500 gram jordgubbar om dagen i en månad gav bättre blodfetter

500 gram jordgubbar om dagen i en månad gav bättre blodfetter. Ny studie (om än bristfällig) ger vissa indikationer.

Jacob Gudiol


500 gram jordgubbar om dagen i en månad gav bättre blodfetter. Ja, eventuellt. Läs vidare.

Även om det är en bit kvar så tycker jag ändå att man kan säga att sommaren nu närmar sig. Få saker är så förknippat med sommaren i Sverige som olika typer av bär. Där är jordgubbar utan tvekan en av de mest populära. Det flesta människor ser nog på bär som någonting som är ganska nyttigt. Samtidigt är det en kategori av livsmedel som inte diskuteras särskilt mycket för sig själv. Vanligen bakas den ihop med frukt eller med både frukt och grönsaker.

Utan att ha någon egentlig data på det så upplever jag att olika grupper ser på bären på olika sätt. När lågkolhydratkosten var som störst för 10 år sedan så var fokuset på innehåll av socker och kolhydrater i livsmedel. Och ser man till energin som du får från bär så är det nästan uteslutande olika typer av sockerarter. Det kan låta dumt idag. Men för drygt 10 år sedan så var det många som var övertygade om att det därför var farligt hälsan att äta bär i några verkliga mängder.

"Antioxidantisk kapacitet"

Samtidigt har vi en annan del av dietvärlden. En där man i princip är kvar vid fokuset på antioxidanter som uppstod på 90-talet. I den här världen är det än idag stort fokus på saker som ORAC. Det är ett försök att summera ihop ett livsmedels totala ”antioxidantiska kapacitet”. Och tittar man på det här så ligger de flesta bär väldigt högt på listan.

Det här är de två extremerna så klart och jag gissa att vi hittar människor på alla nivåer mellan dessa. Samtidigt med allt det här så har vi också näringsrekommendationerna. Där har som sagt bär alltid setts som något nyttigt. Men de har också fått vara någon slags tredje hjul till frukt och grönt. Varje gång bär nämns så är det i en mening som också inkluderar frukt. Och samtidigt hittar du flera passager där man nämner frukt men inte har med bär (1).

När det gäller faktiska studier på ämnet så är det, som det ofta är när det gäller nutrition, allt för sparsamt med forskning. Det är svårt att studera nutrition och dessutom är det dåligt med pengar inom fältet. För några månader sedan publicerades i alla fall en studie som jag tyckte var intressant nog för att skriva om. Det är långt ifrån en riktigt bra studie. Men samtidigt är frågan som den tittar på högst relevant för många svenskar. Man studerade nämligen effekten av att äta 500 gram jordgubbar varje dag i en månad (2).

500 gram jordgubbar om dagen i en månad gav bättre blodfetter

Före och efter friska unga personer ätit jordgubbar varje dag

Upplägget på den här studien är en av de enklaste jag har skrivit om här på tyngre. Studien inkluderade 23 friska, normalviktiga och unga kvinnor och män, som erbjöd sig att vara med i den här studien, vilken varade i knappt två månader. Till en början fick alla deltagarna råd om att i 10 dagar följa en diet helt utan bär eller andra livsmedel rika på de ämnen som man trodde skulle bidra till positiva effekter (polyfenoler). Efter det så fick deltagarna äta lite som de ville fast de skulle också äta 500 gram jordgubbar varje dag. Till sist så var det en två veckor lång period där försökspersonerna igen skulle avstå från att äta jordgubbar. Bilden här under summerar upplägget.

Det finns många problem med ett sådant här upplägg. Det stora problemet är att den här studien saknar kontrollgrupp. Det man jämför med är alltså blodvärden efter 10 dagar med en diet med låga nivår av det man tror är bra, mot värdet efter 30 dagar med samma diet.

En kontrollgrupp hade behövts här för att veta att de eventuella saker som man ser efter själva interventionen med jordgubbarna också beror på interventionen och inte är en effekt av att tiden går. Det är till exempel inte ovanligt att olika typer av testvärden förändras under året för människor. Ett klassiskt exempel är D-vitaminnivåerna i blodet. De ligger högre efter sommaren än efter vintern. Utan en kontrollgrupp här så kan vi inte säkert säga att de förändringar som vi ser efter att deltagarna ätit en massa jordgubbar verkligen beror på att de åt en massa jordgubbar.

