De tre viktigaste faktorerna för din träningsintensitet

Tränar du hårt, säger du? Och tungt? Men hur vet du det, undrar vi? Jacob Gudiol tar dig med på en lång resa kring forskningen bakom begreppet "intensitet".

Jacob Gudiol

Det troligen vanligaste sättet för att mäta din totalaträningsintensitet och belastningen vid styrketräning är att du multiplicerar vikten du lyfter med antalet repetitioner och antalet set. Så om du har kört sex repetitioner bänkpress med 100 kg i totalt fem set så har du lyft totalt 3 000 kg. Den här metoden fungerar onekligen toppen i många situationer men den missar ändå en väldigt viktig del av ekvationen och det är träningsintensitet i lyften.

Att verkligen mäta hur stor belastning du utsätter dig för vid varje träningspass är något som är på gränsen till överkurs för de allra flesta som tränar på gymmet. Om du inte har som mål att tävla i någon idrott utan bara vill må lite bättre och se lite starkare ut så klarar du dig allt som oftast fint utan att hålla koll på belastningen.

Men samtidigt finns det en hel del att hämta i form av lite mer effektiv träning och framför allt en större förståelse kring sin egen träning av att kunna grunderna kring vad som påverkar träningsintensitet vid träning. I det här inlägget tänkte jag därför väldigt kort introducera de tre faktorer som jag personligen anser är bland de viktigaste att ha kontroll på när du planerar träningsintensitet i ett träningspass.

Jag hade först tänkt göra en figur eller ett diagram för att försöka illustrera de här faktorerna men så kom jag på att Mladen Jovanovic‌ redan har gjort det för mig. Så här kommer hans bild på det hela istället.

Om du inte vet vem Mladen Jovanovic‌ är så kan jag berätta att det är en mycket duktig fystränare som framför allt är otroligt duktig på att tänka och resonera kring de mest krångliga delarna inom träning. Som en liten bonus har han dessutom varit fystränare för Andreas Guiances‌ favoritklubb Hammarby IF.

Nu hoppar vi tillbaka till bilden och går igenom de tre delarna lite mer djupgående. För att försöka undvika förvirring nu när jag använt en bild med engelsk text så kommer jag fortsätta använda de engelska termerna i den här artikeln.

Load – hur tung vikt tränar du med?

Load‌ är nog den delen av träningsintensitet som flest har koll på när det gäller träning. Det är också den delen som är lättast att mäta. En hög load‌ innebär att du tränar nära ditt 1RM, alltså ditt personbästa.

Att belastningen påverkar din trötthet är ingen överraskning direkt. Om du tar 120 kg i knäböj så kommer det vara mycket mer ansträngande för dig att lyfta ett knappt ton genom att göra totalt 9 stycken repetitioner på 110 kg jämfört med totalt 10 repetitioner med 100 kg. Men om du endast räknar på hur många kilon du totalt lyft så blir det faktiskt så att du lyft 990 kg vs 1 000 kg vid de två utförandena.

Dorian Yates tog träningsintensitet till nya nivåer.

Det som saknas i den ekvationen är då bland annat hur nära ditt personbästa vikten varit. Alltså hur stor load‌ du använt dig av. Det finns ingen metod som är bevisat bäst för att få med det här i en träningsdagbok för att på ett bra sätt kontrollera den totala belastningen. Men en simpel metod skulle kunna vara att dela in lyft i tre olika nivåer. Om du lyfter vikter som är över 90% av ditt 1RM så tillhör lyften en viss kategori. Om du lyfter mellan 80-90% av ditt 1RM tillhör lyftet en annan kategori osv. Sen multiplicerar du din totala träningsvolym med den här faktorn för att få fram en träningsbelastning. Vilken faktor du ska välja kan jag inte hjälpa dig med, jag anser att det är något som man får testa fram personligt.

Men för att fortsätta vårt exempel ovan så kan vi multiplicera de två olika träningspassen med olika faktorer eftersom 110 kg är mer än 90% av ditt 1RM medan 100 kg är mellan 80-90%. Vi hittar på faktorerna 1,5 och 1,1 för de här två gränserna och den totala träningsbelastningen blir då 990x1,3=1485 respektive 1200. Helt plötsligt har vi fått värden som i alla fall på något sätt kan tänkas efterspegla verkligheten. Nu har det första träningspasset med 9 stycken repetitioner på 110 kg gett en högre total träningsbelastning även på pappret.

Effort – tar du i ordentligt när du tränar?

Den andra delen av figuren är effort‌ som står för hur mycket du verkligen anstränger dig när du gör ditt lyft. Det finns flera olika sätt att lyfta en vikt som inte är ditt 1RM. Du kan göra det lite bekvämt med en submaximal hastighet eller så försöker du utföra rörelsen med fullt fokus och maximal hastighet i det koncentriska.

Det är många som inte tänker på det men skillnaden i belastning mellan de här två utförandena kan vara väldigt stor. Hur mycket du tar i när du utför dina lyft kommer att inverka på hur snabbt du utför lyften och det i sin tur inverkar på träningsintensitet och din totala träningsbelastning.

