Otillåtna ämnen i vissa typer av fettförbrännare

I en ny studie har man undersökt förekomsten av ämnet oxilofrine i olika typer av kosttillskott.

Jacob Gudiol

För nästan två år sen nu skrev jag om att det säljs kosttillskott, mer specifikt PWOs‌, men även fettförbrännare med otillåtna medel på marknaden, PWOs med otillåtna och troligen farliga ämnen. Kontentan av den artikeln var att vissa tillverkare mer eller mindre verkar försöka stoppa tveksamma ämnen i sina produkter medan även en annan grupp tillverkare inte direkt verkar bry sig om eventuella hälsorisker som deras produkter kan innebära då de kan addera till saker som knappt ens är testat på människor.

Tyvärr har det inte skett särskilt mycket kring fettförbrännare och på kostillskottsmarknaden sen dess och vem som helst kan i princip börja sälja vad som helst. Det är först när en produkt redan finns på marknaden och någon organisation likt Livsmedelsverket‌ får för sig att testa en produkt som det eventuellt kan bli ett säljförbud. Här i Sverige kan inte ens förbuden införas över hela landet utan varje kommun måste då för sig själv införa ett förbud för just den kommunen.

För några månader sen släpptes ytterligare en studie som gav ett bra exempel på det här (1).

Idrottare som åkt fast för ett ämne som de lovat att de inte tagit medvetet

Bakgrunden till varför den här studien utfördes var för att man i USA haft ett antal idrottare som åkt fast för ett ämne vid namn oxilofrine‌ . Det här ämnet är nog mest känt för att det var det som gjorde att Asafa Powell‌ och Tyson Gay‌ åkte fast för doping för några år sen. Båda dessa sprinters tillsammans med ett antal andra idrottare har också påstått att de tagit ämnet omedvetna om att de fått i sig någonting olagligt.

Forskarna ville därför helt enkelt undersöka om det är så att det säljs kosttillskott som innehåller detta ämne på den amerikanska marknaden.

Det här är med andra ord inte en studie där man tittat på hur många kosttillskott av ett slumpmässigt urval som innehåller otillåtna medel. Det här är istället en studie där forskarna aktivt försökte leta upp de produkter som man misstänkte skulle kunna innehålla ämnet för att sen testa det. Misstänkte‌ i det här fallet innebar att man faktiskt hade skrivit ut ämnet på förpackningen.

Forskarna gjorde helt enkelt en sökning i den databas för kosttillskott för att hitta produkter där man angett antingen just oxilofrine‌ eller methylsynephrine‌ på förpackningen. Methylsynephrine är i princip ett annat namn för samma ämne. Efter det sökte man helt enkelt via google och dessutom sökte man på snarliknande sätt att skriva ut de två ämnena, till exempel med en särskrivning på methylsynephrine‌ så det blev methyl synephrine‌ .

När man hade gjort den här sökningen så hittade man inga produkter alls som angav oxilofrine‌ på innehållsförteckningen men däremot fann man 57 produkter som angav methylsynephrine‌ . Av de här 57 produkterna var det dock endast 33 stycken som forskarna verkligen lyckades få tag på för att sen testa. När man sen tittade på innehållsförteckningen för de faktiska produkterna man fick hem så var det ytterligare 6 produkter som inte hade med ingrediensen på innehållsförteckningen. Informationen på nätet hade alltså inte varit den samma som på själva produkten.

Alla kosttillskott var fettförbrännare – endast 14 innehöll ämnet

När man tittar på produkterna som forskarna faktiskt hittade så är det uppenbart att de alla marknadsförs som fettförbrännare. Vissa av dem har även andra påståenden till sina produkter men fokus ligger hos alla på att tappa fettmassa, kicka igång metabolismen och liknande. Fettförbrännare är en kategori av kosttillskott som är välkända för att vara mer riskabla att ta med många rapporter om att det funnits suspekta eller otillåtna medel i dem.

