Selfies, ideal och ångest

Tyngres egen bildkonstnär ryter till om manipulerade bilder och om skruvade ideal.

Marcus Syvertsen

I en sport och en livsstil där det estetiska dominerar, och uppmärksamheten kretsar kring hur saker ser ut i första hand så är det lätt hänt att gränserna mellan verklighet och uppfattning suddas ut lite grann. Och på sista tiden mer än vanligt, med kraften av social marknadsföring så tung som den är, har en obehaglig liten trend snabbt stuckit ut huvudet från sin håla och rört om lite i Insta-grytan. Vissa har säkert sett det och fnissat lite, andra blivit förvirrade över om det verkligen är sant och tyvärr kanske till och med blivit illa till mods över att inte kunna leva upp till sina idoler.

Jag snackar om manipulerade bilder. Orsaken till att jag skriver det här, och ingen av mina kollegor, är att mitt jobb på Tyngre, och halva mitt liv i branschen innan Tyngre fanns, har kretsat kring fotografering! Inom reklam är små vita lögner i form av bildbehandling och retuschering en gudagåva som ofta saltas lite väl friskt, tyvärr. Fitnessbranschen är inget undantag. För novisen så innebär alltså retuschering att man påverkar bildens innehåll på efterhand i program som till exempel Photoshop‌ .

Självklart blir ingen glad av att peka ut några gärningsmän eller skälla på de som använder de här knepen, men för sakens skull tänkte jag slå lite hål på ett par vanliga tekniker som används för att framhäva atleter och fysiker på ett orealistiskt förmånligt vis. Men varför då, det är väl taskigt? Njae. Du vet den gamla debatten om unga tjejer och H&M-modeller som har 110 cm långa ben och saknar maginnehåll? Något åt det hållet. Vissa av disciplinerna har på sistone ökat raketartat i popularitet, mycket tack vare sociala medier och personlig marknadsföring. Därför blir det lite skruvat när nybörjare eller mindre väderbitna intressenter bläddrar igenom en populär profil och ser bilder på något som inte går att uppnå på riktigt.

För demonstrations skull så har jag ett exempelfoto här föreställandes fitness-atleten Pia Jansson. Jag vill att du kikar så noga du kan, och bestämmer dig för vilken av de här två bilderna som är äkta.

Vilken version av Pia är äkta?

Det är inte jättelätt, va? Svaret är nämligen ingen av dem. I den ena (högra) har jag framhävt hennes figur mer åt det hållet många Body Fitness-atleter strävar, och på den andra (till vänster) har jag medvetet förstört henne istället. Och det läskiga här är att jag nog kan räkna på en hand hur många av er läsare som gissade det.

Nu tänker man logiskt att "jamen vadå, hallå det är klart du kan göra sådär som jobbar med det och har värsta kameran och grejer"‌ och med all rätt. Det är ju i regel, eller har varit, mest yrkesfolk som sysslar med retuschering. Somliga mer skamlöst än andra, jag är inte sen att själv stå för det som en del av yrket ibland. Men tvärtom kan det här göras på ett par minuter av i princip vem som helst. Och vad är OK, respektive inte OK? Och varför? Det finns nog inget bra svar där, utan var och en får dra sin egen gräns. Därför väljer jag att utbilda istället för att predika.

Jag vill inte gå in i detalj på tekniker och vad man ska titta efter för att "se om en bild är fake"‌ för då utbildar jag i princip bara folk i att fuska mer effektivt med sina selfies, och det känns fel. Men det finns ett par dödssynder som normalt förbises när folk kavlar upp ärmarna i Photoshop. Den ena är omgivningen. Alla har säkert sett böjda dörrkarmar och oregelbundna kakelväggar där någon kanske sugit in midjan lite eller gett gluteus lite extra skjuts på artificiell väg. Det är en klassisk bieffekt av ett verktyg folk ofta använder. Den andra är att man ibland ser människor som har en magisk profil skuggor på sin mage, trots att ingen annan kroppsdel är särskilt markerad. The Usual Suspects, så att säga.

Här har vi en före och efter, där före denna gången är ett 100% legitimt foto på en nästan oförskämt snygg herre vid namn Chris Harnell. Numera småbarnsfar och ägare till Fitness Lifestyle-butiken, men på sin tid innehavare av en av de stiligast karvade kistor vi haft på svenska scenen. Tycker jag, i alla fall.

