Don't call it a comeback

Eller förresten: det är precis vad du ska göra. Deadlift Jesus is back!

Andreas Guiance

Patrik ”Deadlift Jesus” Andersson är ett bekant namn för alla som på något sätt är intresserade av styrkesport, eller för den delen lyssnar på halvtramsiga podcasts om träning. [(1)]

En av Sveriges starkaste marklyftare genom tiderna, med ett personligt rekord på 375 kg, och nu för tiden också en av våra mest framgångsrika coacher. Via sitt team har han bland annat coachat fram Freddi Smulter till VM-guld och smått osannolika 400 kg i bänkpress. [(2)]

Patrik i coach-position‌

Men samtidigt började Patrik få bekymmer med den egna träningen. Skador kom, och motivationen sviktade.

– Jag gillar egentligen inte att träna när det inte görs för att tävla, så där hade vi problem ett. Men sedan är hela grejen just samspelet mellan olika saker man gör i livet. Styrkelyft dog lite för mig ett tag när skadorna spökade, och samtidigt bytte jag jobb och stad. Kontentan var att det blev alldeles för mycket‌ , berättar han.

För många skulle nog pressen i att vara känd som en duktig coach också spela in, men Patrik har inte den läggningen. Hans press kommer inifrån.

Jag skiter helt i vad andra anser om mina resultat, utan jag är bara pressad av mig själv. Men den pressen är å andra sidan på 11:an. Och under den här perioden kunde jag liksom inte motivera för mig själv varför jag skulle köra all in med stålet‌ , säger han.

SCHACK MOT SIG SJÄLV
‌ Det finns också en annan faktor som spelar in. Själv är bäste dräng brukar man ju säga, och det ligger väl något i det uttrycket. Men när det handlar om coachning brukar ett rakt motsatsförhållande råda. Den duktige byggarcoachen Anders Lundgren valde exempelvis inför årets satsning att bli coachad av Joakim Hetland – helt enkelt eftersom det är väldigt vanskligt att coacha sig själv.

– Det ligger något i det, menar Patrik. Man har inte samma auktoritet inför sig själv, och jag tycker åtminstone personligen att det är mycket svårare att träna mig själv. Det blir lite som att spela schack mot sig själv.‌

Onekligen är det så att man måste tro på sin coachs ord om träningen ska funka, annars är det lätt att man börjar tumma på programmet och till slut står man med något som bara är en träningsmässig bastard av vad det en gång var. Patrik fyller i:

– Det ingår ett mått av att ”luras” lite i all form av träning eftersom det ju smakar skit rent ut sagt. Som att lägga handen på spisplattan: Vet man redan från början att den är varm är det jävligt svårt att motivera sig att lägga dit handen‌ , säger han.

FÖRBANNAD
‌ Vägen tillbaka var inte okomplicerad, men det som till slut vände skutan var ett visst mått av indignation.

– Jag blev förbannad på mig själv och att jag satt och slösade bort min egen tid. Jag har en chans att skapa objektivt bra resultat, och då är jag skyldig mig själv att ge det ett försök. Och när jag säger försök menar jag inte det där vanliga ”amenjagskaförsökalite…”, utan hundra procent försöka‌ .

Så här förbannad blev han! Dock inte på flickvännen Josephine.‌

Men ska ett hundraprocentigt försök lyckas krävs det att motivationen finns där, och dessutom att det är rätt typ av motivation.

– Jag tycker att folk är lite snett på bollen kring vad motivation är. För mig är det att man gör saker utan att man måste vara övertänd för att de ska bli gjorda. Du borstar till exempel förhoppningsvis tänderna ibland: det krävs ingen superuppladdning för att du ska göra det, helt enkelt eftersom du har en äkta motivation. (Du vill exempelvis få pussas med en skäggig lyftare utan att skämmas för andedräkten.) På samma sätt är det med träning. Det här att dricka maximalt med PWO och musikrunka upp sig för att våga träna i kablarna – det är inte motivation. Det är istället för motivation‌ , konstaterar han.

Vad ska han då med den här nyvunna motivationen till? Eftersom Patrik är en man som alltid har pärmarna sorterade är målen tydliga.

– Mål 1 är att kvala till SM på DM. Mål 2 är att på SM slå vikterna från DM. Mål 3 är att putsa upp mitt svenska rekord. Mål 4 är en gul SM-medalj och mål N är världsrekord i marklyft på minst 400 kilo.‌

Han säger det med en självklarhet som bara en man som inte grinar om nätterna över vad andra ska tycka kan göra. Och just därför finns också chansen att han faktiskt kan lyckas.

Om Patrik lyckas med sina mål kanske han kan unna sig en större bil.‌



Liknande artiklar
Alla kör bänkpress

Efter ett måndagspass på Hallsbergs AK sätter sig Josef ner tillsammans med klubbkompisarna Steven, Robert och Jonathan för att diskutera.