En lite underhållande sak när det kommer till den här typen av rapporter brukar vara att bara titta på namnen på produkterna. Det verkar nämligen som att tillverkarna själva vill att deras suspekta produkter ska anses som suspekta när de hittar på namn till sina produkter. Här följer listan på produkterna som forskarna hittade och testade i den här studien:

HyperDrive‌Shredder‌ , Fastin‌ , Lean Pills‌ , Tummy Tuck‌ , Methyl Drive‌ , Drop Factor‌ , Exile‌ , China White 25 Ephedra‌ , Phenadrine‌ , Hypercor‌ , MethylDrene‌ , Miami Lean‌ , Eliminator X‌ , Ultimate Burn‌ , Ephedra X‌ , Matrix-Xtreme‌ , FireStorm‌ , Incineration‌ , Burn2‌ , MethylDrene‌ , Burn‌ , RX 90‌ , ThermoBombs‌ , Nciner 8‌ , Ultra Fire‌ , Burn-FX‌

Något överraskande så fann forskarna att endast 14 av de 27 testade produkterna faktiskt innehöll ämnet som fanns på innehållsförteckningen. Det här är ju på sätt och vis bra då det är ett otillåtet ämne för idrottare som möjligen även kan vara skadligt för folk, men samtidigt är det ju ändå också lite talande att produkterna inte ens innehåller det som det står att den ska innehålla när du tittar på innehållsförteckningen.

En del av produkterna som innehöll ämnet hade även väldigt små doser av det, en bra bit under de doser som egentligen är verksamma om man skulle använda oxilofrine‌ som medicin. Totalt var det fyra produkter av den här typen där ämnet mest verkar ha hamnat i produkten på grund av kontaminering.

Stora doser som kan påverka hjärtat och blodtryck

I resterande produkter var dock mängden oxilofrine‌ kring de doser som man ger när det ska användas som medicin eller högre. I en av produkterna kunde du till och med få i dig hela sex gånger så hög dos jämfört med vad man ger som mest när det används som medicin.

Oxilofrine‌ är en medicin framtagen för personer med lågt blodtryck och det verkar alltså främst genom att höja just blodtrycket. Om du har normalt blodtryck från början vill du givetvis inte att det ska öka i onödan och att då ta en dos som är sex gånger högre än den som man ger till personer som verkligen har problem med lågt blodtryck är knappast att rekommendera.

När det gäller kosttillskott som innehåller det här ämnet så finns det också fallrapporter om folk som har tagit kosttillskott som bland annat innehållit ämnet och sen har de börjat kräkas, blivit lättirriterade och till och det finns till och med fall rapporterade där folk fått hjärtinfarkt. I de här fallrapporterna vet man så klart aldrig om det är just produkten i sig som varit orsaken, men det är ju fullt möjligt här.

Summering

Det här får väl ses som ytterligare en orsak till varför din inte ska använda dig av fettförbrännare. Särskilt inte sådana där du inte vet vad ingredienserna på produkten verkligen betyder fast även om du gör det så kan du som sagt inte lita på vad som verkligen står på förpackningen. Det var som sagt flera produkter i det här testet som inte innehöll någonting som det stod att de skulle innehålla och tidigare studier har även visat på motsatsen inom den kategorin av kosttillskott, att det finns produkter som innehåller saker som de inte borde innehålla.



Liknande artiklar
Flickor och idrottande under puberteten

Flickors kroppar förändras tidigt men får inte samma fysiska skjuts som pojkars under puberteten. Den här artikeln förklarar varför det är avgörande att förstå biologisk mognad och varför styrketräning tidigt kan göra stor skillnad för både prestation och skadeprevention.

6 maj 2025

Zon 2 träning - vad är det och hur gör du det i praktiken?

Wille tog fram en lyssnarfråga kring betydelsen av att hålla sig inom rätt zon under ett helt träningspass och det hela mynnade ut i en knapp timme lång diskussion kring zon 2 träning.

30 apr. 2025

Det senaste kring motstånd mot trötthet inom konditionsidrott

Wille, och till en liten del även Jacob, tar med dig på en tur kring den senaste forskningen runt motstånd mot trötthet, eller Physiological Resilience som det kallades i en ny översiktsartikel som diskussionen utgår ifrån.

