Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

Vi får bland annat höra om arbetet med att ta fram de nya riktlinjerna för fysisk aktivitet som WHO presenterade för något år sedan och vad observationsstudierna som finns idag visar på när det gäller hälsoeffekter från för mycket stillasittande.

Vi kommer också in en hel del på den nyare forskningen som har kommit på antalet steg per dag och hälsoutfall. Förr fanns det ingen egentlig data på hur många steg människor brukade ta och hur det korrelerar med hälsa. Men med bättre accelerometrar så har forskare kunnat börja samla in mer objektiv data på hur mycket människor rör på sig varje dag vilket gör att vi idag börjar få en bättre bild av hur antalet steg per dag verkar påverka risken för ohälsa.

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa:

  • 00:00:00 Vårt kortaste intro någonsin
  • 00:01:52 Ulf Ekelund är tillbaka i podden
  • 00:09:18 Framtagandet av de nya rekommendationerna för fysisk aktivitet
  • 00:15:36 Det svenska ordet stillasittande är en dålig översättning av sedentary
  • 00:19:00 Det är ganska dåligt studerat vilket som är det bästa sättet att ge råd
  • 00:23:56 De nya råden tar inte hänsyn till om den fysiska aktiviteten utförs i block längre än tio minuter
  • 00:28:36 Är det dags att officiellt börja ge råd i antalet steg per dag
  • 00:34:32 Om man når upp till råden för fysisk aktivitet så verkar inte stillasittande ha negativa effekter
  • 00:40:08 Det finns idag ganska sparsamt med data på hur korta avbrott från stillasittande påverkar hälsan
  • 00:48:54 Betydelsen av intensitet för hälsoutfall
  • 00:57:14 Är infografiken från WHO menad att visa någon form av hierarki i råden?
  • 01:03:42 Greppstyrka och VO2max förutsäger ohälsa men orsakssambandet är oklart
  • 01:07:29 Problemet med att utföra långsiktiga RCTs på träning hos tidigare inaktiva
  • 01:13:32 Varför Ulf tror att fysisk aktivitet har stor betydelse för ett friskt liv
  • 01:20:08 Ju bättre mediciner vi får mot metbola problem desto mindre effekt lär fysisk aktivitet få på livslängd
  • 01:23:28 Vi har flera troliga mekanismer och ett konsekvent mönster i observationsstudier
  • 01:27:07 Det finns även ett tydligt dosförhållande

Här laddar du ner avsnittet "Ulf Ekelund - Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa" som mp3: Avsnitt 425

Mer om Träningssnack

RSS: http://traningssnack.libsyn.com/rss


Liknande podcasts
Talangutveckling del 2 - Specialisering och multidrottande

Debatten om hur unga idrottare bäst utvecklas har tagit fart i Sverige de senaste åren. I detta andra avsnitt av vår serie om talangutveckling dyker vi ner i frågan om tidig specialisering kontra multiidrottande – och vad forskningen egentligen säger.

25 juni 2025

Jacob om dagsläget

Jacob Gudiol gästar podden för att nyktert men smådeppigt dissekera det växande informationsmörkret – från konspirationsteorier till medvetna feltolkningar och rena lögner.

24 juni 2025

Sommaren, kroppen & rutinerna, sista avsnittet för säsongen!

I säsongens sista avsnitt pratar Pischa och Mange om kropp, sommar och självkänsla – varför värmen ofta triggar kroppsfokus och hur man kan möta det med snällhet i stället för krav. Pischa delar också öppet om hur graviditeten påverkat relationen till kroppen och självet.

24 juni 2025

Talangutveckling del 1 - potential, nivåindelning och selektering

Hur hittar vi framtidens stjärnor – och riskerar vi att sålla bort dem för tidigt? I första delen av en serie om talangutveckling diskuterar Jacob och Wille selektering, nivåindelning och hur resurserna bäst fördelas inom svensk idrott.

18 juni 2025

Livedebatter funkar inte om ena parten inte bryr sig om fakta

Hur gick det egentligen när Fredrik Nyström mötte en expert i TV4:s Efter Fem? I veckans avsnitt följer vi upp joggningsdebatten och visar varför fakta och vetenskap inte alltid vinner i livesändning.

17 juni 2025

Studier på kött är bara positiva när industrin sponsrar dem

Hur påverkar sponsorn forskningsresultaten om rött kött? I veckans avsnitt djupdyker vi i en NY Times-artikel om industrins påverkan på nutritionstudier – och i en minst sagt svag dietgranskning från DN.