Chris Harnell under luppen.
Till höger har jag skitat ner den redan sylvassa fysiken med ännu mer struktur och markering. Kika till exempel på armen och magen, där jag medvetet gått till nästan smaklös överdrift för att det ska vara lite mer uppenbart.

Manipulerade foton har varit en problematisk debatt i till exempel modeindustrin i ungefär 200 miljoner år, känns det som ibland. Och det som bottnar sig i omtanke kan ibland bli en bakåtsträvande häxjakt och sluta i #jagpåriktigt-kampanjer eller hatiska uthängningar av män eller kvinnor som genuint vill eftersträva de extrema idealen som superhjältar och pinuppor. Vem som har rätt och fel vill inte ens jag bråka om, men psykologiskt finns det en oerthört fin balansgång mellan positiv och destruktiv motivation.

Kikar jag på bilden av Chris ovan till exempel, finns det naturligtvis en liten röst i bakhuvudet som säger "sådär vore det kul att se ut någon gång i livet, som stålmannen fast snygg!"‌ och det kanske får mig att slå lite hårdare på säcken nästa gång. I den utsträckningen är det väl positivt att se upp till våra välsvarvade titaner i branschen? Men om en tjej som precis tävlat som junior i Bikini Fitness tittar på den förbättrade bilden av Pia och tänker "sådär ska man se ut på scenen, annars är man skit, lika bra att jag lägger ner"‌ så börjar isen knaka lite grann.

I en perfekt värld skulle ingen ljuga på internet, men när följare betalar hyran finns det tyvärr inte mycket varken jag eller vi tillsammans kan göra åt det. Därför vill jag, både som fotograf och medmänniska i Tyngre-bastun, höja ett varningens finger och öppna en välkomnande famn av kunskap, lite grann. Allt vi ser är inte alltid som det ska vara, tänk på vad personen kanske tjänar (oavsett om det är följare eller rentav pengar) på att spetsa sanningen lite, och förhåll dig så nyktert du kan till häpnadsväckande lårsvep och obefintliga midjor på Instagram.

Ta hand om dig, och om det hjälper dig att kriga igenom träningspassen när det känns extra tungt så för all del! Fantisera om en framtid där du ser ut som din favoritsuperhjälte från barndomen, eller det där Figure-proffset på kosttillskottsförpackningen. Men lova mig också att inte spy på dig själv och tappa stinget om du inte gör det. För risken finns tyvärr i reklamsamhället att det du strävar efter och vill uppnå inte är på riktigt.

Vaya con dios, och på återseende om du har otur.

° ° °


Liknande artiklar
Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023

HO HO HO, det är jul i studion!

Mange och Pischa förbereder er lyssnare på bästa sätt inför julen, och julafton.

18 dec. 2023

Min hjärtoperation blev min frus utmattningsdepression

Daniel Küng berättar sin historia om hur han gick från att vara en lekfull flerbarnsfar till att hamna i depression och tampas med sin övervikt som påverkade hela familjen.

11 dec. 2023

Viktnedgången lärde Lisen att attackera livet

Idag gästas podden av en otroligt inspirerande gäst, Lisen, 61 år gammal, som började sin resa för fyra år sedan. Målet: att gå ner i vikt.

4 dec. 2023

En avslappnad träningsvecka i Egypten

Magnus och Pischas träningsresa i Egypten blev en minnesvärd och inspirerande upplevelse för deltagarna. Utmaningar, utveckling & styrka!

27 nov. 2023

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Ali Saari om sin viktresa

Ali Saaris viktresa är en påminnelse om att livet är fullt av förändringar och att vi alla kan uppleva svårigheter och utmaningar.

20 nov. 2023

Mannen bakom Min tjockumentär – Fredrik Boltes

Fredrik Boltes pratar med oss om allt mellan himmel och jord som rör dokumentären. Vad drev honom till att skapa den och hur kommer han att fortsätta jobba framåt?

13 nov. 2023

Linus Brostedt - entreprenör och kreatör

Episod 254 gästas av entreprenören och kreatören Linus Brostedt. Vi pratar om träning, positivitet, näthat och hur man ska bemöta troll.

11 nov. 2023