara inte kan, den ska‌ vara det! Precis som livet! Vi kontrollerar trots allt vår egen verklighet, den blir vad vi gör den till, inte sant? 

Låter allt det här flummigt? Tänk då såhär: vi är bara på den här planeten en högst begränsad tid. Livet har en förmåga att likna en bergochdalbana. I början tycker man att allt går så långsamt, där i uppförsbacken. Allt man vill är att snabbt bli äldre. Och så kommer krönet, och vips, så går det obönhörligt utför. Fort. 

Tiden vi har är för dyrbar att slösa bort. Trivs du inte på ditt jobb - byt. Vill du helt byta bana och karriär - gör det nu. Önskar du att du kunde äta glass direkt ur byttan - ät två förpackningar direkt. Lev livet här och nu, inte imorgon eller nästa vecka. 

Applicera även det här tankesättet på din träning. Gör det just du tycker är kul, inte det som nödvändigtvis ger snabbast resultat. Lyft med en brinnande rörelseglädje och låt musklerna växa i samma takt som din egen glädje gör det. 

Lev idag! Lev nu! 

Mer rörelseglädje åt folket! Liknande artiklar
Digitalisering av behandling kring barnobesitas, hur går det till?

Malin Ramkloo är den i Sverige som jobbat längst med appen Evira. Ett verktyg som har vuxit sig starkt inom behandling av barnobesitas.

22 apr. 2024

Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023

HO HO HO, det är jul i studion!

Mange och Pischa förbereder er lyssnare på bästa sätt inför julen, och julafton.

18 dec. 2023

Min hjärtoperation blev min frus utmattningsdepression

Daniel Küng berättar sin historia om hur han gick från att vara en lekfull flerbarnsfar till att hamna i depression och tampas med sin övervikt som påverkade hela familjen.

11 dec. 2023

Viktnedgången lärde Lisen att attackera livet

Idag gästas podden av en otroligt inspirerande gäst, Lisen, 61 år gammal, som började sin resa för fyra år sedan. Målet: att gå ner i vikt.

4 dec. 2023

En avslappnad träningsvecka i Egypten

Magnus och Pischas träningsresa i Egypten blev en minnesvärd och inspirerande upplevelse för deltagarna. Utmaningar, utveckling & styrka!

27 nov. 2023

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Ali Saari om sin viktresa

Ali Saaris viktresa är en påminnelse om att livet är fullt av förändringar och att vi alla kan uppleva svårigheter och utmaningar.

20 nov. 2023