Under ytan

Till estetikens försvar.

Lorena Gustavsson

Träning och motion är bäst. Anno 2016 tycks rörelseglädjen ha nått ut till fler än någonsin. Gymmen, boxarna och idrottsanläggningarna är tvärfulla av motionärer och atleter som alla på något sätt har insett vikten och behållningen av att använda kroppen. Kanske kan rörelseglädje bli den nya folkrörelsen men inte om vi envist krånglar med onödigt internt gnabb.

En snabb spaning på vad som lockar folk just till gymmet leder till ett gäng olika svar. Vanligtvis brukar det röra sig om en kombination av hälsoskäl, prestationsskäl och estetiska skäl. Motivationsfaktorernas betydelse förändras naturligt i takt med livets gång. Att som exempel gå från ett prestationstänk till ett hälsotänk är en av de vanligare utbyten som sker när man tränat förbi sina prestationsmässiga guldår.

Tidsandan gör gärna gällande att det "finaste" och ädlaste målet, trots dess förgänglighet, är att träna för prestation. I vår kultur har vi tagit till oss vanan att organisera livet genom tidsbestämda och ambitiösa mål. En ständig strävan framåt på gott och ont känns säkert igen även från tillvaron utanför gymmets väggar. Dina bekanta som inte tränar delar troligtvis den västerländska uppfattningen att "målet är målet". De lever i samma samhälle och är vana med annan idrott från åskådarplatsen. De är inskolade i att tänka på rörelse i form av prestation de också. Alla älskar och hyllar en segrare.

Att träna för hälsan och välbefinnandet anses också helt okej, alla kan förstå hälsoargumentet oavsett om de bryr sig personligen eller inte, men det möts ändå inte riktigt med lika stor vördnad. Träning av hälsoskäl ses som bra, men harmlöst och lite intetsägande. Själv tycker jag hälsoskäl är en gudagåva, eftersom det för många är en enorm källa till glädje att få riva av ett Zumbapass eller att ta en lekmatch fotboll med polarna så genomförs passen. Träningen blir garanterat av om man älskar den, trots att man inte blir någon världsmästare på kuppen. Alla älskar och hyllar dock inte en glad motionär.

Däremot verkar det som om träning för att få en särskild kroppsform har hamnat i den permanenta skamvrån. I icke tränande människors ögon ses det som rena dödssynden trots att vi mig veterligen är rätt sekulära nuförtiden. Inte heller bland oss tränande är fåfänga något man skyltar med. De som har spegelbilden som bränsle för motivationen rynkar vi på näsan åt och vi kan inte låta bli att tycka att den som helt oblygt knäpper snyggselfies och slår poser framför speglarna kanske är "lite väl"...

Sen går vi hycklare vidare till omklädningsrummet och inspekterar noga våra bakre delts i helfigursspegeln på toalatten och passar på att knäppa ett kort när vi har pump. När gymmet är tomt kastar vi oss in i hörnet med bäst ljus och kollar läget. Nu säger jag "vi" för jag vet att många gör så, jag är precis likadan, men hörrni det kanske rentav är okej!

Det är faktiskt inte rimligt att jag som knappt kan öppna truten utan att påpeka hur viktigt det är att ha ett djupare mål än spegelbilden, ska fortsätta tänka så förenklat som att det finns goda och onda sätt att träna på. Mer ansvarsfullt vore det att försöka förstå allas sätt och bryta ner min egen fördomsbarriär steg för steg. Så nu testar vi...

Det är bara att erkänna: det är en stor belöning att märka att kroppen förändras sakta men säkert när man lägger så pass mycket tid på träningen. Även utvändigt. Alla resultat mottas tacksamt när man lagt ner sin själ i någonting. Lika rimligt som det är att folk som gillar smink målar sig en timme för att känna sig fina, tycker jag att det är att folk som gillar träning lyfter skrot en timme för att känna sig fina. "Fin" är inte mitt prio ett, men att säga att jag inte bryr mig vore en fet lögn. Alla gör sig så snygga de kan på det sätt som passar dem bäst. Må det vara genom outfits för den modeintresserade eller genom crossfit för endorfinjunkien. Kan vi inte bara se det som världens bästa bonus att bli lite snygg på köpet när vi gör något kul?

