Don't call it a comeback

Eller förresten: det är precis vad du ska göra. Deadlift Jesus is back!

Andreas Guiance

Patrik ”Deadlift Jesus” Andersson är ett bekant namn för alla som på något sätt är intresserade av styrkesport, eller för den delen lyssnar på halvtramsiga podcasts om träning. [(1)]

En av Sveriges starkaste marklyftare genom tiderna, med ett personligt rekord på 375 kg, och nu för tiden också en av våra mest framgångsrika coacher. Via sitt team har han bland annat coachat fram Freddi Smulter till VM-guld och smått osannolika 400 kg i bänkpress. [(2)]

Patrik i coach-position‌

Men samtidigt började Patrik få bekymmer med den egna träningen. Skador kom, och motivationen sviktade.

– Jag gillar egentligen inte att träna när det inte görs för att tävla, så där hade vi problem ett. Men sedan är hela grejen just samspelet mellan olika saker man gör i livet. Styrkelyft dog lite för mig ett tag när skadorna spökade, och samtidigt bytte jag jobb och stad. Kontentan var att det blev alldeles för mycket‌ , berättar han.

För många skulle nog pressen i att vara känd som en duktig coach också spela in, men Patrik har inte den läggningen. Hans press kommer inifrån.

Jag skiter helt i vad andra anser om mina resultat, utan jag är bara pressad av mig själv. Men den pressen är å andra sidan på 11:an. Och under den här perioden kunde jag liksom inte motivera för mig själv varför jag skulle köra all in med stålet‌ , säger han.

SCHACK MOT SIG SJÄLV
‌ Det finns också en annan faktor som spelar in. Själv är bäste dräng brukar man ju säga, och det ligger väl något i det uttrycket. Men när det handlar om coachning brukar ett rakt motsatsförhållande råda. Den duktige byggarcoachen Anders Lundgren valde exempelvis inför årets satsning att bli coachad av Joakim Hetland – helt enkelt eftersom det är väldigt vanskligt att coacha sig själv.

– Det ligger något i det, menar Patrik. Man har inte samma auktoritet inför sig själv, och jag tycker åtminstone personligen att det är mycket svårare att träna mig själv. Det blir lite som att spela schack mot sig själv.‌

Onekligen är det så att man måste tro på sin coachs ord om träningen ska funka, annars är det lätt att man börjar tumma på programmet och till slut står man med något som bara är en träningsmässig bastard av vad det en gång var. Patrik fyller i:

– Det ingår ett mått av att ”luras” lite i all form av träning eftersom det ju smakar skit rent ut sagt. Som att lägga handen på spisplattan: Vet man redan från början att den är varm är det jävligt svårt att motivera sig att lägga dit handen‌ , säger han.

FÖRBANNAD
‌ Vägen tillbaka var inte okomplicerad, men det som till slut vände skutan var ett visst mått av indignation.

– Jag blev förbannad på mig själv och att jag satt och slösade bort min egen tid. Jag har en chans att skapa objektivt bra resultat, och då är jag skyldig mig själv att ge det ett försök. Och när jag säger försök menar jag inte det där vanliga ”amenjagskaförsökalite…”, utan hundra procent försöka‌ .

Så här förbannad blev han! Dock inte på flickvännen Josephine.‌

Men ska ett hundraprocentigt försök lyckas krävs det att motivationen finns där, och dessutom att det är rätt typ av motivation.

– Jag tycker att folk är lite snett på bollen kring vad motivation är. För mig är det att man gör saker utan att man måste vara övertänd för att de ska bli gjorda. Du borstar till exempel förhoppningsvis tänderna ibland: det krävs ingen superuppladdning för att du ska göra det, helt enkelt eftersom du har en äkta motivation. (Du vill exempelvis få pussas med en skäggig lyftare utan att skämmas för andedräkten.) På samma sätt är det med träning. Det här att dricka maximalt med PWO och musikrunka upp sig för att våga träna i kablarna – det är inte motivation. Det är istället för motivation‌ , konstaterar han.

Vad ska han då med den här nyvunna motivationen till? Eftersom Patrik är en man som alltid har pärmarna sorterade är målen tydliga.

– Mål 1 är att kvala till SM på DM. Mål 2 är att på SM slå vikterna från DM. Mål 3 är att putsa upp mitt svenska rekord. Mål 4 är en gul SM-medalj och mål N är världsrekord i marklyft på minst 400 kilo.‌

Han säger det med en självklarhet som bara en man som inte grinar om nätterna över vad andra ska tycka kan göra. Och just därför finns också chansen att han faktiskt kan lyckas.

Om Patrik lyckas med sina mål kanske han kan unna sig en större bil.‌Liknande artiklar
Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Ett post bänkpress-snack med Josef och Martin

Häng med på ett post bänkpress-snack med Josef och Martin Lindby Åas.

10 apr. 2024

Emil Johansson

Emil Johansson från Umeå Power satsar hårt på styrkelyft. Hör om hur Emil kom in i sporten och hans planer i dagens avsnitt.

29 mars 2024

SM i Bänkpress

Idag får vi höra en sällsynt ambitiös summering av SM i Bänkpress. Klass för klass, vem som vann och med tillhörande kommentar.

27 mars 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Kjell Egil Bakkelund

Kjell Egil Bakkelund är en norsk styrkelyftare som senaste decenniet dominerat styrkelyft i alla former. Idag får vi höra hur det började för Kjell, hur det varit sista året och vad som komma skall!

