Den där bänkbryggan igen

Gästkrönikören och SL-tävlanden Ludvig Gislason går igång på onyanserad kritik över sanslösa prestationer.

Ludvig Gislason

Röven i bänken och fötterna i golvet genom hela lyftet, invänta signal före sänkning‌ , press‌ och rack‌ . Det är sånt jag som ligger under stången behöver tänka på när jag tävlar i bänkpress som licensierad styrkelyftare. Däremot behöver jag inte för lyftets godkännandes skull tänka på i vilken båge jag spänner upp min kropp när jag tar min position på bänken, det är en variabel jag är fri att justera för att bli bättre på bänkpress. Då menar jag bättre på bänkpress enligt regelverket i min sport, ett regelverk som verkar åsamka en hel del regelvärk hos en del av den styrketränande massan som inte utövar styrkelyft.

En högre brygga möjliggör en kortare lyftväg, det stämmer, men det gör kortare armar också. Ska vi söka medel att fixera lyftvägen så det blir samma lika för alla? Det kommer finnas fler faktorer som skiljer våra förutsättningar åt än så, ska vi dra det här hela vägen kommer vi alla ligga och trycka på ett par iPads som mäter kraften vi lyckas växla ut i ett läge som alla kan pressa i. Då skulle vi säkert fortfarande kunna prata om att läget i vilket vi mäter kraftutvecklingen är gynnsamt för personer med vissa vinklar och frågan är om det inte är roligare att se Eddie Berglund‌ trycka upp 180 pannor på raka armar, bryggan till trots? Hur föreslår ni att vi justerar marklyft och knäböj för att alla ska ha samma lyftväg?

Någonstans blir man tvungen att dra en gräns och bryggan i bänkpress regleras inte i vår sport. Jag har ännu inte mött någon som faktiskt har licens och på så vis är med och möjliggör styrkelyft i Sverige som har ett problem med det här. Är det vettigt att en delmängd av de passiva åskådarna ska diktera villkor för sporten? Kan man inte acceptera att en regelrätt SL-bänk får se ut så och att det fortfarande krävs massor av krut i kroppen för att hantera stora vikter?

Ska vi då avsluta med att diskutera prestationen i att lyfta tunga vikter med en hög brygga så skulle jag vilja förslå att ni provar dieta ner er till under 66 kg och sänker 180 kg till någon slags kloss som får vila på ert bröst, klossen kan få vara så hög att ni bara har 6-8 cm lyftväg. En 19-åring från Falun klarade nämligen både ner och upp med den vikten i viktklassen 66 kg, med signaler!

Kan ni inte greppa hur vrickat starkt det är? Hur kan man brinna av passion för styrketräning och inte respektera den bedriften? Förlöjligande kommentarer kring utförandet i hans videoklipp där hela bryggdiskussionen yrde upp? Tagga en polare och garva läppen av er åt hur lätt ni hade gjort samma sak om ni hade samma rörlighet? Kan ni inte greppa hur sanslöst respektlöst det är? Kan ni inte återkomma med lite videoklipp där ni lyfter tungt med en teknik ni föredrar istället, jag kommer inte skratta eller fälla några nedlåtande kommentarer för jag ser liksom inte poängen.Liknande artiklar
Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Marcus 5 tips för en bättre bänk

MP-snitsaren Marcus Udd ger oss här sina fem bästa tips för att bli bättre i sin absoluta favoritövning bänkpress.

Alex Danielsson

23 juni 2022

Bänkpresslandslaget tränar mot EM

Den 23 april samlades stora delar av det klassiska och utrustade bänkpresslandslaget i Hallberg för ett ett pass.

Tyngre

28 apr. 2022

Josef lär "Buktryck" hur man bänkar

Sveriges Starkaste Man Marcus "Buktryck" Yngvesson skolas i bänkpress av sin tränare och likaså världsmästare i bänkpress Josef Eriksson.

Tyngre

26 jan. 2022

Låt 2022 bli ditt starkaste år – Planering, varianter och komplettering

Starta året rätt – bli starkare än någonsin. I en ny artikelserie är här Josef Eriksson din vägvisare i allt om hur du går till väga. Här är avslutande del 4!

Josef Eriksson

6 jan. 2022

Låt 2022 bli ditt starkaste år – Rätt belastning för rätt sak

Starta året rätt – bli starkare än någonsin. I en ny artikelserie är här Josef Eriksson din vägvisare i allt om hur du går till väga. Här är del 3!

Josef Eriksson

5 jan. 2022

Låt 2022 bli ditt starkaste år – Utförandet av lyften

Starta året rätt – bli starkare än någonsin. I en ny artikelserie är här Josef Eriksson din vägvisare i allt om hur du går till väga. Här är del 2!

Josef Eriksson

4 jan. 2022

Låt 2023 bli ditt starkaste år – Träna sällan ofta och inte ofta sällan

Starta året rätt – bli starkare än någonsin. I en ny artikelserie är här Josef Eriksson din vägvisare i allt om hur du går till väga. Här är del 1!

Josef Eriksson

3 jan. 2022

EM i styrkelyft 2021 – bilder och tankar!

Några bilder och några tankar från EM i Västerås.

Alex Danielsson

13 dec. 2021

Ove Lehto: en riktig storbult

Ove Lehto är inte bara en bult, utan en storbult. Många skulle nog inte heller inte ha några problem att dubba Ove till GOAT (Greatest Of All Time) när det gäller styrkelyft och bänkpress.

