För nästan två år sen nu skrev jag om att det säljs kosttillskott, mer specifikt PWOs, men även fettförbrännare med otillåtna medel på marknaden, PWOs med otillåtna och troligen farliga ämnen. Kontentan av den artikeln var att vissa tillverkare mer eller mindre verkar försöka stoppa tveksamma ämnen i sina produkter medan även en annan grupp tillverkare inte direkt verkar bry sig om eventuella hälsorisker som deras produkter kan innebära då de kan addera till saker som knappt ens är testat på människor.
Tyvärr har det inte skett särskilt mycket kring fettförbrännare och på kostillskottsmarknaden sen dess och vem som helst kan i princip börja sälja vad som helst. Det är först när en produkt redan finns på marknaden och någon organisation likt Livsmedelsverket får för sig att testa en produkt som det eventuellt kan bli ett säljförbud. Här i Sverige kan inte ens förbuden införas över hela landet utan varje kommun måste då för sig själv införa ett förbud för just den kommunen.
För några månader sen släpptes ytterligare en studie som gav ett bra exempel på det här (1).
Idrottare som åkt fast för ett ämne som de lovat att de inte tagit medvetet
Bakgrunden till varför den här studien utfördes var för att man i USA haft ett antal idrottare som åkt fast för ett ämne vid namn oxilofrine . Det här ämnet är nog mest känt för att det var det som gjorde att Asafa Powell och Tyson Gay åkte fast för doping för några år sen. Båda dessa sprinters tillsammans med ett antal andra idrottare har också påstått att de tagit ämnet omedvetna om att de fått i sig någonting olagligt.
Forskarna ville därför helt enkelt undersöka om det är så att det säljs kosttillskott som innehåller detta ämne på den amerikanska marknaden.
Det här är med andra ord inte en studie där man tittat på hur många kosttillskott av ett slumpmässigt urval som innehåller otillåtna medel. Det här är istället en studie där forskarna aktivt försökte leta upp de produkter som man misstänkte skulle kunna innehålla ämnet för att sen testa det. Misstänkte i det här fallet innebar att man faktiskt hade skrivit ut ämnet på förpackningen.
Forskarna gjorde helt enkelt en sökning i den databas för kosttillskott för att hitta produkter där man angett antingen just oxilofrine eller methylsynephrine på förpackningen. Methylsynephrine är i princip ett annat namn för samma ämne. Efter det sökte man helt enkelt via google och dessutom sökte man på snarliknande sätt att skriva ut de två ämnena, till exempel med en särskrivning på methylsynephrine så det blev methyl synephrine .
När man hade gjort den här sökningen så hittade man inga produkter alls som angav oxilofrine på innehållsförteckningen men däremot fann man 57 produkter som angav methylsynephrine . Av de här 57 produkterna var det dock endast 33 stycken som forskarna verkligen lyckades få tag på för att sen testa. När man sen tittade på innehållsförteckningen för de faktiska produkterna man fick hem så var det ytterligare 6 produkter som inte hade med ingrediensen på innehållsförteckningen. Informationen på nätet hade alltså inte varit den samma som på själva produkten.
Alla kosttillskott var fettförbrännare – endast 14 innehöll ämnet
När man tittar på produkterna som forskarna faktiskt hittade så är det uppenbart att de alla marknadsförs som fettförbrännare. Vissa av dem har även andra påståenden till sina produkter men fokus ligger hos alla på att tappa fettmassa, kicka igång metabolismen och liknande. Fettförbrännare är en kategori av kosttillskott som är välkända för att vara mer riskabla att ta med många rapporter om att det funnits suspekta eller otillåtna medel i dem.
En lite underhållande sak när det kommer till den här typen av rapporter brukar vara att bara titta på namnen på produkterna. Det verkar nämligen som att tillverkarna själva vill att deras suspekta produkter ska anses som suspekta när de hittar på namn till sina produkter. Här följer listan på produkterna som forskarna hittade och testade i den här studien:
HyperDrive , Shredder , Fastin , Lean Pills , Tummy Tuck , Methyl Drive , Drop Factor , Exile , China White 25 Ephedra , Phenadrine , Hypercor , MethylDrene , Miami Lean , Eliminator X , Ultimate Burn , Ephedra X , Matrix-Xtreme , FireStorm , Incineration , Burn2 , MethylDrene , Burn , RX 90 , ThermoBombs , Nciner 8 , Ultra Fire , Burn-FX
Något överraskande så fann forskarna att endast 14 av de 27 testade produkterna faktiskt innehöll ämnet som fanns på innehållsförteckningen. Det här är ju på sätt och vis bra då det är ett otillåtet ämne för idrottare som möjligen även kan vara skadligt för folk, men samtidigt är det ju ändå också lite talande att produkterna inte ens innehåller det som det står att den ska innehålla när du tittar på innehållsförteckningen.
En del av produkterna som innehöll ämnet hade även väldigt små doser av det, en bra bit under de doser som egentligen är verksamma om man skulle använda oxilofrine som medicin. Totalt var det fyra produkter av den här typen där ämnet mest verkar ha hamnat i produkten på grund av kontaminering.
Stora doser som kan påverka hjärtat och blodtryck
I resterande produkter var dock mängden oxilofrine kring de doser som man ger när det ska användas som medicin eller högre. I en av produkterna kunde du till och med få i dig hela sex gånger så hög dos jämfört med vad man ger som mest när det används som medicin.
Oxilofrine är en medicin framtagen för personer med lågt blodtryck och det verkar alltså främst genom att höja just blodtrycket. Om du har normalt blodtryck från början vill du givetvis inte att det ska öka i onödan och att då ta en dos som är sex gånger högre än den som man ger till personer som verkligen har problem med lågt blodtryck är knappast att rekommendera.
När det gäller kosttillskott som innehåller det här ämnet så finns det också fallrapporter om folk som har tagit kosttillskott som bland annat innehållit ämnet och sen har de börjat kräkas, blivit lättirriterade och till och det finns till och med fall rapporterade där folk fått hjärtinfarkt. I de här fallrapporterna vet man så klart aldrig om det är just produkten i sig som varit orsaken, men det är ju fullt möjligt här.
Summering
Det här får väl ses som ytterligare en orsak till varför din inte ska använda dig av fettförbrännare. Särskilt inte sådana där du inte vet vad ingredienserna på produkten verkligen betyder fast även om du gör det så kan du som sagt inte lita på vad som verkligen står på förpackningen. Det var som sagt flera produkter i det här testet som inte innehöll någonting som det stod att de skulle innehålla och tidigare studier har även visat på motsatsen inom den kategorin av kosttillskott, att det finns produkter som innehåller saker som de inte borde innehålla.