Dubbel träningsvolym ger inte dubbel effekt

Är mer verkligen alltid bättre? Forskning kring träningsvolym hävdar snarare motsatsen.

Jacob Gudiol

En vanlig mentalitet inom styrketräning och träningsvolym är att det är de sista seten som ger något. Det är också ett budskap som sprids med hjälp av så kallade memes på internet och samtidigt så utsätts många unga nybörjare för budskap och hashtags på instagram om att det minsann inte gäller att vara lat när man tränar, och om du inte kör de där sista seten där du nästan börjar må illa så har du inte tränat.

Men när det gäller träning är det verkligen inte så att du får dubbelt så stor träningseffekt av att utföra dubbelt så mycket träning. I själva verket är det inte ens säkert att mer träning alltid ger en större träningseffekt överhuvudtaget. Väldigt mycket träning på kort tid kan till och med bryta ner din kropp istället för att bygga upp den.

Effekten av träningsvolym på dina träningsresultat kan illustreras enligt grafen här under tagen från min och Nicklas bok ”forma kroppen”. I grafen finns fyra olika zoner som motsvarar olika nivåer på träningsvolymen.

  1. I zon 1 är träningsvolymen liten men den träning som utförs ger stor effekt. Det är särskilt för nybörjare som det kan finnas positiva effekter av att träna här. De får ökningar utan extrem träningsvärk.
  2. I zon 2 ökar fortfarande träningseffekten med en ökad träningsvolym men sett till den ökade volymen är den extra träningseffekten ganska blygsam.
  3. Zon 3 innebär en balansgång mellan maximal träningsvolym och för mycket träningsvolym. Träning på denna nivå, särskilt när man närmar sig gränsen mot zon 4, är för personer med stor träningsvana som känner sin kropp väl och vet när de ligger på gränsen.
  4. Slutligen finns zon 4 som innebär en träningsvolym som är för stor. Du får fortfarande en träningseffekt från passet men den är inte optimal och dessutom kommer den stora träningsvolymen att öka risken för både skador och överträning.

[@portabletext/react] Unknown block type "__block", specify a component for it in the `components.types` prop

Den här grafen är givetvis en förenkling. Men det ser faktiskt ut så här när forskare summerar resultaten från många olika studier där deltagarna fått träna med väldigt olika träningsvolymer. Grafen här under är ett exempel på hur det ser ut i ”verkligheten” (1). 

[@portabletext/react] Unknown block type "__block", specify a component for it in the `components.types` prop

Som du kan se är det inte precis lika snyggt och prydligt som i den översta grafen. Orsaken till den här spridningen i resultat kan vara väldigt många, men de kan summeras med att försökspersonerna är olika och träningsprogrammen har varit olika.

Hur mycket träning krävs för hamna i de olika zonerna?
‌Var de här zonerna ligger exakt går inte att svara på. Men det finns ungefärliga riktmärken som kan vara bra att känna till. Som du kan se i den andra grafen är det verkligen inte så att fler reps än kanske 40-60 ger mer träningseffekt. Så någonstans kring 40-60 repetitioner ligger antagligen övergången mellan zon 2 och zon 3. Notera att 40-60 repetitioner inte innebär att du ska utföra ett set med så många repetitioner, utan det är istället det totala antalet repetitioner du uppnår med flera set där du tränar med en bra vikt, alltså en vikt motsvarande omkring 6-14 RM.

I en översiktsartikel som tittade på styrka istället för hypertrofi fann man när man utförde två set istället för ett set så ökade styrkan med 50 procent mer (2). Så det är ganska uppenbart att omkring ett och två set är du i zon 1.

[@portabletext/react] Unknown block type "__block", specify a component for it in the `components.types` prop

Var zon 4 kommer är desto mer oklart. Troligen är det individuellt var det ligger men om du är en av de personer som möjligen behöver ligga nära den gränsen så ska du ändå inte ta dina träningsråd från en artikel som denna utan en duktig coach :)

Lite lättare, lite oftare
‌Vad har du då för nytta av att känna till detta? Som jag ser det är det viktigt att känna till att du sällan vinner på att träna väldigt mycket under ett träningspass om det innebär att det kommer ta lång tid tills du tränar samma sak igen. Om du till exempel har delat upp din kropp i en tre-split och bara tränar tre gånger i veckan så innebär det att du endast tränar varje muskel en gång i veckan. Du kan säkert träna den väldigt hårt när du väl tränar den, men set 7-12 ger som sagt oftast inte så värst mycket.

En bättre lösning är därför att träna varje muskel lite mindre varje träningspass och istället se till så att du tränar muskeln oftare. Om du halverar din träningsvolym för en muskel varje pass så innebär det att du i princip hinner träna igenom dubbelt så mycket av kroppen. Att träna kroppen två gånger i veckan med 80 procents träningseffekt är bättre än att träna den en gång i veckan med 100 procents effekt.

