Hur fan hamnade jag här?

Hur du sätter träningen på autopilot.

Erik Sander

På något outgrundligt vis hittar man ändå alltid hem, oavsett hur berusad av livets vatten man än råkar ha oturen att vara. Liggandes tryggt i fosterställning, halvgråtande och självömkande slår du upp ögonen och inser att du även denna gång ovetandes, men med en sjöfartskaptens precisa manövreringsexcellens, lyckats ratta dig själv hela vägen hem till din egen sängs trygga hamn och landat säkert under täcket. Allt är precis som det ska vara trots att vägen dit inte är något annat än ett mysterium – vad hände egentligen igår?

Du ligger där i sängen och bläddrar desperat i ditt minnes huvudbok efter rätt sida, eller åtminstone rätt kapitel, för att söka svar. Någonstans halvvägs in på gårdagskvällen börjar texten på sidorna suddas ut, sakta men säkert, ända tills du möts av enbart blanka sidor helt utan skrift. Det är såklart ingen behaglig känsla som uppstår i kroppen, men du kan fortfarande röra både fingrar och tår och drar slutsatsen att åtminstone hälsan är i behåll. Och tur är väl det.

Du ser dig kring i lägenheten och noterar att hemmanycklarna hänger på den tilltänkta kroken i nyckelskåpet, samma krok som den alltid hänger på. Plånbok, telefon och snusdosa kamperar i sedvanlig ordning på bardisken i köket, och när du låser upp telefonen ser du att du ställt klockan på ringning – det är ju söndagslunch med familjen idag.

Du har, ett radiostyrt tillstånd till trots, tagit dig hem i säkerhet och följt dina läggningsrutiner till punkt och pricka. Kläderna ligger fint hopvikta på stolen bredvid sängen, överkastet är lagt på dess plats ovanpå kistlocket nere vid sängens fotända, till och med tandborsten är varsamt avsköljd eftersom du hatar när tandkräm torkar och bildar en otrevlig beläggning längs skaftet. Likt ett fullblodsproffs på läggningsrutiner har du fått alla rätt på ren och skär instinkt. Du har gjort det så många gånger förr att det rotat sig djupare än i sinnet, det sitter ända in i märgen.

‌ I den bästa av världar ska man inte ens behöva fundera, man ska helt plötsligt bara vara ombytt på gymmet och istället fråga sig mitt under pågående marklyft 'hur i helvette hamnade jag här egentligen?'‌ .
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Och det var hit jag ville komma. Tänk om alla människor kunde fungera likadant när det kommer till träning. Alltså, inte träna när de var dyngraka, utan att de inte ens behövde fundera på om de ska träna eller inte. För det är just under de här rysligt utslagsgivande sekunderna där det funderas och debatteras med en själv och ens samvete som risken att komma på något viktigare att göra för stunden ökar med femhundratusenmiljoner procent. I den bästa av världar ska man inte ens behöva fundera, man ska helt plötsligt bara vara ombytt på gymmet och istället fråga sig mitt under pågående marklyft ”hur i helvette hamnade jag här egentligen?”‌ .

Ett steg i rätt riktning för att hamna i ett sinnestillstånd där träningen inte behöver föregås av tankar, funderingar eller taskiga ursäkter till att inte bara göra det tror jag är så ”enkelt”‌ som att skapa sig den goda vanan att bara gör det.

För en underhållande företeelse vi människor, mer eller mindre omedvetet, gärna sysselsätter oss med är att när vi står inför en aktivitet eller förpliktelse vi inte riktigt är sugna på är att vi tenderar att ge oss i kast med alla tänkbara aktiviteter som vi annars drar oss för. Städning är ett utmärkt exempel. Hand upp alla som varit hemma, vetat att de egentligen borde gått och tränat för en halvtimme sedan men, som rörda av fingret från en högre makt, helt plötsligt stått med dammsugaren i ena handen och dammvippan i den andra? Detta till trots att du vanligtvis hatar städning mer än krig, svält och spetälska kombinerat och att din partner annars måste tjata hål i huvudet på dig innan du dansar runt med en dammsugare i vanliga fall.

