Don't call it a comeback

Eller förresten: det är precis vad du ska göra. Deadlift Jesus is back!

Andreas Guiance

Patrik ”Deadlift Jesus” Andersson är ett bekant namn för alla som på något sätt är intresserade av styrkesport, eller för den delen lyssnar på halvtramsiga podcasts om träning. [(1)]

En av Sveriges starkaste marklyftare genom tiderna, med ett personligt rekord på 375 kg, och nu för tiden också en av våra mest framgångsrika coacher. Via sitt team har han bland annat coachat fram Freddi Smulter till VM-guld och smått osannolika 400 kg i bänkpress. [(2)]

Patrik i coach-position‌

Men samtidigt började Patrik få bekymmer med den egna träningen. Skador kom, och motivationen sviktade.

– Jag gillar egentligen inte att träna när det inte görs för att tävla, så där hade vi problem ett. Men sedan är hela grejen just samspelet mellan olika saker man gör i livet. Styrkelyft dog lite för mig ett tag när skadorna spökade, och samtidigt bytte jag jobb och stad. Kontentan var att det blev alldeles för mycket‌ , berättar han.

För många skulle nog pressen i att vara känd som en duktig coach också spela in, men Patrik har inte den läggningen. Hans press kommer inifrån.

Jag skiter helt i vad andra anser om mina resultat, utan jag är bara pressad av mig själv. Men den pressen är å andra sidan på 11:an. Och under den här perioden kunde jag liksom inte motivera för mig själv varför jag skulle köra all in med stålet‌ , säger han.

SCHACK MOT SIG SJÄLV
‌ Det finns också en annan faktor som spelar in. Själv är bäste dräng brukar man ju säga, och det ligger väl något i det uttrycket. Men när det handlar om coachning brukar ett rakt motsatsförhållande råda. Den duktige byggarcoachen Anders Lundgren valde exempelvis inför årets satsning att bli coachad av Joakim Hetland – helt enkelt eftersom det är väldigt vanskligt att coacha sig själv.

– Det ligger något i det, menar Patrik. Man har inte samma auktoritet inför sig själv, och jag tycker åtminstone personligen att det är mycket svårare att träna mig själv. Det blir lite som att spela schack mot sig själv.‌

Onekligen är det så att man måste tro på sin coachs ord om träningen ska funka, annars är det lätt att man börjar tumma på programmet och till slut står man med något som bara är en träningsmässig bastard av vad det en gång var. Patrik fyller i:

– Det ingår ett mått av att ”luras” lite i all form av träning eftersom det ju smakar skit rent ut sagt. Som att lägga handen på spisplattan: Vet man redan från början att den är varm är det jävligt svårt att motivera sig att lägga dit handen‌ , säger han.

FÖRBANNAD
‌ Vägen tillbaka var inte okomplicerad, men det som till slut vände skutan var ett visst mått av indignation.

– Jag blev förbannad på mig själv och att jag satt och slösade bort min egen tid. Jag har en chans att skapa objektivt bra resultat, och då är jag skyldig mig själv att ge det ett försök. Och när jag säger försök menar jag inte det där vanliga ”amenjagskaförsökalite…”, utan hundra procent försöka‌ .

Så här förbannad blev han! Dock inte på flickvännen Josephine.‌

Men ska ett hundraprocentigt försök lyckas krävs det att motivationen finns där, och dessutom att det är rätt typ av motivation.

– Jag tycker att folk är lite snett på bollen kring vad motivation är. För mig är det att man gör saker utan att man måste vara övertänd för att de ska bli gjorda. Du borstar till exempel förhoppningsvis tänderna ibland: det krävs ingen superuppladdning för att du ska göra det, helt enkelt eftersom du har en äkta motivation. (Du vill exempelvis få pussas med en skäggig lyftare utan att skämmas för andedräkten.) På samma sätt är det med träning. Det här att dricka maximalt med PWO och musikrunka upp sig för att våga träna i kablarna – det är inte motivation. Det är istället för motivation‌ , konstaterar han.

Vad ska han då med den här nyvunna motivationen till? Eftersom Patrik är en man som alltid har pärmarna sorterade är målen tydliga.

– Mål 1 är att kvala till SM på DM. Mål 2 är att på SM slå vikterna från DM. Mål 3 är att putsa upp mitt svenska rekord. Mål 4 är en gul SM-medalj och mål N är världsrekord i marklyft på minst 400 kilo.‌

Han säger det med en självklarhet som bara en man som inte grinar om nätterna över vad andra ska tycka kan göra. Och just därför finns också chansen att han faktiskt kan lyckas.

Om Patrik lyckas med sina mål kanske han kan unna sig en större bil.‌



Liknande artiklar
Effekter från 12 månader med periodisk fasta och styrketräning

För något år sedan skrev jag en artikelserie här på Tyngre om periodisk fasta och andra former av längre fasta. Här är vad lite nyare forskning kommit fram till.

Jacob Gudiol

10 dec. 2024

Tips och trix på gymmet – Knäsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

5 dec. 2024

Finns det några fördelar med kreatin för konditionsidrottare?

Wille och Jacob svarar på lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

4 dec. 2024

Emil Norling rider igen

Emil Norling är tillbaka i podden ännu en gång! Denna gång inte efter något pampigt mästerskap utan snarare sjuksängen

29 nov. 2024

Fundera alltid på varför du väljer en viss typ av träning

Jacob och Wille diskuterar fysträning för kampsportare i avsnitt 472 av Tyngre Träningssnack.

