"Jag vill ju vara som Stålmannen..."

Om kroppar på film och onåbara ideal.

Sebastian Avindell

Superhjältar ligger sedan ett par år i ropet. Film efter film med trikåklädda atleter pumpas ut från Hollywood-fabriken. Och i stort sett alla, så även jag själv, älskar det. För, precis som mytologiska sagor om Herakles‌ förr i världen fyllde kvoten för det onåbara, gör dessa filmer nu samma sak. De ger oss en stunds distraktion och trots att vi är vuxna kan vi för en stund tillåta oss själva att drömma lite. Tänk om jag vore stark som Stålmannen? Eller hade en fräsig ring som Green Lantern? Ett svallande hår som böljar snyggt i motvind, som Tor?‌

Allt det där dagdrömmandet tror jag gör oss gott. Att hålla det inre barnet vid liv är vad som håller oss unga. Men. Med alla de här filmerna följer även något annat. Något som inte alla gör oss gott. Tvärtom, faktiskt. Och nej, jag pratar inte om det hemska faktumet att behöva bevittna Halle Berry‌ slakta sin karriär i "Catwoman"‌ . Nej. Jag talar istället om det kroppsliga idealet som filmerna för med sig.

Varje gång en ny film om en superhjälte släpps är scenariot detsamma. Tidningar och internet exploderar i en kakafoni av "Så får du superhjältekroppen!‌ " eller "Ät som en mutant - så får du sexpacket färdigt till sommaren!‌ ". Och, visst, allt det där hör liksom lite till. Filmer ska exploateras till max och dra in pengar. Men det ger en oerhört skev bild av verkligheten. Vid en första anblick kan träningsprogrammen som släpps se fantastiska ut. "Det var värst! Om jag tränar såhär så kommer jag snart se ut som Wolverine! Mitt hår kommer säkert växa ut igen också, fast jag varit skallig i fem år!".‌

Problemet är bara att din och filmens verklighet är två vitt skilda saker. Man måste förstå att filmkropparna är något tillfälligt, en dagsslända. Ta till exempel Wolverine. Skådespelaren Hugh Jackman‌ s form var, trots att han är en bit över fyrtio år, helt fantastisk i den senaste av X-Men-filmerna. Och visst, han tränade som en tok inför filmen. Men, visste du att han innan scenerna som innefattade bar överkropp inte drack vatten på tjugofyra timmar? Ett helt dygn utan vätska. Allt för att se så rippad ut som möjligt. Cool visuell effekt: ja. Nyttigt: verkligen inte.

*

‌* Är vi färdiga nu? Bra! Ge. Mig. Vatten.

Precis som våra kroppsbyggar-stjärnor inte vandrar omkring året runt knasterhårda, så är filmens stjärnor inte byggda som sina superhjältealteregon på riktigt. Det handlar om att lura ögat, att trolla med vinklar och för stunden göra en kropp annorlunda. Ta Henry Cavill‌ som ytterligare ett exempel. I "Man of Steel‌ " hade även han en scen med bar överkropp som blev extremt omtalad. Killar världen över slängde sig i bänken och pumpade reps tills blodkärlen sprängdes. Och, för all del, det är ju bra om filmer kan inspirera till rörelse. Men, det är inte bra om de skapar ideal som är absurda, ja nästintill onåbara. Som skapar en känsla av frustration och uppgivenhet. "Varför kan inte jag se ut sådär för? Äh, jag skiter i det här! Jag har ju tränat precis som det står att Hugh tränade!"‌ .

Vet du förresten att Henry tränade cirka 11 månader för just den scenen? Att han med hjälp av bastu och intensiv kardio pressade ned sig ytterligare procent i kroppsfett, bara veckan innan den skulle filmas. Och vet ni vad det första han gjorde var, efter att de var färdiga med att filma den beryktade scenen? Han åt äppelpaj och glass. Sen beställde han en pizza. 

*

‌* Är vi färdiga nu? Bra! Om någon vill mig något så finns jag i min trailer, ätandes äppelpaj. Och glass. Och pizza.

Exemplet ovan visar oss att även Hollywoodstjärnor är mänskliga. Vilket kan vara skönt att veta. Och visst, du kanske fixar att äta bara kyckling och broccoli. Köra kardio åtta gånger i veckan. Precis som de fantastiska atleter som förbereder sig att stå på fitness-scenen. I alla fall ett tag. Men, vad brukar dessa stjärnor göra direkt efter avslutad tävling? Precis, de gör som Henry. För ingen människa fixar att vandra runt året runt med tre procent fett på kroppen. I alla fall inte om man vill må bra och fungera som medmänniska. 

Vad vill jag då säga med allt det här pratet om mutanter och slängkappor? Jo, att de ideal som målas upp för oss för det allra mesta är onåbara. Precis likt det kvinnliga snedvridna, sjuka kroppsideal som finns inom modellindustrin. Så. Låt dig för all del inspireras av träningsprogram för superkroppen. Titta på filmerna och förundras över kroppar som ser ut att vara som huggna ur granit. Dröm om att kunna ta sats från marken och flyga iväg. Men, förstå också skillnaden. Film och verklighet är inte samma sak. Försök istället vara din egen superhjälte. Kämpa på! Ät det som du mår bra av! Var nöjd med din resa och just din kropp – jämför dig inte med ett ideal som är så gott som onåbart. Lyckas du med det, ja då har du faktiskt hittat en superkraft som överträffar alla andra!

Mer rörelseglädje (och låt alla vara sina egna superhjältar!) åt folket!

° ° °


Liknande artiklar
Digitalisering av behandling kring barnobesitas, hur går det till?

Malin Ramkloo är den i Sverige som jobbat längst med appen Evira. Ett verktyg som har vuxit sig starkt inom behandling av barnobesitas.

22 apr. 2024

Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023

HO HO HO, det är jul i studion!

Mange och Pischa förbereder er lyssnare på bästa sätt inför julen, och julafton.

18 dec. 2023

Min hjärtoperation blev min frus utmattningsdepression

Daniel Küng berättar sin historia om hur han gick från att vara en lekfull flerbarnsfar till att hamna i depression och tampas med sin övervikt som påverkade hela familjen.

11 dec. 2023

Viktnedgången lärde Lisen att attackera livet

Idag gästas podden av en otroligt inspirerande gäst, Lisen, 61 år gammal, som började sin resa för fyra år sedan. Målet: att gå ner i vikt.

4 dec. 2023

En avslappnad träningsvecka i Egypten

Magnus och Pischas träningsresa i Egypten blev en minnesvärd och inspirerande upplevelse för deltagarna. Utmaningar, utveckling & styrka!

27 nov. 2023

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Ali Saari om sin viktresa

Ali Saaris viktresa är en påminnelse om att livet är fullt av förändringar och att vi alla kan uppleva svårigheter och utmaningar.

20 nov. 2023