Selfies, ideal och ångest

Tyngres egen bildkonstnär ryter till om manipulerade bilder och om skruvade ideal.

Marcus Syvertsen

I en sport och en livsstil där det estetiska dominerar, och uppmärksamheten kretsar kring hur saker ser ut i första hand så är det lätt hänt att gränserna mellan verklighet och uppfattning suddas ut lite grann. Och på sista tiden mer än vanligt, med kraften av social marknadsföring så tung som den är, har en obehaglig liten trend snabbt stuckit ut huvudet från sin håla och rört om lite i Insta-grytan. Vissa har säkert sett det och fnissat lite, andra blivit förvirrade över om det verkligen är sant och tyvärr kanske till och med blivit illa till mods över att inte kunna leva upp till sina idoler.

Jag snackar om manipulerade bilder. Orsaken till att jag skriver det här, och ingen av mina kollegor, är att mitt jobb på Tyngre, och halva mitt liv i branschen innan Tyngre fanns, har kretsat kring fotografering! Inom reklam är små vita lögner i form av bildbehandling och retuschering en gudagåva som ofta saltas lite väl friskt, tyvärr. Fitnessbranschen är inget undantag. För novisen så innebär alltså retuschering att man påverkar bildens innehåll på efterhand i program som till exempel Photoshop‌ .

Självklart blir ingen glad av att peka ut några gärningsmän eller skälla på de som använder de här knepen, men för sakens skull tänkte jag slå lite hål på ett par vanliga tekniker som används för att framhäva atleter och fysiker på ett orealistiskt förmånligt vis. Men varför då, det är väl taskigt? Njae. Du vet den gamla debatten om unga tjejer och H&M-modeller som har 110 cm långa ben och saknar maginnehåll? Något åt det hållet. Vissa av disciplinerna har på sistone ökat raketartat i popularitet, mycket tack vare sociala medier och personlig marknadsföring. Därför blir det lite skruvat när nybörjare eller mindre väderbitna intressenter bläddrar igenom en populär profil och ser bilder på något som inte går att uppnå på riktigt.

För demonstrations skull så har jag ett exempelfoto här föreställandes fitness-atleten Pia Jansson. Jag vill att du kikar så noga du kan, och bestämmer dig för vilken av de här två bilderna som är äkta.

Vilken version av Pia är äkta?

Det är inte jättelätt, va? Svaret är nämligen ingen av dem. I den ena (högra) har jag framhävt hennes figur mer åt det hållet många Body Fitness-atleter strävar, och på den andra (till vänster) har jag medvetet förstört henne istället. Och det läskiga här är att jag nog kan räkna på en hand hur många av er läsare som gissade det.

Nu tänker man logiskt att "jamen vadå, hallå det är klart du kan göra sådär som jobbar med det och har värsta kameran och grejer"‌ och med all rätt. Det är ju i regel, eller har varit, mest yrkesfolk som sysslar med retuschering. Somliga mer skamlöst än andra, jag är inte sen att själv stå för det som en del av yrket ibland. Men tvärtom kan det här göras på ett par minuter av i princip vem som helst. Och vad är OK, respektive inte OK? Och varför? Det finns nog inget bra svar där, utan var och en får dra sin egen gräns. Därför väljer jag att utbilda istället för att predika.

Jag vill inte gå in i detalj på tekniker och vad man ska titta efter för att "se om en bild är fake"‌ för då utbildar jag i princip bara folk i att fuska mer effektivt med sina selfies, och det känns fel. Men det finns ett par dödssynder som normalt förbises när folk kavlar upp ärmarna i Photoshop. Den ena är omgivningen. Alla har säkert sett böjda dörrkarmar och oregelbundna kakelväggar där någon kanske sugit in midjan lite eller gett gluteus lite extra skjuts på artificiell väg. Det är en klassisk bieffekt av ett verktyg folk ofta använder. Den andra är att man ibland ser människor som har en magisk profil skuggor på sin mage, trots att ingen annan kroppsdel är särskilt markerad. The Usual Suspects, så att säga.

