Vad gör dig starkare?

Gästkrönikören Daniel Richter lägger ut texten och går till grunden med kanske det finaste vi har – styrkan.

Tyngre

Inom byggningens och kraftsporternas värld talar vi ofta om de två tätt sammankopplade egenskaperna styrka‌ och muskelvolym‌ . Dessa två fenomen vänslas högst intimt med varandra, och där den ena går tenderar den andra att följa tätt efter.

Det går att anpassa din styrketräning för att styra träningsresultaten mer åt ena eller andra hållet, även om de skilda träningsmetoderna helt klart har flera gemensamma beröringspunkter.

För en tid sedan skrev Jacob Gudiol‌ en artikel om vad som får dina muskler att växa. I den artikeln hittar du ingredienser för att kunna komponera ditt eget recept för rejäl muskeltillväxt. I den här artikeln vill jag istället vända blicken lite mer specifikt mot styrkeaspekten av dina träningsresultat.

Vad är det som avgör hur stark du är?‌
Det beror lite på hur mycket vi förenklar, men vi kan ungefärligt koka ned din styrka i en given rörelse till en produkt av fyra faktorer:

  • Dina musklers tvärsnittsyta
  • Kroppsform och hävarmar
  • Teknik i rörelsen
  • Neuromuskulära faktorer

Den första punkten, musklernas tvärsnittsyta, är enkel att förstå: Dina muskler består av kontraktila (”sammandragande”) element, som vid en given nervsignal kontraherar muskeln. Ju större muskler du bygger, desto fler kontraktila element har du i din muskel, och desto större sammandragande kraft har du potential att skapa.

Den andra punkten berör samma ämne som artikeln Alla kan inte lyfta likadant. Beroende på hur du ser ut, hur långa armar och ben du har, och vart dina muskler har sina ursprung och fästen så kan hävstängerna som dina muskler har att jobba med variera stort. Detta har en stor betydelse för din styrka, men är däremot ingenting du kan påverka själv.

Tekniken som avses i den tredje punkten syftar på hur du positionerar din kropp och objektet du ska lyfta. Det vill säga detaljer i utförandet som du mer eller mindre medvetet gör, till exempel att dra skivstången nära din kropp i marklyft eller ryck (vilket förövrigt är precis lika fuskigt som att brygga i bänkpress).

Den sista punkten är den mest vaga av dessa fyra. Styrkan i en muskels kontraktion avgörs framförallt av mängden motorenheter som aktiveras (en motorenhet är en nervcell som är kopplad till ett antal muskelceller, och som vid aktivering får dessa att dra ihop sig), frekvensen på aktivering av motorenheterna, och synkroniseringen av alla motorenheternas kontraheringar [(1)]. Utöver vad som sker i de primärt arbetande musklerna tillkommer koordineringen av resten av kroppen, där till exempel antagonister inte ska bromsa rörelsen mer än vad som krävs för att kontrollera den.

Här är ett exempel på hur alla fyra punkter kan kombineras i ett världsrekordslående paket:

[youtube code="p7vFzCD6DWQ?feature=oembed"]

Motorinlärning: Träna höger arm – bli starkare i bägge‌
Det finns en viss färgstark ryss som är glad för att säga ”strength is a skill”, och det är inte helt dumt. En stor del av din styrka är nämligen koordination och motorinlärning.

I en studie för hela 35 år sedan undersökte man effekten av 8 veckors bicepsträning av endast ena armen [(2)]. Före, under (varannan vecka) och efter studien testade man maxstyrkan och uppskattade muskeltillväxten i biceps genom att mäta överarmens omkrets och kompensera för förändringar i fettmassa. Det var fem studiedeltagare, två män och tre kvinnor.

Träningen bestod av bicepscurl med hantel (som sagt, endast för ena armen), där man utförde ett set av 10 repetitioner på 66 % av 1RM, två gånger om dagen, tre dagar i veckan. 1RM och träningsvikterna justerades löpande.

