Mohamed Makkawy – den bäste posören genom alla tider

Om en av bodybuildingvärldens allra största konstnärer någonsin.

Jerry Brannmyr

De kallade honom Michail Barysjnikov With Muscles‌. Och enligt mig är han den störste posören i bodybuildingens historia. Ingen har presenterat sin fysik på ett mer tilltalande, förnämt och elegant sätt. Han gled fram på scenen och svepte från pose till pose som en balettdansör till en symfoni och han gjorde det med självförtroende, bestämdhet och grace. Han såg ut som en egyptisk farao och var poseringens majestät. Hans namn är Mohamed Makkawy‌ och han är den bäste posör som någonsin har satt sin fot på en bodybuildingscen. Ingen annan bodybuilder har ens varit i närheten. Mohamed blev tack vare sin poseringskonst en av bodybuildingens allra största ikoner, och 2005 blev han också invald i IFBB Hall of Fame‌.

Mohamed vann tävlingar i bodybuilding långt innan han anlände till San Fernando Valley‌ och till Vince Gironda‌ , men det var Vince som finputsade och förädlade hans fysik. Vince kallades "The Iron Guru"‌ och han tränade Mohamed i sitt klassiska gym, Vince´s Gym‌på Ventura Boulevard, Studio City i Kalifornien, där alla de stora mästarna har tränat. Gymmet låg på tröskeln till filmstaden i närheten av Universal Studios‌ . Vince öppnade sitt gym 1948. Det var på den tiden när bodybuilding handlade om att förbättra sin hälsa och att skapa en vacker kropp. Här tränade han både filmstjärnor och bodybuildingstjärnor. Den mest kända av dem alla var Larry Scott‌. Larry vann den första Mr Olympia‌ -tävlingen 1965 och försvarade sin titel 1966. Larry hade egentligen genomsnittliga genetiska förutsättningar, men Vince byggde upp honom från 71 kg till en Mr Olympia-vinnare som vägde 94 kg. Han förvandlade bland annat Larrys smala axlar till två kanonkulor. När filmstjärnor behövde komma i form snabbt till en film vände de sig till Vince för att få hjälp. Han var världens första personliga tränare. Han var långt före sin tid med både träning, kost och posering. Han använde kontroversiella metoder och var en legend och en myt i sin egen tid.

*

Vince´s Gym‌ var hardcore-gymmens hardcore-gym. Det var en anspråkslös, gammalmodig och mörk muskelfabrik. Gymmet var litet, ungefär lika stort som ett garage med plats för fyra bilar. Det fanns inga fönster och bara en enda lampa i taket. På golvet låg en sliten röd matta och på väggarna satt träpanel och speglar, många speglar. På väggarna hängde bilder på de bodybuilders som hade tränat här under sex decennier. Bilden som föreställde Mohamed Makkawy‌* hade en kraftig guldram. Här fanns inga tjusiga maskiner. Vince hade tillverkat alla redskap själv. Gymmets bänkar var handgjorda av trä och hade skinnklädsel.

Vince uppfann Preacher Curl‌ -bänken och Larry Scott‌ populariserade den genom att bygga ett par grymma biceps med hjälp av den, och övningen kallas därför Scott-curl‌ idag. Det fanns många unika redskap i Vince´s Gym men framförallt fanns det fria vikter. En rad med hantlar löpte längs den östra väggen och en arsenal med skivstänger stod på rad längs den södra väggen. På en vägg satt en handskriven lapp med texten "No pool. No chrome. No music. Just iron."‌ Det kunde lika gärna ha stått ”No fancy equipment, No time for people that aren´t serious, Just basic free weigths and hard training”‌ också.

Vince var excentrisk. Han kunde vara oförskämd. Det hände att han jagade ut kroppsbyggare på gatan för att de inte körde tåhävningar barfota. På Vince´s Gym‌ gällde Vinces regler. När du tränade på Vince´s Gym‌ följde du hans metoder eller så blev du föremål för hans vrede. Vince ville inte slösa bort tid på de som inte lyssnade på hans råd men han lade ned hela sin själ i de som följde hans principer. Vince´s Gym‌ var världens första PT-studio. I slutet av 60-talet, innan bodybuilders började använda anabola steroider, producerade Vince´s Gym‌ fler bodybuildingstjärnor än något annat gym i världen. Vince ansåg att maskiner saknade värde och han hatade anabola steroider. När Vince stängde sitt gym i september 1995 var han 78 år och gymmet såg likadant ut som det gjorde när han öppnade det 1948. Vince´s Gym‌ hade då varit bodybuildingens heliga Graal i nästan 50 år.