23 apr. 2025

En traditionell afrikansk diet mot en västerländsk diet

Två snabbare ämnen hanteras i avsnitt 168 av Hälsoveckan by Tyngre. Först ut är nyheten om att Kevin Hall har valt att säga upp sig på NIH efter att han upplevt påtryckningar och vad han själv anser vara censur från de som numera styr NIH och HHS i USA...

22 apr. 2025

Påskkarameller med Jacob Gudiol

Vi hälsar på hemma hos Jacob, där vi hinner diskutera hormoner (manliga), USAs nya forskningsläge samt akademiverksamheter inom barnidrott.

21 apr. 2025

Missförstånd vid tolkningen av studieresultat

Jacob och Wille diskuterar uttrycket statistiskt signifikant och vad det innebär om något blir signifikanta kontra icke signifikant.

16 apr. 2025

Lean Mass Hyperresponders och ökad risk för hjärtsjukdom

Jacob och Erik diskuterar två ämnen som veckan som gått. Först ut är en studie på dieter och endometrios som blev omskriven i flera medier förra veckan men där samtliga artiklar inte nämnde svagheterna i metoden som användes.

15 apr. 2025

Sjukvården bör bara arbeta förebyggande när det är bevisat att det fungerar

Jacob och Wille gästas denna vecka av allmänläkaren och forskaren Minna Johansson. Minna har de senaste åren fört en kamp för alla allmänläkare i Sverige för att de ska få lägga vårdens resurser på saker som är bevisat att faktiskt hjälpa deras patienter på ett effektivt vis samtidigt som det ökar chanserna för att den del de får av våra skattepengar ska räcka till.

9 apr. 2025

När du inte kan bevisa en effekt så kan du alltid snacka mekanismer

Ämnena denna vecka i Hälsoveckan by Tyngre är Body Roundness Index och sötningsmedlet sukralos påverkan på hunger.

1 apr. 2025

Frågelåda: hur ska man egentligen ”känna” inför ett lopp? Och hur tänker vi kring gels?

I veckans avsnitt tar vi oss an era frågor!

28 mars 2025

Nya former av bikarbonattillskott förbättrar prestationen för idrottare

I veckans Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob och Erik en artikel och en studie som publicerats i veckan. Först ut är en bra artikel i SvD som handlar om bikarbonat som kosttillskott, ”Bevisat, ger boost precis som koffein”.

11 mars 2025

Forskning på styrketräning för barn innan och under puberteten

Jacob och Wille gästas av forskaren Daniel Jansson i dagens avsnitt av Tyngre Träningssnack. Daniel har erfarenhet som fystränare inom lagidrotten men de senaste åren så har han varit uppe i Umeå och forskat på framför allt styrketräning av barn med fokus på barn innan puberteten.

11 mars 2025

Erik är Årets Allmänbildare 2025!

Härligt snack med Erik Dunåker som nyligen röstades fram till Årets Allmänbildare 2025! Vi pratar om drivkraften bakom hans arbete och hur hans profil och kommunikation anpassats för att nå även tvivlarna.

24 feb. 2025

Du kan alltid hitta en studie som stödjer din sak

Erik, åtets allmänbildare, och Jacob diskuterar denna vecka två olika nyhetsartiklar.

18 feb. 2025

Kosttillskott för hälsa

Som en fortsättning på förra veckans avsnitt där Jacob och Wille diskuterade kosttillskott för prestation så diskuteras nu kosttillskott för hälsa.

12 feb. 2025

Hur påverkas träningseffekten från gymmet av en fylla?

Hur påverkas träningseffekten från gymmet av en fylla? Jacob Gudiol reder här ut denna viktiga fråga!

Jacob Gudiol

11 feb. 2025

Kosttillskott som fungerar för bättre prestation

Det finns en väldig massa kosttillskott för ökad prestation på marknaden men endast några få av dem har bra evidens bakom sig att fungera. I det här avsnittet av Tyngre Träningssnack så ger Gudiol och Valkeaoja dig en introduktion av dessa tillskott, vilka situationer som de skulle kunna påverka prestationen och för vilka idrottare som de hade kunnat vara aktuella att prova.