Man testade maxstyrkan isometriskt vid 90 graders vinkel i armbågen, och fann att i den tränade armen hade styrkan efter 8 veckor ökat med i genomsnitt 9,6 kg (från i genomsnitt 26,9 kg som startvärde). I den tränade armen såg man även en signifikant ökning av armens tvärsnittsyta.

Men‌ , även i den otränade armen fann man en styrkeökning på 6,1 kg, från i genomsnitt 24,6 kg som startvärde, och ingen‌ signifikant muskeltillväxt.

Alltså fick den otränade armen 64 % av den tränade armens styrkeökningar, utan annan träning än den det innebar att testa maxstyrkan isometriskt en gång varannan vecka.

Vart vill jag komma med detta? Jo, att styrkeökning handlar långt ifrån bara om att bygga större muskler, det är även en fråga om motorisk inlärning.

Hur mycket av din styrkeökning kommer från muskeltillväxt, och hur mycket kommer från neuromuskulär anpassning?
‌ I samma studie kunde man även, tack vare EMG-mätningar, uppskatta hur mycket av styrkeökningen som kom från muskeltillväxt, och hur mycket som kom ifrån neuromuskulära anpassningar till följd av de här 8 veckornas styrketräning [(2)].

Hur mycket de olika faktorerna bidrog till styrkeökningarna i deras tränade arm ser du i diagrammen nedan.

Bidrag till styrkeökning från neuromuskulär anpassning (streckade linjer) och muskeltillväxt (heldragna linjer) över åtta veckors styrketräning. Det vänstra diagrammet är herrarnas testvärden, och det högra är damernas.

Det är inte ett gigantiskt antal studiedeltagare, men tydliga trender går ändå att se:

Styrkeökningen efter de första två veckorna består till 80-85 % av neuromuskulära anpassningar, till 15-20 % av muskeltillväxt. I takt med att styrkeökningarna från de neuromuskulära anpassningarna mattas av (och även styrkeökningen minskar, den går som bekant snabbast i början), så minskar betydelsen av dessa och muskeltillväxten blir istället den dominerande faktorn för styrkeökningar efter ungefär en månads träning. Mellan vecka 6 och 8 stod muskeltillväxten för 90-95 % av styrkeökningarna hos de här fem deltagarna.

Vad betyder det här?‌
Du inser nog snabbt att en stor del av våra så kallade nybörjargains beror på att vi blir skickligare på att ta i och använda våra muskler. När den här smekmånaden (eller två) är slut blir sedan muskeltillväxt en av de drivande faktorerna.

Dock är detta bara de första 8 veckorna av ett träningsprogram. Med fortsatt träning kommer tyvärr även muskeltillväxten att avta, och som en följd av det kommer de bidragande orsakerna till styrkeökningar att balanseras ut lite mer.

Vad det här betyder rent praktiskt för dig som vill langa den där tunga plåtlansen (som det visst heter) är att du måste:

  1. Öva, öva, öva och öva på den rörelse du vill bli stark i.
  2. Bygga muskelmassa, både i de aktiva musklerna, och de omgivande som stöttar.

På lång sikt är både muskeltillväxt och neuromuskulär anpassning av stor vikt för styrkeprestationer.

Avslutningsvis‌
Nu vet du lite mer om vart dina styrkeökningar kommer ifrån, och kanske har du fått en frågeställare kring din egen träning.

Tränar du specifikt nog för att nå dina mål? Behöver du lägga på dig mer muskelmassa för att kunna lyfta den där milstolpen till vikt?

Förutom den rent praktiska lyfttekniken så är muskeltillväxt och neuromuskulära anpassningar tillsammans de faktorer som i huvudsak kommer att styra dina styrkeökningar.

Träna på ett sätt som driver bägge dessa egenskaper uppåt, och resultatet kommer att bli... tyngre.


Daniel Richter är träningsexpert och driver den väldigt populära bloggen Styrkelabbet. Han är också författare till e-boken "Så bränner du fett och bygger muskler" som är en heltäckande bok riktad mot nybörjare. Du hittar den här.


