Som den ljuvaste musik

Hur rätt musik, vid rätt tillfälle, kan ta din träning till nya höjder. Åtminstone i teorin.

Sebastian Avindell

Musik. En sådan fantastisk sak. Att sammansatta ljud och sång kan få oss att känna ett kaskad av olika känslor är sannerligen något enastående. Musik finns där när vi behöver få utlopp för hela den palett som är det mänskliga känslospektrumet. Och, vad vore vår träning utan musik som ett inspirerande hjälpmedel? Visst det finns tokstollar som kan köra hundra procent stenhård träning utan att behöva någon som helst musik. Titta bara på Mikko Salo‌ , som utan musik rodde tusentals meter i ett källarförråd varje morgon, under sin tävlingskarriär. Men så är han ju också från Finland. För oss vanliga döda utan en sisu av stål, så är musik en viktig del av träningen.

Därmed inte sagt att det är enkelt, det här med att kombinera musik och sin träning. Tvärtom faktiskt. Visst, vi kan för all del vara tacksamma för att 90-talets portabla cd-freestyles med obefintligt skakminne (ett problem dagens kids aldrig kommer kunna relatera till) försvunnit, men därmed inte sagt att det för den sakens skull är problemfritt att få höra sina favoritlåtar till träningspasset. Så, till saken då. Här är några av mina egna högst personliga problem när det kommer till musik och träning.

Oftast har du som tränande atlet inte tillgång till musikanläggningen på ditt lokala gym eller box. Det blir således rätt naturligt att skärma av sig med egna hörlurar, i alla fall om du vill slippa träna till Rix Fm‌ eller Justin Bieber‌ på repeat. Men, var är då hörlurarna? Ja inte fan är dom där du sist trodde du lade dem i alla fall. Om jag skulle fått en krona för varje minut jag slösat bort på att i stigande frustration och PWO-stinnt vansinne leta efter mina hörlurar vore jag nog miljonär vid det här laget. När du så väl lokaliserat dem så kan du ge dig den på att någon busig hustomte/husalf/poltergeist har ägnat mycket av sin tid till att trassla ihop eländet till något som mest liknar en gordisk knut, omöjlig att räta ut.

Som den smarta individ du är så har du försökt lösa trasselproblematiken med ett par trådlösa lurar. Bara för att upptäcka nya dimensioner av elände. Du kan vara mitt uppe i en intensiv wod när lurarna ilsket börjar signalera att du är för långt från telefonen. Samtidigt som du flåsande försöker flytta dig någon meter närmare din väska och telefon brukar lurarnas batteri dessutom bestämma sig för att ge upp. Således har du till slut bara ett par riktigt dyra hörselkåpor på öronen.

Ilsket byter du därför tillbaka till de nu åter ihoptrasslade analoga hörlurarna. Du reflekterar för ett ögonblick över att skaka träningsväskan uppochner, för det måste bo någon sorts sagoväsen där i. Hur fan kan lurarna vara trassliga igen?! I med lurar för att raskt fortsätta passet. Bara för att upptäcka nästa problem. De fastnar i allt. Trasslar in sig i allt som överhuvudtaget går att trassla in sig i. Om du gör en clean så kommer du säkert som amen i kyrkan se din telefon, ivägslungad med hjälp av hörlurarna, försvinna iväg i periferin. Samtidigt som dina öron blir tio procent större och längre av det plötsliga rycket från när hörselsnäckorna lämnar dina öron.

Val av musiksort är självklart något högst individuellt. Vissa gillar att träna till stenhård hårdrock medan andra uppskattar trallvänlig Britney Spears‌ -tuggummi-pop. Vackert så. Problemet uppstår ju när vi i dagens moderna samhälle delar musikaliska uppfinningar så som Spotify‌ . Och medan du tränar och pumpar på som om det gällde livet självt, står måhända din partner hemma i köket. Känner andan falla på för lite musik till matlagningen. Eller så kräver dina barn att få lyssna på Astrid Lindgrens Most Wanted‌ . Och där står du. Kanske laddar du för ett PB i mark. Måhända är du mitt upp i en maxning på två kilometer rodd. Du har valt musik och spellista för ändamålet med en precision som skulle få en vetenskapsman på NASA‌ att avundas dig. Allt klaffar, du är ett med musiken. Och så plötsligt, bryts magin. För i dina öron spelas som genom ett trollslag "Här kommer Pippi Långstrump‌ ". Allt är förbi.

Men låt oss då för ett ögonblick ponera att allt stämmer. Hörlurarna är funna, de håller sig på plats i dina öron och de nära och kära låter din interaktiva spellista vara ifred. Nu finns det väl inget som kan störa, eller hur? Fel. Jag har en träningsspellista som är sammansnickrad med eftertanke. Varje sång finns där av en anledning. Motsatsen till skval-radio, med andra ord. I runda slängar tror jag det rör sig om cirka 400 alster att lyssna till. Men, trots denna melodiösa skatt så finns där aldrig en sång jag verkar vilja lyssna på. Jag kan stå i flera minuter innan min träning och shuffla som en besatt. "Den här då? Nej, det är inget bra. Nästa? Nej, den här suger ju, varför finns den ens i spellistan?! Byt! Den här låten IGEN?! Spotify kan ju f-n inte shuffla på ett normalt sätt!"‌ Och sådär håller det på. Trots att det är jag och jag allena som sammansatt det jag lyssnar på.

Musik är för mig en nödvändighet när jag tränar. Så är det bara. Men som ovan beskrivet är det inte alltid lätt att få lyssna till den musik jag vill höra när det vankas slammer med stål och flås. Detta till trots, det finns få saker som kan få mig på så dåligt humör som när jag upptäcker att jag glömt lurarna hemma, när jag kommer till boxen. Och håll med om att när den där låten dyker upp, den som får just dig att tända till på alla cylindrar med en känsla av att du skulle kunna lyfta berg...då lyfter musiken din träning till nya höjder. Och då spelar minsann inte lite trassel på lurarna någon större roll.

Mer rörelseglädje (och mindre hörlurstrassel!) åt folket!Liknande artiklar
GLAD SOMMAR FRÅN OSS!

Nu tar duon sommarlov från podden och laddar upp inför hösten med nya spännande gäster och samtal. Vi går även igenom frågor som kommit in från er lyssnare.

10 juni 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Pischa & Mange filosoferar rätt från Grekland

Våra poddvärdar diskuterar saker som dykt upp under deras vecka i Grekland. Häng med!

20 maj 2024

Varför lyckas vissa & andra inte?

Magnus & Pischa går igenom deras nycklar och tankar kring varför vissa lyckas med att nå sina mål och andra inte.

13 maj 2024

Your wish is our command!

Ni önskade, de svarar! Vad äter Mange & Pischa och hur går deras filosofi egentligen? Lever de som de lär? Återstår att höra, IN & LYSSNA!

6 maj 2024

Från övervikt till Bikini Fitness!

Sarah Mossfeldt tar sig ur ett kontrollerande förhållande där hon även gått upp en hel del i vikt, revanschen blir bikini fitness. Hör henne berätta om denna omtumlande resa och hur man hittar balansen efter.

29 apr. 2024

Digitalisering av behandling kring barnobesitas, hur går det till?

Malin Ramkloo är den i Sverige som jobbat längst med appen Evira. Ett verktyg som har vuxit sig starkt inom behandling av barnobesitas.

22 apr. 2024

Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023