9 juni 2025

Finns det hälsofördelar med mer akrobatisk träning?

I avsnitt 499 av Tyngre Träningssnack besvarar Jacob och Wille lyssnarfrågor om allt från foam rolling och skärmtid till teknisk träning och hälsosamt åldrande. Dessutom bjuds det på poddtips inför sommaren.

6 juni 2025

Bättre prognos med träning för patienter med koloncancer

Fysisk aktivitet förbättrar överlevnaden vid koloncancer – det visar en ny banbrytande studie som diskuteras i veckans avsnitt av Hälsoveckan by Tyngre. Dessutom: hjälper trafikljusmärkning verkligen människor att välja bättre mat i lunchkön?

3 juni 2025

Säkrast är att hålla sig till promenader

I veckans avsnitt rasar vi över påståendet att det skulle vara farligt att springa fem kilometer – något som nyligen lyftes i TV4 Nyhetsmorgon. Dessutom snackar vi menscykel, motivationsdippar och peppar inför Stockholm Marathon!

30 maj 2025

Mounjaro vs Wegovy

I avsnitt 172 av Hälsoveckan by Tyngre dyker Jacob och Erik ner i färska resultat från den första direkta jämförelsen mellan fetmamedicinerna Mounjaro och Wegovy (Ozempic). Studien visar tydliga fördelar för Mounjaro, och Erik delar dessutom insikter från en aktuell fetmakonferens där ännu opublicerade data diskuterades.

20 maj 2025

Hur stark bör man vara i benen för att klara sig bra i livet?

När är det viktigast att prioritera styrka framför kondition för hälsan? I det här avsnittet av Tyngre Träningssnack dyker Wille och Jacob ner i den frågan – och tar även upp träning vid artros samt hur snabbt VO2max påverkas av några veckors inaktivitet.

14 maj 2025

En genomgång av Sveriges nya kostråd

Erik och Jacob dyker ner i Livsmedelsverkets nya kostråd och ger sina reflektioner kring vad svenskarna nu rekommenderas att äta mer – och mindre – av. I avsnittet diskuteras allt från frukt och fullkorn till kött, fett och alkohol.

13 maj 2025

Magda med ny serie!

I den nya programserien Sweat Equity undersöker Magdalena Kowalczyk hur fysisk träning kan skapa glädje och samhörighet bland framgångsrika personer.

12 maj 2025

Salt för prestation och (o)hälsa

Jacob och Wille reder ut vätskebalans, saltintag och vanliga myter kring hur mycket du bör dricka – både i vardagen och under träning.

7 maj 2025

Flickor och idrottande under puberteten

Flickors kroppar förändras tidigt men får inte samma fysiska skjuts som pojkars under puberteten. Den här artikeln förklarar varför det är avgörande att förstå biologisk mognad och varför styrketräning tidigt kan göra stor skillnad för både prestation och skadeprevention.

Jacob Gudiol

6 maj 2025

Zon 2 träning - vad är det och hur gör du det i praktiken?

Wille tog fram en lyssnarfråga kring betydelsen av att hålla sig inom rätt zon under ett helt träningspass och det hela mynnade ut i en knapp timme lång diskussion kring zon 2 träning.

30 apr. 2025

Ozempic i dricksvattnet och/eller förändra samhället för folkhälsan

Erik och Jacob diskuterar två debattartiklar denna vecka. Först ut är en artikel i Aftonbladet av Fanny Nilsson med titeln ”Är det lösningen – ska alla ta Ozempic nu?” där hon tar upp det positiva med att det finns fetmamediciner samtidigt som hon kritiserar politiker och samhället för att det inte sker några förändringar av miljön som påverkar så många människor negativt när det gäller hälsa.

29 apr. 2025

Det senaste kring motstånd mot trötthet inom konditionsidrott

Wille, och till en liten del även Jacob, tar med dig på en tur kring den senaste forskningen runt motstånd mot trötthet, eller Physiological Resilience som det kallades i en ny översiktsartikel som diskussionen utgår ifrån.

23 apr. 2025

En traditionell afrikansk diet mot en västerländsk diet

Två snabbare ämnen hanteras i avsnitt 168 av Hälsoveckan by Tyngre. Först ut är nyheten om att Kevin Hall har valt att säga upp sig på NIH efter att han upplevt påtryckningar och vad han själv anser vara censur från de som numera styr NIH och HHS i USA...

