Han kom trea i sin första start, och följde upp det med att bli fyra på årets SM. Men att, som kanske de flesta andra, vara nöjd med det är inget för Zacke, som han kallas. Drillad sedan barnsben i både fotboll och hockey så är seger det enda som räknas.

– Ja, min fjärdeplats på SM kändes fördjävlig. Även om jag vet att det är hög konkurrens på den nivån, så kommer jag alltid kämpa mot målet att bli bäst‌ , berättar han.

Nu gjorde Zacke det redan som 6-åring. Fotboll och hockey delade hans fritid i två lika stora delar, och upp till ganska hög nivå gick de sporterna hur bra som helst att kombinera. Det var först när han kom i gymnasieåldern han tvingades välja. Och precis som många andra före honom blev det hockeygymnasium i hemstaden Västerås med planen kristallklar: gå klart skolan, vidare till spel för VIK i Elitserien, och därefter välbetalt proffs i NHL [(1)].

Knäskadan i hockey gjorde Men’s Physique-tävlandet möjligt.
Zacke hade talangen, storleken för sin ålder och han hade träningsgnistan. Därför gick det också bra för Zacke, till en början. Men efter ett par säsonger började han få problem med knäna, vilka i efterhand har konstaterats som förslitningsskador. Det som till slut tvingade Zacke att helt ge upp hockeyn var dock en lite mer akut skada.

– Under en match fick jag en tackling som i sig inte var särskilt märkvärdig, men på något sätt lyckades jag vrida till högra knät ordentligt. I det läget skadade jag både menisk, korsband och ledband, varför vägen tillbaka blev ganska lång‌ , minns han.

Och lång var den. Åtta månader på kryckor, och ytterligare åtta med hård och målmedveten rehabträning gjorde att Zacke tappade totalt 1,5 år av hockeyn. Han tog sig dock tillbaka, gjorde comeback på isen, och hann också med att hjälpa föreningen gå upp en division, men sedan var det slut. Vägen tillbaka var helt enkelt för lång.

Att ge upp en dröm öppnade upp för en annan.

– Det sved hårt att ge upp den drömmen, helt klart. Dock kunde styrketräningen ta en allt större och mer naturlig plats i mitt liv, och på väldigt många sätt blev träningen en räddare i nöden.‌

Efter att ha harvat runt bland en del olika lokala träningsanläggningar hamnade Zacke till slut på Bjurhovda Atletklubb, hemma i Västerås. För de allra flesta säger namnet förmodligen ingenting. Men det lilla och till synes anspråkslösa gymmet är den vagga ur vilken atleter som Ulf Larsson, Robin Andersson, Kenny Isaksson, Camilla Palazzi och Helene Hoby formades och gjordes till svensk byggarelit på 80- och 90-talet [(2)].

På Bjurhovda AK tränar fortfarande både Ulf Larsson och Kenny Isaksson, och det blev också Kenny som ganska kvickt fångade upp Zackes glöd och fysiska talang.

– Ja, det kom sig så att vi helt enkelt började träna ihop, både Kenny, Uffe och jag, och efter en tid sa Kenny att jag hade förutsättningar för att tävla. Och eftersom jag är en tävlingsmänniska av rang så taggade jag till på en gång‌ , skrattar Zacke.

Zacke hemma på Bjurhovda AK.
Kenny hade förmodligen tänkt sig en mer traditionell gren för Zackes del, men dagens huvudperson hade bilden klar framför sig. Det var Men’s Physique som gällde. Och tävlingsmålet sattes snabbt upp. BODY Classic i Solnahallen var tänkt som startskott, men huvudmålet var hela tiden detsamma: SM i Västerås – på hemmaplan. På Kennys inrådan satte Zacke igång med sin tävlingsdiet redan den 1 januari, då vägandes 104 kg.

