Vilken betydelse har motståndet om du tränar till failure?

Nyligen publicerad översiktsartikel indikerar att du kan bygga bra med massa oavsett viktbelastning så länge du går till failure. Vill du bli stark är sanningen dock en annan.

Jacob Gudiol


Hur stor betydelse som valet av motstånd har på ens träningsresultat är något som har diskuterats mycket de senaste 10 åren. Innan den diskussionen kom igång så kunde du se tabeller likt den här under som framställdes som mer eller mindre etablerad forskning. Om du ville bli stark så var du tvungen att träna med tungt motstånd, eller tunga vikter, och om du istället främst ville bygga muskler så var det bäst att använda lite lättare vikter.

Den här förenklingen tycker jag själv fortfarande är ganska användbar för att introducera en nybörjare för styrketräning. En motionär som bara vill börja styrketräna för att bygga lite muskler ökar nog sina chanser att må lite bättre på sikt om hen undviker att träna särskilt mycket med de verkligen tunga vikterna. Och en motionär som främst vill bli stark kan få ut en del extra från sin träning om hen lär sig att utmana sig själv med lite tyngre motstånd.

Men i det stora hela så vet vi idag att den bild som tabellen här ovanför ger av hur styrketräning fungerar är allt för enkel. Jag har skrivit en lång artikel om hur jag för närvarande ser på styrketräning och hur du tränar olika egenskaper här på Tyngre om du är intresserad av det: Styrketräningsprinciper – Snabbt, tungt, jobbigt eller mycket?.

I den artikeln tar jag upp betydelsen av fyra olika delar när du styrketränar. Du kan kombinera lite olika från dessa fyra delar och få ungefär samma resultat. Du kan till exempel träna ganska mycket med måttligt motstånd och på hög hastighet för att få en stor stimulering. Du kan också välja att köra med väldigt tungt motstånd, låg hastighet och ganska långt ifrån failure och ändå få en stor träningseffekt.

Det finns många andra sätt att kombinera de här fyra delarna för att få till ett bra träningspass, och vill du veta mer så läs den tidigare artikeln. För just den här artikeln så tänkte jag att vi skulle försöka titta lite mer på just motståndsdelen.

Nyligen publicerades nämligen en systematisk översiktsartikel där man tittat på betydelsen av motståndet när det gäller effekter på styrka och muskelmassa, när träningen utförs till failure (1). Det är svårt att isolera olika delar i den här modellen från varandra så ingen jämförelse blir perfekt. Men det faktum att man har tränat till failure i alla studierna som inkluderades denna gång gör att vi i alla fall har kontrollerat en av de andra delarna i modellen här ovanför.

Innan vi kommer in på resultatet i studien så vill jag bara nämna att några av namnen bakom den här översiktsartikeln är lite av pionjärerna när det gäller forskning på styrketräning. Framför allt Keijo Häkkinen och William J. Kraemer.

Förutom att de publicerat väldigt mycket forskning över flera decennier så har de också publicerat en del böcker. Framför allt den här boken från 2002 var en av de främsta introduktionerna som jag själv fick till styrketräning.

Det här var dock 20 år sedan. Det finns mer uppdaterade böcker att läsa nu så klart. Men jag tycker det är bra att känna till lite av historien inom områden man är intresserad av, så om du inte kände till Kraemer och Häkkinen sen tidigare så vet du lite om dem nu.

Träning med <8 RM, 9-15 RM eller >15 RM till failure

I den här nya översiktsartikeln med meta-analys så har forskarna alltså tittat på alla studier där studiedeltagarna har tränat till failure med olika tunga vikter. De här resultaten delades sen in i tre olika kategorier med olika spann. Tunga vikter som definierades som 1-8 RM, medeltunga vikter som var 9-15 RM och sedan lättare vikter som var 16 RM eller ännu lättare.

Totalt hittade man 28 studier där de flesta av studierna var utförda på nybörjare. Några av studierna var utförda på lite mer vältränade personer men inga av studierna var utförda på duktiga styrkeatleter som definierades med minst dubbla kroppsvikten i knäböj och 1,5 gånger kroppsvikten i bänkpress.

De flesta studierna varade i några få månader. Så resultaten här under gäller främst för ungefär 2-4 månader. Det går att argumentera för att skillnaderna kanske blir annorlunda på sikt men det är egentligen ingen som säkert vet vad som händer då.

Träning till failure bygger bra oavsett viktval

När det gäller resultaten för ökad muskelmassa så fann man ingen skillnad i resultat beroende på motstånd. När man tränar till failure så verkar med andra ord all typ av träning fungera ungefär lika bra för att öka i muskelmassa. Med ungefär lika bra så menar jag att man inte fann någon statistisk skillnad i resultat och där var inte heller något som talar för en betydande skillnad i resultatet.

