Avsnitt 176 är här och åter är den fantastiska smärtläkaren, Karsten Ahlbeck, som vi snart kanske vågar kallas Tyngre Rehabs husdoktor (åtminstone om Erwin fick välja). Erwin och Karsten pratar denna gång om smärtfarmakologi. Närmare bestämt vilka läkemedel som passar för vilken typ av smärta man har.

I avsnitt 171 pratar Karsten om de olika typerna av smärta man kan ha. Så lyssna gärna på det avsnittet först för att få bättre grepp om vad som sägs i detta avsnitt. Vilka läkemedel är bra vid vävnadssmärta (nociceptiv smärta), nervsmärta (neuropatisk smärta) och vid långvarig smärta (i vissa sammanhang benämnd som nociplastisk smärta)?

Alvedon, NSAID, opiater, antiepileptiska och antidepressiva – vad funkar och varför ska man inte bara ta läkemedel för sin smärta? Trevlig lyssning!

Läkemedel vid olika typer av smärta med Karsten Ahlbeck:

Du laddar ner avsnittet “Läkemedel vid olika typer av smärta med Karsten Ahlbeck” direkt till din enhet här.

  • För att veta mer om Karsten och det han gör se hans hemsida karstenahlbeck.com
  • ’Överlista smärtan’ av Karsten Ahlbeck & Carin Hjulström hittar du på Adlibris / Bokus / Apotea med flera. Den finns också som ljudbok på exempelvis Storytel och Bookbeat.
  • Karstens podcast ’Outsmart the pain’ finner du överallt där du hittar podcasts.

För att stötta vår podcast på ett enkelt sätt, ta del av vårt samarbete med utbildningsplattformen TrustMe-Ed och deras prenumerationserbjudande:

Följ Tyngre Rehab och värdarna på Instagram: @TyngrerehabDaniel AndréassonKenneth FärnqvistErwin Lindén och Oskar Ek.

Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts eller där du lyssnar på den. Lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.


Photo by Roberto Sorin on Unsplash