Tyngre vikter bäst för ökad styrka

Man blir bra på det man tränar på, det är sen gammalt. En ny forskningsrapport slår också fast att tyngre vikter är bäst för ökad styrka.

Wille Valkeaoja


För vissa kanske det låter självklart att man behöver träna tungt för att öka sin maxstyrka. Det har också varit rådande paradigm på många håll där man sett olika repsintervall som mer eller mindre helt inriktade på olika saker. Tunga vikter och få repetitioner för maxstyrka, lättare vikter och många repetitioner för hypertrofi.

På senare år har detta dock ifrågasatts i forskningen. Man har kommit fram till att det går att öka både sin maxstyrka och sin muskelvolym på många olika sätt; allt från riktigt tunga vikter och ett fåtal repetitioner per set till riktigt lätta vikter (mindre än 60 % av 1RM) och många repetitioner (1). När det gäller hypertrofi har man i princip inte sett några skillnader när det kommer till val av vikt. Det har dock alltjämt funnits en fördel för tyngre vikter när det kommer till att öka sin maxstyrka.

En ny studie

Nyligen publicerades ytterligare en studie på ämnet (2). Personerna i studien (42 fysiskt aktiva men otränade män) fick träna bänkpress två gånger i veckan i 10 veckor. De delades upp i tre grupper så de tränade med vikter motsvarande 4RM, 8RM eller 12RM. 

Man matchade de tre grupperna för träningsvolym genom att beräkna vikt x reps x set. Det innebar att de vid vecka fyra hade nått sin målvolym och 4RM-gruppen utförde då 7x4 på 90 % av 1 RM, 8RM 4x8 på 80 % av 1RM och 12RM 3x12 på 70 % av 1RM. Eftersom man utförde färre reps med de tyngre vikterna behövde man göra fler set för att volymen skulle matchas. Setvilan var tre minuter för alla tre grupper. Man hade också en kontrollgrupp som inte tränade alls.

I studien undersökte man de tre olika styrketräningsprotokollen för att se hur de påverkade hypertrofi av bröstmuskulaturen (pectoralis major) respektive maxstyrka i bänkpress. En av hypoteserna i studien var att man skulle se störst styrkeökningar hos 4RM-gruppen, näst störst hos 8RM-gruppen och minst hos 12RM-gruppen. Det omvända skulle gälla för hypertrofi med störst ökningar för 12RM-gruppen och minst för 4RM-gruppen.

Resultatet

Efter 10 veckor såg man ökningar av både styrka och hypertrofi hos alla tre träningsgrupper. Hypertrofin skilde sig inte alls mellan grupperna medan styrkan ökade mer hos 4RM- och 8RM-grupperna jämfört med 12RM-gruppen. Alla grupperna hade likartad träningsvolym över perioden från vecka 4 och framåt. Tabellen nedan visar hela resultatet.

Hypotesen man hade innan studien bekräftades alltså i viss mån. Grupperna som tränade med tyngre vikter fick en större styrkeökning än gruppen som tränade med lättare vikter. Det här stämmer ju också överens med den tidigare forskningen (1). Däremot såg man ingen skillnad i hypertrofi mellan grupperna. Det är alltså ett resultat som delvis går emot författarnas hypotes men däremot stämmer överens med tidigare forskning.

Summering

Praktiskt kan man ta med sig av denna studie och tidigare forskning att du kan uppnå ökad maxstyrka och muskelhypertrofi genom styrketräning med antingen lätta eller tunga vikter. Det verkar dock som att du får bättre effekt på maxstyrkan genom att träna med tyngre vikter. Sett till den hypertrofin och därmed eventuella viktuppgång du får av styrketräningen får du alltså mest styrkeökning med tyngre vikter. Om du därför exempelvis är konditionsidrottare och vill öka din maxstyrka men samtidigt inte vill spendera så mycket energi på gymmet och inte vill öka onödigt i vikt är det troligen klokast att välja de tyngre vikterna. 

En sak författarna tar upp är dock att tidsåtgången kan bli mer omfattande om du tränar med tyngre vikter. Då man matchade volymen för de tre protokollen behövde 4RM-gruppen utföra flest set och 12RM-gruppen minst antal set. Eftersom setvilan var densamma för alla tre grupperna blev tidsåtgången för arbetsseten för 4RM-gruppen ca 20 minuter, ca 11 minuter för 8RM-gruppen och ca 8 minuter för 12RM-gruppen. Om man betänker att 4RM-gruppen och 8RM-gruppen fick likartade resultat är det därför rimligt att välja vikter motsvarande 8RM om du vill minimera din tid på gymmet men samtidigt få bra resultat på maxstyrkan.