Liknande artiklar
Hur påverkas resultaten när du tränar allt närmre failure i gymmet?

Jacob och Wille diskuterar i betydelsen av att bli trött under ett set av styrketräning och hur resultaten förändras när du kommer närmre och närmre failure.

26 juli 2023

Ida Kyrilis om att vara fysansvarig för hockeylandslagen och arbeta på Bosön

Ida Kyrilis är tillbaka i Tyngre Träningssnack. Denna gång delar hon med sig om hur det går till på hennes arbete med hockeyförbundet samt som testledare på Bosön.

19 juli 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Full range of motion vid styrketräning – är det bättre eller sämre?

Jacob och Wille diskuterar rörelseutslag i samband med styrketräning. Är det bättre, lika bra eller sämre att träna med fullt så kallat ROM?

19 okt. 2022

Emils 3 tips för att öka i marklyft!

Emil Norling vet verkligen vad han snackar om. Här är hans tre främsta råd till dig som verkligen vill bli stark i mark.

Alex Danielsson

17 maj 2022

Stefans 3 bästa tips för styrka!

Stefans 3 bästa tips för styrka! Stefan Ågren – en av våra allra främsta styrkeatleter och tillika tränare – delar här med sig.

Alex Danielsson

21 apr. 2022

Det senaste kring träna till failure?

Måste man gå hela vägen till väggen för att få resultat? Jacob Gudiol redogör för nya forskningsrön.

Jacob Gudiol

25 apr. 2021

Finns det verkligen ett muskelminne?

En av de vanligaste myterna om träning är den om muskelminne. Att kroppen minns om den en gång haft muskler, och att den då mycket lättare lägger på sig musklerna igen. Men hur är det med det egentligen? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

19 apr. 2021

Variation av övningar eller belastning för muskelstyrka?

Är det verkligen nödvändigt att variera träningen för att få resultat?

Jacob Gudiol

15 apr. 2021

Djupa eller parallella knäböj?

Hur man ska genomföra sina knäböjningar är en av de mer debatterade frågorna i träningssvängen. Forskning visar att det ena inte behöver utesluta det andra.

Jacob Gudiol

12 apr. 2021

Wille om löpning, cykling och om varför tyngre vikter är bättre för styrka

Wille gästar för att snacka om hur man löper utan gubbvad, hur man cyklar utan att bli impotent och varför tunga vikter är bättre för att öka i styrka.

8 apr. 2021

Tyngre vikter bäst för ökad styrka

Man blir bra på det man tränar på, det är sen gammalt. En ny forskningsrapport slår också fast att tyngre vikter är bäst för ökad styrka.

Wille Valkeaoja

30 mars 2021

Tillbaka till Styrketräning!

Här är tre nya styrketräningsprogram från vår tränarnestor Josef Eriksson. Som sig bör inleds programmen här med en retrospektiv bakgrund.

Josef Eriksson

29 mars 2021

Hur konditionsträning påverkar maxstyrka

En ny översiktsartikel indikerar att du absolut kan kombinera konditionsträning med din styrketräning utan att tappa i styrka. Men du behöver vara smart med hur du lägger upp det.

Wille Valkeaoja

27 mars 2021

Tidsmaskin, snakeoil och plastikkirurgi

Träningens effekter är lika oräkneliga som dramatiska. Speciellt när vi satsar på styrka.

Alex Danielsson

3 feb. 2021

Vilken betydelse har motståndet om du tränar till failure?

Nyligen publicerad översiktsartikel indikerar att du kan bygga bra med massa oavsett viktbelastning så länge du går till failure. Vill du bli stark är sanningen dock en annan.

Jacob Gudiol

20 jan. 2021

Träningens grundprinciper enligt Fred Hatfield

Lär dig grunderna till hur träningen fungerar och vad som verkligen ger dig rätt resultat.