Vad vet vi? Och vad vet vi inte?

Sen det här med att säkert kunna säga någonting är så klart inte bara antingen ”vi vet ingenting” eller ”vi är 100% säkra”. Det är ju faktiskt ganska troligt ändå att eventuella förändringar efter den där månaden beror på förändringarna som gjordes under månaden. Om man samtidigt har bett deltagarna att leva vidare som vanligt i övrigt så kanske man skulle kunna gissa på att det är 80% sannolikt att eventuella förändringar beror på interventionen? Eller kanske 90%? Ingen vet här. Men med en kontrollgrupp så hade vi i alla fall kunnat vara säkrare.

Det är dock inte särskilt enkelt med kontrollgrupper när det gäller studier på kost. Det går att äta på miljontals olika vis med olika mängder av olika ingredienser. Så vad ska vi jämföra med om vi har en kontrollgrupp? När man studerar mediciner eller kosttillskott så kan man alltid slå till med det berömda placebopillret. Men här har vi deltagare som ska äta 500 gram jordgubbar per dag. Hur ger man en kontrollgrupp en placebo för det?

Det är inte enkelt med andra ord. Men ett sätt att förstärka upplägget på den här studien hade varit att göra en så kallad cross-over studie. Då lottar man så att hälften av deltagarna först får äta jordgubbar i en månad medan den andra halvan fått äta som vanligt (eller äta introdieten med lite polyfenoler). Och efter att den månaden har passerat så skiftar man så att gruppen som varit kontroll nu får äta jordgubbar och de som åt jordgubbar får äta vanligt.

Varför jämföra med något som troligen är kasst?

En annan sak med den här studien värd att fundera kring är att man sa till deltagarna att äta en diet med väldigt lite polyfenoler i 10 dagar innan studien började. När man gör så innebär det att man jämför med en ”extra dålig” period istället för att jämföra med ”så som det vanligen är”.

Det är inte fel att göra så här. Vad man väljer att jämföra med beror på vad man vill undersöka. Men det är någonting som du som läsare av den här typen av studier ska vara observant på. Det är nämligen självklart så att det är lättare att få någonting att framstå som bra ifall man väljer att jämföra det med någonting som man vet är dåligt.

Där är dock en period efter tiden med jordgubbar där deltagarna fick äta som vanligt förutom att de skulle avstå jordgubbar. Så här får vi då troligen en jämförelse där kosten är mer ”så som den vanligen är”.

Tydligt bättre kolesterol och triglycerider efter månaden med jordgubbar

Man tittade på en hel del saker i den här studien när man tog blodproverna. Det som jag tycker är mest intressant är att man såg en tydlig förbättring i LDL och triglycerider efter 30 dagar med 500 gram jordgubbar. Både LDL och triglycerider är tydliga riskfaktorer för framför allt hjärt- och kärlsjukdom och här såg man alltså att de sänktes under den där månaden. Det var också så att värdena gick upp igen efter de två veckorna där deltagarna återgått till sin vanliga diet.

Man mätte även blodsocker och där såg man inga förändringar vilket kanske förvånar en del. De här personerna har ju ändå fått i sig en ~40 gram extra socker varje dag i en månad från de här jordgubbarna.

Förutom det så tittade man även på olika värden för ”antioxidativ kapacitet” där man som väntat såg värden som anses vara bättre. Det finns dock inte särskilt bra evidens idag för om, och i så fall hur stor effekt, de sakerna som man mäter där påverkar hälsan på sikt. Så jag lämnar det. Är du nyfiken så kan du kolla igenom studien själv.

Summering

Det här är inte direkt den bästa studien jag har läst. Men jag tyckte att den var intressant för att den faktiskt på något vis är relevant för en del svenskar. Jag vet att jag själv i alla fall kan ligga upp emot 500 gram jordgubbar varje dag över en tid på sommaren när jag har varit och plockat dem själv. Och jag har träffat många som gillar jordgubbar mer än mig.

