Idag smäller det!

Det mullrar över den medelpadska myllan. Det är VM i bänkpress, och det är i dag huvudmatchen avgörs.

Tyngre

Vi har väntat, vi har längtat, och äntligen är det nu dags. VM i bänkpress har pågått här i Sundsvall sedan i onsdags, och idag kl 14.00‌ drabbar de riktiga tungviktarna samman. De är ju såklart fler som ska göra upp om det (de är tio i klassen) men i realiteten handlar det om tre namn: hemmasonen Fredrik Svensson‌ , den regerande världsmästaren Freddi Smulter‌ och den explosive Jonathan Leo‌ (nej, det är inte Leo på bilden ovan utan Tyngres egen bänkdemon Andreas Guiance‌ ).

Stämningen är på topp. Den är tät men avslappnad, fokuserad men uppsluppen. Alla vet med all önskvärd tydlighet att hur förberedelserna än genomförts, och hur träningen än gått, så är det nu det gäller. Alla tre – Fredde‌ , Freddi‌ och Jonathan‌ – kändes självsäkra och optimistiska om sina egna segerchanser. Trots det så var alla noga med att lyfta fram sina övriga medtävlare. Det fanns igår under presskonferensen en kollegial respekt mellan herrarna som var minst lika påtaglig som deras individuella självförtroende. Idag – dagen D – så betyder det ingenting. Den är var mans egen kamp mot stången.

**

Jonathan Leo, Fredrik Svensson och Freddi Smulter under presskonferensen.
Freddi‌ är regerande mästare och dessutom den som ståtar med världsrekordet på 400‌ kg. Fredrik‌ lyfte 400,5‌ kg på SM i våras (inofficiellt VR) och Jonathan‌ fick 401‌** kg knappt bortdömt på Arnold Classic tidigare i vår. Oavsett var VM-guldet nu hamnar så luktar det världsrekord redan nu till frukost.

Vi gjorde en liten högst inofficiell invägning på herrarna under fredagen, där Fredrik‌ landade på 159‌ matiga kg medan Freddi‌ dockade in på maffiga 156‌ kg (Andreas‌ väger enligt egen uppgift 74‌ kg). 

Tre andra huvudpersoner: IPFs ordföranden Gaston Parage, tävlingsgeneralen Marcus Hirvonen och speakern Gino the Announcer (han heter Eugene och är mycket möjligt världens bäste speaker).

Men redan kl 12.00‌ är det dags för den lättare klassen -120 kg, med Christoffer Öberg‌ (även han från hemmaklubben Sundsvalls AK) som den stora favoriten. Därmed är det laddat för en riktigt fet lördagseftermiddag – både här i Sundsvall, men även hos dig vid datorn. Tävlingarna streamas nämligen HÄR och också via arrangörens eminenta webbsida .

SCHEMAT FÖR DAGEN‌
Kl 12.00 -120 kg
Kl 14.00 +120 kg

DO IT!Liknande artiklar
Marcus 5 tips för en bättre bänk

MP-snitsaren Marcus Udd ger oss här sina fem bästa tips för att bli bättre i sin absoluta favoritövning bänkpress.

Alex Danielsson

23 juni 2022

Bänkpresslandslaget tränar mot EM

Den 23 april samlades stora delar av det klassiska och utrustade bänkpresslandslaget i Hallberg för ett ett pass.

Tyngre

28 apr. 2022

Josef lär "Buktryck" hur man bänkar

Sveriges Starkaste Man Marcus "Buktryck" Yngvesson skolas i bänkpress av sin tränare och likaså världsmästare i bänkpress Josef Eriksson.

Tyngre

26 jan. 2022

Låt 2022 bli ditt starkaste år – Planering, varianter och komplettering

Starta året rätt – bli starkare än någonsin. I en ny artikelserie är här Josef Eriksson din vägvisare i allt om hur du går till väga. Här är avslutande del 4!

Josef Eriksson

6 jan. 2022

Låt 2022 bli ditt starkaste år – Rätt belastning för rätt sak

Starta året rätt – bli starkare än någonsin. I en ny artikelserie är här Josef Eriksson din vägvisare i allt om hur du går till väga. Här är del 3!

Josef Eriksson

5 jan. 2022

Låt 2022 bli ditt starkaste år – Utförandet av lyften

Starta året rätt – bli starkare än någonsin. I en ny artikelserie är här Josef Eriksson din vägvisare i allt om hur du går till väga. Här är del 2!

Josef Eriksson

4 jan. 2022

Låt 2023 bli ditt starkaste år – Träna sällan ofta och inte ofta sällan

Starta året rätt – bli starkare än någonsin. I en ny artikelserie är här Josef Eriksson din vägvisare i allt om hur du går till väga. Här är del 1!

Josef Eriksson

3 jan. 2022

EM i styrkelyft 2021 – bilder och tankar!

Några bilder och några tankar från EM i Västerås.

Alex Danielsson

13 dec. 2021

Ove Lehto: en riktig storbult

Ove Lehto är inte bara en bult, utan en storbult. Många skulle nog inte heller inte ha några problem att dubba Ove till GOAT (Greatest Of All Time) när det gäller styrkelyft och bänkpress.

Tyngre

8 jan. 2021

5 tips inför ett maxlyft!

Jonathan Söderling levererar här en snitslad bana till framgång: 5 tips på hur du förbereder dig mentalt inför ett maxlyft. Och det utan att akta ryggen.

Jonathan Söderling

27 juli 2020

Vill du bänka 250 kg? Lär dig av Joel Sundelin.