Nästa grej att släppa tvivlet kring är hälsofördelarna av träningen, de kommer faktiskt oavsett vilken din motivation är. Kroppen vet inte om du gör knäböj för att kunna resa dig ur stolen när du är 90 eller för att få astronomiska glutes. Den bryr sig inte, den anpassar sig efter båda, det ena kommer med det andra. Bra va?

Tredje grejen är att du kommer i sinom tid att behöva lyfta tyngre vikter för att bli större om det nu är målet, vilket det ju torde vara inom kroppsbyggning. Du kommer alltså att behöva sätta mål, jobba för progression, prestera, öka maxstyrkan. Det där som alla verkar tycka är så himla viktigt. Det där som vissa verkar ha fått för sig är fristående från hypertrofi. Gissa vad? Allt hänger ihop mer eller mindre. Det ena följer det andra, även här.

Vidare måste vi ställa frågan hur kroppsbyggningen betraktas av utövaren? Vilket borde vara det väsentliga. 

"Du är inte din kropp - du har en kropp"‌ . Så beskrev min CBB-utövande man det. Den meningen tycker jag sammanfattar hur inställningen bör vara när man har kroppsbyggning som en hobby och livsstil, på ett sunt vis. Med det synsättet blir bodybuilding plötsligt inte mer ytligt än att ha en båt eller bil som man putsar på lite varje dag, ett projekt att investerar sin tid och omsorg i.

Ingen skulle heller anklaga en konstnär för att vara hopplöst fåfäng men är det sin kropp man skulpterar så är man plötsligt ett ytligt meathead utan så mycket som en tendens till djup. Resonemanget håller inte. Snarare skulle jag beskriva många av de som faktiskt lyckats bra inom kroppsbyggning som strukturerade, fokuserade och eftertänksamma. Sedan förnekar ingen att det alltid uppstår en svärm kortlivade dagsländor som lockas till strålkastarljuset. Olyckligt såklart men inte unikt. Risken att falla finns överallt där det finns chans att flyga. Att jobba aktivt med sin självbild och sitt mindset blir således en viktig syssla för den som hellre vill kunna flyga högt i ett decennium än krascha efter en säsong.

‌ Det är lättare att ta en förlust personligt, eftersom det som bedöms är resan fram till målet, med andra ord hur du valt att disponera ditt liv fram till gameday. Blir du nerdömd kan det kännas som att domarna avfärdar alla dina timmar, veckor och månader av slit i en handvändning.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Självdistans är A och O om man ska tåla att bli dömd och bedömd. Detta är en punkt där liknelsen med konstens värld blir extra tydlig och extra känslig. Det är komplicerat att tävla i estetik eftersom det inte finns några exakta mätpunkter. Jämförelsevis är det superlätt att tävla i vem som lyfter tyngst. Det är inte lika vanskligt att delta i en bänkpresstävling, även om man lider av sviktande självkänsla kan man i regel efter lite sakligt övervägande särskilja en dålig dag på podiet från sin person. När det ska tävlas i estetiska uttryck är det mycket lättare att identifiera sig med processen. Det är lättare att ta en förlust personligt, eftersom det som bedöms är resan fram till målet, med andra ord hur du valt att disponera ditt liv fram till gameday. Blir du nerdömd kan det kännas som att domarna avfärdar alla dina timmar, veckor och månader av slit i en handvändning. Sånt kan ju svida till ganska rejält om man inte är redo.

En sak som verkligen bör rekommenderas med versaler är‌ : tävla inte i grenar med subjektiva bedömningar om du inte har god självdistans! Varken Idol‌ , poetry slam‌ eller Luciapokalen‌ . Om du gillar kroppsbyggning så fortsätt med det, men varför inte vänta en liten stund med scenen? Bara tills du känner dig säker på att du kan hantera bedömningen och resultatet. 

Nå väl, trots känsliga parametrar i själva tävlingsmomentet, tycker jag att det är rejält orättvist att urskiljningslöst döma ut ett så pass etablerat träningssätt. En period med fokus på hypertrofi och estetik innebär i regel en ganska allsidig och skonsam träningsform innehållandes styrkeövningar i olika svårighetsgrad som ofta utförs i repsintervall med låg skaderisk. Addera kardiovaskulär träning som ger fler hälsofördelar än jag ens orkar tänka. Som en bonus kompletteras träningen ofta med massage och rörlighetsträning och en överlag hälsosam (om än något strikt) kost baserad på bra råvaror. I det perspektivet låter det plötsligt inte så ondskefullt med bodybuilding längre. Blandar man in tyngre och mer komplexa lyft ibland har jag svårt att se vad som är så klandervärt? På proffsnivå gäller såklart andra premisser, men å andra sidan är det inte heller Phil Heath du kollar snett på i hemmagymmet.

