Selfies, ideal och ångest

Tyngres egen bildkonstnär ryter till om manipulerade bilder och om skruvade ideal.

Marcus Syvertsen

I en sport och en livsstil där det estetiska dominerar, och uppmärksamheten kretsar kring hur saker ser ut i första hand så är det lätt hänt att gränserna mellan verklighet och uppfattning suddas ut lite grann. Och på sista tiden mer än vanligt, med kraften av social marknadsföring så tung som den är, har en obehaglig liten trend snabbt stuckit ut huvudet från sin håla och rört om lite i Insta-grytan. Vissa har säkert sett det och fnissat lite, andra blivit förvirrade över om det verkligen är sant och tyvärr kanske till och med blivit illa till mods över att inte kunna leva upp till sina idoler.

Jag snackar om manipulerade bilder. Orsaken till att jag skriver det här, och ingen av mina kollegor, är att mitt jobb på Tyngre, och halva mitt liv i branschen innan Tyngre fanns, har kretsat kring fotografering! Inom reklam är små vita lögner i form av bildbehandling och retuschering en gudagåva som ofta saltas lite väl friskt, tyvärr. Fitnessbranschen är inget undantag. För novisen så innebär alltså retuschering att man påverkar bildens innehåll på efterhand i program som till exempel Photoshop‌ .

Självklart blir ingen glad av att peka ut några gärningsmän eller skälla på de som använder de här knepen, men för sakens skull tänkte jag slå lite hål på ett par vanliga tekniker som används för att framhäva atleter och fysiker på ett orealistiskt förmånligt vis. Men varför då, det är väl taskigt? Njae. Du vet den gamla debatten om unga tjejer och H&M-modeller som har 110 cm långa ben och saknar maginnehåll? Något åt det hållet. Vissa av disciplinerna har på sistone ökat raketartat i popularitet, mycket tack vare sociala medier och personlig marknadsföring. Därför blir det lite skruvat när nybörjare eller mindre väderbitna intressenter bläddrar igenom en populär profil och ser bilder på något som inte går att uppnå på riktigt.

För demonstrations skull så har jag ett exempelfoto här föreställandes fitness-atleten Pia Jansson. Jag vill att du kikar så noga du kan, och bestämmer dig för vilken av de här två bilderna som är äkta.

Vilken version av Pia är äkta?

Det är inte jättelätt, va? Svaret är nämligen ingen av dem. I den ena (högra) har jag framhävt hennes figur mer åt det hållet många Body Fitness-atleter strävar, och på den andra (till vänster) har jag medvetet förstört henne istället. Och det läskiga här är att jag nog kan räkna på en hand hur många av er läsare som gissade det.

Nu tänker man logiskt att "jamen vadå, hallå det är klart du kan göra sådär som jobbar med det och har värsta kameran och grejer"‌ och med all rätt. Det är ju i regel, eller har varit, mest yrkesfolk som sysslar med retuschering. Somliga mer skamlöst än andra, jag är inte sen att själv stå för det som en del av yrket ibland. Men tvärtom kan det här göras på ett par minuter av i princip vem som helst. Och vad är OK, respektive inte OK? Och varför? Det finns nog inget bra svar där, utan var och en får dra sin egen gräns. Därför väljer jag att utbilda istället för att predika.

Jag vill inte gå in i detalj på tekniker och vad man ska titta efter för att "se om en bild är fake"‌ för då utbildar jag i princip bara folk i att fuska mer effektivt med sina selfies, och det känns fel. Men det finns ett par dödssynder som normalt förbises när folk kavlar upp ärmarna i Photoshop. Den ena är omgivningen. Alla har säkert sett böjda dörrkarmar och oregelbundna kakelväggar där någon kanske sugit in midjan lite eller gett gluteus lite extra skjuts på artificiell väg. Det är en klassisk bieffekt av ett verktyg folk ofta använder. Den andra är att man ibland ser människor som har en magisk profil skuggor på sin mage, trots att ingen annan kroppsdel är särskilt markerad. The Usual Suspects, så att säga.

Här har vi en före och efter, där före denna gången är ett 100% legitimt foto på en nästan oförskämt snygg herre vid namn Chris Harnell. Numera småbarnsfar och ägare till Fitness Lifestyle-butiken, men på sin tid innehavare av en av de stiligast karvade kistor vi haft på svenska scenen. Tycker jag, i alla fall.

Chris Harnell under luppen.
Till höger har jag skitat ner den redan sylvassa fysiken med ännu mer struktur och markering. Kika till exempel på armen och magen, där jag medvetet gått till nästan smaklös överdrift för att det ska vara lite mer uppenbart.

Manipulerade foton har varit en problematisk debatt i till exempel modeindustrin i ungefär 200 miljoner år, känns det som ibland. Och det som bottnar sig i omtanke kan ibland bli en bakåtsträvande häxjakt och sluta i #jagpåriktigt-kampanjer eller hatiska uthängningar av män eller kvinnor som genuint vill eftersträva de extrema idealen som superhjältar och pinuppor. Vem som har rätt och fel vill inte ens jag bråka om, men psykologiskt finns det en oerthört fin balansgång mellan positiv och destruktiv motivation.

