2015 – vårt år

Det är härligt att träna på gymmet, något väldigt många nya får upptäcka i början av varje år. Men antalet leende nybörjare blir säkert större om vi erfarna bjuder in ordentligt och visar hur det går till. Gästkrönikören Viktor Källberg resonerar om frågan.

Viktor Källberg

Du känner dig stark. Du känner dig redo. Du känner att det här året kommer bli ditt bästa hitills, ja 2015 är året du blir ostoppbar! Du lastar stången tungt och börjar fokusera. Din blick rör sig inte ifrån denna utmaning som väntar, de vikter som ska ta dig till nya nivåer. Du greppar stången och sedan är resten historia, du är i zonen och inget annat än just ditt set räknas. Med en duns landar vikten åter på marken och du har gjort ett nytt årsbästa. För dig betyder detta allt, du kunde inte varit gladare!

Britta, 50 år, som i månader samlat mod för att göra en förändring i sitt liv mot en hälsosammare livsstil, och just idag tecknat nytt medlemskap enligt hennes nyårslöfte, har just klivit in genom dörren och såg dig i den nyss nämnda processen. Den hårda blicken, ditt tuffa yttre och dina tunga vikter. För henne är detta en ny värld, en värld där hon är allt annat än bekväm. Hon känner genast att det kanske var ett misstag att komma till gymmet. Hon kan inte se sig själv göra det du just gjorde och tänker kanske att hon är det svarta fåret i rummet. Samtidigt som du känner dig som en kung i världen känner hon sig som den lägsta tiggaren. Med andra ord en stor konrast i era upplevelser av träningen. Det knepiga med situationen är att ingen gjort fel. Du ska träna som du måste träna för nya resultat och hennes första intryck av gymmet – att känna sig illa till mods – kommer förmodligen vara svårt att undvika. Däremot är det här, efter den första reaktionen, som du kan spela en viktig och betydande roll för Britta och alla andra som likt henne just tagit sig mod till att leva upp till sina nyårslöften.

Är man stark måste man vara snäll, precis som Bamse och precis som den där TV-reklamen alltid säger. Och vilken bättre plats att ta till sig det citatet på än på gymmet i början av januari? Det är dags för dig som kunnig gymråtta att betala tillbaka till alla nybörjare på samma sätt som andra hjälpte dig när du var ny på gymmet. Det är inte nu du ska till extra attityd för att visa dig stark bland de nya medlemmerna eller på något sätt håna dem för att de ser vilsna ut på din hemmaplan. Nej, det är nu du som en erfaren träningsindivid ska räcka ut din hand för att visa Britta att hon inte är ensam, att ni alla är en och samma familj.

Träning är en riktig glädjespridare, inte bara för oss som faktiskt är intresserade. Det har ju bevisat kemiskt positiva effekter på din kropp också med alla sprittande endorfiner. Du vet redan detta eftersom du är inbiten, men för alla de som just börjat är det kanske inte riktigt så roligt ännu. Varför inte hjälpa dem inse detta, visa dem hur roligt träning kan vara! Min tanke är inte att du ska tvingas bli en PT här eller sluta fokusera på dig själv i gymmet. Däremot kanske att om du ser någon som ser vilsen ut, ser frågande ut eller utför en övning på ett riskfyllt sätt, så ta dig gärna tiden att hjälpa till! Visa att det är en härlig gemenskap vi har på gymmet, att vi alla är där av samma anledning och att vi finns till för att hjälpa varandra. Du kommer inte bara få din nästa att må bättre utan även må mycket bättre själv. En win-win situation!

Jag tror ingen av oss kände sig bekväm de första passen i gymmet. Åtminstone inte jag som onekligen var av det klenaste slaget när jag först satte fot på gymmet för cirka 40 kg sedan. De grova killarna vid hantelracket och i bänkpressen var flera storlekar större och flyttade många gånger mer vikt än mig och jag kände mig ofta uttittad och dömd även om jag nu i efterhand är säker på att det inte var så. De som är på gymmet tittar nämligen inte på dig, de har fullt upp med sitt eget men det tror man sällan som nybörjare. Tiden gick och jag läste tidningar och forum intensivt för att ta till mig ny information. Jag fann vänner både på gymmet och via sociala medier som delade mitt intresse, och jag lade ner hela min själ på gymmet för att nå nya mål. Och det tog inte lång tid innan kärleken för träning infann sig. Detsamma är jag säker gäller många av de som nu tågar in på gymmet med svajande självförtroenden och låg självkänsla. Men med lite hjälp från oss andra är det bara en tidsfråga innan även de finner sig själva genom träningen.

‌ Egocentriska, lågt begåvade och aggressiva är allt annat än en beskrivning av oss. Vi älskar helt enkelt bara att träna.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Att hjälpa en annan människa mot ett gladare jag och en mer hälsosam livsstil är en tillräckligt bra anledning i sig för räcka ut sin hand. Utöver detta kanske vi dessutom kan tillintetgöra några av de fördomar som finns mot oss ”muscle heads”. Egocentriska, lågt begåvade och aggressiva är allt annat än en beskrivning av oss. Vi älskar helt enkelt bara att träna. Så tveka inte på att hjälpa din nästa, du kommer göra både dig själv och hen en tjänst.

2015 är nästan här och det ska bli ditt år, det har du all rätt till att tro på och även göra verklighet utav. Att tro att det ska bli enbart ditt år och ingen annans är däremot att vara girig. Varför inte göra det till båda ditt och alla andras bästa år hittills? 2015 kan bli VÅRT år och det är upp till dig att bidra till det. Så sätt nu nya mål, fokusera mot det och kör ditt race; glöm bara inte att hjälpa dem i periferin också.Liknande artiklar
GLAD SOMMAR FRÅN OSS!

Nu tar duon sommarlov från podden och laddar upp inför hösten med nya spännande gäster och samtal. Vi går även igenom frågor som kommit in från er lyssnare.

10 juni 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Pischa & Mange filosoferar rätt från Grekland

Våra poddvärdar diskuterar saker som dykt upp under deras vecka i Grekland. Häng med!

20 maj 2024

Varför lyckas vissa & andra inte?

Magnus & Pischa går igenom deras nycklar och tankar kring varför vissa lyckas med att nå sina mål och andra inte.

13 maj 2024

Your wish is our command!

Ni önskade, de svarar! Vad äter Mange & Pischa och hur går deras filosofi egentligen? Lever de som de lär? Återstår att höra, IN & LYSSNA!

6 maj 2024

Från övervikt till Bikini Fitness!

Sarah Mossfeldt tar sig ur ett kontrollerande förhållande där hon även gått upp en hel del i vikt, revanschen blir bikini fitness. Hör henne berätta om denna omtumlande resa och hur man hittar balansen efter.

29 apr. 2024

Digitalisering av behandling kring barnobesitas, hur går det till?

Malin Ramkloo är den i Sverige som jobbat längst med appen Evira. Ett verktyg som har vuxit sig starkt inom behandling av barnobesitas.

22 apr. 2024

Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023