Kan jag kan du, eller?

Alla har vi mål som vi strävar för att uppnå. Du låter väl inte dina formas av någon annans dröm eller någons hurtiga förmaningar?

Lorena Gustavsson

Att ha stöd och uppbackning är lika trevligt som viktigt när en vill förändra sin livssituation. Det vore förmätet att klandra någon för att välja att söka den på sociala medier. Alla kanske inte har de där stöttande människorna i sin direkta närhet och att då inhämta den supporten i flödet känns som en praktisk och naturlig väg att gå för att få dela med sig och ta del av andras hälso- och träningsmässiga revonveringsprojekt. 

Min resa räknas‌ . Jag kan jag ska‌ . Jag tog Beslutet‌ . Kan jag kan du‌ . Det finns någonting trösterikt i de enkla slagorden som för många fungerar som ett peppande mantra. Någonting att repetera för sig själv för att orka göra det en tänkt sig dag efter dag, även när en nått en platå och soffan upplevs som skönare än första vårsolen, gott så.

Individualismen vet inga gränser i fitnessuniversum. Ens egen träning, kropp och kost motsvarar i stort sett fadern, sonen och den helige anden i en annan religion. Det kan verkligen kännas som att ha funnit svaret på livets gåta när en knäcker koden och lär känna sin kropp. En del av de som gjort den upptäckten ser det som ett kall från ovan och väljer på förekommen anledning att ägna sina liv åt att försöka fitnessfrälsa resten av världen med budskapet; "Kan jag kan du"‌ . Exakt vad det är vi förväntas kunna och, framför allt, för vems skull är inte alltid glasklart.

När vi ser de kända profilernas och de dedikerade vännernas flöden ser det hela alltid mycket enkelt ut. Det är lätt att få intrycket av att allt bara handlar om att bestämma sig‌ . Gå upp och jaga sina drömmar, tänka positivt och aldrig sluta kämpa för sina #goals. Ja, ni vet ju hur det brukar låta. Lite för bra för att vara sant, och mycket riktigt är det inte så himla enkelt att "Just Do It"‌

Till den skaran som har lyckats med sina fysik-förehavanden kan jag bara gratulera. Vissa individer lyckas ju, och vi lyfter gärna fram dem som exempel enligt ovan nämnda individualism. Jag ifrågasätter inte de största profilerna, för dem är deras livsstil det viktigaste som finns, deras lyckade sociala medier-profil är ofta det som betalar deras hyra. Att till yrket marknadsföra en livsstil medför självklart både mer tid och motivation till att visa upp ett fläckfritt lyckligt och lyckat liv. Enskilda fall har dessvärre väldigt lite att göra med forskningen som pekar på att form- och viktminskningsprojekt på befolkningsnivå är mer eller mindre dömda att misslyckas, och att det får motsatt effekt att försöka tjata ner någon i vikt. Nu är jag av åsikten att en inte ens ska skuldbelägga individer för sådant de faktiskt kan förändra, men att skuldbelägga folk för sådant de inte kan förändra är inte bara osmart, det är oschysst också.

För många som lyckas göra livsstilsförändringar fyller alla mantran och uppdateringar i sociala medier sannolikt funktionen av egenhändigt skapade piskor och morötter. Vilket onekligen behövs i en värld som tyvärr är riggad för motsatt beteende. Det mesta i samhället styr oss i riktningen äta skitmat och sitta still. Att då istället träna och äta planerat för ett givet mål, kräver sin tid och visst kan det vara slitsamt och fordra en och annan påminnelse till sig själv. 

Ens "resa"‌ blir väldigt tydligt och konkret i en annars mycket kaosartad och oroväckande omvärld. Addera det hektiska vardagsliv som de flesta av oss lever och därtill den utbredda känslan av brist på kontroll. Då är det inte svårt att förstå att det är skönt att ha någonting helt annat att tänka på. Din resa behöver aldrig någon VAB, bråkar inte, har inte huvudvärk varje kväll. Din resa bombar definitivt inga länder tillbaks till stenåldern eller börjar förbjuda aborter. Dina resultat kräver din fulla uppmärksamhet och blir därmed lugnet i stormen. 