25 juli 2024

Att jobba med träning – Unni berättar

Vi träffar coachen Unni Lundblom som tagit steget från att tävla i fitness till att hjälpa andra att komma i form.

25 juli 2024

Gustav Hedlund mot framtiden

Gustav Hedlund har sen 2015 när han kom in i styrkelyft gjort ett starkt avtryck. Nu har han vunnit alla kategorier på mästerskap han ställt upp inom.

19 juli 2024

Alex Danielsson gästar om träning efter 45

Jossan tog sommarlov, så detta avsnitt gästas av Alex Danielsson. De pratar om deras favoritställe, Vemdalen, och njuter av lite fredagsmys med champagne.

19 juli 2024

Sommarhälsa med Carina

Carina gästar podden och delar med sig av tips och trix för att undvika att helt tappa form och livslust under semesterns alla lediga stunder.

18 juli 2024

Varför EMG kan lura dig efter aktiveringsövningar

Jacob och Wille diskuterar några vanliga missförstånd när det gäller att diskussioner och tolkningar av data relaterat till träning och hälsa.

17 juli 2024

Juniorer mot EM

Jonathan Henningsson, Axel Samuelsson och Emil Lundgren debuterade samtidigt i bänkpresslandslaget vid VM 2021. Sedan dess har de tävlat i lag som juniorer flera gånger.

17 juli 2024

Styrkelyft: Lyftarfilosofi med Alba Boström

Vi träffar lyftarstjärnan Alba Boström och pratar om allt kring träningsfilosofi, självbild och vikten av att hålla distans till sig själv på flaket.

11 juli 2024

Hilma Westerberg mot EM 2024

Hilma Westerberg har senaste åren toppat listorna på tävlingar och instagramvisningar för bänkpress. Efter att ha vunnit EM som junior och ungdom väljer hon nu att tävla som senior på EM endast 20 år gammal.

10 juli 2024

Åland Sport Week

Då var Åland Sport Week över med bänkpresstävling i fokus!

3 juli 2024

Jeremy Hoornstra

Jeremy Hoornstra är en amerikansk bänkpressare som hållit ett så kallat "all time world record" (rekord oavsett förbund) i tre klasser samtidigt.

26 juni 2024

VM i Styrkelyft hittills

VM i Styrkelyft är igång och halva tävlingen har löpt. Flera svenskar har redan tävlat.

21 juni 2024

Inför VM i Styrkelyft

VM i styrkelyft står runt hörnet! Sverige skickar sex lyftare till Litauen, fyra herrar och två damer.

7 juni 2024

Johan Flodin om rodd och arbete på SOK

Johan Flodin från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) gästar Jacob och Wille i Tyngre Träningssnack för att berätta om sin karriär och nuvarande arbete.

5 juni 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Bänkpress-VM 2024 börjar NU!

Bänkpress-VM 2024 börjar NU! Tävlingen äger rum på andra sidan pölen i the Lone Star State, Texas och dess huvudstad Austin.

22 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Axel Isberg

Axel Isberg gjorde sin andra utrustade styrkelyftstävling på junior-EM – och vann!

17 maj 2024

Åland Sport Week

Den 29 juni är det bänkpresstävling på Åland. På torget i Mariehamn genomförs Åland Sport Weeks bänkpresstävling och SFI-Mästerskapen i bänkpress.

15 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Bänkfantomen Håkan Reher

Håkan Reher är 37 år från Härnösand och svensk mästare och rekordhållare i klass -93 kg.

8 maj 2024

Jacob Nilsson

Jacob Nilsson är 21 år gammal från Falkenberg och har just vunnit junior-SM i styrkelyft.

3 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024

Star Wars, Bänkpress och Doping

Idag är det lite löst snack runt denna veckan.

1 maj 2024

Inför Bänk-VM med Annika Zelander, Vilma Olsson och Matilda Hjälle

Efter mat och träning satte sig fyra av de som ska tävla på VM i bänkpress ner. Det blir prat om träningen som varit och träningen som skall komma.

24 apr. 2024

Bänkpressdemonen Joshua Baker

Bänkpressdemonen Joshua Baker a.k.a. The Gym Reaper, gästar podden.

20 apr. 2024

Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Ett post bänkpress-snack med Josef och Martin

Häng med på ett post bänkpress-snack med Josef och Martin Lindby Åas.

10 apr. 2024

Emil Johansson

Emil Johansson från Umeå Power satsar hårt på styrkelyft. Hör om hur Emil kom in i sporten och hans planer i dagens avsnitt.

29 mars 2024

SM i Bänkpress

Idag får vi höra en sällsynt ambitiös summering av SM i Bänkpress. Klass för klass, vem som vann och med tillhörande kommentar.

27 mars 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024