500 gram jordgubbar om dagen i en månad gav bättre blodfetter

500 gram jordgubbar om dagen i en månad gav bättre blodfetter. Ny studie (om än bristfällig) ger vissa indikationer.

Jacob Gudiol


500 gram jordgubbar om dagen i en månad gav bättre blodfetter. Ja, eventuellt. Läs vidare.

Även om det är en bit kvar så tycker jag ändå att man kan säga att sommaren nu närmar sig. Få saker är så förknippat med sommaren i Sverige som olika typer av bär. Där är jordgubbar utan tvekan en av de mest populära. Det flesta människor ser nog på bär som någonting som är ganska nyttigt. Samtidigt är det en kategori av livsmedel som inte diskuteras särskilt mycket för sig själv. Vanligen bakas den ihop med frukt eller med både frukt och grönsaker.

Utan att ha någon egentlig data på det så upplever jag att olika grupper ser på bären på olika sätt. När lågkolhydratkosten var som störst för 10 år sedan så var fokuset på innehåll av socker och kolhydrater i livsmedel. Och ser man till energin som du får från bär så är det nästan uteslutande olika typer av sockerarter. Det kan låta dumt idag. Men för drygt 10 år sedan så var det många som var övertygade om att det därför var farligt hälsan att äta bär i några verkliga mängder.

"Antioxidantisk kapacitet"

Samtidigt har vi en annan del av dietvärlden. En där man i princip är kvar vid fokuset på antioxidanter som uppstod på 90-talet. I den här världen är det än idag stort fokus på saker som ORAC. Det är ett försök att summera ihop ett livsmedels totala ”antioxidantiska kapacitet”. Och tittar man på det här så ligger de flesta bär väldigt högt på listan.

Det här är de två extremerna så klart och jag gissa att vi hittar människor på alla nivåer mellan dessa. Samtidigt med allt det här så har vi också näringsrekommendationerna. Där har som sagt bär alltid setts som något nyttigt. Men de har också fått vara någon slags tredje hjul till frukt och grönt. Varje gång bär nämns så är det i en mening som också inkluderar frukt. Och samtidigt hittar du flera passager där man nämner frukt men inte har med bär (1).

När det gäller faktiska studier på ämnet så är det, som det ofta är när det gäller nutrition, allt för sparsamt med forskning. Det är svårt att studera nutrition och dessutom är det dåligt med pengar inom fältet. För några månader sedan publicerades i alla fall en studie som jag tyckte var intressant nog för att skriva om. Det är långt ifrån en riktigt bra studie. Men samtidigt är frågan som den tittar på högst relevant för många svenskar. Man studerade nämligen effekten av att äta 500 gram jordgubbar varje dag i en månad (2).

500 gram jordgubbar om dagen i en månad gav bättre blodfetter

Före och efter friska unga personer ätit jordgubbar varje dag

Upplägget på den här studien är en av de enklaste jag har skrivit om här på tyngre. Studien inkluderade 23 friska, normalviktiga och unga kvinnor och män, som erbjöd sig att vara med i den här studien, vilken varade i knappt två månader. Till en början fick alla deltagarna råd om att i 10 dagar följa en diet helt utan bär eller andra livsmedel rika på de ämnen som man trodde skulle bidra till positiva effekter (polyfenoler). Efter det så fick deltagarna äta lite som de ville fast de skulle också äta 500 gram jordgubbar varje dag. Till sist så var det en två veckor lång period där försökspersonerna igen skulle avstå från att äta jordgubbar. Bilden här under summerar upplägget.

Det finns många problem med ett sådant här upplägg. Det stora problemet är att den här studien saknar kontrollgrupp. Det man jämför med är alltså blodvärden efter 10 dagar med en diet med låga nivår av det man tror är bra, mot värdet efter 30 dagar med samma diet.

En kontrollgrupp hade behövts här för att veta att de eventuella saker som man ser efter själva interventionen med jordgubbarna också beror på interventionen och inte är en effekt av att tiden går. Det är till exempel inte ovanligt att olika typer av testvärden förändras under året för människor. Ett klassiskt exempel är D-vitaminnivåerna i blodet. De ligger högre efter sommaren än efter vintern. Utan en kontrollgrupp här så kan vi inte säkert säga att de förändringar som vi ser efter att deltagarna ätit en massa jordgubbar verkligen beror på att de åt en massa jordgubbar.

Vad vet vi? Och vad vet vi inte?

