Pat Casey – 60-talets starkaste man

Pat Casey var först i världen med att böja 363 kg (800 lbs), bänka 272 kg (600 lbs) och nå en total på 907 kg (2000 lbs). Det här är hans historia.

Josef Eriksson

Pat Casey föddes i Los Angeles 1939. Han började tidigt träna hemma, men vid 14 års ålder anslöt han sig till George Redpaths gym på Manchester Boulevard i Los Angeles.

Casey började sin bana med att tävla i bodybuilding som ung. På den tiden kunde man i bodybuilding också få poäng för sin atletiska förmåga, och inte bara det visuella. Vid en tävling när Casey var 17 år så var det oavgjort mellan Paul och en medtävlare. Bill Pearl, som då var domare, frågade vad Casey kunde bänk, han svarade ”400”. Pearl var dock, som sig bör, misstänksam till detta, men Casey gav svar på tal. Han gick in i uppvärmningen och bänkpressade 400 lbs/183 kg. Pearl som var en väletablerad bodybuilder hade aldrig sett någon bänkpressa så mycket.

1958 köpte Bill Pearl Redpaths gym, tillhållet för den unge Casey. Paul började då mer och mer inrikta sig på kraftmomenten.

Under 60-talet tränade han själv i ett träskjul mycket men även hos Bill "Peanuts" West. West hade det berömda gymmet Westside Barbell som låg i Culver City. Det var många stora legendariska lyftare som tränade där, och miljön där var enormt inspirerande.

Pat Casey, här med Bill Pearl.

Pat avancerade till krafkarl och blev ohyggligt stark. Innan styrkelyft var etablerat tävlade han i likande tävlingar.

När styrkelyft 1965 blev en erkänd sport av AAU så ställde han dock inte upp på Amerikanska Mästerskapen (AM). Han bodde på västkusten och AM gick på östkusten. Snacket började gå huruvida vinnaren av AM, Terry Todd faktiskt var den starkaste mannen i USA? Efter de första amerikanska mästerskapen så arrangerades San Diego Invitational, som också TV-sändes. Där kom Todd och Casey att mötas och det blev en historisk tävling. Det var vid den tävlingen Pat gjorde den otroliga totalen på 2000 lbs/907 kg och vann. Det var klart! Pat Casey var starkast!

Han var inte heller rädd för träning. I bänkpress och knäböj var han bevisligen otroligt stark då kan gjorde vikter ingen innan hade gjort. Detta sagt med reservation för de makalösa vikter Paul Anderson sägs ha gjort. Världsrekordet i de olympiska momenten stöt och press var vid den här tiden under 220 kg. De vikterna var så pass "lätta" att det de inte krävde en 363-kilosböj eller en 272-kilosbänk för att klara av. Den starkaste bänkaren före Casey var Doug Hepburn, som var tyngdlyftare på 50-talet, och tvåfaldig världsmästare.

Pay Casey (till vänster), och till höger Terry Todd.

Bänkpress

Träningen då, vad gjorde Casey i sin träning som gjorde honom så stark? Förutom knäböj och bänkpress så tränade han lite andra assisterande övningar. Det som då var typisk styrkelyftarträning, men idag kallas "powerbuilding". Det innebär att man börjar med något styrkelyftsmoment och avrundar med någon mer isolerad, mindre komplex övning. För bänkpress kunde det innebära hantelpressar i olika lutningar, någon form av triceps-extensioner, latsdrag eller chins, roddövning, pressar över huvudet, bicepscurls, shrugs, axellyft och dips. Han praktiserade även ibland en variant i bänkpress, nämligen pinpressar. Pinpressarna tränade han från 10 cm och från 18 cm från bröstet, detta för att träna utlåsningen. Han gick ner och la stången på pinnarna sen pressade han. Idag används många gånger kloss istället som alternativ för pinpressar. Det är inte samma övning men den är lik.

Ett inte allt för ovanligt bänkpass för Caesy kunde vara att han jobbade upp mot en tyngre singel eller ett tyngre set med få reps. Där blev det ett eller flera set. Efter det kunde han gå ner och göra två, tre set på en vikt där han gjorde 8-20 reps. Kan liknas vid det som idag kallas backoff-set, men då kallades det bara träning.

