EM i styrkelyft 2021 – bilder och tankar!

Några bilder och några tankar från EM i Västerås.

Alex Danielsson


Skriver detta på söndag den 12 december, precis efter att den sista dagens tävlingar avgjorts. Jag har själv varit på plats några av dagarna (dock inte alla) och har då haft riktigt skoj, och verkligen fått njuta av fantastiska prestationer, grymma atleter och fina tävlingar.

Några kommentarer:

Arenan

Finfin arena, på alla sätt. Modern, fräsch och med stora ytor för atleterna med uppvärmning och allmänt häng. Mycket bra riggat med tävlingspodiet, och där med snygg och effektiv belysning. En del menar säkert att arenan (Mälarenergi Arena) var för stor, inte minst med tanke på att publiken till viss del inte riktigt räckte till, och till viss del inte fick komma. Jag gillar den dock.

Publiken

Under veckodagarna var den förståeligt rätt knapphändig, men det var betydligt fler i bänkraderna på helgerna. Men den var alltid påläst och kompetent, och även om de flesta hjärtan såklart klappade extra mycket för de blågula, så finns där alltid en aktning och respekt för bra prestationer – oavsett vem som utfört dem.

Svenskarna

En fint svenskt framgångståg drog genom hela mästerskapen, och de allra flesta gjorde riktigt bra ifrån sig (se nedan). Men man kan ju inte bli annat än extra superimponerad av guldatleter som Alexander Eriksson, som här blir en av de få svenskar (totalt 7 st nu) vinner EM samma år som han vinner VM. Galet impad också över Vilma Olsson, som trots en slarvig förstamark, sopar hem guldet (och ett världsrekord). Gustav Hedlund, som vinner alla moment, är så enormt överlägsen att det nästan blir löjligt (hatten av). Emil Norlings perfekt genomförda tävling som också gav guld värmde även denna krumma skribent, men också ungdomarna Lova Norrblom, Cassandra Annergren, Hugo Almström och Axel Isberg bidrog till den svenska guldskörden.

Så här gick det för den svenska truppen:

Emma Granlund – brons -47
Donna Berglund – silver -57
Elsa Sorman Paulsen – 6:a -63
Sophia Granstad – opl -63
Matilda Vilmar – 6:a -69
Ellinor Svensson – brons -84
Emelie Leach – silver +84
Anna-Lena Bellqvist – 4:a +84
Astrid Edvardsson – silver ungdom -63
Lova Norrblom – guld ungdom -76
Cassandra Annergren – guld ungdom -84
Ida-Therese Lindeberg – brons junior -52
Alba Boström – 4:a junior -63
Agnes Rudin – silver junior -69
Vilma Olsson – guld junior -76
Victoria Borgvall – silver junior +84
Hugo Almström – guld ungdom -74
Axel Isberg – guld ungdom +120
Hugo Granberg – 5:a junior -59
Melker Von der Geest – 6:a junior -83
Yulong Lee – brons junior -93
Mattias Svensson – 7:a junior -93
Anton Wasser – 4:a junior -120
Eddie Berglund – silver -66
Alexander Eriksson – guld -74
Robin Petersson – 4:a -74
Jack Söderberg – 6:a -83
Gustav Hedlund – guld -93
Emil Norling – guld -105
Jonas Gerdeman – opl -105
Victor Mattsson – 10:a -120

Komplett resultatlista hittar du här.

Klovarna

Så kompetenta, så effektiva och så fundamentala för att kunna få till en bra tävling. Teamet med de svenska klovarna, med Peppe Nilsson och Micke ”Superprillan” Folkesson i spetsen, skapar med sitt engagemang och närvaro en trygghet och en gemenskap som verkligen märks av både lyftare, domare och övriga. Dessutom är de så sjukt exakta i det de gör. Som ett sammansvetsat formel 1-team i depån, som blixtsnabbt byter till rätt vikt och rätt höjd på allt innan någon hinner blinka. Fascinerande och imponerande!

Liknande artiklar
Ett post bänkpress-snack med Josef och Martin

Häng med på ett post bänkpress-snack med Josef och Martin Lindby Åas.

10 apr. 2024

Emil Johansson

Emil Johansson från Umeå Power satsar hårt på styrkelyft. Hör om hur Emil kom in i sporten och hans planer i dagens avsnitt.

29 mars 2024

SM i Bänkpress

Idag får vi höra en sällsynt ambitiös summering av SM i Bänkpress. Klass för klass, vem som vann och med tillhörande kommentar.

27 mars 2024

Kjell Egil Bakkelund

Kjell Egil Bakkelund är en norsk styrkelyftare som senaste decenniet dominerat styrkelyft i alla former. Idag får vi höra hur det började för Kjell, hur det varit sista året och vad som komma skall!

22 mars 2024

Info kring SM i Styrkelyft & Bänkpress

SM i Klassisk Styrkelyft & Bänkpress går nu i helgen 22–24 mars i Luleå. Magnus Wikström från Luleå AK, som står som arrangör, är idag med för att svara på frågor.

20 mars 2024

Femfaldige EM-mästaren Emil Norling

Bamsingen Emil hinner precis hem från EM i Kroatien innan han kastas in i ännu en podd. Hör om hur en ilsken vinterkräksjuka nästan fick Emil på fall. Men bara nästan.

18 mars 2024

Lokalt skitsnack

Efter ett error i det ordinarie planerade avsnittet blev det ett inhoppsavsnitt

15 mars 2024

300 kg i marklyft med Troive

Vår kompis Martin Troive ”The Trooper” Ekelund tog nyligen klivet in bland de odödliga – de som dragit 300 kg i marklyft. Hör om hans träning under satsningen och om hans framtida äventyr.