Det här är alltså ytterligaren en faktor som inte kommer med i din träningsdagbok om du endast skriver in totala antalet kilon som du lyft. Att sätta ett värde på hur stor effort‌ eller ansträngning du gett vid varje lyft är svårt. Generellt sett anser jag att du som idrottare nästan alltid ska försöka utföra dina lyft med maximal hastighet i den koncentriska delen. Något jag utvecklat lite i inlägget Hastigheten på lyftet när du styrketränar på Träna Styrka. Det finns dock gott om bra motiveringar till varför du ibland vill gå ifrån den riktlinjen och en sådan skulle kunna vara att du vill träna på lite lägre träningsintensitet vid ett träningspass. Ett träningspass där du kanske kör 5x5 med en vikt omkring 8-10RM där du samtidigt inte försöker utföra övningarna i maximal hastighet kan vara ett bra återhämtningspass.

Dan Green är också känd för att träna "hårt".

Utan att egentligen ha någon verklig data som stödjer det skulle jag säga att effort‌ är den intensitetsfaktor av de tre ovan som har minst inverkan på den totala belastningen vid mer klassisk styrketräning. Med det menar jag att du kommer få en större belastning totalt sett om du tränar med vikter nära ditt 1RM eller om du kör till failure (nästa del av cirkeln) jämfört med om du kör med försök till maximal hastighet i lyftet.

Exertion – hur nära failure är du i din träning?

En tredje väldigt viktig faktor när det gäller total träningsbelastning är hur mycket du kör slut på dig själv i varje set. Om du till exempel kör till failure i varje set i marklyft när du försöker köra 5x5 med 130 kg så kommer din totala träningsbelastning att vara mycket högre än om du valt att köra lika många repetitioner men du istället delat upp det i set om 2-3 repetitioner. Eller för att ge ett väldigt mycket mer lättförståeligt exempel, det är jobbigare att utföra 50 armhävningar i ett set än om du delar upp det på tre set oavsett om du kör alla repetitionerna i samma hastighet.

Exertion‌ står alltså för hur nära total utmattning du är när du avslutar ett set. Ju närmre failure du är desto högre kommer din totala träningsbelastning att bli och desto mer återhämtning krävs.

Att glömma bort inverkan från exertion är enligt mig en av de största missarna hos många som tränar på gymmet. Särskilt när det gäller ”andra idrottare” som egentligen inte har råd att trötta ut sig för mycket på gymmet utan ska använda det som ett komplement för att bli bättre i sin idrott. Att träna till eller nära failure är något som ofta ger väldigt lite tillbaka i förhållande till hur mycket det kostar i återhämtning.

Träningsintensitet och när de olika delarna kombineras‌

De här tre delarna som tillsammans på något sätt avgöra träningsintensiteten i din träning verkar ju inte på egen hand. Du utför inte ett lyft utan att ha med alla tre delarna. Men betoningen när du utför en viss övning kan variera mellan de tre ganska markant. Du kan köra flera tunga singlar på en vikt som du egentligen skulle klara kanske 3-4 repetitioner med. Då ligger du högt på load‌ och troligen effort‌ men lite lägre i exertion‌ . Du kan ta en lättare vikt och köra koncentrerat med fokus på teknik i fart samtidigt som du börjar närma dig failure. Då har du haft högt på effort‌ och exertion‌ men ganska lågt i load‌ . Ja du förstår säkert.

Faran är om du väldigt ofta kör med tunga vikter i maximal hastighet till failure. Då är intensiteten‌ på träningen väldigt hög och du måste vara nog med att inte träna för mycket och att du sköter din återhämtning väl. Det är sällan som verkligen duktiga idrottare kör på det här sättet men hos motionärer har det nog blivit mer populärt på senare år när allting helt plötsligt ska vara tung till mer eller mindre total trötthet där någon gärna får ta tiden samtidigt.

Summering av träningsintensitet

Vad som verkligen är träningsintensitet när det gäller träning är givetvis en definitionsfråga och då det inte finns någon definition som alla är överens om så kan i princip vilken person som helst hitta på en egen. Det jag har återgett i den här artikeln är inte definition egentligen utan mer en förklaring av de tre delar som jag personligen tycker är viktigast att tänka på när du tänker på intensitet i träningen och det är också tre delar som du behöver ha med i en väl uttänkt träningsplanering.

Som jag skrev i början kan kunskap om de här tre delarna vara användbart även om du inte skriver ner dina träningspass i en dagbok och tränar för något större mål. Personligen har jag själv precis inköpt en accelerometer som jag kan fästa på skivstången och sen får jag feedback direkt till min padda där jag kan läsa hur snabbt jag genomfört ett lyft. Detta använder jag sen för att köra träning med målet att uppnå maximal effort‌ samtidigt som jag tränar med en ganska lätt vikt (låg load‌ ) och undviker att bli särskilt trött (låg exertion‌ ). Jag utför den här träningen mest för att jag tycker det är kul att prova men också för att jag tror att det är ett bra sätt för att träna upp min explosivitet. Jag avslutar helt enkelt ett set när jag inte längre klarar av att hålla uppe samma hastighet i varje lyft. Jag känner mig inte trött egentligen och jag hade garanterat klarat minst 4-5 repetitioner till men den feedback jag får visar att jag redan är så trött så jag inte kan få ut maximal kraft.