Efter det blev det många gånger någon form av liggande eller sittande press. Han värmde alltid upp i de övningarna som de var ett baslyft. Likt bänken gjorde han tio reps på en semiutmanande vikt och sen jobbade han upp mot en tyngre vikt och lät repsen falla i takt med att vikten ökade. I sned hantelpress var det inte ovanligt att han avslutade med 4-6 reps på 100 kg som tyngst och i sittande press 3-4 reps på 160 kg.

Det följdes ofta upp med triceps, lats, axlar och biceps. I liggande triceps-extensioner med skivstång var han väldigt stark. Han gjorde det svårt för sig genom att först låta stången falla bak ovanför huvudet när han låg plant på bänken, varpå han drog upp den och låste ut den med triceps. Han gjorde som mest tre reps på 165 kg i den övningen, viket inte är konstigt då han var stark i alla överkroppsövningar.

Dips

Något som med är värt att nämna är hans dips. Reps på över 150 kg i bältet när han vägde 130-140 kg hörde till det vanliga. Som mest gjorde han 40 reps med 102 kg i dips, och med samma vikt 15 chins.

Dipsen är kanske hans signum, där gjorde han saker som visade på mer än "bara vara en stark karl". Där visade han också upp arbetsviljan till träning, den mentala styrkan. Han kunde bestämma sig för att han skulle uppnå en viss volym (vikt x set x reps) ett pass och inte ge sig innan han nått det.

Pat gjorde vid flera tillfällen dips-pass som tog 7-8 timmar… ja, han körde dips i 7-8 timmar och på den tiden avverkade han en volym på mist 100 000 lbs, alltså 45 400 kg. Det då räknat på enbart vikten i bältet, inte inklusive hans kroppsvikt som då var 130-140 kg.

Jag minns inte exakt, då jag inte sitter med boken om honom, men han ska ha utövat ett pass på 8 timmar i dips där han samlade på sig över 100 000 lbs i volym med en vikt i bältet på kring 120 kg. Jag kan inte dra en parallell till någon annan styrkebaserad träningsprestation som går att mäta med det.

I min värld är det något som starkt och tydligt pekar på en hög träningsmoral och mentalitet i syfte att nå dina mål, hur mycket jobb det än kräver av dig. Märk detta: ingen såg honom när han gjorde det. Det fanns ingen Instagram, Youtube eller livestream han kunde använda för att dela det. Han gjorde det för sin skull, för han trodde att det skulle göra honom stark.

Knäböj

Casey var aldrig så bra i mark, men i knäböj var han starkast i världen. Knäböjen hade också sitt urval av varianter och övningar. Några böjvarianter han sysslade med var pinböj, men inte till djup utan han använde det mer som utlåsningsträning för böjen. En annan frekvent böjvariant som förkom i hans träning var boxböj. Casey var först till 800 lbs i böj. Det han kom att ha gemensamt med den förste att göra 900 lbs och även han som var först till 1000 lbs var att alla tre tränade boxböj. När det kom till assisterande övningar för böjen så är det enda som skrivs om lårcurls och benspark.

Han höll inte på med alls samma massiva volymträning för underkroppen som överkroppen. Ett traditionellt böjpass liknande bänkpassen, han jobbade upp mot något tyngre oavsett om det var böj, pinböj eller boxböj. Därpå avslutade han med något lättare i den övningen han körde tungt i eller fulldjupa knäböj som ibland kunde innehålla en paus i botten. Efter böjen blev det inte alltid mark utan ibland kom lårcurls och benspark före och sedan marklyft. Han prioriterade inte marklyft alls i sin träning, vilket också syns på hans resultat i mark i relation till böjen. När han började tävla fanns inte styrkelyft i den tävlingsformen som idag. Det fanns en del enbart böj- och bänktävlingar. Ibland böj och bland bänk, det var inte givet att man tävlade i alla moment förrän senare hälften av 60-talet.

Det jag ser hos Pat Casey i hans bänkträning i relation till böjträning är att han tränade så mycket mer överkropp än underkropp. Nu när flera har gjort dessa vikterna har vi mer data på det, så man kan se att det är så gott som lika många som 272 kg i bänk som 363 kg i böj. Så det är svårt att skatta om böjen eller bänken är bäst, personligen skulle jag nog säga bänken.