14 mars 2024

Sammanfattning av SM i Sundbyberg

Pga vinterkräksjuka blev det tänkta avsnittet inte av utan istället kommer en liten sammanfattning av SM i Sundbyberg.

13 mars 2024

Världens bästa Gustav Hedlund

Gustav berättar allt kring hans sensationella seger på SBD Powerlifting Championships, vilken gjorde honom till världens bästa styrkelyftare.

7 mars 2024

Mot Bänk-SM med Livia Blomqvist

Livia Blomqvist är junior och har tävlat sedan 2021. Hon ska nu till helgen köra junior-SM i klassisk bänkpress och ett par veckor senare gå upp på senior-SM i bänkpress och styrkelyft.

6 mars 2024

Emelie Ohlin satsar mot alla SM

20-åriga Emelie Ohlin från Umeå började med lyftning 2021 efter sysslat med simning. Hon har nu kört på för fullt och står nu inför flera SM.

1 mars 2024

Mot Bänk-SM med Jonathan Henningsson

Josef Eriksson och Jonathan Henningsson är båda svenska mästare från klass 105 kg respektive 83 kg i fjol. I år möts de båda i klass 93 kg på SM.

28 feb. 2024

Startlistorna ute inför Bänk-SM

Startlistorna för årets SM är ute och idag går vi igenom och tippar vinnare. Vi idag innebär Josef Eriksson och Axel Samuelsson.

21 feb. 2024

Sheffield 2024

Idag pratar Josef Eriksson och Jimmy Karlsson om Sheffield 2024. Vad hände och hur sjukt var allt? Josef och Jimmy reflekterar.

16 feb. 2024

Mot Bänk-SM med Neo Yngström

Neo Yngström är 19 år gammal och kom tvåa vid senior-SM i fjol som 18-åring. Några veckor senare vann han junior-SM och slog då den som vann senior-SM.

14 feb. 2024

Daniel Richter

Idag blir det skrotlyftningssnack med ingen mindre än Daniel Richter från Styrkelabbet/Strengthlog. Josef och Daniel tjatar på vitt och brett både det ena, men framförallt det andra vad gäller styrketräning.

9 feb. 2024

Mot Bänk-SM med Hilma Westerberg

Två veckor före klassiska senior-SM i Luleå är det bänk-sm i för övriga kategorier i Sundbyberg. Där kommer Hilma Westerberg tävla med tröja som senior och även som junior klassiskt.

7 feb. 2024

Vad vi vet om teknik för att minska skaderisken vid styrkelyft?

Styrkelyftaren, fysioterapeuten och forskaren Lars Berglund är efter flera år tillbaka igen som gäst i Tyngre Träningssnack.

7 feb. 2024

Mot Bänk-SM med Christian Naarttijärvi

Christian Naarttijärvi, som med sin bror driver den växande gymkedjan NPC, är i full träning mot SM i bänkpress.

31 jan. 2024

Gustav Hedlund mot Sheffield

Gustav Hedlund är kanske en av de bästa styrkelyftarna i världen som inte vunnit ett VM. Nu står han inför mästarmötet SBD Sheffield Championships.

26 jan. 2024

Mot Bänk-SM med Matilda Hjälle

Matilda Hjälle är en av de mest talangfulla bänkpressarna vi sett i detta landet, kanske någonsin. Efter mindre än två års tävlande går hon in och vinner VM i bänkpress.

24 jan. 2024

Calle Johansson mot Sheffield

Sommaren 2023 vann Calle VM i styrkelyft och kvalificerade sig för SBD Sheffield Powerlifting Championships.

19 jan. 2024

Mot Bänk-SM med Andreas Henning

Andreas Henning har sedan klassisk lyftning blev en kategori 2010 hört till toppen i bänkpress. Idag pratar vi om hans status just nu.

17 jan. 2024

Vad vill du med 2024?

Vad vill vi vi uppnå med våran träning under 2024? Den frågan ställer Josef idag till Marcus Yngvesson, Thomas Edvinsson och Karl (Kraftkarlos) Malmberg.

12 jan. 2024

Starten av 2024

Vi är i startgroparna av 2024 och många har mål med vill uppnå, inte minst i bänkpress! Idag berättar Josef om sin start på året.

10 jan. 2024

Dra mer i mark 2024

Med Martin Lindby Åas i blir det marklyftssnack! Martin har lyckats dra 330 kg från golvet.

6 jan. 2024

Joe Ladnier

Joe Ladnier gick bort som 60-åring efter varit försvunnen några dagar. Joe Ladnier var under 80-talet som 19-åring en av världens bästa styrkelyftare.

3 jan. 2024

Sveriges Starkaste Man – Fredrik Johansson

Nu har det gått lite mer än 2 månader sen Fredrik Johansson blev den nionde mannen att vinna Sveriges Starkaste Man.

29 dec. 2023

Josef Eriksson om styrkelyft

Josef Eriksson, världsmästare i bänkpress, redogör för hur styrkelyft faktiskt funkar, med fördjupning i delmomenten knäböj, bänkpress och marklyft.

28 dec. 2023

Vägen tillbaka med Alex Eriksson

Världens bästa Alexander Eriksson återvänder till podden för att berätta allt om giftermål, husköp & flytt, men också om skadan som fick honom att ge upp årets VM.

25 dec. 2023

Tunga herrar drar smalmark

Efter EM i styrkelyft såg vi många stora herrar dra många tunga mark smalt. Även i de tyngre damklasserna såg vi samma fenomen.

22 dec. 2023

Konsekvens

Teknik och utförande tjatas det om och att det är viktigt, men kan det slå över? Josef lägger ut texten om sina egna erfarenheter.

20 dec. 2023