Otillåtna ämnen i vissa typer av fettförbrännare

I en ny studie har man undersökt förekomsten av ämnet oxilofrine i olika typer av kosttillskott.

Jacob Gudiol

För nästan två år sen nu skrev jag om att det säljs kosttillskott, mer specifikt PWOs‌, men även fettförbrännare med otillåtna medel på marknaden, PWOs med otillåtna och troligen farliga ämnen. Kontentan av den artikeln var att vissa tillverkare mer eller mindre verkar försöka stoppa tveksamma ämnen i sina produkter medan även en annan grupp tillverkare inte direkt verkar bry sig om eventuella hälsorisker som deras produkter kan innebära då de kan addera till saker som knappt ens är testat på människor.

Tyvärr har det inte skett särskilt mycket kring fettförbrännare och på kostillskottsmarknaden sen dess och vem som helst kan i princip börja sälja vad som helst. Det är först när en produkt redan finns på marknaden och någon organisation likt Livsmedelsverket‌ får för sig att testa en produkt som det eventuellt kan bli ett säljförbud. Här i Sverige kan inte ens förbuden införas över hela landet utan varje kommun måste då för sig själv införa ett förbud för just den kommunen.

För några månader sen släpptes ytterligare en studie som gav ett bra exempel på det här (1).

Idrottare som åkt fast för ett ämne som de lovat att de inte tagit medvetet

Bakgrunden till varför den här studien utfördes var för att man i USA haft ett antal idrottare som åkt fast för ett ämne vid namn oxilofrine‌ . Det här ämnet är nog mest känt för att det var det som gjorde att Asafa Powell‌ och Tyson Gay‌ åkte fast för doping för några år sen. Båda dessa sprinters tillsammans med ett antal andra idrottare har också påstått att de tagit ämnet omedvetna om att de fått i sig någonting olagligt.

Forskarna ville därför helt enkelt undersöka om det är så att det säljs kosttillskott som innehåller detta ämne på den amerikanska marknaden.

Det här är med andra ord inte en studie där man tittat på hur många kosttillskott av ett slumpmässigt urval som innehåller otillåtna medel. Det här är istället en studie där forskarna aktivt försökte leta upp de produkter som man misstänkte skulle kunna innehålla ämnet för att sen testa det. Misstänkte‌ i det här fallet innebar att man faktiskt hade skrivit ut ämnet på förpackningen.

Forskarna gjorde helt enkelt en sökning i den databas för kosttillskott för att hitta produkter där man angett antingen just oxilofrine‌ eller methylsynephrine‌ på förpackningen. Methylsynephrine är i princip ett annat namn för samma ämne. Efter det sökte man helt enkelt via google och dessutom sökte man på snarliknande sätt att skriva ut de två ämnena, till exempel med en särskrivning på methylsynephrine‌ så det blev methyl synephrine‌ .

När man hade gjort den här sökningen så hittade man inga produkter alls som angav oxilofrine‌ på innehållsförteckningen men däremot fann man 57 produkter som angav methylsynephrine‌ . Av de här 57 produkterna var det dock endast 33 stycken som forskarna verkligen lyckades få tag på för att sen testa. När man sen tittade på innehållsförteckningen för de faktiska produkterna man fick hem så var det ytterligare 6 produkter som inte hade med ingrediensen på innehållsförteckningen. Informationen på nätet hade alltså inte varit den samma som på själva produkten.

Alla kosttillskott var fettförbrännare – endast 14 innehöll ämnet

När man tittar på produkterna som forskarna faktiskt hittade så är det uppenbart att de alla marknadsförs som fettförbrännare. Vissa av dem har även andra påståenden till sina produkter men fokus ligger hos alla på att tappa fettmassa, kicka igång metabolismen och liknande. Fettförbrännare är en kategori av kosttillskott som är välkända för att vara mer riskabla att ta med många rapporter om att det funnits suspekta eller otillåtna medel i dem.