För nästan alla måste "Min resa"‌ trots allt kombineras med vardag. Då är det svårt att sikta på tre gånger kroppsvikt i marklyft eller tre procent kroppsfett, det är inte säkert att en lyckas. I den mån en väljer att sätta skyhöga mål ändå kan det vara skönt att minnas att det inte är på liv och död. Försök behålla känslan av att det är en kul grej, inget en står och faller med. "Fitnesslivet"‌ som du som läser antagligen har valt att leva bör framförallt fylla funktionen av en välgörande kontrast till allt som är övermäktigt. Ens mål kan därför gärna vara ambitiösa men kanske helst på en nivå där stressen kring dem förblir positiv. 

Det vi lätt glömmer, hur medvetna vi må vara, är att förutsättningarna för att äta och träna som The Instagramprofile of the year‌ är långt ifrån jämställda. Kön, ålder, genetik, ekonomiska förutsättningar och historia är bara några av alla de stjärnor som ska stå rätt på himlen för att du ska lyckas. Att skylla på genetik faller sannerligen inte i god dager i kroppskulturens högborg, det vet jag mycket väl så nu kliver jag försiktigt...

Visst går det att överkomma fler genetiska nackdelar än en tror genom disciplin och planering. Möjligheten att äta en bra kost trots begränsad ekonomi finns, det går att kämpa emot sitt givna antal fettceller. Väldigt mycket går, så länge en är beredd att åsidosätta allt annat för att uppnå det. Är det värt det? Det beror på. 

Låt mig göra en liten jämförelse; alla ska inte, kan inte och vill inte bli exempelvis läkare eller vänsterhänt bara för att du råkar vara det. Det är så självklart att ingen skulle tänka tanken. Så vad jag menar är att det är lika bra att frigöra sig från illusioner om att någon annan ska varesig kunna‌ eller vilja‌ göra samma förändringar som du. Det är viktigt att alltid komma ihåg att detta inte handlar om bättre eller sämre människor utan främst om ovan nämnda förutsättningar. Därför försöker jag alltid berätta om mina målsättningar och framgångar på ett sätt som är fritt från moralism och snusförnuftiga uppmaningar till andra.

‌ Så fråga inte internet vad som är viktigast. Fråga dig själv. Det var ju din resa som skulle räknas, eller hur?
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Hashtagsgurus med fitnesskonton brukar ofta påpeka att allt handlar om prioriteringar. Helt ute och cyklar är de inte. För den som inte har så många andra passioner eller måsten är det naturligtvis lättare att motivera sig till fokus på atletisk och estetisk progression än för någon som har hundra andra bollar i luften. I valet och kvalet mellan en kompismiddag, dietmaten, festen, sängen, pluggandet, överkroppspasset, likesen, kommentarerna eller den eventuella bristen på de två sistnämmda kokar svaret ner till just detta: prioriteringar‌ . Så fråga inte internet vad som är viktigast. Fråga dig själv. Det var ju din resa som skulle räknas, eller hur? 

Oavsett individers olika val, låt oss säga som det är. Vi har olika anlag för olika saker. Vi är bra och dåliga på olika saker. Vi är motiverade till olika saker. Tack och lov för det! 

Att hitta sin egen ambitionsnivå gör en därför helt enkelt mer till freds, mer benägen att både fortsätta och lyckas. Gör din grej, för ditt välmående står nämligen högt över rådande ideal, normer och förväntningar.