Här har vi en före och efter, där före denna gången är ett 100% legitimt foto på en nästan oförskämt snygg herre vid namn Chris Harnell. Numera småbarnsfar och ägare till Fitness Lifestyle-butiken, men på sin tid innehavare av en av de stiligast karvade kistor vi haft på svenska scenen. Tycker jag, i alla fall.

Chris Harnell under luppen.
Till höger har jag skitat ner den redan sylvassa fysiken med ännu mer struktur och markering. Kika till exempel på armen och magen, där jag medvetet gått till nästan smaklös överdrift för att det ska vara lite mer uppenbart.

Manipulerade foton har varit en problematisk debatt i till exempel modeindustrin i ungefär 200 miljoner år, känns det som ibland. Och det som bottnar sig i omtanke kan ibland bli en bakåtsträvande häxjakt och sluta i #jagpåriktigt-kampanjer eller hatiska uthängningar av män eller kvinnor som genuint vill eftersträva de extrema idealen som superhjältar och pinuppor. Vem som har rätt och fel vill inte ens jag bråka om, men psykologiskt finns det en oerthört fin balansgång mellan positiv och destruktiv motivation.

Kikar jag på bilden av Chris ovan till exempel, finns det naturligtvis en liten röst i bakhuvudet som säger "sådär vore det kul att se ut någon gång i livet, som stålmannen fast snygg!"‌ och det kanske får mig att slå lite hårdare på säcken nästa gång. I den utsträckningen är det väl positivt att se upp till våra välsvarvade titaner i branschen? Men om en tjej som precis tävlat som junior i Bikini Fitness tittar på den förbättrade bilden av Pia och tänker "sådär ska man se ut på scenen, annars är man skit, lika bra att jag lägger ner"‌ så börjar isen knaka lite grann.

I en perfekt värld skulle ingen ljuga på internet, men när följare betalar hyran finns det tyvärr inte mycket varken jag eller vi tillsammans kan göra åt det. Därför vill jag, både som fotograf och medmänniska i Tyngre-bastun, höja ett varningens finger och öppna en välkomnande famn av kunskap, lite grann. Allt vi ser är inte alltid som det ska vara, tänk på vad personen kanske tjänar (oavsett om det är följare eller rentav pengar) på att spetsa sanningen lite, och förhåll dig så nyktert du kan till häpnadsväckande lårsvep och obefintliga midjor på Instagram.

Ta hand om dig, och om det hjälper dig att kriga igenom träningspassen när det känns extra tungt så för all del! Fantisera om en framtid där du ser ut som din favoritsuperhjälte från barndomen, eller det där Figure-proffset på kosttillskottsförpackningen. Men lova mig också att inte spy på dig själv och tappa stinget om du inte gör det. För risken finns tyvärr i reklamsamhället att det du strävar efter och vill uppnå inte är på riktigt.

Vaya con dios, och på återseende om du har otur.

° ° °


Liknande artiklar
Fanny Lagerwall är tillbaka – livet, Wegovy och allt däremellan

Fanny Lagerwall gästar återigen podden och delar sin resa sedan vi hördes sist.

18 nov. 2024

Poledance – tuffare än man kanske tror

Vi träffar Marcus Elsberg, som förutom att driva gymmet Revive Kristianstad även är svensk mästare i Poledance

7 nov. 2024

Jenny Anderssons resa i Biggest Loser och livet efter tävlingen

I detta avsnitt gästas vi av Jenny Andersson, som kom på andra plats i Biggest Loser 2023.

28 okt. 2024

Manne Forssberg om Pappapodden

Härligt och som vanligt utlämnande samtal med Manne.

28 okt. 2024

Det stora Ozempic-avsnittet

I dagens avsnitt djupdyker vi i ett ämne som är på allas läppar – Ozempic, men också andra GLP-1-läkemedel.

21 okt. 2024

Kroppskontakt med Karin Magnusson – Grundorsakerna bakom våra matvanor och hur vi kan bryta dem

I dagens avsnitt gästas vi av författaren, terapeuten och dietisten Karin Magnusson, aktuell med boken Kroppskontakt.