Mohamed vände sig till Vince för att få hjälp och "The Iron Guru"‌ hjälpte honom att skulptera och förädla sin fysik och att skapa en spektakulär och konstnärlig posering som fortfarande gör oss som älskade bodybuilding på 80-talet varma i hjärtat. En fysik och poseringskonst som resulterade i sex vinster bland proffsen och två andraplatser i den största tävlingen av dem alla: Mr Olympia‌ . Vince betraktades som ett poseringsgeni i hela sitt liv. Det finns en film från 1947 där Vince poserar och jag kan se Mohamed Makkawy‌ i hans posering. Det var Vinces åsikt att det är viktigare vad en bodybuilder gör mellan varje pose än hur han utför dem. Mohamed skulle komma att upphöja båda dessa delar i poseringens ädla konst till oanade höjder.

I like to refer to posing as the art of studied arrogance‌ - Vince Gironda.

Mohameds fysik var inte perfekt men den var estetiskt tilltalande och han var den mest deffade bodybuildern på sin tid. Vince påstod att det inte är fett och kolesterol som är problemet utan socker och han rekommenderade därför en stenåldersdiet. Mohamed anammade Vinces lågkolhydratkost och den gjorde honom rakbladsvass. Mohamed var känd för att följa den hårdaste dieten av alla bodybuilders inför tävlingar. Hans tävlingsdiet bestod bara av kött, fågel och fisk. Den sista veckan innan tävlingarna levde Mohamed på aminosyror och levertabletter.

Mohamed hade kanske de mest kompletta tricepsmuskler som någon bodybuilder visat upp. Hans underarmar var grymma, kanske de bästa någonsin. Mohameds övre trapezius, erector spinae och hamstrings saknade däremot massa. Det finns en förklaring till detta. Vince lät honom inte göra marklyft eller några andra övningar för erector spinae och hamstrings som aktiverade hans sätesmuskler. Vince tyckte att det var fult med stora sätesmuskler. Mohameds fysik var i övrigt proportionerlig och komplett och helheten fantastisk. Hans muskelgrupper hade djupa separationer, hans muskler hade räfflor och hans hud var genomskinlig. Mohamed hade förmågan att presentera sin fysik på ett sätt som förtrollade både publiken och domarna vilket förminskade hans svagheter till obetydliga petitesser. Ingen hade någonsin skådat något liknande på en bodybuildingscen.

Enjoy your body. Use it in every way you can. Don´t be afraid of it or of what other people think of it. It´s the greatest instrument you´ll ever own. –‌ Mohamed Makkawy.

Mohamed Makkawy‌ föddes i Panta i Egypten 1953. Mohamed vann sin första tävling, Mr Egypten‌ , 1969 när han var 16 år. Han kom från ingenstans och vann amatörernas VM, Mr Universe‌ i lättviktsklassen 1976 (där han bland andra slog förhandstippade Danny Padilla‌ ). Han blev 2:a på Mr Universe‌ 1977 och blev därefter proffs. Mohamed flyttade till Toronto i Kanada och jobbade som instruktör påKen Wheelers‌ Super Fitness‌ . Det var dock först 1982, efter att han hade fått hjälp av "The Grandmaster of Bodybuilding"‌ , Vince Gironda‌ , som Mohameds fysik mognade, hans tävlingsform blev skarp nog och hans poseringskonst fulländad.

1982 placerar Mohamed sig 7:a på Mr Olympia‌ men vinner senare först Swedish Grand Prix‌ i Stockholm och sedan Belgium Grand Prix‌ i Antwerpen.

I början av året, på proffsens VM, World Pro Championships‌ i Atlantic City, vinner Mohamed sin tredje tävling i rad. Lee Haney kommer då trea i sin första proffstävling. Mohamed ska komma att placera sig före Lee i fem av deras sex bataljer på scenen 1983.