Sen det här med att säkert kunna säga någonting är så klart inte bara antingen ”vi vet ingenting” eller ”vi är 100% säkra”. Det är ju faktiskt ganska troligt ändå att eventuella förändringar efter den där månaden beror på förändringarna som gjordes under månaden. Om man samtidigt har bett deltagarna att leva vidare som vanligt i övrigt så kanske man skulle kunna gissa på att det är 80% sannolikt att eventuella förändringar beror på interventionen? Eller kanske 90%? Ingen vet här. Men med en kontrollgrupp så hade vi i alla fall kunnat vara säkrare.

Det är dock inte särskilt enkelt med kontrollgrupper när det gäller studier på kost. Det går att äta på miljontals olika vis med olika mängder av olika ingredienser. Så vad ska vi jämföra med om vi har en kontrollgrupp? När man studerar mediciner eller kosttillskott så kan man alltid slå till med det berömda placebopillret. Men här har vi deltagare som ska äta 500 gram jordgubbar per dag. Hur ger man en kontrollgrupp en placebo för det?

Det är inte enkelt med andra ord. Men ett sätt att förstärka upplägget på den här studien hade varit att göra en så kallad cross-over studie. Då lottar man så att hälften av deltagarna först får äta jordgubbar i en månad medan den andra halvan fått äta som vanligt (eller äta introdieten med lite polyfenoler). Och efter att den månaden har passerat så skiftar man så att gruppen som varit kontroll nu får äta jordgubbar och de som åt jordgubbar får äta vanligt.

Varför jämföra med något som troligen är kasst?

En annan sak med den här studien värd att fundera kring är att man sa till deltagarna att äta en diet med väldigt lite polyfenoler i 10 dagar innan studien började. När man gör så innebär det att man jämför med en ”extra dålig” period istället för att jämföra med ”så som det vanligen är”.

Det är inte fel att göra så här. Vad man väljer att jämföra med beror på vad man vill undersöka. Men det är någonting som du som läsare av den här typen av studier ska vara observant på. Det är nämligen självklart så att det är lättare att få någonting att framstå som bra ifall man väljer att jämföra det med någonting som man vet är dåligt.

Där är dock en period efter tiden med jordgubbar där deltagarna fick äta som vanligt förutom att de skulle avstå jordgubbar. Så här får vi då troligen en jämförelse där kosten är mer ”så som den vanligen är”.

Tydligt bättre kolesterol och triglycerider efter månaden med jordgubbar

Man tittade på en hel del saker i den här studien när man tog blodproverna. Det som jag tycker är mest intressant är att man såg en tydlig förbättring i LDL och triglycerider efter 30 dagar med 500 gram jordgubbar. Både LDL och triglycerider är tydliga riskfaktorer för framför allt hjärt- och kärlsjukdom och här såg man alltså att de sänktes under den där månaden. Det var också så att värdena gick upp igen efter de två veckorna där deltagarna återgått till sin vanliga diet.

Man mätte även blodsocker och där såg man inga förändringar vilket kanske förvånar en del. De här personerna har ju ändå fått i sig en ~40 gram extra socker varje dag i en månad från de här jordgubbarna.

Förutom det så tittade man även på olika värden för ”antioxidativ kapacitet” där man som väntat såg värden som anses vara bättre. Det finns dock inte särskilt bra evidens idag för om, och i så fall hur stor effekt, de sakerna som man mäter där påverkar hälsan på sikt. Så jag lämnar det. Är du nyfiken så kan du kolla igenom studien själv.

Summering

Det här är inte direkt den bästa studien jag har läst. Men jag tyckte att den var intressant för att den faktiskt på något vis är relevant för en del svenskar. Jag vet att jag själv i alla fall kan ligga upp emot 500 gram jordgubbar varje dag över en tid på sommaren när jag har varit och plockat dem själv. Och jag har träffat många som gillar jordgubbar mer än mig.

Varför man fick det här resultatet är en intressant fråga i sig. Jordgubbar och bär är rika på ämnen som kallas för flavonoider som tros kunna ha en positiv effekt på blodfetterna. Det är också så att deltagarna fick i sig ungefär 10 gram fiber varje dag när de åt jordgubbar. Och det vet man kan påverka detsamma. Så sannolikt är det en av de två eller båda faktorerna tillsammans som har gett resultatet.

Det är dock även möjligt att deltagarna har fått en påverkan på sin vikt när de åt jordgubbarna. 500 gram är en hyfsat stor mängd mat och med det så har deltagarna fått i sig endast ungefär 160 kcal. Deltagarnas vikt rapporteras dock inte i den här studien vilket jag tycker borde ha skett.