Kikar jag på bilden av Chris ovan till exempel, finns det naturligtvis en liten röst i bakhuvudet som säger "sådär vore det kul att se ut någon gång i livet, som stålmannen fast snygg!"‌ och det kanske får mig att slå lite hårdare på säcken nästa gång. I den utsträckningen är det väl positivt att se upp till våra välsvarvade titaner i branschen? Men om en tjej som precis tävlat som junior i Bikini Fitness tittar på den förbättrade bilden av Pia och tänker "sådär ska man se ut på scenen, annars är man skit, lika bra att jag lägger ner"‌ så börjar isen knaka lite grann.

I en perfekt värld skulle ingen ljuga på internet, men när följare betalar hyran finns det tyvärr inte mycket varken jag eller vi tillsammans kan göra åt det. Därför vill jag, både som fotograf och medmänniska i Tyngre-bastun, höja ett varningens finger och öppna en välkomnande famn av kunskap, lite grann. Allt vi ser är inte alltid som det ska vara, tänk på vad personen kanske tjänar (oavsett om det är följare eller rentav pengar) på att spetsa sanningen lite, och förhåll dig så nyktert du kan till häpnadsväckande lårsvep och obefintliga midjor på Instagram.

Ta hand om dig, och om det hjälper dig att kriga igenom träningspassen när det känns extra tungt så för all del! Fantisera om en framtid där du ser ut som din favoritsuperhjälte från barndomen, eller det där Figure-proffset på kosttillskottsförpackningen. Men lova mig också att inte spy på dig själv och tappa stinget om du inte gör det. För risken finns tyvärr i reklamsamhället att det du strävar efter och vill uppnå inte är på riktigt.

Vaya con dios, och på återseende om du har otur.

° ° °


Liknande artiklar
Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023

HO HO HO, det är jul i studion!

Mange och Pischa förbereder er lyssnare på bästa sätt inför julen, och julafton.

18 dec. 2023

Min hjärtoperation blev min frus utmattningsdepression

Daniel Küng berättar sin historia om hur han gick från att vara en lekfull flerbarnsfar till att hamna i depression och tampas med sin övervikt som påverkade hela familjen.

11 dec. 2023

Viktnedgången lärde Lisen att attackera livet

Idag gästas podden av en otroligt inspirerande gäst, Lisen, 61 år gammal, som började sin resa för fyra år sedan. Målet: att gå ner i vikt.

4 dec. 2023

En avslappnad träningsvecka i Egypten

Magnus och Pischas träningsresa i Egypten blev en minnesvärd och inspirerande upplevelse för deltagarna. Utmaningar, utveckling & styrka!

27 nov. 2023

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Ali Saari om sin viktresa

Ali Saaris viktresa är en påminnelse om att livet är fullt av förändringar och att vi alla kan uppleva svårigheter och utmaningar.

20 nov. 2023

Mannen bakom Min tjockumentär – Fredrik Boltes

Fredrik Boltes pratar med oss om allt mellan himmel och jord som rör dokumentären. Vad drev honom till att skapa den och hur kommer han att fortsätta jobba framåt?

13 nov. 2023

Linus Brostedt - entreprenör och kreatör

Episod 254 gästas av entreprenören och kreatören Linus Brostedt. Vi pratar om träning, positivitet, näthat och hur man ska bemöta troll.

11 nov. 2023

Kajjan Andersson gästar podden

Kajjan Andersson är journalisten som lever, andas och jobbar kroppsaktivism. Hon tar oss genom do’s and don'ts och vilka "får" egentligen kalla sig kroppspositiva?

6 nov. 2023

Lisa Engblom – från överviktig till hälsocoach

Lisa Engbloms resa började genom ett beslut som togs efter en dramatisk händelse på jobbet. Hör henne berätta om hur tiden på IVA fick henne att tänka om kring hennes egen hälsa.

30 okt. 2023

NPF-diagnoser och sambandet med obesitas

Charlotte Ovesson gästar podden och berättar sambandet mellan NPF-diagnoser och obesitas.

23 okt. 2023

Snack med Ashkan

Vi snackar med kompisen Ashkan Aghili och berör både Askans senaste tävlingssatsning och de senaste förändringarna kring Tyngre Oldschool.

23 okt. 2023

Från träningshat till träningsförälskelse med Sanne Rudd

Sanne Rudd har gått ned 55 kg! Hon gästar podden och berättar om hur man går från att hata träning till att inte kunna vara utan.

16 okt. 2023

Min Tjockumentär

Vi diskuterar den omtalade dokumentären Min Tjockumentär skapad av Fredrik Boltes. Vi pratar Fettfobi, varför Fredrik inte "ville" gästa podden och vår syn på det hela.

9 okt. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023

Facebook-grupp, kommentarer och feltänk

Denna veckan blandar och ger mellan en rad olika ämnen. Om lönlösa kommentarsfält, vår nya facebookgrupp och så gästar Shaun en snabbis!

4 okt. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Besserwissers på sociala medier

Fredrik & Ashkan snackar om Besserwissers på sociala medier. Varför finns de? Vad vill de? Dess utom snackar vi givetvis tävling och träning. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

16 sep. 2023

Motivation, hemmagym och tidsoptimering

Vi snackar bland annat om motivation och hemmagym. Hur hittar man motivationen? Dessutom nuddar vi vid tidsoptimering.

9 sep. 2023