5 feb. 2025

Hur många ägg är det okej att äta på en dag

Jacob och Erik diskuterar melodifestivalen, maximalt intag av ägg och huruvida kolhydratsuppladdning kan förbättra prestationen på gymmet i veckans avsnitt av Hälsoveckan by Tyngre.

4 feb. 2025

Underrapportering och systematiska fel i food frequency questionnaires

Avsnitt 156 av Hälsoveckan by Tyngre och Jacob och Erik börjar med att diskutera en vida spridd fallrapport om en man som ätit carnivour och fått en biverkan som heter Xantelasma som i sin tur beror på högt kolesterol.

28 jan. 2025

Hur du hittar bra personer att följa kring träning, kost och hälsa

Jacob Gudiol förklarar hur du hittar bra personer att följa på sociala medier samt listar sina favoriter på Instagram, Threads, X, Bluesky och Youtube!

Jacob Gudiol

20 jan. 2025

Går människor ner i vikt om de börjar träna?

Jacob och Erik diskuterar den här veckan en ny systematisk översiktsartikel på vilken effekt bara ökad motion har på vikten hos människor med övervikt och fetma.

14 jan. 2025

Elias Björnsson om blodfetter och Lp(a)

Jacob och Erik gästas av forskaren Elias Björnsson som ger oss en bra introduktion kring olika former av blodfetter.

7 jan. 2025

Intressant och ointressant om kreatin som kosttillskott

Caroline, Erik och Jacob välkomnar er till det nya året genom ett långt avsnitt kring kreatin där både betydelsefulla och betydelselösa frågor diskuteras.

31 dec. 2024

Tyngre Träningssnack året 2024

Som traditionen bjuder så avslutar Wille och Jacob året med att reflektera kring allt vi har diskuterat och lärt oss under året.

25 dec. 2024

Varför en höjning från 80 till 90 procent av max är jobbigare än en från 30 till 50 procent

Wille och Jacob svarar på några av era frågor i avsnitt 475 av Tyngre Träningssnack.

18 dec. 2024

Allt du behöver veta kring de nya fetmamedicinerna

Fetmamediciner, alla snackar om fetmamediciner. Målet med artikeln är att ge dig en grundlig genomgång av två nya och effektiva fetmamediciner, semaglutid och tirzepatid, samt deras effekter och biverkningar.

Jacob Gudiol

14 dec. 2024

Kritik av modellen relativ energibrist inom idrotten (RED-s)

Wille och Jacob diskuterar en nyligen publicerad artikel i tidskriften Sports Medicine som har den intressanta titeln, Does Relative Energy Deficiency in Sport (REDs) Syndrome Exist?

11 dec. 2024

Effekter från 12 månader med periodisk fasta och styrketräning

För något år sedan skrev jag en artikelserie här på Tyngre om periodisk fasta och andra former av längre fasta. Här är vad lite nyare forskning kommit fram till.

Jacob Gudiol

10 dec. 2024

Det hopplösa i att försöka ta fram en personlig GI-lista

I avsnitt 149 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob och Linnea en nypublicerad studie med en tillhörande ledartextsom handlar om osäkerheten i enskilda blodsockermätningar med kontinuerliga blodsockermätare.

10 dec. 2024

Jacob om Ozempic och ultraprocessad mat

Jacob levererar nya sanningar om två frågor som återkommande får nytt bränsle för diskussioner och tolkningar.

5 dec. 2024

Finns det några fördelar med kreatin för konditionsidrottare?

Wille och Jacob svarar på lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

4 dec. 2024

Preliminära data från Kevin Halls andra studie på ultraprocessad mat

Ultraprocessad mat står ännu en gång på agendan i Hälsoveckan by Tyngre.

3 dec. 2024

Jacob Gudiol

I dagens läge med sociala medier och frihet att uttrycka sig själv hamnar det mycket blandad information på internet och i sociala medier. Allt som basuneras ut är inte sant men det paketeras som sanningar baserat på forskning.

30 nov. 2024