Lee Haney och Mohamed Makkawy, Switzerland Grand Prix 1983.
Till skillnad från andra estetiskt tilltalande bodybuilders blir Mohamed belönad med förstaplatsen då och då. Det är hans vassa form och otroliga poseringskonst som gör det möjligt. Det här var på den tiden när bodybuilding var sport, vetenskap och konst. När förbedömningen i Atlantic City är avklarad står det klart att allt inte går Mohameds väg. Han kan inte röra sig mjukt och glida längs golvet på den heltäckningsmatta som ligger på scenen och hans posering kommer därför inte till sin rätt. Vince Gironda‌ byter därför ut hans poseringsolja. Han beordrar Mohamed att posera som han aldrig har gjort förut, som om hans liv berodde på det. Efter Mohameds fria posering i Atlantic City är Vinces mun fortfarande öppen och den hårdaste mannen i bodybuildingens historia‌ tvingas torka bort en tår från sitt öga. Han vänder sig till Ken Wheeler‌ , Mohameds manager, sponsor och arbetsgivare som sitter bredvid honom och utbrister:

”That was the best damned posing routine I´ve ever seen.”‌

På hösten i München trodde Mohamed att han skulle krönas till Mr Olympia‌ men fick se sig slagen av The Lion of Libanon‌ , Samir Bannout‌ som var i sitt livs form. Mohamed blev tvåa. IFBB:s ordförande Ben Weider‌ tyckte att Mohamed skulle ha vunnit.

Samir Bannout och Mohamed Makkawy, Mr Olympia 1983.

Mohamed intervjuades i samband med tävlingen:

”I think bodybuilding is all sacrifice but the most important thing in bodybuilding really, the same as in other sports, is discipline”‌ , sa Mohamed.

I de efterföljande tävlingarna Switzerland Grand Prix‌ och Swedish Grand Prix‌ i Malmö slår han återigen betydligt större kroppsbyggare som Lee Haney‌ och Bertil Fox‌ och vinner. Under bodybuildingens Golden Era‌ på 80-talet kunde nämligen en mindre men bättre kroppsbyggare vinna över en större. På den tiden lönade det sig dessutom att öva posering för då fick man poäng för ett bra poseringsprogram.

Fyra dagar senare vinner Mohamed ävenEnglish Grand Prix‌ i London och den här makalösa posören gör det dessutom med en helt ny musik och en helt ny poseringsrutin, som är minst lika bra som den han vann med några dagar tidigare i Malmö. "The Magic Egyptian"‌ imponerade på domarna med sin fysik, poseringskonst och sin förmåga att presentera två helt olika poseringsrutiner till olika musik inom loppet av bara fyra dagar. När resultatet ropas ut lyfter en leende Lee Haney‌ upp Mohamed som just har besegrat honom ännu en gång för att hylla honom. Mohamed ser ut som en liten bronsstayett i den väldige Lee Haneys händer.

Lee Haney och Mohamed Makkawy, London 1983.
Mohamed gör ett nytt försök att vinna den största titeln av dem alla 1984 men blir då slagen av Lee Haney‌ som ska komma att vinna 8 st Mr Olympia-titlar i rad.

Sandow‌ -statyetten blir aldrig Mohameds. Efter att Lee Haney‌ vinner Mr Olympia‌ 1985 där Mohamed kommer 4:a drar sig Mohamed tillbaka från tävlandet och han gjorde det som The Master Poser‌ .

Tolv år senare, vid 43 års ålder gör han comeback, men nu – 1997 – är bodybuilding en helt annan sport. Nu räknas inte längre kvaliteter som proportion, symmetri, estetiskt tilltalande fysik, hälsosamt utseende, utstrålning och skönhet samt konstnärlig posering. Nu handlar det bara om muskelvolym. Mohameds estetiskt tilltalande fysik uppvisad med en elegant poseringskonst står sig därför slätt när massmonstren äntrar scenen.