Men hur som helst. Det finns ingenting som talar för att det är några problem alls att äta 500 gram jordgubbar om dagen när det är säsong. Sen antyder den här studien att det möjligen till och med är positivt, men jag tycker att man ska kräva att studier utförs på ett bättre sätt än det här i fall man ska säga det med någon större säkerhet.


Photo by Jacek Dylag on Unsplash


Liknande artiklar
När du inte kan bevisa en effekt så kan du alltid snacka mekanismer

Ämnena denna vecka i Hälsoveckan by Tyngre är Body Roundness Index och sötningsmedlet sukralos påverkan på hunger.

1 apr. 2025

Koststrategier för vardagen

Jossan lider starkt av pollenallergi och beskriver de allvarliga symtomen och de tillfälliga lösningarna hon använder. En kommande universitetsstudie söker nu deltagare och Jossan kommer ansöka om att få ingå i studien för att förhoppningsvis äntligen hitta en lindring.

28 mars 2025

Hälsoinfluensern som får sina råd från Bahlon, en ande från en annan dimension

Denna vecka diskuterar Jacob och Erik periodisk fasta med olika ätfönster och hur Joseph Mercola idag mestadels verkar styras av ett medium som påstår sig kunna mediera en ande vid namn Bahlon.

25 mars 2025

Forskning på styrketräning för barn innan och under puberteten

Jacob och Wille gästas av forskaren Daniel Jansson i dagens avsnitt av Tyngre Träningssnack. Daniel har erfarenhet som fystränare inom lagidrotten men de senaste åren så har han varit uppe i Umeå och forskat på framför allt styrketräning av barn med fokus på barn innan puberteten.

11 mars 2025

Ändra din berättelse – Ändra ditt liv (och din hälsa)

Hur ofta fastnar vi i berättelser om oss själva som håller oss tillbaka? "Jag har dålig karaktär", "Jag kan aldrig hålla en diet", eller "Jag är bara en sån som inte gillar träning". Men vad händer om vi börjar ifrågasätta de här berättelserna?

8 mars 2025

Är det hälsosamt med högre BMI när man blir äldre?

Jacob och Erik diskuterar Fredrik Nyströms medverkan i Nyhetsmorgon på söndagen där han som vanligt har med sig en lista med saker som går emot gängse hälsoråd där han sen självsäkert påstår att det är precis tvärt om.

4 mars 2025

Erik är Årets Allmänbildare 2025!

Härligt snack med Erik Dunåker som nyligen röstades fram till Årets Allmänbildare 2025! Vi pratar om drivkraften bakom hans arbete och hur hans profil och kommunikation anpassats för att nå även tvivlarna.

24 feb. 2025

Du kan alltid hitta en studie som stödjer din sak

Erik, åtets allmänbildare, och Jacob diskuterar denna vecka två olika nyhetsartiklar.

18 feb. 2025

Kosttillskott för hälsa

Som en fortsättning på förra veckans avsnitt där Jacob och Wille diskuterade kosttillskott för prestation så diskuteras nu kosttillskott för hälsa.

12 feb. 2025

Hur påverkas träningseffekten från gymmet av en fylla?

Hur påverkas träningseffekten från gymmet av en fylla? Jacob Gudiol reder här ut denna viktiga fråga!

Jacob Gudiol

11 feb. 2025

Hur många ägg är det okej att äta på en dag

Jacob och Erik diskuterar melodifestivalen, maximalt intag av ägg och huruvida kolhydratsuppladdning kan förbättra prestationen på gymmet i veckans avsnitt av Hälsoveckan by Tyngre.

4 feb. 2025

Äter du för lite – och därför inte går ner i vikt?

Har du hört att om du äter för lite så slutar du gå ner i vikt? Att kroppen hamnar i svältläge och håller fast vid fettet? Det låter dramatiskt, men är det sant?

3 feb. 2025

Underrapportering och systematiska fel i food frequency questionnaires

Avsnitt 156 av Hälsoveckan by Tyngre och Jacob och Erik börjar med att diskutera en vida spridd fallrapport om en man som ätit carnivour och fått en biverkan som heter Xantelasma som i sin tur beror på högt kolesterol.

28 jan. 2025

Jakten på lycka och myten om träning som straff

Mange och Pischa diskuterar vanliga mönster som kan hålla oss tillbaka och hur tacksamhet och balans kan bli nyckeln till ett mer hållbart och glädjefyllt liv.

27 jan. 2025

En ny definition på obesitas som också inkluderar preobesitas

I veckan har det publicerats nya riktlinjer för hur man ska ställa diagnosen obesitas i The Lancet Diabetes & Endocrinology och där ligger huvudfokuset på dagens avsnitt av Hälsoveckan by Tyngre med Jacob och Erik.