Tyngre

8 jan. 2021

5 tips inför ett maxlyft!

Jonathan Söderling levererar här en snitslad bana till framgång: 5 tips på hur du förbereder dig mentalt inför ett maxlyft. Och det utan att akta ryggen.

Jonathan Söderling

27 juli 2020

Vill du bänka 250 kg? Lär dig av Joel Sundelin.

Lär dig hemligheten till en stark bänkpress. Och en stor hylla.

Alex Danielsson

5 juli 2020

Våra 10 bästa tips för att bli bättre på bänkpress

Andreas Linnsén är en av Sveriges bästa bänkpressare alla kategorier. Här ger han dig sina bästa tips för att bli bättre i kungen av övningar!

Andreas Guiance

22 juni 2020

Bänkpress: Teknik & anspänning

Josef Eriksson ger dig idéer och synpunkter som kan ta dig vidare och bli inte bara en starkare, utan även också en bättre bänkpressare.

Josef Eriksson

28 maj 2020

Distansmästerskapen i Styrkelyft & Bänkpress - Bänkpress Herrar

Sista avsnittet ut handlar om bänkpress, och herrarna.

Tyngre

17 maj 2020

Distansmästerskapen i Styrkelyft & Bänkpress - Bänkpress Damer

Dags att göra upp i bänkpress! Först ut är damerna.

Tyngre

13 maj 2020

Resultat från Distansmästerskapen i Bänkpress

Vill du veta vem som vann bänken på Distansmästerskapen? Look no further.

Alex Danielsson

13 maj 2020

Invitation to the 2020 Nordic Distance Challenge in Powerlifting & Bench Press

Since all the scheduled powerlifting meets within the IPF have been cancelled due to the rampant spread of the Corona virus, we – as lifters – need to find other, safer, ways to measure our strengths. We hereby invite you to the 2020 Nordic Distance Challenge in Powerlifting & Bench Press!

Tyngre

7 mars 2020

Bänkpress på Tyngre 8 - herrar, tunga klassen

Den fjärde delen från Tyngre Bench Press Invitational på tyngre 8. Här är de tunga herrarna!

Tyngre

24 dec. 2019

Bänkpress på Tyngre 8 - herrar, lätta klassen

Den tredje delen från Tyngre Bench Press Invitational på tyngre 8. Här är de lätta herrarna!

Tyngre

17 dec. 2019

Bänkpress på Tyngre 8 - damer, tunga klassen

Tyngre Bench Press Invitational på Tyngre VIII var en populär tillställning. Vi kommer att publicera samtliga klasser här inom en snar framtid, tvåa ut är de tunga damerna!

Tyngre

12 dec. 2019

Bänkpress på Tyngre 8 - damer, lätta klassen

Det var ett jäkla drag under Tyngre Bench Press Invitational på tyngre 8. Vi kommer att publicera samtliga klasser här inom en snar framtid, först ut är de lätta damerna!

Tyngre

5 dec. 2019

Johannes väg tillbaka - del 3: Bänkpress

Johannes Årsjö jobbar mot att hitta glädjen i styrketräningen igen. Tillsammans med Josef Eriksson tränar och snackar han om sin återkomst i gymmet. Här i del 3 här ser vi var Johannes bänkpress är idag, eller om den ens existerat? Det är ju trots allt en övning Johannes är mer eller mindre känd för att hata.

Tyngre

28 nov. 2019

Alla resultat från Tyngre VIII-helgen!

Undrar du hur det gick för din favorit under Tyngre VIII - Strong Edition? Här är resultaten från samtliga tävlingar under helgen.

Alex Danielsson

17 okt. 2019

Bildbomb från Tyngre VIII!

Efter en helg i styrkans tecken kom vår egen Marcus Syvertsen hem från Solnahallen med knökfulla minneskort. Här kan du se några av de bilder som märktes mest.

Marcus Syvertsen

15 okt. 2019

Landslagsträning i bänkpress

Häng med när landets främsta bänkpressare förbereder sig inför kommande mästerskap!

Tyngre

12 juli 2019

Bänkpressens historia

Hur började egentligen allt det här med styrkelyft och bänkpress? Josef Eriksson tar på sig magisterhatten och leder oss med på en rygglägesresa som heter duga.

Josef Eriksson

26 juni 2019

Tyngre TV - avsnitt 6!

Tyngre TV gör sitt andra specialavsnitt med bänkpressen i fokus! Vi kollar på när Andreas lyfter med slingshot, när Järnvägspressen gick av stapeln och tävlar i att gissa förvrängda ansikten på kända bänkare.

Tyngre

30 apr. 2019

Vilma och Josef maxreppar inför bänk.-VM!

Vi åkte till Hallsbergs Atletklubb för att träffa Josef Eriksson och Vilma Olsson som i mitten av maj ska bege sig till Tokyo för att tävla på bänk-VM.

Tyngre

13 mars 2019

Styrkeorgie i Sumpan

Häng med när landslaget i styrkelyft tränar inför VM!

Tyngre

22 juni 2018

Video - så tränar du bänkpress

Tyngres egen Daniel Andreasson lägger här grunden för en säker och effektiv bänkpress.

Tyngre

22 juni 2018

Med talang för bänk

Magnus Dahl Zetterlund visar bänkens ädla pressar!

Tyngre

22 juni 2018