Samtidigt ska man komma ihåg att maxstyrka i studien definierades som 1RM i bänkpress. Det var också bänkpress man tränade under träningsperioden. Då 4RM-gruppen tränade något som låg närmst det man faktiskt testade dem i är det rimligt att förvänta sig att deras resultat också skulle bli bäst. Å andra sidan tränade 12RM-gruppen med relativt lätta vikter, det vill säga de tränade på något som låg ganska långt ifrån det man sedan testade dem i. Det var därför rimligt att förvänta sig att de skulle få sämst resultat.

Man kan alltså säga att specificitetsprincipen antyder att träning med tyngre vikter också leder till bäst resultat när man testar samma rörelse med tunga vikter. Hade man testat deltagarna i isometrisk överkroppsstyrka (det vill säga inte det man tränade på) hade man troligen inte sett lika stora skillnader mellan grupperna. 

Det här är också en tanke som har stöd i den aktuella forskningen. Det vill säga att man ser att tung styrketräning är bäst för att bli bra på tunga styrkeövningar (3). Det betyder inte att resultat i studien är fel eller att man inte ska träna med tunga vikter utan bara att man måste ha med sig att en del av resultat går att förklaras av annat än att själva muskeln blivit starkare. Deltagarna som tränade med tunga vikter har också blivit bättre på att lyfta tunga vikter. Obeaktat deras muskulära kraftutvecklingspotential.

Vill du bli bra på att lyfta tungt är det alltså bäst att träna på att lyfta tungt, åtminstone i perioder. Om du vill bli stark av andra skäl, exempelvis om du är konditionsidrottare, är det kanske inte riktigt så noga. Samtidigt har man sett att det är just tung styrketräning (troligen ungefär 8RM och tyngre) som är mest gynnsamt även för konditionsidrottare (4).

Man landar alltså nånstans i att tyngre vikter oftast vinner, oavsett sport.


Referenser

1. Schoenfeld B, Grgic J, Ogborn D, Krieger JW. Strength and hypertrophy adaptations between low- vs. high-load resistance training: A systematic review and meta analysis. J Strength Cond Res. 2017;31(12):3508–23. 

2. Kubo K, Ikebukuro T, Yata H. Effects of 4, 8, and 12 Repetition Maximum Resistance Training Protocols on Muscle Volume and Strength. J Strength Cond Res. 2021;35(4):879–85. 

3. Schoenfeld BJ, Grgic J, Van Every DW, Plotkin DL. Loading Recommendations for Muscle Strength, Hypertrophy, and Local Endurance: A Re-Examination of the Repetition Continuum. Sport (Basel, Switzerland). 2021;9(2):1–25. 

4. Blagrove RC, Howatson G, Hayes PR. Effects of Strength Training on the Physiological Determinants of Middle- and Long-Distance Running Performance: A Systematic Review. Sport Med. 2018;48(5):1117–49. 


Photo by Alora Griffiths on Unsplash


Liknande artiklar
Träna som en bodybuilder

Alex flyger solo tillsammans med vår kompis Abbe Mattsson. Ämnet för dagen är träning med fokus på muskelmassa.

8 apr. 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

300 kg i marklyft med Troive

Vår kompis Martin Troive ”The Trooper” Ekelund tog nyligen klivet in bland de odödliga – de som dragit 300 kg i marklyft. Hör om hans träning under satsningen och om hans framtida äventyr.

14 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Piña colada & hemvärnet

Idag är det en stor burk med smack snack. Vad tycker vi om ananas, egentligen? Vad ska det vara i en Piña colada? Hur fungerar det egentligen i hemvärnet?

3 mars 2024

Sveriges Starkaste Man Fredrik Johansson

Vi går tillbaka till hur allt började för den regerande mästaren Fredrik. Om första drivkraften att träna på gym, om första tävlingen, första skadan och om den första (av många?) SSM-segern. Vi hinner också med ett litet uppsnack inför Europas Starkaste Man i april.