22 mars 2024

Info kring SM i Styrkelyft & Bänkpress

SM i Klassisk Styrkelyft & Bänkpress går nu i helgen 22–24 mars i Luleå. Magnus Wikström från Luleå AK, som står som arrangör, är idag med för att svara på frågor.

20 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Femfaldige EM-mästaren Emil Norling

Bamsingen Emil hinner precis hem från EM i Kroatien innan han kastas in i ännu en podd. Hör om hur en ilsken vinterkräksjuka nästan fick Emil på fall. Men bara nästan.

18 mars 2024

Lokalt skitsnack

Efter ett error i det ordinarie planerade avsnittet blev det ett inhoppsavsnitt

15 mars 2024

300 kg i marklyft med Troive

Vår kompis Martin Troive ”The Trooper” Ekelund tog nyligen klivet in bland de odödliga – de som dragit 300 kg i marklyft. Hör om hans träning under satsningen och om hans framtida äventyr.

14 mars 2024

Sammanfattning av SM i Sundbyberg

Pga vinterkräksjuka blev det tänkta avsnittet inte av utan istället kommer en liten sammanfattning av SM i Sundbyberg.

13 mars 2024

Världens bästa Gustav Hedlund

Gustav berättar allt kring hans sensationella seger på SBD Powerlifting Championships, vilken gjorde honom till världens bästa styrkelyftare.

7 mars 2024

Mot Bänk-SM med Livia Blomqvist

Livia Blomqvist är junior och har tävlat sedan 2021. Hon ska nu till helgen köra junior-SM i klassisk bänkpress och ett par veckor senare gå upp på senior-SM i bänkpress och styrkelyft.

6 mars 2024

Emelie Ohlin satsar mot alla SM

20-åriga Emelie Ohlin från Umeå började med lyftning 2021 efter sysslat med simning. Hon har nu kört på för fullt och står nu inför flera SM.

1 mars 2024

Mot Bänk-SM med Jonathan Henningsson

Josef Eriksson och Jonathan Henningsson är båda svenska mästare från klass 105 kg respektive 83 kg i fjol. I år möts de båda i klass 93 kg på SM.

28 feb. 2024

Startlistorna ute inför Bänk-SM

Startlistorna för årets SM är ute och idag går vi igenom och tippar vinnare. Vi idag innebär Josef Eriksson och Axel Samuelsson.

21 feb. 2024

Sheffield 2024

Idag pratar Josef Eriksson och Jimmy Karlsson om Sheffield 2024. Vad hände och hur sjukt var allt? Josef och Jimmy reflekterar.

16 feb. 2024

Mot Bänk-SM med Neo Yngström

Neo Yngström är 19 år gammal och kom tvåa vid senior-SM i fjol som 18-åring. Några veckor senare vann han junior-SM och slog då den som vann senior-SM.

14 feb. 2024

Daniel Richter

Idag blir det skrotlyftningssnack med ingen mindre än Daniel Richter från Styrkelabbet/Strengthlog. Josef och Daniel tjatar på vitt och brett både det ena, men framförallt det andra vad gäller styrketräning.

9 feb. 2024

Mot Bänk-SM med Hilma Westerberg

Två veckor före klassiska senior-SM i Luleå är det bänk-sm i för övriga kategorier i Sundbyberg. Där kommer Hilma Westerberg tävla med tröja som senior och även som junior klassiskt.

7 feb. 2024

Vad vi vet om teknik för att minska skaderisken vid styrkelyft?

Styrkelyftaren, fysioterapeuten och forskaren Lars Berglund är efter flera år tillbaka igen som gäst i Tyngre Träningssnack.

7 feb. 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Mot Bänk-SM med Christian Naarttijärvi

Christian Naarttijärvi, som med sin bror driver den växande gymkedjan NPC, är i full träning mot SM i bänkpress.

31 jan. 2024

Gustav Hedlund mot Sheffield

Gustav Hedlund är kanske en av de bästa styrkelyftarna i världen som inte vunnit ett VM. Nu står han inför mästarmötet SBD Sheffield Championships.

26 jan. 2024

Mot Bänk-SM med Matilda Hjälle

Matilda Hjälle är en av de mest talangfulla bänkpressarna vi sett i detta landet, kanske någonsin. Efter mindre än två års tävlande går hon in och vinner VM i bänkpress.

24 jan. 2024

Calle Johansson mot Sheffield

Sommaren 2023 vann Calle VM i styrkelyft och kvalificerade sig för SBD Sheffield Powerlifting Championships.

19 jan. 2024

Mot Bänk-SM med Andreas Henning

Andreas Henning har sedan klassisk lyftning blev en kategori 2010 hört till toppen i bänkpress. Idag pratar vi om hans status just nu.

17 jan. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Vad vill du med 2024?

Vad vill vi vi uppnå med våran träning under 2024? Den frågan ställer Josef idag till Marcus Yngvesson, Thomas Edvinsson och Karl (Kraftkarlos) Malmberg.

12 jan. 2024

Starten av 2024

Vi är i startgroparna av 2024 och många har mål med vill uppnå, inte minst i bänkpress! Idag berättar Josef om sin start på året.

10 jan. 2024

Dra mer i mark 2024

Med Martin Lindby Åas i blir det marklyftssnack! Martin har lyckats dra 330 kg från golvet.

6 jan. 2024