Det här är något som du troligen skulle kunna uppnå på ett minst lika bra, om inte bättre, sätt om du haft en verklig coach med dig när du tränar. En person som är van vid att se folk lyfta kan ofta skatta väldigt bra hur snabbt dina lyft går och även hur många lyft du troligen har kvar innan failure, särskilt om personen sett dig lyfta ett par gånger.

Det positiva för mig med den här träningen är att jag inte är så värst trött när jag lämnar gymmet samtidigt som jag ändå vet att jag tränat på en egenskap som jag personligen tycker är viktig. Som jag skrev ovan under effort så anser jag personligen att den delen har minst inverkan på den total träningsbelastningen om vi pratar gymträning.

Vill du läsa mer om träningsintensitet rekommenderar jag Mladens artikel på Elitefts, Set and Rep Schemes in Strength Training (Part 1) och del 2. Om du tycker mina artiklar är komplexa så är det ingenting mot hans J Mladen har också ett community, complementary training, där du måste bli medlem för att få ta del av det mesta men det är också en grym sida. Fokuset är dock fysträning för idrottare som använder fysträning för att bli bra på sin sport. Inte idrotter där målet är att bli bra i styrkeövningar.


Uppdatering: Du läser mer i ämnet här: Styrketräningsprinciper – Snabbt, tungt, jobbigt eller mycket?


Liknande artiklar
Mer viktökning som ung än som medelålders

Mycket talar för att vår förmåga att hålla vikten inte försämras av vår ålder. Det kan faktiskt vara precis tvärtom.

Jacob Gudiol

23 aug. 2024

Gudiol tillbaka på radion

Killarna försöker återvända till lite vanliga gängor igen efter sommaren. Som en självklar del i det är Jacob Gudiol tillbaka som gäst.

12 aug. 2024

Mer träning ger större vadmuskler

Vadmusklerna svarar bättre på hög volym - i alla fall kortsiktigt.

Jacob Gudiol

12 maj 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Långsnack med Jacob Gudiol

Ett långt och böljande avsnitt där vårt samtal med Jacob tar flera olika vägar, men där merparten ändå handlar om blodsocker.

30 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Fördelar och nackdelar med en kontinuerlig blodsockermätare för dig utan diabetes

I två tidigare artiklar här på Tyngre har vi tittat på hur vi mäter blodsockerkontroll. Dags för hur en kontinuerlig mätning påverkar oss.

Jacob Gudiol

28 aug. 2023

Vad vet vi kring hur blodsockerkurvan påverkar hunger, aptit och energinivåer?

Då var det dags för fortsättningen på den här artikelserien i tre delar kring blodsockerkontroll och kontinuerlig mätning av blodsockret.

Jacob Gudiol

25 aug. 2023

Blodsockerkontroll och långsiktig hälsa – vad vet vi idag?

Att ha kontroll på blodsockret är något som har diskuterats flitigt under lång tid. I en artikelserie på tre delar tar Jacob Gudiol oss med till vad forskningen verkligen säger.

Jacob Gudiol

15 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Hur påverkas resultaten när du tränar allt närmre failure i gymmet?

Jacob och Wille diskuterar i betydelsen av att bli trött under ett set av styrketräning och hur resultaten förändras när du kommer närmre och närmre failure.

26 juli 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Ida Kyrilis om att vara fysansvarig för hockeylandslagen och arbeta på Bosön

Ida Kyrilis är tillbaka i Tyngre Träningssnack. Denna gång delar hon med sig om hur det går till på hennes arbete med hockeyförbundet samt som testledare på Bosön.

19 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Sömnkvalitén kan påverkas negativt av en sämre diet

För drygt 7 år sedan skrev jag en artikel här på Tyngre om vad man visste kring hur kosten påverkade människors sömn. Nu är det dags för uppdatering.

Jacob Gudiol

9 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Jacob Gudiol om alternativa "sanningssägare"

Vi pratar om trender kring alternativa dietpåståenden, en påtaglig forskningsresistens och blandat vaccinationsmotstånd.

10 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Ramadan och träning för motionärer och elitidrottare

Här i del 2 ska vi fortsätta genom att titta mer specifikt på fysisk aktivitet och prestation under Ramadan.

Jacob Gudiol

8 mars 2023

Vad händer med hälsan under Ramadan?

Snart är det dags för Ramadan som är den heligaste månaden i den islamiska kalendern. Men hur påverkar den hälsan?

Jacob Gudiol

7 mars 2023

Alkohol och viktreglering

Det finns flera faktorer som tyder på att en regelbunden alkoholkonsumtion kan leda till viktökning och försvårar en viktminskning.

Lova Molin

1 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023