I avsnitt 40 av Hälsoveckan by Tyngre fokuserar vi på tre olika ämnen. Första ämnen är förra veckans rubriker kring att 6000 raska steg om dagen ger dig optimala hälsoeffekter från fysisk aktivitet. Det här baseras på en mindre studien från GIH där man har undersökt människor som promenerar till och från sitt arbete.

Medan de gick en sådan tur så mätte man saker som deras energiförbrukning, ansträngning och antalet steg och sedan har forskarna jämfört dessa värden med den epidemiologiska forskning som finns kring fysisk aktivitet och långsiktig hälsa.

Efter det här så berättar Linnea om en av hennes egna studier som precis blivit avslutad där de har gjort en systematisk översikt på huruvida tillskott av omega-3 under graviditeten eller i samband med amning kan påverka barnets risk att utveckla astma eller astmaliknande symptom.

Till sist diskuterar vi kort en ny stor RCT där man har undersökt om ett tillskott av torskleverolja kan minska risken för att få covid-19 eller någon annan typ av infektion i övre luftvägarna. Torskleverolja innehåller både vitamin-D och omega-3 som båda är populära tillskott för sig själv.

Är verkligen 6000 raska steg om dagen optimalt för hälsan? :

  • 00:00:00 Introsnack och funderar kring grundutbildningen till fysioterapeut och dietist
  • 00:07:49 Därefter – är 6000 steg från raska promenader optimalt för hälsan?
  • 00:39:41 Fortsättningsvis diskuteras Linneas nya översiktsartikel på omega-3 till gravida och risk för astma hos barnet
  • 00:55:54 En stor RCT på torskleverolja visar på ingen effekt på förkylningssymptom

Här laddar du ner avsnittet Är verkligen 6000 raska steg om dagen optimalt för hälsan? som mp3: Avsnitt 40

Till sist: mer om Hälsoveckan by Tyngre


Photo by Harsh Gupta on Unsplash