Det man också ser i hans träning är att han inte behövde lika mycket träning för underkroppen för att stimuleras och öka i styrka som för överkroppen. Alltså att knäböjen inte behöver lika mycket träning som bänken för att öka.

Bästa lyft

Pat Casey var först till tre stora riktmärken i styrkekyft, då om man utgår från pounds (=lbs). Hans bästa lyft i kg var:

  • 379 kg i knäböj
  • 286 kg med stopp i bänk
  • 308 kg i marklyft
  • 238 kg i snedbänk
  • 185 kg i press över huvudet
  • 100 kg 6 reps i sned hantelpress
  • 172 kg i dips/kv 140 kg

Utrustningen som fanns när Casey höll på var tyngdlyftarbälte och gasbindor. Det finns anledning att tro Casey aldrig brukade dopingpreparat. Oavsett är det här vikter som 50 år senare står sig.


Liknande artiklar
Louie Simmons – Styrkelyftaren

Louie Simmons var mycket, men den här texten är en sammanfattning av hans styrkelyftande från början till slut, av Josef Eriksson.

Josef Eriksson

31 mars 2025

Styrkelyftsnack

Josef har idag med sig Jacob Nilsson och de diskuterar styrkelyft i bredd. De går igenom saker som engagemang i sporten, att tävla första gången. Vilka regler är onödiga och vilka är nödvändiga?

14 mars 2025

Jonathan Söderlings visdom

Jonathan Söderling rustar sig för stundande EM i styrkelyft. Idag får ni höra Jonathan och Josef första gången i podd sitta tillsammans och spela in. Denna gången på NPC Gym i Stockholm.

7 mars 2025

Axel Isberg krossar rekord

Idag har vi ännu en gång med den glade skåningen Axel Isberg. Axel tävlade förra helgen på SM i styrkelyft i storbultarklassen +120 kg och drog till med nya svenska rekord i knäböj, marklyft och totalen.

14 feb. 2025

Inför SM i styrkelyft

Idag går Josef tillsammans med Jacob Nilsson igenom listorna för årets SM i styrkelyft

3 feb. 2025

Sheffield 2025, så gick det för dem

Då var den mest prestige fyllda styrkelyft tävlingen över för i år. Sverige hade otroligt nog för tredje året i rad två svenskar med, Gustav Hedlund och Alba Boström.

31 jan. 2025

Den eviga debatten: Är sumomarklyft fusk?

I detta avsnitt gästas vi av styrkelyftsmogulen Josef Eriksson för att dyka ner i den heta frågan om sumomarklyft

31 jan. 2025

Den eviga debatten: Är sumomarklyft fusk?

I detta avsnitt gästas vi av styrkelyftsmogulen Josef Eriksson för att dyka ner i den heta frågan om sumomarklyft. Vi utforskar tekniken, historien bakom sumomarklyft och hur den började användas av atleter.

28 jan. 2025

Sheffield 2025

Idag sitter Josef ner tillsammans med Jacob Nilsson som varit med tidigare i avsnitt 247. De pratar idag om helgens stundande SBD Sheffield-tävling. Vilka tror de kan göra vad och framförallt, vem vinner?

24 jan. 2025

Carl Öberg mot SM

Carl Öberg är ordförande i Göteborgs Kraftsportsklubb till lika så tävlande. Nu till SM ska han tävla i 83 kg klassen efter att i fjol vunnit 74 kg klassen.

16 jan. 2025

Robert Berg tillbaka

Kärt återseende när fysikfenomenet Robert Berg återvänder till podden.

30 dec. 2024

Robert Berg mot bult året 2025

Den numera föredettingen Robert Berg gästar i dagens avsnitt Tyngre Kraftsport.

27 dec. 2024

Josef Eriksson om livet

Ett mumsigt avsnitt där Josef önskar sig både mer individuellt engagemang till idrottsrörelsen och mindre gnäll från vanligt folk.