14 okt. 2024

Fastna i tankar – och hur vi tar oss ur dem

I dagens avsnitt dyker vi in i ett ämne som många av oss brottas med – att fastna i sina tankar.

7 okt. 2024

Kenny "Strävan" Dahlström

Idag välkomnar vi med stor värme en individ som inspirerat tiotusentals. Vi välkomnar Kenny ”Strävan Dahlström.

5 okt. 2024

Freddi Smulter

I dagens avsnitt drabbar Josef samman med kanske den största bänkpresslegenden, Freddi Smulter.

2 okt. 2024

Barnobesitas – Hur vi skapar en hälsosam framtid för våra barn med Mai-Lis Hellenius

I dagens avsnitt gästas vi av Mai-Lis Hellenius, professor och forskare vid Karolinska Institutet. Mai-Lis är en av Sveriges främsta experter på folkhälsa och har ägnat flera decennier åt att undersöka hur vår livsstil påverkar vår hälsa.

30 sep. 2024

Om konst med Robert Stasinski

Vi snackar med kompisen Robert Stasinski om hur konst som företeelse kan engagera oss som den gör och hur dess utformning och uttryck påverkar oss.

30 sep. 2024

Catching up med Kalle

Vi snackar med den evige favoriten Kalle Zackari Wahlström, som berättar om både den nyfunna träningsgnistan, nya tv-program och den egna kollektionen av kläder och annat kul.

26 sep. 2024

Michaela Bredolo - Viktnedgång genom inre styrka och hållbar hälsa

I detta avsnitt träffar vi Michaela Bredolo som delar sin inspirerande hälsoresa.

23 sep. 2024

10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Att förstå aptit och matval – näringsfysiolog Kristina Andersson

I dagens avsnitt gästas vi av näringsfysiologen och författaren Kristina Andersson, bland annat känd från Biggest Loser och böckerna HUNGER och ÄT SMART.

16 sep. 2024

Känslor, tankar och beteenden för en hälsosammare höst

I dagens avsnitt plockar våra poddvärdar upp från förra veckans avsnitt kring förståelse för känslor och tankar och hur man kan utveckla hälsosamma beteenden.

9 sep. 2024

Lärdomar från 10 år med Tyngre!

Herrar A & A går igenom vad som med lite perspektiv utgör de viktigaste lärdomarna kring att starta och driva ett företag med sin bästa kompis.

9 sep. 2024

Återgång till rutiner och balans efter sommaren

Pischa & Magnus är tillbaka efter vad som verkar ha varit en fantastisk sommar. De startar säsongen starkt med snack om att återfå hälsosamma vanor och skapa balans efter en lång ledighet.

2 sep. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024

GLAD SOMMAR FRÅN OSS!

Nu tar duon sommarlov från podden och laddar upp inför hösten med nya spännande gäster och samtal. Vi går även igenom frågor som kommit in från er lyssnare.

10 juni 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Pischa & Mange filosoferar rätt från Grekland

Våra poddvärdar diskuterar saker som dykt upp under deras vecka i Grekland. Häng med!

20 maj 2024

Varför lyckas vissa & andra inte?

Magnus & Pischa går igenom deras nycklar och tankar kring varför vissa lyckas med att nå sina mål och andra inte.

13 maj 2024

Your wish is our command!

Ni önskade, de svarar! Vad äter Mange & Pischa och hur går deras filosofi egentligen? Lever de som de lär? Återstår att höra, IN & LYSSNA!

6 maj 2024

Från övervikt till Bikini Fitness!

Sarah Mossfeldt tar sig ur ett kontrollerande förhållande där hon även gått upp en hel del i vikt, revanschen blir bikini fitness. Hör henne berätta om denna omtumlande resa och hur man hittar balansen efter.

29 apr. 2024

Digitalisering av behandling kring barnobesitas, hur går det till?

Malin Ramkloo är den i Sverige som jobbat längst med appen Evira. Ett verktyg som har vuxit sig starkt inom behandling av barnobesitas.

22 apr. 2024

Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024