Vi människor är som art i mångt och mycket vanestyrda i våra beteenden. Vissa givetvis mer än andra, men i någon utsträckning är vi alla rutinstyrda vare sig vi vill veta av det eller inte.

Ett utmärkt exempel som jag tror att många kan symbolisera med är semester i fjällen. Efter en lång biltur med snoriga, skrikiga och kissnödiga (givetvis vid olika tidpunkter) ungar som närapå mynnade ut i skilsmässa är ni äntligen framme vid stugan. Vid första kvällens middag slår ni er ned runt middagsbordet och utplaceras slumpmässigt utan att ägna det en tanke. Nästföljande middag kan ni ge er fan på att ni kommer sitta på exakta samma platser, något som fortlöper även resterande del av semesterns måltider. Och skulle någon – Gud förbjude – ta ”er”‌ plats vid någon av måltiderna skulle det kännas lite märkligt. Kanske skulle det vara okej, men det skulle inte kännas riktigt rätt – skulle det? Det var ju din plats ju.

Samma känsla vill jag eftersöka hos fler tränande människor där ute. Står ni över en träning ska det inte bara kännas lite märkligt, det ska kännas fel – det var ju din träning ju.

Har man kommit så pass långt i sitt tränande att ett missat träningspass känns i hela kroppen, i hela ens väsen, har man kommit riktigt långt. Och risken att missa fler träningspass än absolut nödvändigt kommer att vara minimal. Men så länge ett missat, sakat eller bortprioriterat pass resulterar i lättnad, glädje, en oväntad storstädning eller någon annan känsla än just besvikelse kommer fler pass att missas även i fortsättningen – sanna mina ord.

Jag är inte så gravallvarligt träningsbajsnödig att jag menar att man ska strunta i mormors begravning för att träna, eller tacka nej till bästa polarens bröllop. Jag tror och hoppas ni förstår vad jag menar. Jag efterfrågar en automatiserat negativ grundinställning till att missa träning i alla de fall den inte av rimliga skäl får, eller i sällsynta fall till och med borde, sakas för ditt eget bästa.

Att börja‌ träna är nämligen sällan problemet för oss människor. Att fortsätta‌ träna, år ut och år in, för att sedan upprätthålla det under resten av livet – där har vi det verkliga problemet.

Så sätt igång att skapa dig goda vanor med start idag, helst redan igår. Förhoppningsvis ses vi en vacker dag på gymmet när du kommer på dig själv ståendes mitt uppe i ditt tredje set marklyft och frågar dig själv – hur fan hamnade jag här?


Erik Sander‌ , från Stockholm, har ägt, byggt och drivit två egna gym. Han har en Fil. kand. inom biomedicin – inriktning fysisk träning, jobbar just nu som konsult inom gymbranschen med fokus på konceptutveckling och utbildning samt kvalitetssäkring av personal.


Liknande artiklar
Återgång till träning efter ett längre uppehåll

Lyssnarfrågor i Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar hur du på ett bra sätt kan återgå till träning efter ett längre uppehåll, både de som varat i någon vecka och de som har varat i flera månader.

13 nov. 2024

Poledance – tuffare än man kanske tror

Vi träffar Marcus Elsberg, som förutom att driva gymmet Revive Kristianstad även är svensk mästare i Poledance

7 nov. 2024

Alpin utförsåkning med Mathias Moberg

Jacob och Wille diskuterar alpin utförsåkning tillsammans med Mathias Moberg, fystränaren för herrlandslaget i alpin utförsåkning.

6 nov. 2024

Magda tillbaka!

Vår evige favorit Magdalena Kowalczyk gästar oss för att bland annat prata om Sweat Equity. Vi snackar också träning, samhällsnytta och om life hack.

4 nov. 2024

När blir man för fet under en bulk?

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 468 av Tyngre Träningssnack. Denna gång diskuteras bland annat viktuppgång när man försöker lägga på sig muskler.

30 okt. 2024

Manne Forssberg om Pappapodden

Härligt och som vanligt utlämnande samtal med Manne.

28 okt. 2024

Anna om förändringen på Gymmet

Kompisen Anna Stålnacke berättar mer om hur och varför Gymmet väljer att sälja flera av sina anläggningar.