Mohamed är en legend som med sin fysik och posering skrev in sig i IFBB Hall of Fame‌ 2005. FLEX Magazine‌ rankade 2006 Mohamed som nummer 10 på listan över kroppsbyggare med den mest estetiskt tilltalande fysiken genom alla tider. Det är min åsikt att han skulle ha varit 4:a på den listan. Mohamed Makkawy‌ var 161 centimeter lång och vägde 72,6 kilo i tävlingsform. Bara en sådan sak. Det ni, massmonster! Vince hjälpte Mohamed att skulptera sin fysik och skapade en illusion. Mohamed såg mycket större ut än han var. Mohamed var David‌ och de andra kroppsbyggarna Goliat‌ . Mohamed var "The Giant Killer"‌ som besegrade sina rivaler med visuell effekt och poseringsteknik.

Jag såg Mohamed live när han tävlade på Swedish Grand Prix‌ i Malmö den 27 september 1983 och vann. Han poserade i över fyra minuter till trumpetfanfarer i låten Erics´s Theme av Vangelis‌ från det Oscarsbelönade soundtracket till filmen Chariots of Fire utan att sätta samma pose två gånger. Det var en hel symfoni av muskelspel. Nästan omärkligt gled han ur en pose och in i nästa som en balettdansör. Jag har aldrig sett något liknande. Det var ett skådespel som hade allt inklusive drama och konstnärlig regi. Det var en upplevelse jag kommer att minnas hela mitt liv. Jag blev rörd till tårar. Det är min starkaste bodybuildingupplevelse någonsin. Det var stil, det var klass, det var bodybuilding när det var som allra bäst.

Precis som Mohamed Makkawy.Liknande artiklar
Så ser du Olympia!

Äntligen dags för muskelfesten nr 1: Olympia Weekend! Här är allt du behöver för att se allt från din egen soffa!

Tyngre

1 nov. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Föregångaren Fredrik

Som kroppsbyggare var Fredrik Age alltid ett steg före alla andra.

Alex Danielsson

28 feb. 2023

Ingvar Larsson – extrem kvalitet!

En alldeles särskild kombination av extrem kvalitet, både i fysik och karaktär, gjorde Ingvar till en av våra bästa kroppsbyggare någonsin.

Alex Danielsson

25 okt. 2022

Anders Graneheim – norrländsk perfektion

En av våra allra bästa, och en av de mest mytomspunna. Anders Graneheim, den norrländska perfektionen.

Alex Danielsson

19 okt. 2022

Ahmad Ahmad – vår bäste någonsin

Vi har sett många bra svenska kroppsbyggare genom åren, men få eller ingen har varit bättre än Ahmad Ahmad.

Alex Danielsson

5 okt. 2022

Boijas 5 tips för trädgårdsträningen

Redaktionsfavoriten Niklas Boija lägger ut texten om hur du håller fysiken i trim hemma i trädgården i sommar.

Alex Danielsson

5 juli 2022

"Tack till Tyngre"

En inspirerande sommarhälsning från vår vän och mentor Ove Rytter.

Alex Danielsson

24 juni 2022

Marcus 5 tips för en bättre bänk

MP-snitsaren Marcus Udd ger oss här sina fem bästa tips för att bli bättre i sin absoluta favoritövning bänkpress.

Alex Danielsson

23 juni 2022

Samirs 5 tips för rygg i världsklass

Bästa sättet att träna rygg? Lär dig från en av våra bästa kroppsbyggare. Samir är ett fysiskt fenomen med en rygg som verkligen utvecklats.

Alex Danielsson

13 juni 2022

2 x Karro och Patricia!

2 x Karro och Patricia! När de nu slår sina redaktionella påsar ihop så händer det grejer, kan vi lova. På riktigt.

Alex Danielsson

21 apr. 2022

Linus 6 favoritövningar för armar!

Linus 6 favoritövningar för armar, här är de!

Alex Danielsson

14 apr. 2022

IFBB Pro Minna Pajulahti

IFBB Pro Minna Pajulahti är veckans gäst, och vi kollar såklart hur läget är.

Tyngre

9 apr. 2022

EM i styrkelyft 2021 – bilder och tankar!

Några bilder och några tankar från EM i Västerås.

Alex Danielsson

13 dec. 2021

QUEEN!

Du som inte fått nog av Patricia Strenius efter hennes sjukt meriterande fjärdeplats på OS i Tokyo kan skatta dig lycklig. Vi har här samlat alla våra poddar där hon medverkat och dessutom kryddat med hennes enormt inspirerande sommarprat. Enjoy!

