I dag släpper vi avsnitt 331 av Tyngre Träningssnack som handlar om fenomenet relativ ålderseffekt. Barn födda tidigt på året har en fördel jämfört med barn födda senare, eftersom de relativt sett är äldre och då också mer utvecklade både motoriskt och kognitivt.

Den här effekten visar sig främst i ungdomsåren eftersom en skillnad på kanske 10 månader i livslängd kan ha stor inverkan på hur bra ett barn är på att utföra en viss idrott. Om ett barn är bättre på att utföra något på grund av större talang för just den idrotten eller om barnet bara är bättre än andra på grund av tidig mognad är svårt att skilja på och det är väldigt tydligt att ledare, talangscouter, tränare, föräldrar och sannolikt även barnen själva inte klarar av att göra det här på ett särskilt bra sätt.

Relativa ålderseffekten är som allra tydligast inom idrotter där fysisk storlek har en betydande roll. Till exempel ser man det här tydligt inom hockey. Här kan du till exempel se fördelningen mellan födelsekvartal hos spelare som var med i VM-slutspelen mellan 2015-2017 (1). Kvartal innebär att man delat in spelarna i grupper med 3 månader vardera. Kv1 är jan-mar, kv2 är april-juni och så vidare.

Ungdomar födda tidigt på året får bättre chanser att lyckas än de födda sent på året Hockey

Statistiska centralbyrån tittade även på svenska SHL för något år sedan och fann precis samma effekt där (2).

Även om det ofta är tydligt inom hockeyn så syns också effekten i mer eller mindre alla andra idrotter. Här har du samma typ av data på fotboll där man tittade på de tio högst rankade ligorna inom UEFA och delade in spelarna efter kvartal och vilken position de har på planen (3).

Ungdomar födda tidigt på året får bättre chanser att lyckas än de födda sent på året Fotboll

Det mesta av datan som finns på det här fenomenet är baserat på lagidrotter men det har även börjat dyka upp statistik när det gäller individuella idrotter. Christer Malm som är gäst i vårt avsnitt av Tyngre Träningssnack publicerade till exempel nyligen svensk data på längdskidåkning, alpin utförsåkning, friidrott och orientering där man ser samma sak (4).

Det med kanske störst relevans för läsare här på Tyngre är att man även ser den här effekten hos tyngdlyftare som deltagit i OS under 2000-talet (5).

Jag vill lägga in en liten notis här för studien på tyngdlyftare att det var extremt många som var födda i januari i den här studien. Hela 22% av alla lyftarna var födda i januari och även om det inte är någon tvekan om att den relativa ålderseffekten är betydelsefull inom idrotten så har jag svårt att tänka mig att det är så många som är födda i januari. Jag misstänker därför att det kanske är något fel med hur födelsedagarna har varit registrerade. Fast även om vi halverar antalet personer födda i januari och sprider ut dem jämnt över de andra månaderna så förblir där en relativ ålderseffekt i datan.

Alla med talang får inte lika stor chans att lyckas

Barn födda tidigt på året får bättre chanser att lyckas än de födda senare

Det är extremt osannolikt att människor som föds senare på året skulle ha någon slags nackdel rent genetiskt som gör dem mindre lämpade att bli elitidrottare, och det är därför lämpligt att anta att om alla hade fått lika stor möjlighet att utveckla sin talang så hade vi i princip fått en jämn fördelning när det gäller när på året som idrottare är födda inom idrotten.

Den här slutsatsen stöds även av att när man inom vissa idrotter ändrat ålderskategorierna för ungdomsidrotter så att man till exempel spelar med barn födda mellan augusti ett år och juli året efter så ser man att barn som är födda i augusti och de första månaderna där efteråt lyckas bättre än barnen födda i maj, juni och juli året efter (6). Det är helt enkelt de som är mest mogna inom den gruppen som ska tas ut som gynnas.

Det finns även intressant data där man tittat på spelare som draftats till NHL kring det här. Där ser man, som väntat, en tydlig relativ ålderseffekt där de som värvas oftare är födda tidigt på året och den effekten är större när man tittar på spelare som värvas i yngre ålder (7). Det hela blir emellertid betydligt mer intressant när man tittar på spelarnas efterföljande prestation i NHL. Där kan man nämligen se att det är fler spelare födda tidigt på året som underpresterar jämfört med de andra grupperna. Det är en större andel av dem som spelar in mindre poäng och fler av dem har också lägre lön.

Ungdomar födda tidigt på året får bättre chanser att lyckas än de födda sent på året – NHL

Hur hittar vi den missade talangpoolen?

Det som den relativa ålderseffekten gör är alltså att den får oss att missa en hel del talanger inom idrotten. I artikeln som Christer Malm var delaktig till så illustrerade man det med en bra bild som jag har justerat en del här under.

För de som vill utveckla talanger inom idrotten så är det så klart en väldigt intressant fråga hur man hittar de där som har blivit missade. Det finns dock en betydligt viktigare fråga kring det här och det är att det här är ungdomar som slutar idrotta. Ju tidigare och starkare selektering som sker inom idrotten, desto större blir den relativa ålderseffekten. Vi kan ha barn och ungdomar som slutar idrotta redan innan tonåren för att de tror (eller ännu värre, får höra) att de inte har någon talang för idrott som i själva verket mer bara är sena i sin utveckling.

Barn födda tidigt på året får bättre chanser att lyckas än de födda senare

Det finns tyvärr inte någon enkel och bra lösning på det här fenomenet. Det finns intressanta sätt för att få ungdomar mer matchade efter fysisk mognad och storlek (6) men när man gör på det viset så tar man ju även bort lite av kamratskapen som ungdomar har när de idrottar med sina klasskamrater eller jämnåriga överlag. Fysisk mognad är inte det samma som mental mognad heller och att trivas i en grupp är viktigt även det.

Men ett första steg är i alla fall att känna till att det finns där och påverkar situationen som den är nu. Och det är faktiskt inte bara inom idrotten som den relativa ålderseffekten finns. Du ser den även inom skolan och bland yrken som kräver längre utbildning på universitet (2).

Tyckte du att den här artikeln var intressant så missa inte avsnitt 331 av Tyngre Träningssnack. Vi har även haft ett tidigare avsnitt som varit inne lite på det här ämnet där Niklas Westblad var med som gäst, Rätt träning baserat på ett barns biologiska ålder istället för kronologisk ålder.


Photo by Omar Ram on Unsplash