En lite underhållande sak när det kommer till den här typen av rapporter brukar vara att bara titta på namnen på produkterna. Det verkar nämligen som att tillverkarna själva vill att deras suspekta produkter ska anses som suspekta när de hittar på namn till sina produkter. Här följer listan på produkterna som forskarna hittade och testade i den här studien:

HyperDrive‌Shredder‌ , Fastin‌ , Lean Pills‌ , Tummy Tuck‌ , Methyl Drive‌ , Drop Factor‌ , Exile‌ , China White 25 Ephedra‌ , Phenadrine‌ , Hypercor‌ , MethylDrene‌ , Miami Lean‌ , Eliminator X‌ , Ultimate Burn‌ , Ephedra X‌ , Matrix-Xtreme‌ , FireStorm‌ , Incineration‌ , Burn2‌ , MethylDrene‌ , Burn‌ , RX 90‌ , ThermoBombs‌ , Nciner 8‌ , Ultra Fire‌ , Burn-FX‌

Något överraskande så fann forskarna att endast 14 av de 27 testade produkterna faktiskt innehöll ämnet som fanns på innehållsförteckningen. Det här är ju på sätt och vis bra då det är ett otillåtet ämne för idrottare som möjligen även kan vara skadligt för folk, men samtidigt är det ju ändå också lite talande att produkterna inte ens innehåller det som det står att den ska innehålla när du tittar på innehållsförteckningen.

En del av produkterna som innehöll ämnet hade även väldigt små doser av det, en bra bit under de doser som egentligen är verksamma om man skulle använda oxilofrine‌ som medicin. Totalt var det fyra produkter av den här typen där ämnet mest verkar ha hamnat i produkten på grund av kontaminering.

Stora doser som kan påverka hjärtat och blodtryck

I resterande produkter var dock mängden oxilofrine‌ kring de doser som man ger när det ska användas som medicin eller högre. I en av produkterna kunde du till och med få i dig hela sex gånger så hög dos jämfört med vad man ger som mest när det används som medicin.

Oxilofrine‌ är en medicin framtagen för personer med lågt blodtryck och det verkar alltså främst genom att höja just blodtrycket. Om du har normalt blodtryck från början vill du givetvis inte att det ska öka i onödan och att då ta en dos som är sex gånger högre än den som man ger till personer som verkligen har problem med lågt blodtryck är knappast att rekommendera.

När det gäller kosttillskott som innehåller det här ämnet så finns det också fallrapporter om folk som har tagit kosttillskott som bland annat innehållit ämnet och sen har de börjat kräkas, blivit lättirriterade och till och det finns till och med fall rapporterade där folk fått hjärtinfarkt. I de här fallrapporterna vet man så klart aldrig om det är just produkten i sig som varit orsaken, men det är ju fullt möjligt här.

Summering

Det här får väl ses som ytterligare en orsak till varför din inte ska använda dig av fettförbrännare. Särskilt inte sådana där du inte vet vad ingredienserna på produkten verkligen betyder fast även om du gör det så kan du som sagt inte lita på vad som verkligen står på förpackningen. Det var som sagt flera produkter i det här testet som inte innehöll någonting som det stod att de skulle innehålla och tidigare studier har även visat på motsatsen inom den kategorin av kosttillskott, att det finns produkter som innehåller saker som de inte borde innehålla.Liknande artiklar
Är det bra eller dåligt med jojo-bantning?

Jacob och Caroline diskuterar jojo-bantning i avsnitt 123 av Hälsoveckan by Tyngre.

11 juni 2024

Kan mer regelbundna måltider ge viktnedgång?

I avsnitt 122 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob och Erik två studier som har studerat lite unika metoder för att försöka påverka människors kroppsvikt.

4 juni 2024

Längre livslängd för typ 2-diabetiker med Ozempic

Jacob och Caroline berättar om en ny studie i New England Journal of Medicine där man visat att semaglutide minskar risken för dödsfall och försämring av redan förekommande njursjukdom hos typ 2-diabetiker.

28 maj 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Vikten efter fyra år med fetmamedicin

Erik och Jacob diskuterar en nyligen publicerad extra analys på SELECT studien.