Den enda effekten man fann var att personer som var sämre tränade från början tenderade att få bättre resultat och att de som tränade mer tenderade till att få bättre resultat. Det här är delar som inte berör själva huvudfrågan om hur motståndet påverkar och de är i sig själv verkligen inte en överraskning.

Bättre styrkeökningar med tyngre motstånd

När det gäller förändringar i styrka fann man däremot en tydlig skillnad i att deltagarna som hade tränat med ett motstånd lättare än 15 RM ökade sämre. Deras maxstyrka ökade alltså inte lika mycket som för deltagarna som tränade med antingen vikter mellan 1-8 RM eller mellan 9-15 RM.

När det gäller de två kategorierna med lite tyngre motstånd så fanns där även en trend mot att ökningarna blev bäst för de som tränade med ett motstånd mellan 1-8 RM. Det verkade med andra ord som att tyngre vikter gav större ökningar i maxstyrka.

Det här resultatet är i sig ganska väntat. Det här är specificitetsprincipen visar sig. Du blir bra på det du tränar på och vill du bli bra på att skapa stor kraft så behöver du träna på det.

Summering och mina egna tankar

Resultatet i den här sammanställningen är inte direkt oväntat. Jag har skrivit ett antal artiklar tidigare här på Tyngre där jag förklarat att vikten inte verkar spela så stor roll om du tränar till failure och ditt mål är att bygga muskler. Och att specificitetsprincipen gäller är inte direkt en överraskning det heller.

Det är dock viktigt att tänka på den snäva frågeställningen i den här sammanställningen innan du direkt tar med dig det här resultatet till din egen träning. Hur skulle det till exempel gå i fall du haft en grupp som tränat till failure med lättare vikter en gång i veckan och med tyngre vikter till failure två gånger i veckan? Rent muskelmassamässigt så borde ju resultatet rimligen bli likvärdigt men hur blir det med styrkan? Min gissning här är att ett pass i veckan med tunga vikter på sikt hade gett ungefär lika bra ökningar även i styrka.

Specificitetsprincipen är väldigt viktig vid träning men den är inte så viktig så att all träning behöver vara fullt specifik. Det här vet vi redan från i princip alla idrotter. De som är duktiga på en idrott tränar inte bara just tävlingsmomentet utan de bryter ner enskilda delar, situationer eller moment från tävlingarna och försöker träna på de här mer isolerat. De flesta idrottare kör också separat fysträning där den i sig så klart inte är specifik för idrotten. Men den gör nytta för prestationen ändå.

Även om man kan tycka att all styrketräning är styrketräning så vet de flesta som har styrketränat på lite olika sätt att olika former av träning ger lite olika former av trötthet och slitage. Även olika sätt att styrketräna kan stimulera olika egenskaper likt explosivitet, uthållighet, maxstyrka osv lite olika.

Personligen tror jag därför att även personer som endast fokuserar på styrka kan ha nytta av att ha en mindre andel av träningen som faktiskt inte tränar maxstyrkan i sig särskilt effektivt.

I den sammanställningen ovan tittade man endast på studier där alla tränat till failure. Personligen tror jag inte att träning till failure är särskilt produktivt under de träningspassen då du fokuserar på maxstyrka. Jag har till exempel skrivit om en studie som visade det här tidigare i artikeln, Det är inte alltid värt det att köra de sista långsamma repetitionerna.

Så alla sådana här andra aspekter behöver tas med när man ska fundera kring sin egen träning. Men det här resultatet är ju faktiskt direkt användbart ur aspekten att det visar att du kan bygga bra med muskelmassa även med lite lättare motstånd bara du biter ihop till failure.

Kunskap som kan vara väldigt användbar nu i pandemitider där du ofta får träna hemma eller med kroppsvikt utomhus.


Image credit: Total Shape

Photo by Liam Johnson on Unsplash


Liknande artiklar
Kritik av modellen relativ energibrist inom idrotten (RED-s)

Wille och Jacob diskuterar en nyligen publicerad artikel i tidskriften Sports Medicine som har den intressanta titeln, Does Relative Energy Deficiency in Sport (REDs) Syndrome Exist?

11 dec. 2024

Effekter från 12 månader med periodisk fasta och styrketräning

För något år sedan skrev jag en artikelserie här på Tyngre om periodisk fasta och andra former av längre fasta. Här är vad lite nyare forskning kommit fram till.

Jacob Gudiol

10 dec. 2024

Josef Eriksson

I avsnitt 304 tar vi en sittning med bänkpressexperten Josef Eriksson. Vi dissekerar övningen i detalj och diskuterar alltifrån vanliga misstag till olika sätt som man kan förbättra sin bänkpress.

19 okt. 2024

Kenny "Strävan" Dahlström

Idag välkomnar vi med stor värme en individ som inspirerat tiotusentals. Vi välkomnar Kenny ”Strävan Dahlström.