Så vad återstår då att vara skeptisk till? Är det tävlingsdieten? Gissa vad, du och jag behöver inte äta så och man behöver inte oroa sig om vad folk man inte känner käkar, därmed sätter vi punkt. 

Är det utseendet? "Det där är inte ens snyggt"‌ är en kommentar som hörts till leda angående personer i tävlingsform. Suck! Vad som är snyggt eller inte är en fråga om preferenser och det är aldrig okej att säga att någon ser grotesk eller onaturlig ut. Bara föreställ er reaktionerna ifall man sa så rakt ut om andra slags utseenden som avviker från normen? Personen har antagligen inte heller tagit sig i tävlingsform för att vara snygg för random snubbe/snubba på stan, utan för att det är så man placerar sig bra i en tävling. Vem är det isåfall som tänker mest på ytan? 

‌ Det finns överhuvudtaget inga felaktiga anledningar att träna och kroppsbyggarna har åtminstone kulorna att erkänna att de tränar för ytan. Rätt modigt ändå på något sätt.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Är det känslan att det är "fel" att träna för ytan som fortfarande skaver? Ja, det kan kännas främmande och det är inte för alla, men det är absolut inte fel. Det finns överhuvudtaget inga felaktiga anledningar att träna och kroppsbyggarna har åtminstone kulorna att erkänna att de tränar för ytan. Rätt modigt ändå på något sätt. Ärlighet mot sig själv och omgivningen kan ju vara rätt positivt. Så kan man också se det.

Lev och låt leva vänner. De enda som anklagar en konstnär för ytlighet är andra konstnärer som inte vågar erkänna att de målar, och de som inte ens orkar försöka.



Liknande artiklar
Fanny Lagerwall är tillbaka – livet, Wegovy och allt däremellan

Fanny Lagerwall gästar återigen podden och delar sin resa sedan vi hördes sist.

18 nov. 2024

Återgång till träning efter ett längre uppehåll

Lyssnarfrågor i Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar hur du på ett bra sätt kan återgå till träning efter ett längre uppehåll, både de som varat i någon vecka och de som har varat i flera månader.

13 nov. 2024

Poledance – tuffare än man kanske tror

Vi träffar Marcus Elsberg, som förutom att driva gymmet Revive Kristianstad även är svensk mästare i Poledance

7 nov. 2024

Alpin utförsåkning med Mathias Moberg

Jacob och Wille diskuterar alpin utförsåkning tillsammans med Mathias Moberg, fystränaren för herrlandslaget i alpin utförsåkning.

6 nov. 2024

Magda tillbaka!

Vår evige favorit Magdalena Kowalczyk gästar oss för att bland annat prata om Sweat Equity. Vi snackar också träning, samhällsnytta och om life hack.

4 nov. 2024

När blir man för fet under en bulk?

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 468 av Tyngre Träningssnack. Denna gång diskuteras bland annat viktuppgång när man försöker lägga på sig muskler.

30 okt. 2024

Jenny Anderssons resa i Biggest Loser och livet efter tävlingen

I detta avsnitt gästas vi av Jenny Andersson, som kom på andra plats i Biggest Loser 2023.

28 okt. 2024

Manne Forssberg om Pappapodden

Härligt och som vanligt utlämnande samtal med Manne.

28 okt. 2024

Anna om förändringen på Gymmet

Kompisen Anna Stålnacke berättar mer om hur och varför Gymmet väljer att sälja flera av sina anläggningar.

24 okt. 2024

Mattias Reck om livet och träningen som elitcyklist

Proffscyklisttränaren Mattias Reck är tillbaka i Tyngre Träninssnack. I detta avsnitt diskuterar vi bland annat säsongen som har gått för Lidl Trek och utvecklingen inom cykelsporten de senaste åren.

23 okt. 2024

Det stora Ozempic-avsnittet

I dagens avsnitt djupdyker vi i ett ämne som är på allas läppar – Ozempic, men också andra GLP-1-läkemedel.