Din resa räknas inte mer för att du tar dig halvt sönder och samman. Ingen tackar dig för att du sliter ut dig inuti och utanpå, tvärtom. Det som kanske genererar några extra likes och någon kommentar om vilken krigare du är idag, spelar liten eller ingen roll i längden. Ifall du rationaliserar bort att försöka skapa ett så gott liv som möjilgt för dig och de du lever med på grund av din "resa" finns risk att du glömmer bort vad som verkligen räknas. Profilerna kan få det att låta som att livsstilsförändringarna eller prestationerna borde vara ditt allt men det är sällan fallet. Satsa inte allt på ett kort. Det finns fler.

Livsstil är, som ordet antyder, någonting större än bara kropp, även om det är kroppsliga förändringar vi oftast ser ihopparat med ordet på sociala medier. De som hävdar någonting annat är antingen vilsna själar eller så lever de på sitt personliga varumärke där det budskapet ingår i USP:en. Visst finns mycket att inspireras av i flödet också. Inspireras allt du orkar, men undvik att kopiera upplägg, målbilder och värderingar oreflekterat. För du vet inte hur människorna du ser på bild egentligen mår eller har det. Förhoppningsvis har du dock stenkoll på hur du själv mår och vart destinationen för din livsstilsresa ligger. Annars är det hög tid att ta reda på svaret på frågan. Det utgör en mycket bra grund att planera utifrån. 

Din resa räknas, framförallt för dig och dina nära, så fundera en halv minut längre på hur du kan göra den bäst för er, och en halv minut mindre på vad som ser coolast ut på sociala medier. Visst ger det en dramatisk effekt att visa upp extrema före och efter-bilder, men den riktigt stora förändringen är ibland av ett sådant slag att den inte syns. 

Kritiken till trots kan det alldeles självklart också vara härligt att få följa med en bit på någon annans resa. All heder till er som kämpar för ett mål och inspiration i all ära. Att lyckas med det en föresatt sig tillför verkligen en fin extra dimension till livet. Uppmuntra gärna andra också, men gör det utan pekpinnar och låt din egen målsättning förbli just din. Det är bara en själv som måste leva med konsekvenserna av sina beslut. 



Liknande artiklar
Lärdomar från 10 år med Tyngre!

Herrar A & A går igenom vad som med lite perspektiv utgör de viktigaste lärdomarna kring att starta och driva ett företag med sin bästa kompis.

9 sep. 2024

Återgång till rutiner och balans efter sommaren

Pischa & Magnus är tillbaka efter vad som verkar ha varit en fantastisk sommar. De startar säsongen starkt med snack om att återfå hälsosamma vanor och skapa balans efter en lång ledighet.

2 sep. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024

GLAD SOMMAR FRÅN OSS!

Nu tar duon sommarlov från podden och laddar upp inför hösten med nya spännande gäster och samtal. Vi går även igenom frågor som kommit in från er lyssnare.

10 juni 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Pischa & Mange filosoferar rätt från Grekland

Våra poddvärdar diskuterar saker som dykt upp under deras vecka i Grekland. Häng med!

20 maj 2024

Varför lyckas vissa & andra inte?

Magnus & Pischa går igenom deras nycklar och tankar kring varför vissa lyckas med att nå sina mål och andra inte.

13 maj 2024

Your wish is our command!

Ni önskade, de svarar! Vad äter Mange & Pischa och hur går deras filosofi egentligen? Lever de som de lär? Återstår att höra, IN & LYSSNA!

6 maj 2024

Från övervikt till Bikini Fitness!

Sarah Mossfeldt tar sig ur ett kontrollerande förhållande där hon även gått upp en hel del i vikt, revanschen blir bikini fitness. Hör henne berätta om denna omtumlande resa och hur man hittar balansen efter.

29 apr. 2024

Digitalisering av behandling kring barnobesitas, hur går det till?

Malin Ramkloo är den i Sverige som jobbat längst med appen Evira. Ett verktyg som har vuxit sig starkt inom behandling av barnobesitas.

22 apr. 2024

Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024