Lär dig hemligheten till en stark bänkpress. Och en stor hylla.

Alex Danielsson

5 juli 2020

Våra 10 bästa tips för att bli bättre på bänkpress

Andreas Linnsén är en av Sveriges bästa bänkpressare alla kategorier. Här ger han dig sina bästa tips för att bli bättre i kungen av övningar!

Andreas Guiance

22 juni 2020

Bänkpress: Teknik & anspänning

Josef Eriksson ger dig idéer och synpunkter som kan ta dig vidare och bli inte bara en starkare, utan även också en bättre bänkpressare.

Josef Eriksson

28 maj 2020

Distansmästerskapen i Styrkelyft & Bänkpress - Bänkpress Herrar

Sista avsnittet ut handlar om bänkpress, och herrarna.

Tyngre

17 maj 2020

Distansmästerskapen i Styrkelyft & Bänkpress - Bänkpress Damer

Dags att göra upp i bänkpress! Först ut är damerna.

Tyngre

13 maj 2020

Resultat från Distansmästerskapen i Bänkpress

Vill du veta vem som vann bänken på Distansmästerskapen? Look no further.

Alex Danielsson

13 maj 2020

Invitation to the 2020 Nordic Distance Challenge in Powerlifting & Bench Press

Since all the scheduled powerlifting meets within the IPF have been cancelled due to the rampant spread of the Corona virus, we – as lifters – need to find other, safer, ways to measure our strengths. We hereby invite you to the 2020 Nordic Distance Challenge in Powerlifting & Bench Press!

Tyngre

7 mars 2020

Bänkpress på Tyngre 8 - herrar, tunga klassen

Den fjärde delen från Tyngre Bench Press Invitational på tyngre 8. Här är de tunga herrarna!

Tyngre

24 dec. 2019

Bänkpress på Tyngre 8 - herrar, lätta klassen

Den tredje delen från Tyngre Bench Press Invitational på tyngre 8. Här är de lätta herrarna!

Tyngre

17 dec. 2019

Bänkpress på Tyngre 8 - damer, tunga klassen

Tyngre Bench Press Invitational på Tyngre VIII var en populär tillställning. Vi kommer att publicera samtliga klasser här inom en snar framtid, tvåa ut är de tunga damerna!

Tyngre

12 dec. 2019

Bänkpress på Tyngre 8 - damer, lätta klassen

Det var ett jäkla drag under Tyngre Bench Press Invitational på tyngre 8. Vi kommer att publicera samtliga klasser här inom en snar framtid, först ut är de lätta damerna!

Tyngre

5 dec. 2019

Johannes väg tillbaka - del 3: Bänkpress

Johannes Årsjö jobbar mot att hitta glädjen i styrketräningen igen. Tillsammans med Josef Eriksson tränar och snackar han om sin återkomst i gymmet. Här i del 3 här ser vi var Johannes bänkpress är idag, eller om den ens existerat? Det är ju trots allt en övning Johannes är mer eller mindre känd för att hata.

Tyngre

28 nov. 2019

Carro tillbaka!

Skrattet hänger som vanligt löst när glänsaren Caroline Aspenskog sladdar förbi. Den här gången hinner hon bland annat med en snabb rapport inför VM, och hennes eventuella start på Tyngre Classic IX.

28 okt. 2019

Alla resultat från Tyngre VIII-helgen!

Undrar du hur det gick för din favorit under Tyngre VIII - Strong Edition? Här är resultaten från samtliga tävlingar under helgen.

Alex Danielsson

17 okt. 2019

Bildbomb från Tyngre VIII!

Efter en helg i styrkans tecken kom vår egen Marcus Syvertsen hem från Solnahallen med knökfulla minneskort. Här kan du se några av de bilder som märktes mest.

Marcus Syvertsen

15 okt. 2019

Landslagsträning i bänkpress

Häng med när landets främsta bänkpressare förbereder sig inför kommande mästerskap!

Tyngre

12 juli 2019

Mirakelmannen inför VM - del 1: Bänkpress

Vi träffade Jonathan "Mirakelmannen" Söderling för att kika på hans bänkpress bara tre veckor innan VM. Detta är del 1 av 3 där vi kollar in Jonathans 3 lyft.

Tyngre

12 juli 2019

Bänkpressens historia

Hur började egentligen allt det här med styrkelyft och bänkpress? Josef Eriksson tar på sig magisterhatten och leder oss med på en rygglägesresa som heter duga.

Josef Eriksson

26 juni 2019

Tyngre TV - avsnitt 6!

Tyngre TV gör sitt andra specialavsnitt med bänkpressen i fokus! Vi kollar på när Andreas lyfter med slingshot, när Järnvägspressen gick av stapeln och tävlar i att gissa förvrängda ansikten på kända bänkare.

Tyngre

30 apr. 2019

Vilma och Josef maxreppar inför bänk.-VM!

Vi åkte till Hallsbergs Atletklubb för att träffa Josef Eriksson och Vilma Olsson som i mitten av maj ska bege sig till Tokyo för att tävla på bänk-VM.

Tyngre

13 mars 2019

Styrkeorgie i Sumpan

Häng med när landslaget i styrkelyft tränar inför VM!

Tyngre

22 juni 2018

Video - så tränar du bänkpress

Tyngres egen Daniel Andreasson lägger här grunden för en säker och effektiv bänkpress.

Tyngre

22 juni 2018

Med talang för bänk

Magnus Dahl Zetterlund visar bänkens ädla pressar!

Tyngre

22 juni 2018