I veckans avsnitt av Tyngre Rubriker diskuteras flera heta ämnen just nu. Först får du höra om tidig specialisering inom idrotten och vad forskningen idag har visat kring detta kontroversiella ämne. Blir idrottare bättre om de börjar träna mycket på en idrott tidigt eller är det bättre att syssla med flera idrotter fram tills mitten av tonåren ungefär för att sedan försöka börja fokusera på endast en sport?

Efter det diskuteras D-vitamin som kosttillskott. Från att ha visat på intressanta resultat i djurförsök och mer eller mindre konstans korrelera med negativa saker inom epidemiologin så har det på senare år dykt upp fler och fler väldigt stora interventionsstudier där man i princip inte sett några effekter alls. Hur ska denna data tolkas egentligen?

Efter det så diskuteras problemet med att många nutritionsstudier inte blir rapporterade som de borde i större tidskrifter. Forskarna har ofta sagt att de ska undersöka en sak för att sedan rapportera någonting annat i själva studien.

Till sist tar vi upp förra veckans avsnitt av Vetenskapens Värld där de visade ett reportage kring tarmbakterierna som verkade lova väldigt mycket kring framtiden.

Medverkar i panelen gör Robin Fondberg, Jacob Papinniemi, Jenny ÅgrenWille Valkeaoja & Jacob Gudiol.

Hålltider

  • 00:00:00 Betydelsen av specialisering i en viss ålder för att nå elitnivå
  • 00:21:51 Flera negativa RCT på D-vitamin håller på att lugna ner hypen
  • 00:36:23 En stor andel av nutritionsstudier rapporteras inte som de bör
  • 00:51:52 Vetenskapens värld om tarmbakterier

Du laddar hem avsnitt 167 här.

RSS-feeden för prenumeration är: http://tyngrerubriker.libsyn.com/rss