27 nov. 2024

Jonathan Söderling – Mirakelmannen

Jonathan Söderling är en av de mest lyssnade gästerna i Tyngre Kraftsport. Nyligen tävlade han och slog PB i böj, mark och total.

15 nov. 2024

Återgång till träning efter ett längre uppehåll

Lyssnarfrågor i Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar hur du på ett bra sätt kan återgå till träning efter ett längre uppehåll, både de som varat i någon vecka och de som har varat i flera månader.

13 nov. 2024

Poledance – tuffare än man kanske tror

Vi träffar Marcus Elsberg, som förutom att driva gymmet Revive Kristianstad även är svensk mästare i Poledance

7 nov. 2024

Avsluta

Detta blir sista avsnittet för nu av Tyngre Bänkpress. Podden var tänkt och menad att komma med info om och runt bänkpress samt att prata med bänkpressare kring mästerskap.

6 nov. 2024

Alpin utförsåkning med Mathias Moberg

Jacob och Wille diskuterar alpin utförsåkning tillsammans med Mathias Moberg, fystränaren för herrlandslaget i alpin utförsåkning.

6 nov. 2024

Magda tillbaka!

Vår evige favorit Magdalena Kowalczyk gästar oss för att bland annat prata om Sweat Equity. Vi snackar också träning, samhällsnytta och om life hack.

4 nov. 2024

Marcus Yngvesson

Idag avverkar Josef och Marcus Yngvesson mer än du hinner med att registrera.

1 nov. 2024

När blir man för fet under en bulk?

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 468 av Tyngre Träningssnack. Denna gång diskuteras bland annat viktuppgång när man försöker lägga på sig muskler.

30 okt. 2024

Manne Forssberg om Pappapodden

Härligt och som vanligt utlämnande samtal med Manne.

28 okt. 2024

Anna om förändringen på Gymmet

Kompisen Anna Stålnacke berättar mer om hur och varför Gymmet väljer att sälja flera av sina anläggningar.

24 okt. 2024

Handledslindor och bänkpress-studier

När är det läge att se och anpassa sin träning till en studie och när ska det bara få vara statistik på ett papper? Det säger Josef sitt om idag.

23 okt. 2024

Mattias Reck om livet och träningen som elitcyklist

Proffscyklisttränaren Mattias Reck är tillbaka i Tyngre Träninssnack. I detta avsnitt diskuterar vi bland annat säsongen som har gått för Lidl Trek och utvecklingen inom cykelsporten de senaste åren.

23 okt. 2024

Josef Eriksson

I avsnitt 304 tar vi en sittning med bänkpressexperten Josef Eriksson. Vi dissekerar övningen i detalj och diskuterar alltifrån vanliga misstag till olika sätt som man kan förbättra sin bänkpress.

19 okt. 2024

Rasmus Mirblom inför Järnvägspressen

Idag snackar vi igen med Rasmus Mirblom som i slutet av sommaren vann EM i utrustad bänkpress, supertungvikten.

16 okt. 2024

Tips och trix på gymmet – Axelsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

10 okt. 2024

Problemet med de flesta studier som säger sig hitta non-responders

Jacob och Wille diskuterar i det här avsnittet hur slump och variation kan göra att man felaktigt tror sig ha hittat så kallade non-responders i studier.

9 okt. 2024

Hösten 2024

Hösten sprider sig över hela landet och vi går in i slutet av året. Idag snackas om hur det ser ut i sammandraget för elitserien i bänkpress samt lite om och runt Järnvägspressen 2024.

9 okt. 2024

Föreningsliv med Johanna Barvelid

Vi snackar ledarskap och drivkrafter inom föreningslivet med Johanna Barvelid, en av grundarna till den tidigare Styrkebyrån.

7 okt. 2024

Freddi Smulter

I dagens avsnitt drabbar Josef samman med kanske den största bänkpresslegenden, Freddi Smulter.

2 okt. 2024

Vésteinn Hafsteinsson om olympiska kastidrottares träning

Äntligen är Vésteinn Hafsteinsson tillbaka i podden för att berätta mer om hur han tränat sina kastidrottare.

2 okt. 2024

Styrkelyft: Sofia Kollenhag

Sofia Kollenhag har varit på Malta och tävlat på Western European Powerlifting Championships där hon vann och slog nytt svenskt rekord i knäböj.

27 sep. 2024

Catching up med Kalle

Vi snackar med den evige favoriten Kalle Zackari Wahlström, som berättar om både den nyfunna träningsgnistan, nya tv-program och den egna kollektionen av kläder och annat kul.

26 sep. 2024

Betydelsen av biologisk mognad inom talangutveckling

En av våra favoritgäster, Tommy Lundberg, är tillbaka och denna gång tar vi upp två ämnen som vi varit inne lite på även i tidigare avsnitt, talangutveckling och könsindelning inom idrotten.

25 sep. 2024

Hallsbergs AK på Bänk-DM

Det var bänkpress-DM i Västra Svealands Styrkelyftförbund och Josef tillsammans med Andreas Henning, Neo Yngström och Jonathan Eriksson summerar kort och gott sin träning inför tävlingen.

18 sep. 2024

Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Vad är hårt belastande träning och varför orkar kroppen bara så lite av det?

Jacob och Wille diskuterar balansen mellan träning och återhämtning i avsnitt 459 av Tyngre Träningssnack.

28 aug. 2024

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga dominerar i avsnitt 458 av Tyngre Träningssnack.

21 aug. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024