21 okt. 2024

Kroppskontakt med Karin Magnusson – Grundorsakerna bakom våra matvanor och hur vi kan bryta dem

I dagens avsnitt gästas vi av författaren, terapeuten och dietisten Karin Magnusson, aktuell med boken Kroppskontakt.

14 okt. 2024

Tips och trix på gymmet – Axelsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

10 okt. 2024

Problemet med de flesta studier som säger sig hitta non-responders

Jacob och Wille diskuterar i det här avsnittet hur slump och variation kan göra att man felaktigt tror sig ha hittat så kallade non-responders i studier.

9 okt. 2024

Fastna i tankar – och hur vi tar oss ur dem

I dagens avsnitt dyker vi in i ett ämne som många av oss brottas med – att fastna i sina tankar.

7 okt. 2024

Föreningsliv med Johanna Barvelid

Vi snackar ledarskap och drivkrafter inom föreningslivet med Johanna Barvelid, en av grundarna till den tidigare Styrkebyrån.

7 okt. 2024

Kenny "Strävan" Dahlström

Idag välkomnar vi med stor värme en individ som inspirerat tiotusentals. Vi välkomnar Kenny ”Strävan Dahlström.

5 okt. 2024

Freddi Smulter

I dagens avsnitt drabbar Josef samman med kanske den största bänkpresslegenden, Freddi Smulter.

2 okt. 2024

Vésteinn Hafsteinsson om olympiska kastidrottares träning

Äntligen är Vésteinn Hafsteinsson tillbaka i podden för att berätta mer om hur han tränat sina kastidrottare.

2 okt. 2024

Barnobesitas – Hur vi skapar en hälsosam framtid för våra barn med Mai-Lis Hellenius

I dagens avsnitt gästas vi av Mai-Lis Hellenius, professor och forskare vid Karolinska Institutet. Mai-Lis är en av Sveriges främsta experter på folkhälsa och har ägnat flera decennier åt att undersöka hur vår livsstil påverkar vår hälsa.

30 sep. 2024

Om konst med Robert Stasinski

Vi snackar med kompisen Robert Stasinski om hur konst som företeelse kan engagera oss som den gör och hur dess utformning och uttryck påverkar oss.

30 sep. 2024

Catching up med Kalle

Vi snackar med den evige favoriten Kalle Zackari Wahlström, som berättar om både den nyfunna träningsgnistan, nya tv-program och den egna kollektionen av kläder och annat kul.

26 sep. 2024

Betydelsen av biologisk mognad inom talangutveckling

En av våra favoritgäster, Tommy Lundberg, är tillbaka och denna gång tar vi upp två ämnen som vi varit inne lite på även i tidigare avsnitt, talangutveckling och könsindelning inom idrotten.

25 sep. 2024

Michaela Bredolo - Viktnedgång genom inre styrka och hållbar hälsa

I detta avsnitt träffar vi Michaela Bredolo som delar sin inspirerande hälsoresa.

23 sep. 2024

10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Att förstå aptit och matval – näringsfysiolog Kristina Andersson

I dagens avsnitt gästas vi av näringsfysiologen och författaren Kristina Andersson, bland annat känd från Biggest Loser och böckerna HUNGER och ÄT SMART.

16 sep. 2024

Känslor, tankar och beteenden för en hälsosammare höst

I dagens avsnitt plockar våra poddvärdar upp från förra veckans avsnitt kring förståelse för känslor och tankar och hur man kan utveckla hälsosamma beteenden.

9 sep. 2024

Lärdomar från 10 år med Tyngre!

Herrar A & A går igenom vad som med lite perspektiv utgör de viktigaste lärdomarna kring att starta och driva ett företag med sin bästa kompis.

9 sep. 2024

Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Återgång till rutiner och balans efter sommaren

Pischa & Magnus är tillbaka efter vad som verkar ha varit en fantastisk sommar. De startar säsongen starkt med snack om att återfå hälsosamma vanor och skapa balans efter en lång ledighet.

2 sep. 2024

Vad är hårt belastande träning och varför orkar kroppen bara så lite av det?

Jacob och Wille diskuterar balansen mellan träning och återhämtning i avsnitt 459 av Tyngre Träningssnack.

28 aug. 2024

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga dominerar i avsnitt 458 av Tyngre Träningssnack.

21 aug. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024