23 dec. 2024

Ellen Grönlund

Ellen Grönlund är 24 år och från Finland men bor sen en tid i Sverige. Hon tävlar i styrkelyft på högstanivån för Finland och vann nyligen finska mästerskapen där hon också slog rekord. Idag berättar hon hur hon började med lyftning och hur det sett ut sedan dess samt var hon siktar 2025.

20 dec. 2024

Livia Blomqvist – en bult

Livia Blomqvist tävlar i styrkelyft, men är inte rädd för att ge sig in i andra styrkeutmaningar.

13 dec. 2024

Emil Norling rider igen

Emil Norling är tillbaka i podden ännu en gång! Denna gång inte efter något pampigt mästerskap utan snarare sjuksängen

29 nov. 2024

Jonathan Söderling – Mirakelmannen

Jonathan Söderling är en av de mest lyssnade gästerna i Tyngre Kraftsport. Nyligen tävlade han och slog PB i böj, mark och total.

15 nov. 2024

Avsluta

Detta blir sista avsnittet för nu av Tyngre Bänkpress. Podden var tänkt och menad att komma med info om och runt bänkpress samt att prata med bänkpressare kring mästerskap.

6 nov. 2024

Marcus Yngvesson

Idag avverkar Josef och Marcus Yngvesson mer än du hinner med att registrera.

1 nov. 2024

Handledslindor och bänkpress-studier

När är det läge att se och anpassa sin träning till en studie och när ska det bara få vara statistik på ett papper? Det säger Josef sitt om idag.

23 okt. 2024

Josef Eriksson

I avsnitt 304 tar vi en sittning med bänkpressexperten Josef Eriksson. Vi dissekerar övningen i detalj och diskuterar alltifrån vanliga misstag till olika sätt som man kan förbättra sin bänkpress.

19 okt. 2024

Rasmus Mirblom inför Järnvägspressen

Idag snackar vi igen med Rasmus Mirblom som i slutet av sommaren vann EM i utrustad bänkpress, supertungvikten.

16 okt. 2024

Hösten 2024

Hösten sprider sig över hela landet och vi går in i slutet av året. Idag snackas om hur det ser ut i sammandraget för elitserien i bänkpress samt lite om och runt Järnvägspressen 2024.

9 okt. 2024

Freddi Smulter

I dagens avsnitt drabbar Josef samman med kanske den största bänkpresslegenden, Freddi Smulter.

2 okt. 2024

Styrkelyft: Sofia Kollenhag

Sofia Kollenhag har varit på Malta och tävlat på Western European Powerlifting Championships där hon vann och slog nytt svenskt rekord i knäböj.

27 sep. 2024

Hallsbergs AK på Bänk-DM

Det var bänkpress-DM i Västra Svealands Styrkelyftförbund och Josef tillsammans med Andreas Henning, Neo Yngström och Jonathan Eriksson summerar kort och gott sin träning inför tävlingen.

18 sep. 2024

Vägen tillbaka efter uppehåll

Vi låter den briljante Alexander Eriksson lotsa oss mellan grynnor och andra missöden när vi önskar återuppta träningen igen efter ett sommaruppehåll.

15 aug. 2024

Summering av bänk-EM 2024

14 aug. 2024

Hemma hos

En fredag efter ett pass på gymmet med vänner sätter sig Josef ner med Jimmy Karlsson, Thomas Edvinsson, Henke Magnusson och Karl-Erik Malmberg i poddrummet.

2 aug. 2024

Thomas Edvinsson inför EM

Thomas Edvinsson gör debut i seniorlandslaget som 47-åring.

31 juli 2024

Alla kör bänkpress

Efter ett måndagspass på Hallsbergs AK sätter sig Josef ner tillsammans med klubbkompisarna Steven, Robert och Jonathan för att diskutera.

25 juli 2024

Gustav Hedlund mot framtiden

Gustav Hedlund har sen 2015 när han kom in i styrkelyft gjort ett starkt avtryck. Nu har han vunnit alla kategorier på mästerskap han ställt upp inom.

19 juli 2024

Juniorer mot EM

Jonathan Henningsson, Axel Samuelsson och Emil Lundgren debuterade samtidigt i bänkpresslandslaget vid VM 2021. Sedan dess har de tävlat i lag som juniorer flera gånger.

17 juli 2024