– Det var såklart tufft, men jag led inte så där överdrivet mycket. Jag hade energi till jobb och träning, och fick dessutom bra utväxling under resan.‌

På tävlingsdagen i början av maj – 16 veckor senare – vägde Zacke in på 88 kg, det vill säga 16 kg lättare. På scen var han skarp, men ändå fyllig och muskulös, och blev till slut trea i debuten, av 17 startande.

– Jo, det var kanske bra för att vara första tävlingen. Men man vill ju alltid vinna, liksom.‌

Att förlora är inte Zackes bästa gren.
Vinnarskalle, anyone? Zacke fick rådet av domarna att ta ner sig lite till i vikt, varför galningen bara tillät sig själv tre veckor av obehindrat ätande innan han drog igång dieten igen inför SM. Vikten vid den tidpunkten var 91 kg, och när han 14 veckor senare klev upp på SM-scenen stannade nålen på 79,5 kg… (!)

– Kenny sa att jag åt som en liten flicka, och det stämde nog‌ , skrattar han.

I bästa möjliga konkurrens och i dessutom ett stort startfält kom Zacke på fjärde plats. Att han inte är riktigt nöjd kan vi nog lista ut, men samtidigt börjar Zacke förstå en av egenheterna med sporten.

– Det här är en bedömningssport vilket är helt nytt för mig. Jag kan alltså inte påverka någonting annat än min egen prestation, och det är bara att gilla läget och göra det bästa av utmaningen.‌

Och av just den anledningen är Zacke inte intresserad av att lägga av för säsongen riktigt ännu. Istället har han tillsammans med Kenny stakat ut nästa mål: World Cup i Benidorm, Spanien, 12-15 december [(3)]

Full fart mot den internationella karriären.

– När ändå brallorna är nere liksom… Dessutom blir det kul att se hur internationella domare ser på en. Det är i dagsläget ganska exakt 60 dagar kvar, så jag hoppar på dieten igen typ nu. Målet blir att tävla på min SM-vikt, på 79-80 kg.‌

Om du varit uppmärksam så här långt i texten så vet du att Zacke inte åker till Spanien för att blott sola pannan.

– Nej, målsättningen är att ta en pallplats… Jag satsar alltid för att vinna.‌


FAKTA
Namn: Mikael “Zacke” Zackrisson
Längd: 181 cm
Vikt: 79,5 kg på SM / offseason 93 kg
Ålder: 27 år
Bor: i Västerås, född i Linköping
Utbildning: Snickare/hockeygymnasium
Jobbar: UPS, budbilschaufför
Tränar på: Bjurhovda AK
Tränat: alltid, men seriöst i 4 år

ZACKES TRÄNING
Sex dagar i veckan inleder han med ett kardiopass på 45-60 minuter plus ytterligare 45-50 minuter på gymmet där han tränar mage och vader, samt ibland också ländrygg. I övrigt är det nedanstående träningssplit som gäller. Alla gympass genomförs tillsammans med Kenny.

måndag – axlar
tisdag – vilodag
onsdag – ben
torsdag – rygg, baksida axlar
fredag – vila
lördag – bröst (där även Uffe är med) (lördagar körs ingen kardio)
söndag – armar

Söndagsnöjet – armar.

ZACKES KOST
Han ligger i dagsläget på ett dietupplägg med blygsamma 1800 kcal per dag. Tanken är dock att detta intag ska trimmas ytterligare, rentav ner till 1400 kcal per dag under en period (!). Detta enligt följande kostupplägg från Fredrik Carlsson:

1400 KCAL

Mål 1: 8.00
50 havregrynsgröt
200 gr äggvita

  • BCAA

Mål 2: 10.15
50 gr proteinpulver

Mål 3: 12.30
35 gr ris
150 gr torsk

Mål 4: 16.00
35 gr ris
150 gr torsk

Mål 5: efter träningen
35 gr ris
150 gr torsk

Mål 6: 21.00
150 gr kyckling
200 gr broccoli

Stenhård diet och tillika träning byggde denna kropp.