24 okt. 2024

Mattias Reck om livet och träningen som elitcyklist

Proffscyklisttränaren Mattias Reck är tillbaka i Tyngre Träninssnack. I detta avsnitt diskuterar vi bland annat säsongen som har gått för Lidl Trek och utvecklingen inom cykelsporten de senaste åren.

23 okt. 2024

Tips och trix på gymmet – Axelsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

10 okt. 2024

Problemet med de flesta studier som säger sig hitta non-responders

Jacob och Wille diskuterar i det här avsnittet hur slump och variation kan göra att man felaktigt tror sig ha hittat så kallade non-responders i studier.

9 okt. 2024

Föreningsliv med Johanna Barvelid

Vi snackar ledarskap och drivkrafter inom föreningslivet med Johanna Barvelid, en av grundarna till den tidigare Styrkebyrån.

7 okt. 2024

Vésteinn Hafsteinsson om olympiska kastidrottares träning

Äntligen är Vésteinn Hafsteinsson tillbaka i podden för att berätta mer om hur han tränat sina kastidrottare.

2 okt. 2024

Catching up med Kalle

Vi snackar med den evige favoriten Kalle Zackari Wahlström, som berättar om både den nyfunna träningsgnistan, nya tv-program och den egna kollektionen av kläder och annat kul.

26 sep. 2024

Betydelsen av biologisk mognad inom talangutveckling

En av våra favoritgäster, Tommy Lundberg, är tillbaka och denna gång tar vi upp två ämnen som vi varit inne lite på även i tidigare avsnitt, talangutveckling och könsindelning inom idrotten.

25 sep. 2024

10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Vad är hårt belastande träning och varför orkar kroppen bara så lite av det?

Jacob och Wille diskuterar balansen mellan träning och återhämtning i avsnitt 459 av Tyngre Träningssnack.

28 aug. 2024

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga dominerar i avsnitt 458 av Tyngre Träningssnack.

21 aug. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024

40 år i gymmet – det här har jag lärt mig

Redaktören listar sina erfarenheter om vad som verkligen betyder nåt är det kommer till gymträning.

Alex Danielsson

10 aug. 2024

Större muskelökningar vid träning av muskeln i ett utsträckt läge

Wille och Jacob diskuterar tre olika saker i avsnitt 456 av Tyngre Träningssnack.

7 aug. 2024

Friidrott: OS och Veteran-VM med Sunneborn

Favoriten Mattias Sunneborn berättar om sin egen träning mot både SM och VM för veteraner, men vi hinner också snacka lite om OS.

5 aug. 2024

Rutiner - att hitta tillbaka efter semestern

I dagens avsnitt började vi med en lättsam skål med Pepsi och reflekterade över hur snabbt tiden verkar flyga förbi, särskilt när vi är ur våra vanliga rutiner.

2 aug. 2024

Spelar det någon roll vilken tid på dygnet du tränar?

Lyssnarfrågor med Jacob och Wille i avsnitt 454 av Tyngre Träningssnack. Det blir diskussioner kring träning i hög värme och alternativ träning som man kan göra istället i fall man inte står ut.

31 juli 2024

Att jobba med träning – Unni berättar

Vi träffar coachen Unni Lundblom som tagit steget från att tävla i fitness till att hjälpa andra att komma i form.

25 juli 2024

Alex Danielsson gästar om träning efter 45

Jossan tog sommarlov, så detta avsnitt gästas av Alex Danielsson. De pratar om deras favoritställe, Vemdalen, och njuter av lite fredagsmys med champagne.

19 juli 2024

Sommarhälsa med Carina

Carina gästar podden och delar med sig av tips och trix för att undvika att helt tappa form och livslust under semesterns alla lediga stunder.

18 juli 2024

Varför EMG kan lura dig efter aktiveringsövningar

Jacob och Wille diskuterar några vanliga missförstånd när det gäller att diskussioner och tolkningar av data relaterat till träning och hälsa.

17 juli 2024

Johan Flodin om rodd och arbete på SOK

Johan Flodin från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) gästar Jacob och Wille i Tyngre Träningssnack för att berätta om sin karriär och nuvarande arbete.

5 juni 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024