Tyngre

9 aug. 2021

Bildbomb från EM!

Vi kan här publicera en skrälldus bilder från EM i fitness i bodybuilding & fitness, som nyligen avgjordes i Santa Susanna, Spanien. Fotograf är den fantastiske Viktor Källberg.

Tyngre

31 maj 2021

Fitness-EM – söndag!

En sista kommentar från sista dagen av årets EM-tävlingar i fitness. Ännu ett guld kan rapporteras, och totalt en riktigt trevlig tillställning.

Alex Danielsson

17 maj 2021

Fitness-EM – lördag!

Tävlingarna i Santa Susanna, Spanien fortsätter. Här är en snabb rapport från andra dagens svenska aktiviteter.

Alex Danielsson

16 maj 2021

Fitness-EM – fredag!

Guldregn första dagen! Det finns inget annat sätt att beskriva det. Det svenska landslaget var i det närmaste helt omöjligt att betvinga under fredagen.

Alex Danielsson

15 maj 2021

EM i fitness – imorrn smäller det!

Kort lägesrapport inför årets första internationella mästerskap – Europamästerskapen i Fitness & Bodybuilding 2021. På plats: er ödmjuke Alex Danielsson.

Alex Danielsson

13 maj 2021

Till närmast sörjande

Bakom varje ståtligt byggd fysik står det någon som undrar vad som gick fel. Som vill väl men som misstänker att det spårat ur. Detta är till er.

Andreas Bruzelius

19 jan. 2021

Tävlingen avgjord – här är årets pepparkakshus!

Här är de smarriga segrarna i årets pepparkakshustävling.

Alex Danielsson

27 dec. 2020

15 saker du inte visste om Johnny Hansson

Att han är stark det vet vi, att han är grann det ser vi, men i övrigt då? Här är några saker som du måhända inte visste om Sveriges Starkaste Man 2020.

Alex Danielsson

9 nov. 2020

Karl Norberg – en glömd kraftkarl

Karl Norberg är en svensk kraftsportslegend som gjorde sig ett riktigt namn i USA.

Josef Eriksson

28 okt. 2020

Pannkakor – den perfekta måltiden?

Gott, nu dessutom extra lätt att laga och förbannat bra för gainsen. Pannkakor kan mycket väl vara den perfekta måltiden.

Skippa Sockret

13 okt. 2020

Fred Hatfield – knäböjsfenomenet

Fred "Dr Squat" Hatfield knäböjde fyra gånger kroppsvikten, i fyra olika viktklasser.

Josef Eriksson

7 okt. 2020

Mot 400 kg i marklyft

Emil Norling berättar om vägen fram till att bli världens bästa marklyftare.

Alex Danielsson

4 okt. 2020

Återpublicerad: Kevin Levrone – slut eller salut?

Retrospekt: Byggarvärlden är som galen sedan en av världens bästa kroppsbyggare annonserat sin comeback. Men har Kevin Levrone verkligen något kvar i tanken?

Alex Danielsson

1 okt. 2020

Pat Casey – 60-talets starkaste man

Pat Casey var först i världen med att böja 363 kg (800 lbs), bänka 272 kg (600 lbs) och nå en total på 907 kg (2000 lbs). Det här är hans historia.

Josef Eriksson

29 sep. 2020

Phil Heath gör comeback på Mr Olympia!

Igår kom beskedet som hela byggarvärlden hoppats på: den sjufaldige Mr Olympia Phil Heath gör comeback på tävlingsscenen i december. Men vad betyder det? Tyngre bryter tag i frågan.

Alex Danielsson

8 aug. 2020

Slipa fram ditt 6-pack! Effektiv magträning med Sebastian Jansson

Effektiv magträning med segermaskinen Sebastian Jansson.

Alex Danielsson

15 juli 2020

Vill du bänka 250 kg? Lär dig av Joel Sundelin.

Lär dig hemligheten till en stark bänkpress. Och en stor hylla.

Alex Danielsson

5 juli 2020

Så får du en stark överkropp – med Simon Mäntylä

Möt en de bästa crossfit-atleter vi har, Simon Mäntylä, och lär dig mer om hans träning, ambitioner och framtidsplaner.

Alex Danielsson

2 juli 2020