5 okt. 2024

Daniel Richter från StrengthLog

Vi snackar med kompisen Daniel Richter från StrengthLog om vad som verkligen betyder nåt för resultaten när det kommer till träningen.

12 sep. 2024

Långbänk med Josef

Världens bästa Josef Eriksson gästar podden och levererar insikter och åsikter så det står härliga till.

26 aug. 2024

Mer viktökning som ung än som medelålders

Mycket talar för att vår förmåga att hålla vikten inte försämras av vår ålder. Det kan faktiskt vara precis tvärtom.

Jacob Gudiol

23 aug. 2024

Vägen tillbaka efter uppehåll

Vi låter den briljante Alexander Eriksson lotsa oss mellan grynnor och andra missöden när vi önskar återuppta träningen igen efter ett sommaruppehåll.

15 aug. 2024

Gudiol tillbaka på radion

Killarna försöker återvända till lite vanliga gängor igen efter sommaren. Som en självklar del i det är Jacob Gudiol tillbaka som gäst.

12 aug. 2024

40 år i gymmet – det här har jag lärt mig

Redaktören listar sina erfarenheter om vad som verkligen betyder nåt är det kommer till gymträning.

Alex Danielsson

10 aug. 2024

Tyngdlyftning: Stefan Ågren om framtiden

Stefan Ågren, vår egen favoritfysio, berättar om livet och om träningen men också om vad framtiden kan föra med sig.

27 juni 2024

Mer träning ger större vadmuskler

Vadmusklerna svarar bättre på hög volym - i alla fall kortsiktigt.

Jacob Gudiol

12 maj 2024

Träna som en bodybuilder

Alex flyger solo tillsammans med vår kompis Abbe Mattsson. Ämnet för dagen är träning med fokus på muskelmassa.

8 apr. 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

300 kg i marklyft med Troive

Vår kompis Martin Troive ”The Trooper” Ekelund tog nyligen klivet in bland de odödliga – de som dragit 300 kg i marklyft. Hör om hans träning under satsningen och om hans framtida äventyr.

14 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Piña colada & hemvärnet

Idag är det en stor burk med smack snack. Vad tycker vi om ananas, egentligen? Vad ska det vara i en Piña colada? Hur fungerar det egentligen i hemvärnet?

3 mars 2024

Sveriges Starkaste Man Fredrik Johansson

Vi går tillbaka till hur allt började för den regerande mästaren Fredrik. Om första drivkraften att träna på gym, om första tävlingen, första skadan och om den första (av många?) SSM-segern. Vi hinner också med ett litet uppsnack inför Europas Starkaste Man i april.

29 feb. 2024

Kontroverser kring styrketräningsvolym och muskelökningar

Wille och Jacob diskuterar en nyligen publicerad artikel kring styrketräningsvolym och muskelökningar.

28 feb. 2024

TV-serier, löpning runt styrketräning och maxpuls

Idag river Viktor och Josef iväg direkt med att spåra ut i att prata om TV-serier där Josef säger sitt om Stålmannen och Smallville.

25 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Daniel Richter

Idag blir det skrotlyftningssnack med ingen mindre än Daniel Richter från Styrkelabbet/Strengthlog. Josef och Daniel tjatar på vitt och brett både det ena, men framförallt det andra vad gäller styrketräning.

9 feb. 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Starten av 2024

Vi är i startgroparna av 2024 och många har mål med vill uppnå, inte minst i bänkpress! Idag berättar Josef om sin start på året.

10 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Att börja året på botten

Om du tänkt dig att 2024 ska bli ett riktigt superduperträningsår för dig, men ditt utgångsläge är riktigt uselt. Lyssna på dagens avsnitt.

7 jan. 2024

Nyårslöften

I dagens avsnitt pratar Josef helt själv om nyårslöften. Vilka nyårslöften ska man ha och varför ska man ha dem? Hur ska du sätta upp dem och vad är rimligt?

31 dec. 2023

Tänk inte på träningen

Är det den som tänker på träningen mest som får mest resultat? Den som tänker på vad den ska göra när den ska göra det, hur den ska göra det, med mera?

24 dec. 2023

Konsekvens

Teknik och utförande tjatas det om och att det är viktigt, men kan det slå över? Josef lägger ut texten om sina egna erfarenheter.

20 dec. 2023

Etthundra avsnitt

Då blev det 100 avsnitt av podcasten Tyngre Bänkpress. Här river vi igenom lite om hur bänkpressen sett ut sedan den kom till ovh lite till.

13 dec. 2023

Träningsprogram &amp; Spotify Wrapped

Idag snackar vi om vad man bör och kan förvänta sig av att få ut från ett träningsprogram. Pris, längd och annat inkluderat.

10 dec. 2023