21 maj 2024

De sju viktigaste sakerna för en bra hälsa – enligt Gudiol

Avsnitt 444 handlar om Jacobs topp 7 saker de flesta bör fokusera på för en bättre hälsa.

15 maj 2024

Studier som utförs för att användas som marknadsföring

Jacob och Linnea diskuterar denna vecka företaget Zoe som påstår sig kunna ge unika personliga dietprogram baserat på tester av människors tarmflora, blodsocker, blodfetter och familjehistorik.

14 maj 2024

Mer träning ger större vadmuskler

Vadmusklerna svarar bättre på hög volym - i alla fall kortsiktigt.

Jacob Gudiol

12 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Avsnittet om Andrew Huberman och tveksam vetenskapskommunikation

Jacob och Linnea diskuterar den enorma hälsoinfluenserna Andrew Huberman och allt kritik som har riktats mot honom de senaste månaderna.

7 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024

Bryter man fastan om man tar protein före eller efter träningen?

Gudiol och Valkeaoja svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 442 av Tyngre Träningssnack

1 maj 2024

8 år efter hypen finns fortfarande inget konkret kring mat och tarmfloran

Avsnitt 117 är ännu ett avsnitt med endast Erik och Jacob vid rodret. Ämnena denna gång är två artiklar i SvD.

30 apr. 2024

Styrketräning för barn och ungdomar

I en fortsättning på förra veckans avsnitt om konditionsträning för barn och ungdomar så går Jacob och Wille vidare och diskuterar styrketräning för barn och ungdomar.

24 apr. 2024

Okända biverkningar från fetmamediciner

Linnea och Caroline är sysselsatta med olika kurser denna vecka så Erik och Jacob är dina värdar i avsnitt 116.

23 apr. 2024

Ultraprocessad mat leder till fler trafikolyckor

Avsnitt 115 av Hälsoveckan och det blir ännu en gång en diskussion kring ultraprocessad mat.

15 apr. 2024

Varför RCTs ofta ses som bästa evidens

Jacob, Erik och framför allt Linnea berättar i det här avsnittet om vad interventionsstudier är.

9 apr. 2024

Varför tränar vissa elitidrottare så lätt på gymmet?

Frågeavsnitt av Tyngre Träningssnack där Jacob och Wille diskuterar tre lyssnarfrågor.

3 apr. 2024

Vanliga frågor och missuppfattningar kring koffein

Jacob och Erik diskuterar koffein i avsnitt 113 av Hälsoveckan by Tyngre.

2 apr. 2024

Gudiol om periodisk fasta och hormoner

Långt och böljande samtal med Jacob, om bland annat periodisk fasta, hormonbalans och andra "sanningar".

1 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Hur du läser en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell

Jacob, Erik och Caroline förklarar vad du kan ha för nytta av en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell.

19 mars 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Hur styrketräning påverkar aptiten

Avsnitt 435 av Tyngre Träningssnack handlar om hur träning, och framför allt styrketräning, verkar påverka människors aptit på kort och lång sikt.

13 mars 2024

Toppar av blodsocker, blodfetter och inflammation efter en måltid

Linnea och Jacob diskuterar vad som händer timmarna efter det att du har ätit en måltid, under den så kallade postprandiella fasen.

12 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Kontroverser kring styrketräningsvolym och muskelökningar

Wille och Jacob diskuterar en nyligen publicerad artikel kring styrketräningsvolym och muskelökningar.

28 feb. 2024

Om serien om ultraprocessad mat i SvD

I avsnitt 108 diskuteras en artikelserie på hittills tre delar kring ultraprocessad mat som har publicerats i Svenska Dagbladet de senaste veckorna.

27 feb. 2024

Nutritionsforskning är svårt och får för lite forskningspengar

I avsnitt 107 diskuterar Jacob, Linnea och Erik olika utmaningar som finns kring nutritionsforskning idag.

20 feb. 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Kost vid typ 1-diabetes

Linnea och Jacob gästas av dietisten och doktoranden Sofia Sterner Isaksson som berättar om sitt arbete med typ 1-diabetes.

30 jan. 2024