Varför man fick det här resultatet är en intressant fråga i sig. Jordgubbar och bär är rika på ämnen som kallas för flavonoider som tros kunna ha en positiv effekt på blodfetterna. Det är också så att deltagarna fick i sig ungefär 10 gram fiber varje dag när de åt jordgubbar. Och det vet man kan påverka detsamma. Så sannolikt är det en av de två eller båda faktorerna tillsammans som har gett resultatet.

Det är dock även möjligt att deltagarna har fått en påverkan på sin vikt när de åt jordgubbarna. 500 gram är en hyfsat stor mängd mat och med det så har deltagarna fått i sig endast ungefär 160 kcal. Deltagarnas vikt rapporteras dock inte i den här studien vilket jag tycker borde ha skett.

Men hur som helst. Det finns ingenting som talar för att det är några problem alls att äta 500 gram jordgubbar om dagen när det är säsong. Sen antyder den här studien att det möjligen till och med är positivt, men jag tycker att man ska kräva att studier utförs på ett bättre sätt än det här i fall man ska säga det med någon större säkerhet.


Photo by Jacek Dylag on Unsplash


Liknande artiklar
Stelhet innebär ökad risk för tidig död

Jacob och Erik fokuserar på en artikel i DN med titeln ”Medelålders och stel? Då kan du dö i förtid”.

15 okt. 2024

Problemet med de flesta studier som säger sig hitta non-responders

Jacob och Wille diskuterar i det här avsnittet hur slump och variation kan göra att man felaktigt tror sig ha hittat så kallade non-responders i studier.

9 okt. 2024

Hälsoråd som fungerar dåligt inom sjukvården

I avsnitt 140 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Erik och Jacob en debatt som pågått i framför allt Göteborgs-Posten de senaste veckorna kring om läkare ska ge livsstilsråd och i så fall hur och vid vilka tillfällen.

8 okt. 2024

Sveriges uppdaterade kostråd

Linnea, Erik och Jacob lägger denna vecka allt krut på att diskutera de nya förslagen till kostråd som Livsmedelsverket presenterade på en presskonferens under förra veckan.

1 okt. 2024

Betydelsen av biologisk mognad inom talangutveckling

En av våra favoritgäster, Tommy Lundberg, är tillbaka och denna gång tar vi upp två ämnen som vi varit inne lite på även i tidigare avsnitt, talangutveckling och könsindelning inom idrotten.

25 sep. 2024

Energidrycker funkar för att de innehåller koffein

Linnea, Erik och Jacob diskuterar två olika ämnen i Hälsoveckan by Tyngre.

24 sep. 2024

Placebo som gör ont blir mer kraftfullt

Jacob och Wille diskuterar en av årets vinnare av det så kallade Ig Nobelpriset där en forskargrupp visat att placebo med smärta ger större placeboeffekt än utan.

18 sep. 2024

Forskning och regler kring nya löparskor

Biomekanikern och forskaren Toni Arndt är tillbaka i Tyngre Träningssnack för att diskutera löparskor.

11 sep. 2024

Orsaken till typ 2-diabetes

Erik och Jacob har typ 2-diabetes som ämne i avsnitt 136 av Hälsoveckan by Tyngre

10 sep. 2024

Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Olika nordiska länder har olika kostråd till gravida

Linnea är tillbaka från sommarsemestern och tillsammans med Erik och Jacob diskuteras skillnaderna i kostråd till gravida som finns mellan Sverige och Finland.

3 sep. 2024

Vad är hårt belastande träning och varför orkar kroppen bara så lite av det?

Jacob och Wille diskuterar balansen mellan träning och återhämtning i avsnitt 459 av Tyngre Träningssnack.

28 aug. 2024

Norges nya kostråd och alla stora källor till tillsatt socker i USA

Erik, Caroline och Jacob diskuterar två ämnen i avsnitt 134 av Hälsoveckan by Tyngre.

27 aug. 2024

Mer viktökning som ung än som medelålders

Mycket talar för att vår förmåga att hålla vikten inte försämras av vår ålder. Det kan faktiskt vara precis tvärtom.

Jacob Gudiol

23 aug. 2024

Vad vet vi kring hur kosten påverkar immunförsvaret?