21 jan. 2025

Hur du hittar bra personer att följa kring träning, kost och hälsa

Jacob Gudiol förklarar hur du hittar bra personer att följa på sociala medier samt listar sina favoriter på Instagram, Threads, X, Bluesky och Youtube!

Jacob Gudiol

20 jan. 2025

Går människor ner i vikt om de börjar träna?

Jacob och Erik diskuterar den här veckan en ny systematisk översiktsartikel på vilken effekt bara ökad motion har på vikten hos människor med övervikt och fetma.

14 jan. 2025

Elias Björnsson om blodfetter och Lp(a)

Jacob och Erik gästas av forskaren Elias Björnsson som ger oss en bra introduktion kring olika former av blodfetter.

7 jan. 2025

Intressant och ointressant om kreatin som kosttillskott

Caroline, Erik och Jacob välkomnar er till det nya året genom ett långt avsnitt kring kreatin där både betydelsefulla och betydelselösa frågor diskuteras.

31 dec. 2024

Tyngre Träningssnack året 2024

Som traditionen bjuder så avslutar Wille och Jacob året med att reflektera kring allt vi har diskuterat och lärt oss under året.

25 dec. 2024

Varför en höjning från 80 till 90 procent av max är jobbigare än en från 30 till 50 procent

Wille och Jacob svarar på några av era frågor i avsnitt 475 av Tyngre Träningssnack.

18 dec. 2024

Hur du känner igen en dålig influencer

I avsnitt 150 förbereder Jacob och Erik dig inför 2025 genom att lista 9 faktorer som de anser ofta märker ut influensers som ofta delar dålig information eller ofta för in sina följare på trams som bara kostar följarna tid och pengar.

17 dec. 2024

Allt du behöver veta kring de nya fetmamedicinerna

Fetmamediciner, alla snackar om fetmamediciner. Målet med artikeln är att ge dig en grundlig genomgång av två nya och effektiva fetmamediciner, semaglutid och tirzepatid, samt deras effekter och biverkningar.

Jacob Gudiol

14 dec. 2024

Kritik av modellen relativ energibrist inom idrotten (RED-s)

Wille och Jacob diskuterar en nyligen publicerad artikel i tidskriften Sports Medicine som har den intressanta titeln, Does Relative Energy Deficiency in Sport (REDs) Syndrome Exist?

11 dec. 2024

Effekter från 12 månader med periodisk fasta och styrketräning

För något år sedan skrev jag en artikelserie här på Tyngre om periodisk fasta och andra former av längre fasta. Här är vad lite nyare forskning kommit fram till.

Jacob Gudiol

10 dec. 2024

Det hopplösa i att försöka ta fram en personlig GI-lista

I avsnitt 149 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob och Linnea en nypublicerad studie med en tillhörande ledartextsom handlar om osäkerheten i enskilda blodsockermätningar med kontinuerliga blodsockermätare.

10 dec. 2024

Jacob om Ozempic och ultraprocessad mat

Jacob levererar nya sanningar om två frågor som återkommande får nytt bränsle för diskussioner och tolkningar.

5 dec. 2024

Finns det några fördelar med kreatin för konditionsidrottare?

Wille och Jacob svarar på lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

4 dec. 2024

Preliminära data från Kevin Halls andra studie på ultraprocessad mat

Ultraprocessad mat står ännu en gång på agendan i Hälsoveckan by Tyngre.

3 dec. 2024

Jacob Gudiol

I dagens läge med sociala medier och frihet att uttrycka sig själv hamnar det mycket blandad information på internet och i sociala medier. Allt som basuneras ut är inte sant men det paketeras som sanningar baserat på forskning.

30 nov. 2024

Våra fettceller minns om vi någon gång varit feta

I avsnitt 147 av Hälsoveckan by Tyngre diskuteras en ny studie i Nature där man har tittat på fettcellerna hos människor och möss när de burit på olika mängder fettmassa.

26 nov. 2024

Hur kan man kompensera för minskad spontanidrott?

Avsnitt 471 av Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar energiintag för personer som tränar mycket. Finns det en situation där man inte längre kan lita på ens egen mättnad och hunger och när dyker den upp?

20 nov. 2024

En promenad i naturen är bättre för stressen än en promenad i en storstad

Hälsoveckan avsnitt 146 och Jacob och Erik diskuterar först en artikel i SVT inför ett avsnitt av Vetenskapens värld kring stress.

19 nov. 2024