Josef Eriksson

14 jan. 2021

Träningsvärksbaksmälla

Efter ett långt uppehåll från gymmet kan träningen ställa stora krav på både din kropp och din knopp. Här följer några handfasta tips om hur du bör tänka och träna när du kommer tilllbaka igen.

Josef Eriksson

7 jan. 2021

Daniel Ståhl i Tyngre Radio!

Sveriges bästa kastare någonsin, och vårt kanske främsta medaljhopp inför inställda OS i Tokyo, sladdar förbi i podden.

21 dec. 2020

Freddi Smulter, bäst i världen!

Freddi Smulter är en flerfaldig världsmästare i bänkpress som tackade för sig i sporten efter att ha dominerat bänkpresscenen i ett decennium.

11 dec. 2020

Sambandet mellan muskelmassa och styrka

I veckans avsnitt diskuteras sambandet mellan stora muskler och stor styrka. Går det att träna musklerna så att de blir olika starka med samma volymökning? Och vad är det som bidrar till att du bli starkare när du tränar?

11 nov. 2020

Extraavsnitt inför Vägen till 200 kg i knäböj

Vi släpper ett bonusavsnitt med Viktor Söder där han och Josef Eriksson pratar om den stundande serien "Vägen till 200 kg i knäböj" som ikväll släpps på tyngres Youtube-kanal.

19 okt. 2020

Så lite behöver du träna för att bli starkare

Grattis till dig som har extremt kort om tid, eller bara är lat – den här artikeln är för dig. Hur lite du måste träna för att ändå blir starkare?

Wille Valkeaoja

17 okt. 2020

Hälften så många hamstringsskador med tyngre styrketräning

Skador i lårens baksidor kan halveras med hjälp av den så kallade "finnen". Read on.

Jacob Gudiol

8 okt. 2020

Styrkebyrån på besök!

Inspirerande snack med Clara och Johanna från Styrkebyrån. Vi tas med på resan från början och om hur tunga lyft kan göra underverk för alla.

21 sep. 2020

Träningsfrekvens - split eller helkroppspass?

Bröstdag en gång i veckan, eller blåser du på med två pass? Oavsett hur du idag lägger upp din träning så har du troligen något att vinna på att träna lite oftare.

Jacob Gudiol

26 aug. 2020

De tre viktigaste faktorerna för din träningsintensitet

Tränar du hårt, säger du? Och tungt? Men hur vet du det, undrar vi? Jacob Gudiol tar dig med på en lång resa kring forskningen bakom begreppet "intensitet".

Jacob Gudiol

13 aug. 2020

Dubbel träningsvolym ger inte dubbel effekt

Är mer verkligen alltid bättre? Forskning kring träningsvolym hävdar snarare motsatsen.

Jacob Gudiol

21 juli 2020

Gör om, gör lätt, träna rätt!

Att lyfta mest är inte alltid bäst – det måste ske på rätt sätt också.

Alex Danielsson

14 juli 2020

Våra 10 bästa tips för att bli bättre på bänkpress

Andreas Linnsén är en av Sveriges bästa bänkpressare alla kategorier. Här ger han dig sina bästa tips för att bli bättre i kungen av övningar!

Andreas Guiance

22 juni 2020

Grabbarna bakom 1RM Podden

Josef sitter ner med Daniel Dalerhult och Rickie Olsson som driver 1RM Podden. Dessutom medverkar även den återkommande gästen Martin Lindby-Aas. De pratar en massa om det mesta, vilket till slut mynnar ut i något som liknar Kraftsport. Del två av detta samtal finns hos 1RM Podden i avsnitt 29, som släpps bara dagarna efter detta.

12 juni 2020

Styrketräningsprinciper – Snabbt, tungt, jobbigt eller mycket?

Hur ska man träna för att få resultat?

Jacob Gudiol

15 apr. 2020

Du får ut det mesta från ganska lite träning men vad händer om du tränar väldigt mycket?

Ny studie försöker reda ut hur stor träningsvolym du behöver att bli större och starkare. Men gör den verkligen det?

Jacob Gudiol

3 feb. 2020