Jacob och Wille försöker svara på tre lyssnarfrågor i avsnitt 457 av Tyngre Träningssnack.

14 aug. 2024

Olika metoder för att mäta fettmassa och kroppssammansättning

I veckans Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob och Erik bland annat en artikel i SvD som fått en missvisande rubrik.

13 aug. 2024

Gudiol tillbaka på radion

Killarna försöker återvända till lite vanliga gängor igen efter sommaren. Som en självklar del i det är Jacob Gudiol tillbaka som gäst.

12 aug. 2024

Större muskelökningar vid träning av muskeln i ett utsträckt läge

Wille och Jacob diskuterar tre olika saker i avsnitt 456 av Tyngre Träningssnack.

7 aug. 2024

Spelar det någon roll vilken tid på dygnet du tränar?

Lyssnarfrågor med Jacob och Wille i avsnitt 454 av Tyngre Träningssnack. Det blir diskussioner kring träning i hög värme och alternativ träning som man kan göra istället i fall man inte står ut.

31 juli 2024

En diet personligt anpassad efter proteomet vs vanlig medelhavskost

Jacob och Erik diskuterar en studie där man testat en personligt anpassad diet mot en mer generisk medelhavskost.

30 juli 2024

Att jobba med träning – Unni berättar

Vi träffar coachen Unni Lundblom som tagit steget från att tävla i fitness till att hjälpa andra att komma i form.

25 juli 2024

Alex Danielsson gästar om träning efter 45

Jossan tog sommarlov, så detta avsnitt gästas av Alex Danielsson. De pratar om deras favoritställe, Vemdalen, och njuter av lite fredagsmys med champagne.

19 juli 2024

Sommarhälsa med Carina

Carina gästar podden och delar med sig av tips och trix för att undvika att helt tappa form och livslust under semesterns alla lediga stunder.

18 juli 2024

Varför EMG kan lura dig efter aktiveringsövningar

Jacob och Wille diskuterar några vanliga missförstånd när det gäller att diskussioner och tolkningar av data relaterat till träning och hälsa.

17 juli 2024

Är det dåligt med fröoljor?

Frågestund med Hälsoveckan by Tyngre. Caroline, Erik och Jacob svarar på en del lyssnarfrågor i detta avsnitt av hälsoveckan.

16 juli 2024

Pandemier och vetenskapsjournalistik

Vetenskapsjournalisten Amina Manzoor gästar Jacob och Wille i avsnitt 451 av Tyngre Träningssnack.

10 juli 2024

Ätfönster för kolhydraterna för typ 2-diabetiker

Avsnitt 127 av Hälsoveckan by Tyngre och Jacob, Caroline och Erik diskuterar en studie där man testat att ändra ätfönstret för kolhydraterna för typ 2-diabetiker.

9 juli 2024

Nya tekniker inom antidoping

Wille och Jacob gästas av norska forskare Sara Solheim. Sara har arbetat och forskat inom antidoping i flera år och i det här avsnittet diskuterar vi främst torrblodstester.

3 juli 2024

Svenskar äter fortfarande för mycket salt, socker och mättat fett

I avsnitt 126 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob, Caroline och Erik Livsmedelsverkets nya undersökning ”Matkorgen 2022”.

2 juli 2024

Akut skadebehandling – finns det någon poäng med kyla och kompression?

Avsnitt 450 av Tyngre Träningssnack handlar om skador och akut skadeomhändertagande.

26 juni 2024

Allt som är populärt kring fett på sociala medier är typ fel

Jacob och Wille gästas av forskaren och nutritionisten Fredrik Rosqvist som forskat på hälsoeffekterna från fett i 20 år.

19 juni 2024

Nya D-vitaminrekommendationer från Endocrine Society

I avsnitt 124 diskuterar Jacob och Linnea nya D-vitaminrekommendationer från Endocrine Society som publicerades tidigare i månaden.

18 juni 2024

Får du bra eller dålig information?

Jacob och Wille diskuterar hur man kan särskilja personer som försöker dela bra information från de som mest verkar vara ute efter att bli populära eller kunna sälja saker

12 juni 2024