29 feb. 2024

Kontroverser kring styrketräningsvolym och muskelökningar

Wille och Jacob diskuterar en nyligen publicerad artikel kring styrketräningsvolym och muskelökningar.

28 feb. 2024

TV-serier, löpning runt styrketräning och maxpuls

Idag river Viktor och Josef iväg direkt med att spåra ut i att prata om TV-serier där Josef säger sitt om Stålmannen och Smallville.

25 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Daniel Richter

Idag blir det skrotlyftningssnack med ingen mindre än Daniel Richter från Styrkelabbet/Strengthlog. Josef och Daniel tjatar på vitt och brett både det ena, men framförallt det andra vad gäller styrketräning.

9 feb. 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Starten av 2024

Vi är i startgroparna av 2024 och många har mål med vill uppnå, inte minst i bänkpress! Idag berättar Josef om sin start på året.

10 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Att börja året på botten

Om du tänkt dig att 2024 ska bli ett riktigt superduperträningsår för dig, men ditt utgångsläge är riktigt uselt. Lyssna på dagens avsnitt.

7 jan. 2024

Nyårslöften

I dagens avsnitt pratar Josef helt själv om nyårslöften. Vilka nyårslöften ska man ha och varför ska man ha dem? Hur ska du sätta upp dem och vad är rimligt?

31 dec. 2023

Tänk inte på träningen

Är det den som tänker på träningen mest som får mest resultat? Den som tänker på vad den ska göra när den ska göra det, hur den ska göra det, med mera?

24 dec. 2023

Konsekvens

Teknik och utförande tjatas det om och att det är viktigt, men kan det slå över? Josef lägger ut texten om sina egna erfarenheter.

20 dec. 2023

Etthundra avsnitt

Då blev det 100 avsnitt av podcasten Tyngre Bänkpress. Här river vi igenom lite om hur bänkpressen sett ut sedan den kom till ovh lite till.

13 dec. 2023

Träningsprogram & Spotify Wrapped

Idag snackar vi om vad man bör och kan förvänta sig av att få ut från ett träningsprogram. Pris, längd och annat inkluderat.

10 dec. 2023

Så bygger du ditt träningsupplägg

Hur bygger man upp ett träningsprogram? Vad ska man tänka på? Kan man bara googla fram ett? Ashkan och Albin reder ut!

2 dec. 2023

Träna lite – men hårt

Det huvudsakliga temat idag är hur lite träning man kan komma undan med. Josef har under hösten tränat rekordlite, men ändå blivit starkare.

29 nov. 2023

Prylar vid styrketräning

Jacob och Wille följer upp förra veckans avsnitt kring prylar för konditionsträning med att denna gång diskutera saker som kan vara användbara vid styrketräning.

29 nov. 2023

Våra favoritövningar!

Ashkan och Linnea plockar fram sina favoritövningar för varje muskelgrupp och berättar hur de utvecklats under deras träningskarriärer.

18 nov. 2023

Så börjar du styrketräna hemma!

Efter en snabb (40 minuter) introduktion som tar upp ämnen som salt mat, datorspel, Järnvägspressen med mera, delar Josef med sig av råd om hur du kan komma igång med hemmaträning.

15 nov. 2023

När kan det vara en bra idé att träna med viktväst?

I avsnitt 418 av Tyngre Träningssnack svarar Jacob och Wille på några lyssnarfrågor. Bland annat om viktväst.

15 nov. 2023

Järnvägspressen – bänkdynor och matförgiftning

IIdag snackas om att nu på lördag är det dags för Järnvägspressen, årets häftigaste bänktävling. Samt dynor och sjukdomsrekord.

15 nov. 2023

Emil Lundgren inför Järnvägspressen

Emil Lundgren är en av världens bästa bänkpressare som nu är i slutskedet av årets satsning mot Järnvägspressen.

1 nov. 2023

Bänka sjuk?

Det är höst och många är sjuka. Bänkpress är en övning som är i relation till böj och mark lite mindre ansträngande. Så kan man bänka sjuk?

25 okt. 2023

Greppvidd

I bänkpress kan vi hålla greppet med väldigt varierande bredd. Allt från väldigt smalt till väldigt brett. Vad hade olika greppbredderna för syfte och skillnad?

18 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Hantelpress

Det finns övningar som ofta förekommer runt bänkpress. En av dessa är hantelpress. Samma som bänkpress, men med hantlar istället för stång.

11 okt. 2023