‌Att träna kroppen två gånger i veckan med 80 procents träningseffekt är bättre än att träna den en gång i veckan med 100 procents effekt.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Det är givetvis inte så att du kan börja glida igenom passen om du verkligen satsar på någonting. Det kräver utan tvekan hårt jobb att verkligen bli stor och stark. Men det innebär inte att du behöver vara totalt slut efter varje träningspass. För de allra flesta är det sannolikt rent kontraproduktivt att vara det. Särskilt när du börjar närma dig 30-årsåldern ungefär och återhämtningen helt plötsligt inte är som under tonåren.

Bra kunskap även för motionärer
‌Även för personer som styrketränar mer som hobby eller för att hålla igång kroppen är det här väldigt viktig kunskap. För dessa personer finns det en hel del tid att tjäna in och en del smärta att slippa undan om de känner till de ungefärliga gränserna för zonerna ovan. När du väl tränar behöver du ta i, det kommer du helt enkelt inte undan. Men du behöver inte ta i så värst många gånger i varje övning. Du behöver inte köra det där ”sista setet”. Du kan istället lägga den här tiden på annan träning, familjen, dina vänner eller vad du också har högt på prioriteringslistan.

Summering
‌Det här var en väldigt enkel förklaring till varför du bör släppa tänket att det är det sista setet som ger träningseffekten. Det finns många nyanser kring allt det här som jag inte har berört i det här inlägget, och som är viktiga att känna till för att verkligen få ihop ett bra träningsprogram. Det är dock ett ämne för en annan dag och artikel. Men vill du lära dig mer redan nu finns det många fler artiklar för dig att förkovra dig med här på Tyngre.se.

En bra start på artikel med ett tema likt det i den här artikeln hittar du här, Hur ofta ska du träna för att öka i styrka?.

*** 

Jacob Gudiol‌ är expert på kost och träning och författare till boken "Skitmat"‌ , som du hittar här som pappersbok eller här som e-bok, samt boken "Forma Kroppen 2"‌ , som du hittar här.
[

[@portabletext/react] Unknown block type "__block", specify a component for it in the `components.types` prop

](http://butik.tyngre.se/Tyngre-Tr%C3%A4ningssnack/Forma-Kroppen-2)

Photo by Alora Griffiths on Unsplash


Liknande artiklar
Mer träning ger större vadmuskler

Vadmusklerna svarar bättre på hög volym - i alla fall kortsiktigt.

Jacob Gudiol

12 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024

Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Långsnack med Jacob Gudiol

Ett långt och böljande avsnitt där vårt samtal med Jacob tar flera olika vägar, men där merparten ändå handlar om blodsocker.

30 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023

Hur träning påverkar viktnedgång direkt och på sikt

Wille och Jacob diskuterar det mesta som berör träning och viktkontroll i det här avsnittet av Tyngre Träningssnack.

27 sep. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Besserwissers på sociala medier

Fredrik & Ashkan snackar om Besserwissers på sociala medier. Varför finns de? Vad vill de? Dess utom snackar vi givetvis tävling och träning. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

16 sep. 2023

Motivation, hemmagym och tidsoptimering

Vi snackar bland annat om motivation och hemmagym. Hur hittar man motivationen? Dessutom nuddar vi vid tidsoptimering.

9 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Fördelar och nackdelar med en kontinuerlig blodsockermätare för dig utan diabetes

I två tidigare artiklar här på Tyngre har vi tittat på hur vi mäter blodsockerkontroll. Dags för hur en kontinuerlig mätning påverkar oss.

Jacob Gudiol

28 aug. 2023

Vad vet vi kring hur blodsockerkurvan påverkar hunger, aptit och energinivåer?

Då var det dags för fortsättningen på den här artikelserien i tre delar kring blodsockerkontroll och kontinuerlig mätning av blodsockret.

Jacob Gudiol

25 aug. 2023

Blodsockerkontroll och långsiktig hälsa – vad vet vi idag?

Att ha kontroll på blodsockret är något som har diskuterats flitigt under lång tid. I en artikelserie på tre delar tar Jacob Gudiol oss med till vad forskningen verkligen säger.

Jacob Gudiol

15 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Hur påverkas resultaten när du tränar allt närmre failure i gymmet?

Jacob och Wille diskuterar i betydelsen av att bli trött under ett set av styrketräning och hur resultaten förändras när du kommer närmre och närmre failure.

26 juli 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Ida Kyrilis om att vara fysansvarig för hockeylandslagen och arbeta på Bosön

Ida Kyrilis är tillbaka i Tyngre Träningssnack. Denna gång delar hon med sig om hur det går till på hennes arbete med hockeyförbundet samt som testledare på Bosön.

19 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Forskningen på om träning ger ökad livslängd

Marcel Ballin är tillbaka som bäst i Tyngre Träningssnack. Den här gången diskuterar vi bland annat träning och livslängd.

5 juli 2023