Muskler räddar liv!

Och det i bokstavlig bemärkelse.

Sebastian Avindell

Om man inte levt under en sten hela sitt liv så är det en uppenbar sanning att träning är något bra. Träning i alla dess former som får hjärta och muskler att jobba förlänger livet på oss, får sinnet att må bättre och ger själen ro. Allt det där har vi blivit inpräntande till förbannelse. Men, det är inte alla gånger så lätt att visualisera det här faktumet framför sig, när klockan ringer 05:12 en snöig och kall februarimorgon. Alla ni som ställt er frågan "varför gör jag såhär mot mig själv?!"‌ räcker upp en hand. Just så, tänkte väl det. Det är med morgontortyren som med den där nyttiga salladen du äter till lunch. Du vet att det gör gott, men ändå kan du inte riktigt låta bli att tänka på hur gott det vore med en kebabtallrik just nu. 

Det goda med träning blir lätt något abstrakt, och därför då och då något som kan vara svårt att hålla uppe motivationen kring. Därför kan det ibland vara bra att få en påminnelse om varför det är bra att vara i god form. Så nästan gång du funderar över om du faktiskt behöver träna, ja tänk då tillbaka på det du läste här. 

En vältränad rumpa

Får du ofta utstå hån för att du tränar för mycket rumpa? Att du lägger för mycket tid på djupa squats och utfall och borde fokusera mer på axlarna? Då ska jag berätta för dig om Angela Weir‌ , och hur hennes vältränade rumpa faktiskt räddade livet på henne. Angela arbetar som sjuksköterska och var, tillsammans med sin man, en mycket tidig morgon på väg till träningen (ja ni ser, morgonträning är livsfarligt!). Det var mörkt ute, svart som det svartaste kaffe. Medan de körde på vägen såg de plötsligt ett stort eldklot längre fram. Det visade sig att två lastbilar kolliderat. Som den sjuksköterska Angela‌ är så ville hon hjälpa till, varför hon tog sig ur sin egen bil och fram emot en av lastbilarna, som hade kilat sig fast mot väggräcket. Eftersom bilen brann ville Angela ha lite avstånd mellan sig och lågorna, och planerade att hoppa över vägräcket för att sedan ta sig in i lastbilshytten från andra sidan. Likt en superhjälte skuttade Angela Weir‌ över räcket, utan att egentligen tänka sig för. Problemet var bara att det inte fanns någon mark på andra sidan. Olyckan hade inträffat på en bro, vilket Weir‌ och hennes make inte kunnat se i den tidiga, mörka morgonen. Istället för fast mark väntade ett fall på dryga 20 meter, rakt ned i större flod. Polisen lär efteråt ha sagt att bron använts för flertalet självmord. Ett rätt rejält fall, med andra ord.

*

‌* Tips: titta alltid var du hoppar, innan du gör det.

Men Angela Weir‌ dog inte. Istället landade hon på sin vänstra skinka, och ådrog sig enbart några mindre skador. Ansvarig läkare som tog emot henne på akuten förklarade att eftersom Angela‌ var så vältränad (Weir har frekvent tränat crossfit de senaste åtta åren), så räddade det henne från vad som skulle kunnat bli livshotande ryggtrauma. Vältränade muskler var helt klart en starkt bidragande orsak till att Angela‌ överlevde sitt fall. Två lärdomar vi kan ta med oss ifrån detta är således att morgonträning är livsfarligt och att muskler räddar liv.

En vältränad hals

Amerikansk fotboll kan vara en synnerligen hård sport. Tacklingar i hög hastighet från människor som kanske bäst kan liknas vid mänskliga tjurar kan sannerligen ställa till med elände. Men, det är inte bara på planen som farorna finns. Fråga bara Stafon Johnson‌ , som spelade tailback för det amerikanska universitetet USC‌ . Johnson‌ tränade bänkpress tillsammans med en lagkamrat, när olyckan var framme. Med 125 kilo på stången slant plötsligt Johnson‌ , varpå stången landade på hans hals. Lagkamraten försökte hinna fånga stången, men händelseförloppet var alldeles för snabbt. Stafon fick omgående svårt att andas och blod började rinna ur både näsa och mun, varför en ambulans tillkallades. Vid alla halsskador är risken att den efterföljande svullnaden täpper till den skadades luftväg, varpå livsfara givetvis uppstår. Men, eftersom Stafon Johnso‌ n var en ytterst vältränad ung man, med en synnerligen välutvecklad halsmuskulatur, hjälpte detta honom att begränsa skadan i området. Tack vare sin muskulösa hals kunde Johnson‌ således hålla sin egen luftväg fri tills dess att han nådde sjukhuset. Väl där fick Stafon‌ akut hjälp genom att ett andningsrör fördes in i luftstrupen, genom ett snitt i halsen. I ett uttalande efteråt beskrev ansvarig läkare att en "normal människa"‌ inte hade klarat av att överleva denna sorts skada. Stafon Johnson‌ överlevde sitt bänkpressäventyr och spelade två säsonger i den amerikanska proffsligan NFL.

*

‌* Här kan inga halstabletter rädda dig.

Ovan har vi således kunnat läsa om två vältränade atleter som utan sina muskler förmodligen hade gått ett betydligt värre öde till mötes, om de uppskattat soffan mer än gymmet eller boxen. De flesta av oss tränar ju för att må bättre och för att måhända se lite snyggare ut nakna. Men, vi ska på denna resa inte glömma bort att våra vältränade kroppar även kan vara skillnaden mellan ett liv i rullstol eller ett på våra egna ben. Kom ihåg det nästa gång någon gnäller på varför du tränar så mycket. För, du vet ju faktiskt aldrig när din rumpa behöver parera ett tjugo meters fall, eller när din hals behöver agera landningsplats för 125 kg smitt stål!

Mer rörelseglädje åt folket!Liknande artiklar
Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023

HO HO HO, det är jul i studion!

Mange och Pischa förbereder er lyssnare på bästa sätt inför julen, och julafton.

18 dec. 2023

Min hjärtoperation blev min frus utmattningsdepression

Daniel Küng berättar sin historia om hur han gick från att vara en lekfull flerbarnsfar till att hamna i depression och tampas med sin övervikt som påverkade hela familjen.

11 dec. 2023

Viktnedgången lärde Lisen att attackera livet

Idag gästas podden av en otroligt inspirerande gäst, Lisen, 61 år gammal, som började sin resa för fyra år sedan. Målet: att gå ner i vikt.

4 dec. 2023

En avslappnad träningsvecka i Egypten

Magnus och Pischas träningsresa i Egypten blev en minnesvärd och inspirerande upplevelse för deltagarna. Utmaningar, utveckling & styrka!

27 nov. 2023

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Ali Saari om sin viktresa

Ali Saaris viktresa är en påminnelse om att livet är fullt av förändringar och att vi alla kan uppleva svårigheter och utmaningar.

20 nov. 2023

Mannen bakom Min tjockumentär – Fredrik Boltes

Fredrik Boltes pratar med oss om allt mellan himmel och jord som rör dokumentären. Vad drev honom till att skapa den och hur kommer han att fortsätta jobba framåt?

13 nov. 2023