22 apr. 2025

Utan mål, vem är jag i min träning då?

I det här avsnittet pratar vi om något många av oss funderat på, får man träna bara för att det är kul? Måste det alltid finnas ett tydligt mål, eller får träningen bara vara en del av livet, utan press och prestation?

21 apr. 2025

Missförstånd vid tolkningen av studieresultat

Jacob och Wille diskuterar uttrycket statistiskt signifikant och vad det innebär om något blir signifikanta kontra icke signifikant.

16 apr. 2025

Lean Mass Hyperresponders och ökad risk för hjärtsjukdom

Jacob och Erik diskuterar två ämnen som veckan som gått. Först ut är en studie på dieter och endometrios som blev omskriven i flera medier förra veckan men där samtliga artiklar inte nämnde svagheterna i metoden som användes.

15 apr. 2025

Sjukvården bör bara arbeta förebyggande när det är bevisat att det fungerar

Jacob och Wille gästas denna vecka av allmänläkaren och forskaren Minna Johansson. Minna har de senaste åren fört en kamp för alla allmänläkare i Sverige för att de ska få lägga vårdens resurser på saker som är bevisat att faktiskt hjälpa deras patienter på ett effektivt vis samtidigt som det ökar chanserna för att den del de får av våra skattepengar ska räcka till.

9 apr. 2025

Akutlösning för att behålla träningsrutinen

Vi rekommenderar att upprätthålla träningen även under hektiska arbetsveckor genom så korta pass som fem minuter – sådana träningsstunder är en metod för att bibehålla både fysisk och mental hälsa under tidspress.

4 apr. 2025

Oscar rapporterar från träningslägret i Madrid

Titelmatchen för Oscar Ahlin inom WBF kommer allt närmare. Oscar berättar här om känslan under det pågående träningslägret i Madrid. Vi får även en kort pratstund med hans fru Saida om hur det verkligen är att leva med en proffsboxare.

3 apr. 2025

När du inte kan bevisa en effekt så kan du alltid snacka mekanismer

Ämnena denna vecka i Hälsoveckan by Tyngre är Body Roundness Index och sötningsmedlet sukralos påverkan på hunger.

1 apr. 2025

Hälsoinfluensern som får sina råd från Bahlon, en ande från en annan dimension

Denna vecka diskuterar Jacob och Erik periodisk fasta med olika ätfönster och hur Joseph Mercola idag mestadels verkar styras av ett medium som påstår sig kunna mediera en ande vid namn Bahlon.

25 mars 2025

Kaffet från kaffemaskinen på jobbet kan försämra dina blodfetter

Tre ämnen står på agendan i dagens avsnitt av Hälsoveckan by Tyngre!

16 mars 2025

Forskning på styrketräning för barn innan och under puberteten

Jacob och Wille gästas av forskaren Daniel Jansson i dagens avsnitt av Tyngre Träningssnack. Daniel har erfarenhet som fystränare inom lagidrotten men de senaste åren så har han varit uppe i Umeå och forskat på framför allt styrketräning av barn med fokus på barn innan puberteten.

11 mars 2025

Ändra din berättelse – Ändra ditt liv (och din hälsa)

Hur ofta fastnar vi i berättelser om oss själva som håller oss tillbaka? "Jag har dålig karaktär", "Jag kan aldrig hålla en diet", eller "Jag är bara en sån som inte gillar träning". Men vad händer om vi börjar ifrågasätta de här berättelserna?

8 mars 2025

Är det hälsosamt med högre BMI när man blir äldre?

Jacob och Erik diskuterar Fredrik Nyströms medverkan i Nyhetsmorgon på söndagen där han som vanligt har med sig en lista med saker som går emot gängse hälsoråd där han sen självsäkert påstår att det är precis tvärt om.

4 mars 2025

Erik är Årets Allmänbildare 2025!

Härligt snack med Erik Dunåker som nyligen röstades fram till Årets Allmänbildare 2025! Vi pratar om drivkraften bakom hans arbete och hur hans profil och kommunikation anpassats för att nå även tvivlarna.

24 feb. 2025

Du kan alltid hitta en studie som stödjer din sak

Erik, åtets allmänbildare, och Jacob diskuterar denna vecka två olika nyhetsartiklar.

18 feb. 2025